Na Valónskom šípe môže Alejandro Valverde rozšíriť svoj rekordný zápis

18.4.2017, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Hlavným momentom Valónskeho šípu je od roku 1983 stúpanie Mur de Huy a inak tomu nebude ani tentoraz. Posledné edície ovládol Alejandro Valverde a španielsky jazdec je horúcim kandidátom, aby svoju víťaznú sériu natiahol o ďalší rok.
 
Druhá z ardenských klasík sa odohráva na špecifickom profile. Obsahuje síce len deväť stúpaní, ale tú najväčšiu parádu obstará strmý finiš, ktorý nemá obdobu v celej cyklistickej sezóne. La Fleche Wallone nie je také náročné z lezeckej stránky ako L-B-L, všetko dôležité sa odohrá na záverečných dvoch stúpaniach. Ale práve vypäté finále kladie dôraz na favoritov, aby rozhodujúce momenty zvládli bez zaváhaní, pretože každá chybička môže byť osudná. Kľúčom pre úspech na tomto podujatí sú pozičná jazda a správne načasovanie záverečného šprintu, teda skúsenosti. A samozrejmosťou sú silné nohy na Mur de Huy.
 
 
valonsky sip 2015 podium movf
Takto vyzeralo pódium v roku 2015 (© Movistar Team)
 
 
Finále zostáva nezmenené, vyčnieva Mur de Huy
 
Oproti minulému roku budú na trati chýbať dva kopce a celková dĺžka pretekov sa navýšila o osem kilometrov. Štartovať sa bude v meste Binche, ktoré otváralo Valónsky šíp aj v roku 2013. Potom bude nasledovať dlhých 131 kilometrov, kým sa pretekári dostanú na prvé stúpanie.
 
Rozhodujúca fáza pretekov začne pri úvodnom prejazde cez Mur de Huy, ktorý je naplánovaný 58 kilometrov pred páskou. Od tohto momentu sa pelotón dostane na 29- kilometrový okruh, cez ktorý sa prebehne dvakrát. Okrem cieľového stúpania sa tu nachádzajú aj Côte d'Ereffe (2,1 km; 5 %) a  Côte de Cherafe (1,3 km; 8,1 %). Zaujímavá akcia sa môže rozohrať pri druhom prechode cez Mur de Huy, kde niektorí jazdci budú chcieť dostať favoritov pod tlak a zaútočia. V záverečnom kole tak dostanú preteky poriadny šmrnc.
 
Vo finále bude veľmi dôležitým momentom Côte de Cherafe, ktoré je dostatočne strmé, aby sme tu uvideli silné útoky, a pre kandidátov na titul aj nebezpečné, pretože na vrchole zostáva do cieľa už iba 5500 metrov. Hektická fáza vyvrcholí na Mur de Huy (1,3 km; 9,6 %), kde už musia ukázať svoje majstrovstvo najsilnejší jazdci. A tí musia zvládnuť pozičnú jazdu, správne načasovať útok a ukázať kvalitný špurt do kopca.    
 
 
valonsky sip 2017 profil
profil pretekov (© letour.fr)
 
 
Valverde nechce prenechať žezlo mladším cyklistom
 
Najväčšia pozornosť bude smerovať na Alejandra Valverdeho a jeho tímových kolegov. Španielsky jazdec ovládol posledné tri ročníky a celkovo má na svojom konte štyri triumfy. A to sa ešte nikomu nepodarilo. V takomto finále je Valverde takmer neporaziteľný. Má vynikajúcu koncovku, zrýchlenie a vďaka svojim skúsenostiam nerobí na konci žiadne chyby. Preto bude veľmi odhodlaný, aby pokračoval vo víťaznom ťažení. Na sebavedomí mu museli pridať aj silné výkony, ktoré predvádza v tejto sezóne.
 
Ako najväčší favorit pretekov bude chcieť kontrolovať preteky, preto sem Movistar priváža kvalitnú zostavu. Ich úlohou bude udržať hlavnú skupinu pokope až na cieľový kopec, no v záverečnom okruhu sa nájde niekoľko jazdcov, ktorí budú chcieť rozbiť preteky. A keďže v tomto ročníku sme videli niekoľko triumfov po dlhom ataku, španielsky celok nemôže na trati podceniť žiadny detail.
 
 
valverde val sip pekna movfv
Valverdeho tirumf v roku 2015 (© Movistar Team)
 
 
Uvidíme, či sa nájde aj ďalší tím, ktorý bude mať eminentný záujem na záverečnom špurte, a tým pádom na priamy súboj s Valverdem na Mur de Huy. Pripravený finiš sedí Danielovi Martinovi, írsky cyklista je veľmi silný v podobných strmých koncovkách. Dvakrát sa tu dostal na pódium a zakaždým ho porazil práve španielsky borec. Martin obľubuje toto podujatie, preto urobí všetko, čo bude v jeho silách, aby zabojoval o titul. Budeme zvedaví, či Quick-Step Floors všetko sústredí na túto kartu, alebo bude vo finále atakovať skôr.
 
Medzi kandidátov na víťazstvo patrí aj Sergio Henao. Jazdec tímu Sky sa pohybuje na strmých sklonoch ako ryba vo vode, preto je prekvapujúce, že na Valónskom šípe iba raz vybojoval druhú priečku. Ale jeho posledné predstavenia na Paríž - Nice, v Katalánsku a aj na Amstli ho ukázali vo veľmi dobrom svetle, takže je pripravený vylepšiť svoju výsledkovú bilanciu. V britskej zostave uvidíme jazdiť aj Michala Kwiatkowskeho, ktorý zatiaľ dosahuje výborné výsledky, a svoju formu môže pretaviť do ďalšieho pekného umiestnenia.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále minuloročnej edície
 
 
Na Mur de Huy predviedol dvakrát výborný finiš Michael Albasini, ktorý sa dvakrát dostal na stupne víťazov. Švajčiarsky pretekár bol silný na Amstli, kde ukoristil tretiu priečku, predtým vyhral etapu v Baskicku, takže pri neúčasti súrodencov Yatesovcov bude hlavným lídrom celku Orica.   
 
Športový riaditeľ austrálskej zostavy Matt White mu plne dôveruje. "Na pretekoch sa nepredstavíme s takými favoritmi ako Valverde alebo Daniel Martin, ktorým tento finiš veľmi sedí. Ale máme Michaela Albasiniho, ktorý tu v minulosti ukázal, že na Mur de Huy dokáže vybojovať pekný výsledok. Znovu sa nachádza na trati stúpanie Côte de Cherafe, ktoré pravdepodobne nevytvorí selekciu medzi favoritmi, ale odpojí jazdcov v druhej časti pelotónu. Potom sú k dispozícii tri kilometre, keď sa na čele sformuje skupina kandidátov na titul. Na záverečnom kopci veľa nevymyslíte, svojho lídra musíte dostať do výhodnej pozície. A o všetkom rozhodnú nohy."
 
 
albasini 2017 podium baskickof
Michael Albasini tento rok už vyhral etapu v Baskicku (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
V celku Cannondale - Drapac sa môže vytiahnuť Rigoberto Urán, ktorý v tomto roku našiel výborné lezecké nohy, a okrem toho má veľmi dobrú koncovku. Čiernym koňom pretekov môže byť Michael Woods, ktorému nerobia problémy krátke a strmé stúpania. Kanadský jazdec bol silný v kráľovskej etape na Okolo Baskicka, takže na Mur de Huy je patrične pripravený.
 
Na štarte sa ukážu aj francúzski jazdci Warren Barguil a Romain Bardet, ktorí síce sústredia svoju pozornosť na L-B-L, ale silné predstavenie na Valónskom šípe ich správne naladí na prichádzajúci monument. Na dobré umiestnenie môžu ašpirovať Rui Costa a Diego Ulissi z tímu Abu Zabí, v týchto dňoch sa dostal do veľmi dobrej formy Ion Izagirre, ktorý skončil tretí v Baskicku a na AGR obsadil siedmu priečku. BMC bude mať vo svojich radoch Samuela Sáncheza, ktorý sa už zotavil zo svojho pádu na Okolo Baskicka. Na trati sa ukážu aj cyklisti, ktorí môžu zaútočiť z väčšej vzdialenosti, na odvážny kúsok sa hodia Wellens, Calmejane, De Marchi alebo Jungels.    
     
 
Posledné ročníky Valónskeho šípu
2016 víťaz: vlajka Valverde 2. vlajka Alaphilippe 3. vlajka D. Martin
2015 víťaz: vlajka Valverde 2. vlajka Alaphilippe 3. vlajka Albasini
2014 víťaz: vlajka Valverde 2. vlajka Martin Daniel 3. vlajka Kwiatkowski
2013 víťaz: vlajka D. Moreno
2. vlajka S. Henao 3. vlajka Betancur
2012 víťaz: vlajka Rodríguez 2. vlajka Albasini 3. albansko Gilbert
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop