Preview EuroEyes Cyclassics: Na severe Nemecka uvidíme šprintérsku elitu

18.8.2017, 19:30 | Preteky vo svete |
Bývalá klasika Vattenfall Cyclassics sa ešte vlani premenovala na EuroEyes Cyclassics. Názov sa síce zmenil, ale miesto konania ani organizátori nie. Podujatie si budú môcť už po 22-krát vychutnať obyvatelia a návštevníci druhého najväčšieho mesta v Nemecku - Hamburgu. Pri pohľade na štartovku by mnohých prekvapilo, ak by sa nerozhodlo v záverečnom špurte. Na sever Nemecka totiž zavíta šprintérska smotánka.
 
 
Najdôležitejší bude Waseberg
 
Nemecko má svoje Alpy, ktoré sú porovnateľné s tými v Rakúsku, Švajčiarsku, či s našimi Tatrami, no majú ich na juhu krajiny. Na severe, v blízkosti obrovského prístavu, veľké hory nenájdete. Je tam ale pre tieto preteky povestný vrchol Waseberg. Kopec je tretím najvyšším v meste a cyklisti musia zdolať 70 metrov s priemerným sklonom desať percent. To všetko štyri razy. Pre šprintérov je to tá najväčšia prekážka celých pretekov. Teda pokiaľ nerátame úseky pozdĺž rieky Labe, kde to môže byť poriadne veterné alebo nástrahy mesta, ako sú obrubníky, ale hlavne kruhové objazdy. Na jednom celých 218 kilometrov dokonca odštartuje. Čo sa týka počasia, to je nepredvídateľné. Na severe najväčšej európskej ekonomiky toho cyklisti už zažili počas uplynulých edícií veľa, no poväčšine to bol dážď. A rovnaké podmienky by mali panovať na trati aj v nedeľu. Malo by tiež fúkať a teplota vzduchu len sotva prekročí dvadsať stupňov.
 
 
Na menovanie favoritov nestačia ani dve ruky
 
Nie každé preteky sa môžu pochváliť čímsi takýmto. Na súpiske je takmer šprintérska elita. Píšeme takmer, pretože taký John Degenkolb, víťaz pretekov z roku 2013, sa pripravuje na Vueltu a Mark Cavendish si dáva dokopy dolámanú lopatku. Kto ale v Nemecku chýbať nebude, je Caleb Ewan. Mladý Austrálčan a obhajca titulu vyhral na Okolo Poľska štvrtú etapu, náš Peter Sagan finišoval vtedy tretí, a v Hamburgu bude chcieť predviesť to najlepšie, čo vie. V tíme Orica - Scott sa obávajú hlavne počasia. "Podujatie každý rok končí hromadným dojazdom. Bude tomu tak aj tento rok, na trati totiž nie sú žiadne veľké prekážky. Problémom môže byť počasie, ktoré preteky asi aj ovplyvní. Náš tím je vyrovnanou zmesou skúseností a mladíckej dravosti, čo nám môže pomôcť. Zvládneme každú situáciu," vyhlásil "do boja" športový riaditeľ Matt White.
 
 
ewan 2017 pologne podium tdpf
Caleb Ewan v Poľsku (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
V role pravdepodobne najväčšieho favorita sem prichádza Alexander Kristoff. Nórsky pretekár vyhral klasiku v Londýne, európsky šampionát a aj jednu etapu na Arctic Race of Norway. Kaťuša pod velením športového riaditeľa Torstena Schmidta mu bude navyše veľmi nápomocná. Písali sme, že Mark Cavendish sa nemeckých cestách nepredstaví. Jeho tím Dimension Data má ale v zálohe Edvalda Boassona Hagena. Teda ďalšieho Nóra. "Na nemecký víkend sa tešíme. Toto podujatie vždy priláka tisíce fanúšikov, ktorí vytvoria fantastickú atmosféru. My sem prichádzame so silným tímom, na ktorý sa budeme môcť spoľahnúť," povedal pre web projektu športový riaditeľ Roger Hammond.
 
Ostaneme v geografickom rozdelení adeptov na ponúknutú výhru. No a zotrváme priamo v domovine týchto pretekov. Na štart sa postavia aj André Greipel a Marcel Kittel. Druhý menovaný posledné dva ciele pretekov, na ktoré nastúpil, nevidel. Tour de France a BinckBank Tour by tak mohli u Kittela padnúť do zabudnutia a pred novým zamestnávateľom z Kaťuše, by sa mohol predviesť. Ešte tu nikdy nevyhral. Jeho starší náprotivok Greipel po sezóne dres meniť nebude, čo môže na jeho psychiku zapôsobiť blahodárnym spôsobom. Nebude mať zviazané nohy. Tie mu môžu naopak zviazať jeho posledné výkony, veď naposledy vyhral ešte druhú etapu na Gire, teda na začiatku mája.
 
 
kittel 2017 tdf spurt hagen qstf
Marcel Kittel špurtuje na Tour (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Nemecké vojnové pohnútky si vždy najprv "zlízli" Francúzi. Tieto dva národy na históriu asi len tak nezabudnú, o to krajšie by bolo, ak by sa Francúzovi v Nemecku podarilo vyhrať. Najväčšie šance na to bude mať Nacer Bouhanni z Cofidisu, ktorý naposledy pretekal na Tour de l΄Ain. Vyhral tam etapu číslo dva. Jeho krajan jazdiaci za FDJ Arnaud Démare podobne ako Kittel posledné dve podujatia nedokončil, a tak to chce odčiniť. Veľmi silné do Nemecka prichádza britské Sky. V talóne majú hneď dvoch pretekárov. Prvým je Elia Viviani. Taliansky pretekár predviedol na belgicko - holandskom podujatí BinckBank Tour viacero zaujímavých výkonov, pričom ešte pred tým v dánskom Herningu skončil druhý. Bez problémov mu bude sekundovať o štyri roky mladší Danny Van Poppel, ktorý si pravdepodobne udržal výbornú formu z Poľska. Dve alternatívy má na priebeh pretekov pripravené aj tím Bahrajn - Merida. Novovzniknutý projekt vysiela do Nemecka dvojku Sonny Colbrelli a Nicolo Bonifazio. "Bude to tvrdé, ale my sme sem neprišli bojovať len v úniku. Prišli sme sem vyhrať! Máme dvojicu pretekárov, ktorí to môžu dokázať. Máme tu tiež mladých, ale aj skúsených jazdcov, ktorí preto urobia maximum," nebojácne vyhlásil športový riaditeľ Herald Morscher.
 
Veľmi zaujímavé bude sledovať výkony jazdcov domácej Bory - Hansgrohe. Tím bude motivovaný a pôjde na Sama Bennetta. Írsky pretekár má formu z Czech Cycling Tour, kde v hromadných dojazdoch v podstate nemal konkurenciu. Pomáhať mu budú aj naši chlapci. Juraj Sagan a Erik Baška, ktorí majú v nohách rovnaké preteky. Samozrejme, podujtie má aj ďalších účastníkov, ktorí môžu prekvapiť. Taký Dylan Groenewegen určite neostáva bez šancí. Podobne ako Boy Van Poppel alebo ak by motyka vystrelila, tak aj Sep Vanmarcke či Greg Van Avermaet.
 
 
Posledné ročníky Cyclassics Hamburg
2016 víťaz: albansko Ewan 2. vlajka Degenkolb 3. vlajka Nizzolo
2015 víťaz: vlajka Greipel 2. vlajka Kristoff 3. vlajka Nizzolo
2014 víťaz: vlajka Kristoff 2. vlajka Nizzolo 3. albansko Gerrans
2013 víťaz: vlajka Degenkolb 2. vlajka Greipel 3. vlajka Kristoff
2012 víťaz: vlajka Démare 2. vlajka Greipel 3. vlajka Nizzolo
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop