Po Roubaix: Sagan je nespokojný s výsledkami, Štybara poslal do útoku Boonen

9.4.2017, 19:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Drsné cesty na Paríž - Roubaix poriadne preverili najodolnejších klasikárov, v otvorených pretekoch napokon bojovali o titul len dvaja borci z hlavnej skupiny favoritov. Svoju parádnu výkonnosť pretavil do ďalšieho triumfu Greg van Avermaet, aktívneho Petra Sagana zastavili dva defekty.   
 
 
van avermaet 2017 roubaix podium cdtf
Pódium Paríž - Roubaix 2017 (© Slipstream Sports)
 
 
Svetový šampión mal na štarte veľkú motiváciu, prvú časť pretekov prekonal bez väčších problémov na čele pelotónu. Potom sa snažil v kľúčových momentoch niečo vymyslieť, ale keď sa mu to podarilo, zabrzdili ho mechanické problémy. "Mal som dva defekty. Minul som veľa energie pri mojich útokoch. Nie je jednoduché dostať sa dopredu, keď všetci sledujú vaše pohyby. Dvakrát sa mi to podarilo, ale v obidvoch prípadoch ma zastavil defekt. Boli to smoliarske preteky a následne mi chýbala energia, aby som sa mohol zapojiť do akcie na čele pretekov. Je to súčasť cyklistiky a v budúcom roku to vyskúšam opäť. Roubaix som nestratil, stratil som San Remo. Vo Flámsku som urobil chybu a tentoraz som mal smolu. Som spokojný s mojou formou, ale určite nie s výsledkami. Nemôžem byť spokojný s výsledkami, ktoré som dosiahol počas jari. Cítim sa veľmi unavený, ale sezóna ide ďalej. Trošku si odpočiniem a potom sa predstavím v Kalifornii."   
 
Športový riaditeľ Bora - Hansgrohe Ján Valach bol sklamaný z toho, že Saganova výkonnosť sa na trati patrične nepresadila, najmä, keď veľmi dobrý výkon podávala celá nemecká zostava. "Bohužiaľ, dva defekty všetko zmenili. Pred tým prvým Peter a Maciej atakovali. Obidvaja sa cítili veľmi dobre a Maciej bol pripravený pomôcť Petrovi, aby mohol šetriť sily na finále. Ale potom prišiel defekt a Peter musel minúť energiu, aby sa vrátil do hlavnej skupiny. Keď opäť útočil, dostal druhý defekt, a to už bol koniec hry. Je to škoda, pretože Peter a celý tím ukázali dobrú formu."
 
 
sagan 2017 roubaix usek cdtf
Peter Sagan v jednom z úsekov pavé (© Slipstream Sports)
 
 
Greg van Avermaet nemohol zakončiť jarné klasiky lepším spôsobom a po sklamaní, ktoré prežil na Okolo Flámska, si všetko vynahradil na Pekle severu. Belgický jazdec prekonal bez ujmy mechanické problémy v polovici pretekov, v rozhodujúcich momentoch využil vynikajúcu prácu Daniela Ossa a ukázal potrebnú mentálnu silu, keď výborne rozohrané preteky dotiahol do úspešného konca. "Počas celých pretekov som zostával pokojný a mal som pri sebe silnú podporu, spolujazdci mi veľmi pomohli v krízových momentoch. Po mojich mechanických problémoch som sa vrátil do hlavnej skupiny bez toho, aby som minul príliš veľa energie. Daniel Oss bol vynikajúci, ale to môžem povedať o každom našom pretekárovi. V závere som urobil všetko tak, ako som mal. Veril som si na špurt, už som vyhral niekoľko podobných dojazdov v malých skupinkách. Nečakal som, že sa k nám ešte pripoja Jasper a Gianni, ale zvládol som aj túto situáciu, a mal som silu, aby som porazil Štybara. Olympijský titul bude vždy mojím najväčším víťazstvom, ale som veľmi rád, že som konečne získal aj monument. Veril som si, že to dokážem. Teším sa aj z toho, že som vyhral posledné preteky Toma Boonena."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 
Na mačacích hlavách predviedol jeden zo svojich najlepších výkonov Zdeněk Štybar, ale ani to mu nestačilo na získanie veľkého titulu. Český cyklista počas pretekov pomáhal Boonenovi, ale stále mu zostalo toľko energie, aby vo finále vybojoval druhú priečku. "Druhé miesto je pre mňa sklamaním. Všetci sme podporovali Toma Boonena a urobili sme všetko, čo bolo v našich silách. Ale nakoniec som to bol ja, kto dostal šancu bojovať o titul. Nebolo jednoduché prepnúť sa do tejto role, pretože predtým som odrobil kus práce pre Toma. V závere som síce nemusel striedať vo vedúcej skupine, ale na Paríž - Roubaix to nie je jednoduchá pozícia a nie je to ako sedieť v obývačke.  Len štyri kilometre pred páskou som začal myslieť na víťazstvo. Dovtedy som stále rozmýšľal, ako vrátiť Toma na čelo pretekov. Chcel som prísť s ním na velodróm, ale nepodarilo sa nám to. Možno som mohol začať šprintovať neskôr, ale na velodróme to bol špeciálny šprint."
 
 
roubaix 2017 taktizovanie cdtf
Taktizovanie v závere pretekov (© Slipstream Sports)
 
 
Štvornásobný víťaz tohto podujatia Tom Boonen ukázal na trati niekoľko pekných momentov, jeho zrýchlenia na pavé mali štýl. V cieli však musel priznať, že sa necítil príliš dobre, ale aj tak si vychutnal posledné preteky v kariére. "Na konci som sa nezapojil do špurtu, šieste miesto nemalo pre mňa veľkú cenu. V závere bol ešte priestor, aby sme sa vrátili na čelo pretekov, ale v našej skupine nebol žiadny tím, ktorý by sa pustil do práce. Potom to skúsil Lotto - Soudal, ale už bolo neskoro. Ja som povedal Štybymu, aby išiel do útoku. Necítil som sa dobre počas celého dňa. Dostal trošku väčšiu slobodu, ako som mal ja. Na úsekoch, kde sa dalo útočiť, fúkal protivietor. Vo finále sme mali na čele Štybyho, ja som bol v druhej skupine, ale po veľmi rýchlom dni už nikto nemal energiu na to, aby sa tieto dve skupiny spojili. Nemyslel som na to, že to boli moje posledné preteky v kariére. Začal som nad tým uvažovať len päť kilometrov pred páskou. Možno by som sa ešte dokázal motivovať na majstrovstvá sveta, ale už je čas. Som rád, že ten prišiel na mojich najobľúbenejších pretekoch."         
 
 
roubaix 2017 skupina boonen cdtf
Tom Boonen v spoločnosti Langevelda a Hagena (© Slipstream Sports)
 
 
Na svoje najlepšie roky si zaspomínal Sebastian Langeveld, ktorý na konci správne prečítal dianie na trati, a za svoju odvahu bol odmenený miestom na stupni víťazov. "Vedel som, že v záverečnom špurte nemám šancu proti tým dvom, ale v tímovom aute mi povedali, aby som si veril. Neviem, kedy som mal defekt, ktorý ma skoro pripravil o preteky, ale keď som sa vrátil do hlavnej skupiny, videl som množstvo unavených jazdcov. Preto som išiel do útoku ešte predtým, ako vyrazili dopredu favoriti. Pravdepodobne mi chýbala v závere väčšia istota. Nemám za sebou vydarené sezóny a je to už dávno, čo som predvádzal takéto výkony na monumentoch. Preto som veľmi šťastný a hrdý, že som sa dostal na stupne víťazov na Roubaix. Viac som dnes nemohol získať."
 
 
langeveld 2017 roubaix po dojazde cdtf
Sebastian Langeveld v objatí priateľky aj novinárov (© Slipstream Sports)
 
 
Dobrý tímový výkon predviedol Trek - Segafredo, ktorý mal v hlavnej skupine zakaždým dostatok jazdcov, ale z tejto presily mohli vydolovať ešte viac. Najlepší výsledok dosiahol Jasper Stuyven, ktorý predviedol aktívnu jazdu, a v závere dokonca finišoval vo vedúcej skupine. "Preteky som si užil, Roubaix mám veľmi rád. Som spokojný so štvrtým miestom, je to dobrý výsledok na konci klasikárskej kampane. Ale tieto preteky chcem raz vyhrať. Boli to veľmi rýchle preteky, my sme boli vždy na dobrej pozícii. Po Arenbergu sme mali veľa jazdcov vo vedúcej skupine, preto som mohol ísť do úniku. Vždy tam miniete nejakú energiu, ale my s Ossom sme nasadili dobré tempo. Potom sa na čelo pretekov dostalo viacero jazdcov a ja som veril, že na Arbri to dolepím do vedúcej skupiny. Ale moja strata rýchlo narastala. V samotnom finále som sa vrátil na čelo pretekov, ale mohli ste vidieť, že ja a Moscom sme boli v šprinte už úplne mŕtvi."
 
Perfektný výkon predviedol talentovaný cyklista Gianni Moscon, ktorý zachránil reputáciu tímu Sky. Taliansky jazdec sa nevzdával, bojoval až do samého konca a týmto výkonom len potvrdil oprávnenosť jeho angažmánu v kvalitnej britskej zostave. "Dúfal som, že tu niečo predvediem, ale Paríž - Roubaix sú veľmi tvrdé a náročné preteky. Mal som problémy, musel som meniť bicykel, na trati som trpel, ale myslím si, že mám za sebou výborné predstavenie. Na prvých sektoroch som musel riešiť niekoľko mechanických problémov, ale vždy som si hovoril, že na Roubaix sa nemôžeš poddať a vzdať. V záverečnom špurte som sa snažil prečítať mojich súperov, ale po stíhacej jazde som bol veľmi unavený, svietila mi červená kontrolka. Ale aj tak som veľmi šťastný."   
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z onboard kamier
 
on board kamery gopro 2017 roubaix cdtf
Vo videu ste sledovali závery z týchto onboard kamier (© Slipstream Sports)
 
 
Alexander Kristoff aj v tejto edícii musel riešiť viaceré komplikácie. Tou najvážnejšou sa nakoniec ukázal pád, po ktorom musel nasadnúť do tímového vozidla. "Dostal som defekt pred Arenbergom, čo nie je nikdy dobré. Minul som veľa energie, aby som sa vrátil späť do balíka. Dokonca bol so mnou Greg van Avermaet, ktorý potom vyhral preteky. Necítil som sa úplne najlepšie, mal som pocit, akoby som jazdil na hrane svojich možností. Vedel som, že ak chcem byť úspešný, musia sa mi vyhýbať problémy, ale po Arenbergu to už neplatilo. V rozhodujúcich momentoch mi povedali vo vysielačke, aby som sa pokúsil dostať k pretekárom, ktorí atakovali, ale v jednej zákrute mi nefungovali brzdy a nepríjemne som spadol. Udrel som si ruku, nemohol som držať riadidlá, preto som musel skončiť."
 
 
Výsledky Paríž - Roubaix 2017
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 5:41:07 500
2. ŠTYBAR Zdeněk link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 400
3. LANGEVELD Sebastian Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00 325
4. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 275
5. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 00:00 225
6. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 00:12 175
7. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:12 150
8. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:12 125
9. PETIT Adrien Direct Energie 00:12 100
10. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:12 85
11. HAYMAN Mathew ORICA - Scott link ikonka 00:12 70
12. SÉNÉCHAL Florian Cofidis, Solutions Crédits 00:12 60
13. BOONEN Tom link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:12 50
14. OFFREDO Yoann Wanty - Groupe Gobert 00:12 40
15. DE VREESE Laurens Astana Pro Team link ikonka 00:12 35
16. BURGHARDT Marcus Bora - Hansgrohe link ikonka 00:12 30
17. ALLEGAERT Piet Sport Vlaanderen - Baloise 00:12 30
18. MAES Nikolas Lotto Soudal link ikonka 00:12 30
19. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 00:12 30
20. VAN BAARLE Dylan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:12 30
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop