Do Katalánska smeruje lezecká špička, na ktorú si trúfa domáci Movistar

18.3.2018, 16:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V čase severských klasík nezostanú bez práce ani cyklisti, ktorí obľubujú kopce. Okolo Katalánska bude vždy vítaným testom pre vrchárov. Na európsku premiéru v ročníku sa chystá Nairo Quintana a viaceré tímy tu predstavia svojich najlepších pretekárov na celkové poradie.
 
Žiadna jazda proti chronometru, ani rovinaté etapy. Okolo Katalánska naplno využíva rázovitý charakter miestnej krajiny, preto je podujatie vhodné len pre odolných cyklistov. V ponuke nemôžu chýbať dva horské dojazdy, ktoré jazdci veľmi dobre poznajú, a do celkovej klasifikácie môžu prehovoriť aj stúpania, ktoré sa nachádzajú tesne pred cieľom, lebo na tomto podujatí sa vrchári neboja atakovať. V ideálnom prípade môžeme uvidieť tri špurty pelotónu, ale na tieto koncovky sa bude zameriavať len veľmi malá skupinka pretekárov.
 
 
fotogaleria ikonkaCelková mapa pretekov (© voltacatalunya.cat)
celkova mapa
 

Kráľovská etapa uderí veľmi skoro
 
Hneď prvá etapa je najkratšia a najjednoduchšia, tri menšie stúpania nemajú takú silu, aby ohrozili hromadný špurt. Vyzývavejší profil striehne na konci druhého dňa. Pätnásť kilometrov pred cieľom vrcholí kopec Alt de Lilla (4,2 km; 4,8 %), čo bude ponuka pre útočníkov, alebo pre jazdcov silných v špurte okresaného balíka.
 
Lezecké predstavenie o celkový titul odpáli tretia etapa. Tri stúpania prvej kategórie a finiš na vrchole Vallter 2000  (11,2 km; 6,5 %) výrazným spôsobom rozdajú karty v klasifikácii. Záverečný kopec sa začne postupne dvíhať dvadsať kilometrov pred cieľom, kľúčová bude jeho druhá časť, ktorá neklesne pod sedem percent. Zaujímavá vrchárska bitka sa odohrá aj na druhý deň, cyklisti sa dostanú na vrchol stúpania La Molina (11,6 km; 4,3 %). Tentoraz stojí pred cieľovým kopcom dlhá prekážka Coll de la Creueta (20,9 km; 5 %), ktorá vyčerpá pelotón, čo sa môže prejaviť na záverečnom stúpaní La Molina, kde medzi sebou šprintujú najlepší lezci o etapovú výhru.  
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále na La Molina v minulom roku
 
 
Napínavú koncovku ponúkne aj piata etapa, ktorá môže skončiť v rukách utečencov, ale na záverečnom stúpaní Tunnel de Vielha (12 km; 5,4 %) môžu prekvapiť aj favoriti na titul. Tento kopec nie je veľmi náročný, najťažšie sklony sa pohybujú na úrovni šiestich percent, ale z jeho vrcholu zostáva do cieľa len štrnásť kilometrov v rýchlom zjazde. Predposledný deň obsahuje tri hodnotené kopce, čo bude motiváciou pre utečencov, ktorí sa budú spoliehať na to, že dokážu poprieť záverečný špurt balíka. Preteky vyvrcholia tradičným spôsobom na okruhoch v Barcelone a stúpaní Montjuic (2 km; 5,7 %), kde sa vždy odohrá zaujímavá akcia, ale tá len výnimočne poprehadzuje miesta na vysokých priečkach v GC.
 
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© voltacatalunya.cat)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
Veľká koncentrácia kvalitných jazdcov na GC
 
V Katalánsku sa predstaví naozaj silné štartové pole a takmer v každom celku nájdeme kvalitného jazdca na celkové poradie. Titul obhajuje Movistar a v jeho radoch sa objaví aj Nairo Quintana. Kolumbijský jazdec si odkrúti európsku premiéru a bude sa musieť obracať, aby nadviazal na výsledky svojich kolegov, pretože Valverde, Landa a aj Soler už predviedli niekoľko parádnych predstavení. Quintana určite nebude chcieť za nimi zaostávať a dobre vie, že úspech na tomto podujatí závisí od potrebného výkonu na Vallter 2000 a potom v sledovaní svojich súperov na La Molina.
 
V španielskej zostave bude svietiť aj Alejandro Valverde. Obhajca prvenstva má opäť vynikajúcu formu a na tomto podujatí je špecialistom na získavanie bonusových sekúnd, preto budú všetci očakávať, ako im to bude klapať s Quintanom.  A nesmieme opomenúť ani Marca Solera ako čerstvého víťaza Paríž - Nice, takže Movistar bude chcieť v tejto silnej zostave vydolovať všetko, čo bude k dispozícii.
 
 
video v clanku ikonka ciernaQuintana vyhráva na Vallter 2000 v sezóne 2013
 
 
Zdatnými súpermi im budú zástupcovia tímu Sky, ktorým bude veliť Sergio Henao. Kolumbijský cyklista čakal lepší výsledok na P-N, ale veľmi rýchlo dostáva šancu na reparát. Typologicky by mu mala sadnúť najmä štvrtá etapa končiaca na La Molina. Tešiť sa budeme na jeho krajana Egana Bernala, ktorý vstúpil veľmi dobre do novej sezóny a na každom takomto podujatí môže ukázať svoje nepopierateľné kvality. Britský celok dopĺňa domáci pretekár David de la Cruz, 28-ročný jazdec sa vytiahol v poslednej etape na P-N pekným triumfom.
 
Svojich elitných pretekárov priváža Mitchelton - Scott. Súrodenci Yatesovci si budú vychutnávať spoločnú jazdu a nepochybujeme, že aspoň jeden z nich bude atakovať tie najvyššie priečky v poradí. Po nevydarených výsledkoch na P-N Esteban Cháves verí, že v Katalánsku bude panovať prívetivejšie počasie a že bude môcť ukázať svoju skutočnú lezeckú výkonnosť. O týchto výborných pretekárov sa bude starať v kopcoch Mikel Nieve, ktorý si túto úlohu vyskúša prvýkrát po prestupe do austrálskej zostavy.
 
Do známeho prostredia sa vracia Daniel Martin, írsky borec tu vždy podáva veľmi dobré výkony, čo mu pomáha v ardenskom týždni. Martin má dobré koncovky selektívnych etáp, preto môže získavať v cieli bonusové sekundy. Spoločnosť mu bude robiť Fabio Aru a obidvaja si môžu otestovať, ako im to bude ladiť na trati, lebo ešte nejazdili bok po boku v spoločnom tíme na podujatí. Taliansky cyklista priznáva, že momentálne nemá najlepšiu formu, ale po Tirrene by mala byť jeho výkonnosť o čosi lepšia. Na podujatí sa nechce nechať zahanbiť ani EF Education a na štart postaví Urána, Woodsa, Rollanda a Dombrowskeho, teda to najlepšie, čím disponuje na etapové preteky. A to isté platí pre Lotto - Jumbo, Kruijswijk, Bennett a Gesink sa len málokedy stretnú na jedných pretekoch.
   
 
uran 18 dojazd cdtf
Rigoberto Urán (© Slipstream Sports)
 
 
Silnú francúzsku stopu bude chcieť zanechať Thibaut Pinot, preňho sú to však len druhé preteky v sezóne, preto sa môže natlačiť dopredu jeho talentovaný kolega David Gaudu. Francúzsku cyklistiku budú reprezentovať aj Warren Barguil, ktorý bol nevýrazný na Paríž - Nice, a Pierre Latour. Pre nádejného vrchára začína sezóna práve v Katalánsku.  V drese Astany sa predstaví na druhom podujatí v sezóne Jan Hirt a český borec by mal mať lepšiu formu ako naposledy na Okolo Ománu.
 
V novom pôsobisku preteká aj Davide Fromolo a taliansky lezec sa veľmi dobre chytil v tíme Bora - hansgrohe. Po úspešnom ťažení na Tirrene si môže oprobovať, ako sa preteká proti veľmi silnej konkurencii. Z talianskeho podujatia sem prichádzajú aj Jungels s Meintejsom. Luxemburský cyklista sa predstaví prvýkrát v kariére na Okolo Katalánska, juhoafrický jazdec je známy pomalším rozbehom do sezóny, jeho forma je aktuálne dobrá, ale nie na stopercentnej úrovni.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop