Baskicko ukázalo mladnúceho Valverdeho a prinieslo ďalšie druhé miesto pre Contadora

10.4.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Temperamentní Baskovia boli posledné dni svedkami pekného zápolenia cyklistov, ktorí bojovali o honor najlepšieho z najlepších. Videli víťazstvo Alejandra Valverdeho. Španielsky veterán naďalej ukazuje, že čím je starší, tým je silnejší. Na druhej strane, Alberto Contador už asi ani nevie aké je to zvíťaziť.
 
Šesť pretekárskych dní, ktoré vyvrcholili sobotňajšou časovkou v okolí mesta Eibar, tiež ukázali veľkú dominanciu domácich pretekárov. Španieli sú  doma vždy veľmi silní, ale uchmatnúť prvé štyri miesta v GC pretekov WT kategórie demonštruje naozaj ohromnú dominanciu.
 
 
baskicko 2017 podium baskickof
Pódium Contador - Valverde - Izagirre (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
Valverdeho premiéra a zvláštny pocit
 
Alejandro Valverde vyhral snáď už všetko. Samozrejme, mierne ironizujeme, no Baskicko skutočne vo výstavnej skrini 36-ročného pretekára ešte chýbalo. Dočkal sa až v roku 2017. "Vždy som chcel tieto preteky vyhrať. Absolvoval som ich viackrát (deväťkrát, pozn. red.) a vždy som bol veľmi blízko. Vzniká tak vo mne veľmi zvláštny pocit. Bola to ale veľmi ťažká skúška. V záverečnej časovke som vedel, že to bude medzi mnou, Albertom a Ionom. Bolo výhodou, že som štartoval ako posledný. Vedel som totiž, aké medzičasy majú moji súperi," opísal svoje pocity po boji proti chronometru celkový víťaz. Jazdec Movistaru tento rok absolvoval osem pretekov. Polovicu z nich vyhral. A ešte zaujímavejšie je to, že všetky boli len v Španielsku, z ktorého ešte nevytiahol päty. Samozrejme, táto séria sa preruší, už najbližšie by mal štartovať na Amstel Gold Race. A ani tu nie je bez šance, práve naopak. Je sebavedomý, má výkonnosť. "Som prekvapený z toho, akú mám formu. Každý rok hovorím, že v tomto bode sezóny som tam, kde mám byť. A každý rok hovorím, že som na tom nikdy nebol lepšie. Tento rok je ale jasne tým najlepším. Najlepší začiatok sezóny vôbec," zamyslel sa Alejandro. Okrem celkového víťazstva si pripísal triumf aj v predposlednej etape, kde previedol silný finiš v posledných metroch. Ročník 2017 môže byť preňho veľmi úspešný. Už teraz ma na to perfektný nábeh. Veď len víťazstiev má už deväť. Všetko sumarizuje kolega Šandor, ktorý dnes pripravuje špeciálny článok o tomto matadorovi a vyjde a polnoci.
 
 
kreuziger 2017 valverde debata movf
Roman Kreuziger a Alejandro Valverde v debate (© Movistar Team)
 
 
Pády, defekty, nešťastie a druhé miesto
 
Pokiaľ si vybral Peter Sagan svoju dávku nešťastia na Paríž - Roubaix, minimálne rovnako dopadol aj jeho bývalý tímový kolega Alberto Contador v Španielsku. "Som predsa len spokojný. Cez preteky som zažil snáď všetko. Pády, defekty, vyhýbanie sa pádom, dokonca mi dnes nefungovala ani vysielačka," načrtol ironicky jazdec Treku - Segafredo po časovke. "Šťastie ma obchádzalo v jednom kuse. Pokiaľ sa to ale zmení a v ďalších pretekoch sa na mňa usmeje, je to v poriadku, nič sa nedeje," dodal dúfajúc. Alberta Contadora ale obchádzajú okrem šťastia aj víťazstvá i keď to spolu možno trochu súvisí. Po Vuelta a Andalucia, Paríž - Nice, Okolo Katalánska si pridal už svoje štvrté druhé miesto. Nezabránila mu v tom ani výmena bicykla v záverečnom dni. Počas pretekov totiž spadol a bolo by dosť bolestivé sedieť na časovkárskom špeciáli aj v stúpaní. Podľa slov 34-ročného pretekára to bola dobrá voľba. Celkovo je ale za účinkovanie na pretekoch rád. "Som spokojný s výkonmi, ale aj s celkovým účinkovaním tu v Baskicku. Začiatok sezóny bol dobrý, forma je tam, kde má byť. Trochu samozrejme mrzia všetky druhé miesta, ale na morálke mi to neuberá. Práve naopak, motivuje ma to pracovať a čakať na všetky pekné veci."
 
 
contador 2017 baskicko zjazd baskickof
Alberto Contador sa snažil tradične útočiť (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
Veľká spokojnosť tiež v Holandsku a Belgicku
 
Konkrétne v tíme Lotto NL - Jumbo. A ešte konkrétnejšie u Primoža Rogliča. Slovinský pretekár vyhral dve etapy. Tie s poradovými číslami štyri a šesť. Viac si cení úspech v časovke. "Bol to ťažký deň, ale všetko išlo tak, ako som chcel. Nechal som za sebou všetkých jazdcov, ktorí bojovali o víťazstvo. A vôbec, celý týždeň mi vyšiel nad moje očakávania. Dve víťazné etapy a k tomu piate miesto v GC musím považovať za obrovský úspech," radoval sa. Skončil piaty a bol prvým nešpanielskym pretekárom v poradí. Jazdec už pred tým vyhral podnik v susednom Portugalsku Volta ao Algarve. Pyrenejský polostrov mu očividne chutí. Najbližšie by sa mal ale predstaviť vo Švajčiarsku. "Musím sa poďakovať celému tímu, ktorý ma podporoval počas celého týždňa. Je to dobrý pocit, že im to môžem splácať takýmto spôsobom. Teraz sa už ale zamerám na Tour de Romandie," dodal na záver 27-ročný jazdec.
 
 
roglic 2017 casovka baskickof
Primož Roglič ovládol časovku (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
V poradí už 57. ročník na solídnej úrovni zvládli aj v Quick-Stepe Floors. Štvrté miesto a víťazná etapa sú v konkurencii Valverdeho, Izagirreho či Contadora výbornými výsledkami. Oba dosiahol David De La Cruz a ukázal tak, že Belgičania sa môžu na ťažších terénoch spoľahnúť okrem Juliana Alaphilippeho či Daniela Martina aj na iných jazdcov. Quick-Step je skrátka jeden z najkomplexnejších projektov v pelotóne. Samotný 27-ročný Cruz bol po odjazdení časovky na okamih trochu smutný, no potom ho ovládlo šťastie. "Po dojazde som bol trochu sklamaný z toho, že som sa nedostal na stupne pre víťazov, no keď som videl, kto na nich stojí, ovládol ma pocit šťastia a spokojnosti. Mali sme tu silný tím, ktorý každý deň vydal zo seba úplné maximum. Som šťastný a vďačný. Celkovo to boli pekné preteky, kde som okrem umiestnenia vyhral aj etapu, čo mi dodalo veľa istoty do budúcich pretekov. Najbližšie by to malo byť Tour de Romandie a Okolo Kalifornie," uviedol pre web tímu šťastný španielsky cyklista. Na súpiske bol aj slovenský zástupca Martin Velits. Preteky síce nedokončil, odstúpil z nich zrejme plánovane počas predposlednej etapy, no bolo ho vidno. "Minimálne" viackrát na čele pelotónu, kedy si plnil stanovené úlohy brániť žltý dres.
 
 
velits m 2017 baskickof
Martin Velits na čele pelotónu (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
Bez slovenskej účasti to bolo v nemeckej Bore - Hansgrohe. Slovenská enkláva sa pripravovala na Roubaix, no "kuchynkári" aj tak zaznamenali v Pyrenejách pekný výsledok. Hovoríme o siedmom mieste v celkovom hodnotení v podaní Patricka Konrada. V záverečnej časovke obsadil 12. priečku, čo ho katapultovalo o tri miesta vyššie, na spomínanú siedmu pozíciu. "Som so svojim siedmym miestom spokojný. Dnes som mal veľmi dobré nohy a vedel som, že môžem dosiahnuť pekný výsledok. Je to dokonca lepšie ako na Abu Dhabi Tour. Po tomto umiestnení viem, že som na správnej ceste a teším sa na Ardény," vyhlásil Rakúšan po časovke. Tento 25-ročný jazdec zažíva životnú sezónu, ktorá môže byť ešte krajšia. S celkovým vystupovaním tímu je spokojný aj športový riaditeľ Steffen Radochla. "Výsledky chlapcov tu v Baskicku sú viac ako uspokojivé. Nebola to ľahká ITT. Bolo tu veľa zákutí, zákrut, nehovoriac o náročnom stúpaní a následnom zostupe. Okrem Patricka by som vyzdvihol tiež 13. miesto v podaní Emanuela Buchmanna, čo je pre mladého pretekára veľmi dobrý výsledok."
 
 
konrad 2017 baskicko bohfst
Patrick Konrad ukázal veľký potenciál (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Prvé stupne víťazov v novom drese
 
Po odchode z Movistaru a od svojho brata, zaznamenal Ion Izagirre prvé umiestnenie v Top 3. Jazdec novovzniknutého projektu Bahrajn - Merida, opísal preteky len v superlatívoch. Nazval ich veľkolepými a vzrušujúcimi: "Som opäť na stupňoch pre víťazov, čo sa mi javí ako fantastický výsledok. Najmä potom, ak sa pozrieme na to, kto skončil na prvých dvoch miestach. Sú tam Alejandro Valverde a Alberto Contador. Byť tretí v rodnej krajine s novým tímom je pre mňa krásny pocit, ktorý som nikdy pred tým nezažil. Je to niečo úžasné," povedal po pretekoch 28-ročný jazdec, ktorý bol naposledy na toľkokrát spomínaných stupňoch pre víťazov vlani na Okolo Švajčiarska, samozrejme ak nerátame národný šampionát v časovke, ktorý vyhral. Spolu s Izagirrem pretekal na španielskych cestách aj český reprezentant Ondřej Cink. "Prvoročák" obsadil celkové 42. miesto. Pre úplnosť, z českých jazdcov tu štartoval aj Roman Kreuziger, ktorý skončil na 33. pozícii. Orica - Scott tu išla na Simona Yatesa, no ten stratil možnosť na dobré postavenie v GC hneď v druhej etape. Pokúšal sa ešte aspoň o etapový vavrín, ale ani ten mu nebol dopriaty. Vlajku Austrálčanov ale udržal Michael Albasini. Švajčiar dominoval v druhej etape.
 
A na záver ešte jedno meno. Je to muž, ktorý vie, čo je pekné. Za manželku si totiž zobral Slovensku. Michael Matthews. Jazdec Sunwebu má okrem dobrého vkusu aj chuť víťaziť, čo potvrdil hneď na úvod celých pretekov Okolo Baskicka. Vyhral prvú etapu. "Pre náš tím to bol dobrý týždeň. Prišli sme sem vyhrať etapu, čo sa nám aj podarilo. Mnohí z nás ukázali dobrú formu, ktorá sa nám zíde v Ardenách. Myslím si, že s týmito pretekmi môžeme byť spokojní," povedal Austrálčan.
 
 
matthews 2017 baskicko podium sunf
Michael Matthews sa obliekol aj do dresu lídra (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Konečné poradie Okolo Baskicka 2017
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 20:41:25 400
2. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:17 320
3. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:21 260
4. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:44 220
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:59 180
6. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 01:19 140
7. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 01:40 120
8. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 01:51 100
9. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:56 80
10. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:01 68
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop