Dauphiné ponúka pekné stúpania, silnú štartovku vedú Froome a Contador

2.6.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Finálna fáza prípravy na Tour de France prebieha pre jednu skupinu cyklistov v hornatom regióne Dauphiné, kde nachádzajú ideálne podmienky, aby si pred vrcholom celého ročníka vyskúšali aktuálnu formu. Aj v tomto roku sa môžeme tešiť na príťažlivý súboj medzi Froomom a Contadorom, ale okruh favoritov bude oveľa širší.
 
Critérium du Dauphiné patrí medzi najsledovanejšie a najuznávanejšie etapové preteky v sezóne. Na francúzskom podujatí víťazili mnohí jazdci, ktorí boli úspešní aj na Starej dáme. Pre kandidátov na Tour de France je účasť na týchto pretekoch logickým krokom. Etapy sa odohrávajú v kopcovitom teréne, ktorý dobre preverí ich výkonnosť v silnej konkurencii, navyše, v Dauphiné panujú takmer identické podmienky, aké ich budú čakať o niekoľko týždňov neskôr. Podujatie získalo na väčšej atraktivite v roku 2010, keď sa do organizačného výboru dostala spoločnosť A.S.O., ktorá dokázala parádne využiť esprit tohto podujatia.
 
 
van garderen froome costa dauphine 2015 lamf
 vlaňajšie pódium: TVG - Froome - Costa (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Vrchári dostali dostatok možností 
 
Presvedčiť sa o tom môžeme hneď v prológu 68. ročníka, krátka časovka sa odohrá na ťažkom kopci Le Mont Chéry - Les Gets (3,9 km; 9,7 %). Bude to veľmi svižný vstup do pretekov, dve tretiny tohto stúpania prebehnú na sklonoch pätnásť percent. Aj keď prológ nemá nikdy kľúčovú úlohu na pretekoch, tentoraz môžeme uvidieť pekné rozdiely medzi cyklistami. Potom bude nasledovať jednoduchá etapa, v meste Saint-Vulbas dostanú príležitosť najrýchlejší borci v pelotóne.
 
V druhej etape sa môžeme tešiť na finiš na vrchole stúpania, ktorý má však parametre jarnej klasiky. Posledných 20 kilometrov obsahuje dva kopce, ktoré síce zmenšia zloženie pelotónu, ale jazdcov na GC nemusia vystrašiť. Záverečné stúpanie Chalmazel-Jeansagniére (6,8 km; 3,7 %) je vhodné pre výbušných jazdcov, ale na tomto teréne sa môže presadiť aj útočiaci cyklista. Najväčšou výstrahou tretej etapy bude stúpanie Côte de Sécheras (2,9 km; 8,2 %), ktoré je prichystané 21 km pred cieľom, a obsahuje aj 14-percentnú pasáž. Je to šanca pre odolných šprintérov, ktorí sa po tomto kopci udržia v balíku.
 
Piaty deň sa naskytne posledná príležitosť pre šprintérov. Na jednoduchom profile by nemal mať problémy ani jeden z nich, posledný kilometer je však do mierneho kopca. V nasledujúcej etape sa začnú odohrávať súboje o celkový titul, ktoré sa uskutočnia na cieľovom kopci Vaujany (6,4 km; 6,5 %). Toto stúpanie obsahuje štyri tvrdé kilometre, kde 2000 metrov presahuje gradienty 10 %. Bude to zaujímavý finiš, ale klasifikácia sa rozhodne cez víkend.
 
Kráľovská etapa obsahuje päť náročných kopcov, vrátane legendárneho Col de la Madeleine, ale najväčšia pozornosť bude smerovať na stúpanie Meribel (12,3 km; 6,6 %). Je to dlhý a pravidelný výstup, len po štyroch kilometroch sa cesta zdvihne na desať percent, rovnako ako na cieľovej čiare. Určite sa tu predvedú najlepšie vrchárske motory, ktoré sa budú snažiť na Meribel zásadne ovplyvniť celkové poradie. Ale v napätí zostaneme až do záverečného dňa, kde je takisto pripravený náročný dojazd. Najskôr stojí pred cieľom Col du Noyer (7,5 km; 8,4 %), ktoré dosahuje sklony 14 percent, po ktorom nasleduje krátky zjazd a záverečné stúpanie celých pretekov Superdévoluy (3,8 km; 5,9 %). Pre jazdcov, ktorí budú chcieť vylepšiť pozíciu v GC na konci podujatia, je to výborná príležitosť.
 
 
fotogaleria ikonkaProfily etáp pretekov v ročníku 2016 (© letour.fr)
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
 
Froome obhajuje titul, Contador chce ten premiérový  
 
Pre celkovú klasifikáciu budú rozhodujúce posledné tri etapy, ktoré majú ťažké koncovky v kopcoch, takže žltý dres v lyžiarskom stredisku Superdévoluy vybojuje vrchár s najlepšou formou. Minuloročný titul obhajuje Chris Froome, ktorý tu bol úspešný v rokoch 2013 a 2015, a práve vtedy úradoval aj na Starej dáme. Britský jazdec naposledy pretekal v Romandii, kde sa nepresadil v GC, no vyhral kráľovskú etapu. V tomto ročníku na WT podujatiach ešte nepredvádzal očakávané výkony, ale práve Dauphiné býva pre neho tým pravým odrazovým mostíkom, aby sa dostal do pohody. Ak príde na podujatie v tom správnom rozpoložení, môže pohodlne demonštrovať svoje kvality. A nesmieme zabudnúť na jeho mimoriadne silných kolegov - Landu, Henaa, Poelsa.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazný minuloročný útok Chrisa Frooma 
 
 
Alberto Contador v tejto sezóne nabehol na svoj tradičný program pred TdF, preto v jeho itinerári nesmie chýbať Critérium du Dauphiné. Pistolero tu nikdy nezvíťazil, naposledy mu titul pretiekol pomedzi prsty v ročníku 2014, keď ho v záverečnej etape prekabátil Talansky. Jazdec tímu Tinkoff sa nemôže sťažovať na doterajší priebeh sezóny, všetky štarty na etapových pretekoch premenil na miesto na pódiu a v Baskicku bol najsilnejší. Znovu predvádza svoju typickú akčnú cyklistiku. Atakuje, keď dostane príležitosť, a ak sa mu nedarí podľa predstáv, nikdy sa nevzdáva. Preto sa v jeho podaní môžeme tešiť na parádnu jazdu na zaujímavých profiloch. V kopcoch sa bude najviac spoliehať na Romana Kreuzigera a my budeme zvedaví na formu Roberta Kišerlovskeho, ktorému sa zatiaľ v ročníku nedarí.
 
Pred najdôležitejšími pretekmi sezóny môže byť veľmi spokojný Thibaut Pinot, ktorý na všetkých svojich podujatiach finišoval medzi najlepšími. Výborný výkon predviedol najmä v Romandii, kde bol silnejší len Quintana, ale francúzskemu pretekárovi to ide parádne v kopcoch celú sezónu. Takže sa tešíme na jeho sebavedomie, ktoré ukáže v Dauphiné. V tíme BMC sa budú spoliehať na Richieho Porta. Austrálsky jazdec už predviedol niekoľko dobrých výkonov v novom drese, pódium na TDU a Paríž - Nice svedčia o tom, že má znovu potrebnú lezeckú formu, a výborný bol aj v kopcovitom Katalánsku.
 
 
porte 2016 akcia bmcf
 Richie Porte na tréningu (© Continuum Sports, LLC l Tim De Waele/TDWsport.com)
 
 
Joaquim Rodríguez na tomto podujatí len málokedy predvádza najsilnejšie výkony, po súťažnej prestávke jeho forma stúpa postupne. Španielsky jazdec je v tejto sezóne stopercentne sústredený na Starú dámu, ale dobrý výsledok v prichádzajúcej generálke by mu určite zlepšil náladu. V Astane bude lídrom Fabio Aru, ktorý sa prvý raz v kariére predstaví na TdF. Sezóna zatiaľ nevychádza podľa jeho predstáv, ale len teraz prichádza správny čas, aby sa predviedol v plnej paráde.
 
Svoj vysoký štandard si naďalej udržuje Romain Bardet, ktorý bude chcieť minimálne zopakovať svoj minuloročný etapový triumf a miesto v Top 10. S veľkými ambíciami vstupuje do hlavnej časti sezóny Pierre Rolland, ktorý sa chce na domácich cestách v americkej zostave predstaviť čo najlepšie. Movistar prichádza na podujatie bez svojich dvoch najväčších hviezd, najskúsenejším jazdcom bude Daniel Moreno, ale presadiť sa môže aj niektorý z talentovaných borcov. Medzi najlepšími sa budú chcieť ukázať Bauke Mollema a Adam Yates, na dobrý výsledok v tomto ročníku čaká Louis Meintjes.     
 
 
Bitka bude aj o etapové triumfy
 
Pre rýchlych cyklistov nezostalo na podujatí veľa etáp, v očakávaných hromadných špurtoch si bude veriť Nacer Bouhanni, ktorý tu v minulom roku získal dva triumfy. Francúzsky jazdec bude mať silnú konkurenciu, na etapové víťazstvo sú pripravení Alexander Kristoff, Sam Bennet a talianska vychádzajúca hviezda Niccolo Bonifazio. Uvidíme, čo predvedie John Degenkolb, ktorý sa po dlhej súťažnej pauze rozjazdil v Kalifornii, a akýkoľvek pozitívny výsledok ho povzbudí pred TdF.
 
Na náročnejšie finiše si trúfajú Simon Gerrans a Boasson Hagen, ktorí si budú veriť na ťažších profiloch. Úspech v etape je cieľom pre Daniela Martina a Juliana Alaphilippa, ktorí si určite nájdu svoje príležitosti. S podobnými zámermi cestujú na podujatie aj Gallopin a van Avermaet. Našim jediným zástupcom na podujatí bude Martin Velits.    
 
video v clanku ikonka ciernaPromo ročníka 2016
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop