V olympijskej ITT sa črtajú otvorené preteky, ozdobou súboj Dumoulina s Froomom

9.8.2016, 07:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na olympijských hrách má veľký cveng aj časovkárska medaila. Účasť na tomto podujatí patrí pre špecialistov na túto disciplínu medzi vrcholy celého ročníka, preto práve do Ria smerovali svoju formu takí jazdci ako Tom Dumoulin či Tony Martin.
 
 
Trasa len pre skutočne silných časovkárov
 
Podobne ako v pretekoch s hromadným štartom ani v ITT nečaká na cyklistov nič jednoduché. Súťažiť sa bude na okruhu Grumari, ktorý bol použitý aj v cestných pretekoch a ktorý obsahuje dva kopce. Kratšie, ale prudké stúpanie Grumari (1,2 km; 7 %) vystrieda kopec Grota Funda (2,1 km; 4,5 %), ktorý je o čosi ľahší. Tento okruh sa absolvuje dvakrát a celkovo je pripravených takmer 55 časovkárskych kilometrov. V cestných pretekoch toto kolo obsahovalo aj mačacie hlavy, ale v sobotu sme si mohli všimnúť, že popri nich sa nachádzala aj asfaltová cesta, takže v ITT nebudú borci vystavení tejto nepríjemnosti.
 
Najskôr sa jazdci rozcvičia na 10-kilometrovom jednoduchom úseku, ktorý ich dostane pred dve spomínané stúpania. Tieto kopce sú od seba vzdialené desať kilometrov a po každom z nich nasleduje nepríjemný zjazd. Odvážni cyklisti môžu v klesaní získať nejaký čas, ale nikto tu nebude príliš riskovať. Potom nasleduje najdlhší na úsek na rovine a na 15-tich kilometroch sa prejavia klasickí časovkári, pretože to bude najrýchlejšia časť na trati. Nasledovať bude znovu séria stúpaní a do cieľa potom zostáva už len 10 km, kde pôjde každý úplne naplno.         
 
 
rio 2016 casovka profil
profil pretekov - cyklisti zdolajú 700 výškových metrov (© rio2016.com)
 
 
Okrem toho, že trasa je veľmi dlhá, na časovku obsahuje aj štyri zaujímavé stúpania, takže to nebude ideálna záležitosť pre klasických jazdcov na túto disciplínu, ktorí majú silný motor, aby mohli dlhú dobu udržať vysoký výkon. Je skôr určená pre univerzálnych borcov, ktorí dokážu byť rýchli na rovinatých úsekoch a podobné kopce pre nich nepredstavujú problém. Ako v každej náročnej ITT aj tu bude dôležité nastavenie toho správneho tempa. Na konci druhého kola budú jazdci rýchlo prichádzať o energiu, takže bude veľmi dôležité, aby na posledné dva kopce prišli čo v najlepšom rozpoložení.
 
 
Po TdF tretí súboj Dumoulina s Froomom
 
Na štarte sa nepredstaví veľa pretekárov, ale medzi favoritmi sa nachádzajú tie najväčšie časovkárske mená. V poslednom čase si v tejto disciplíne vybudoval veľký rešpekt Tom Dumoulin. Holandský jazdec sa netajil tým, že olympijské zlato patrí medzi jeho hlavné ciele v tomto ročníku. Svoje kvality nedávno ukázal na Tour de France, kde suverénne vyhral prvú ITT, a vynikajúci výkon predviedol aj v tej nasledujúcej, horskej, kde bol silnejší len Chris Froome.
 
Po týchto výsledkoch sa musel zaradiť medzi top favoritov na olympijskú časovku, ale jeho pohodu narušilo zranenie zápästia na TdF, po ktorom musel opustiť francúzsku GT. Bola to pre neho veľká rana, ale Dumoulin sa napriek tomu vrátil na bicykel v najkratšom možnom čase, pretože nechcel stratiť obrovskú šancu bojovať v Riu o medailu. Uvidíme, v akej kondícii sa nakoniec ukáže, ale niekoľkodňový výpadok by veľmi nemusel ovplyvniť jeho výkonnosť, ktorá bola pred pádom na vysokej úrovni. Otázkou zostáva, aké je to zranenie bolestivé. Dumoulin patrí medzi tých časovkárov, ktorí majú radi ťažšie, členitejšie trate, a presne takú má v Riu prichystanú.
 
 
dumoulin suisse 2015 casovka tgafv
Tom Dumoulin má možnosť zasadnúť na trón (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Chris Froome prišiel na olympiádu veľmi motivovaný. Čo sa mu nepodarilo dosiahnuť v cestných pretekoch, bude chcieť získať v jazde proti chronometru. Britský pretekár je najlepším časovkárom medzi jazdcami na GC, ale na etapových pretekoch dokáže porážať aj špecialistov na ITT. A keď organizátori v Riu postavili kopcovitú trasu, túto výzvu musel prijať.
 
Vo zvlnenej časovke na TdF sa ako jediný dokázal priblížiť k Dumoulinovi a holandského borca následne porazil v tej náročnejšej jazde proti chronometru. Proti Froomovi môže hrať ťažší program z posledných dní, keďže bojoval aj v cestných pretekoch a na Starej dáme. Lenže jeho kondícia je na vysokej úrovni, veď časovku na TdF vyhral po ťažkej horskej etape, takže v tomto smere by to mohol zvládnuť. Navyše, tím Sky má s touto misiou potrebné skúsenosti, pretože pred štyrmi rokmi Wiggins vyhral Tour aj časovku na OH. Froome bude silný na dvoch stúpaniach, ale to na takýchto kopcoch bude aj Dumoulin, takže britský jazdec musí podať maximálny výkon na celej trati.
 
 
Dostatok záujemcov o medailu
 
Trojnásobný víťaz v tejto disciplíne Tony Martin bude mať pred sebou poriadnu výzvu. Nemecký jazdec by privítal rovinatejšiu trasu, kde by mohol rozbehnúť svoj motor. Treba však povedať, že v tomto roku sa mu v ITT veľmi nedarilo, keďže v tejto disciplíne nezískal ani jedno víťazstvo (okrem domáceho šampionátu). Ale ani na takejto trase ho nikto nemôže podceniť  a určite bude mať veľký záujem získať medailu a napraviť minuloročný slabší výsledok z Richmondu.
 
 
martin tony 2016 algarve casovka
Tony Martin olympijské zlato nikdy nezískal (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Vo svojej poslednej sezóne v kariére sa musel pasovať s niekoľkými problémami Fabian Cancellara, ale zdá sa, že v druhej časti ročníka sa dostal do kvalitnej formy. Spartakus vyzeral byť veľmi silný v cestných pretekoch, dobre si viedol na brazílskych kopcoch, takže nepochybujeme, že bude chcieť získať medailu. Po nevydarených časovkách na Gire a Tour bude mať o motiváciu postarané. Na jeho výkon sa budeme špeciálne zameriavať, pretože ak sa švajčiarsky jazdec výraznejšie nepresadí, bude to znamenať, že slovenská reprezentácia bude mať na MS v Dohe v cestných pretekoch až šiestich zástupcov.   
 
Medzi favoritov musíme zaradiť aj Rohana Dennisa, ale austrálsky jazdec sa nepredstaví v časovke v úplnej pohode. Pred niekoľkými dňami mal na tréningu pád a je trošku doudieraný. Dennisovi by však mohla táto trasa sadnúť, pretože je nielen kvalitným časovkárom, ale aj dobrým jazdcom v kopcoch. V tomto ročníku sa mu zatiaľ veľmi nedarilo, najlepšie výkony predvádzal v Kalifornii, ale OH sú špeciálnymi pretekmi, kde sa môže vyburcovať k maximálnemu výkonu.
 
Budeme zvedaví na výkon aktuálneho majstra sveta v ITT Vasila Kiriyenku, ktorému ťažká časovka vyhovuje. Medzi najlepšími sa môžu objaviť aj Nelson Oliveira a Ion Izagirre, ktorí boli v tejto disciplíne veľmi silní na TdF. Portugalčan ale v sobotu spadol, takže môže ho to limitovať. Dvoch kvalitných jazdcov postaví poľská reprezentácia, Bodnar a Kwiatkowski sa budú chcieť dostať do Top 10. Čiernym koňom pretekov sa môže stať Primož Roglič, ktorý na Gire všetkých zaskočil svojou časovkárskou výkonnosťou. Slovinský borec sa nezľakne ani kopcov, preto sa môže na tomto profile presadiť. V českých farbách sa predstavia Jan Bárta a Leo König. Bártovi by viac sadla plochejšia trasa, ale pre Königa bude členitý profil výhodou.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop