Dauphiné experimentuje so štyrmi horskými dojazdmi a do programu vracia TTT

1.6.2018, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Jedny z najprestížnejších týždňových etapových pretekov v ročníku signalizujú, že sa blíži Tour de France. Dauphiné je kvalitnou prípravou pred francúzskou GT, tradične dobrú konkurenciu tentoraz otestuje netradične náročná skladba etáp.
 
Podujatiu veľmi pomohlo, že si ho v ročníku 2010 zobrala pod patronát spoločnosť A.S.O., majiteľ Tour de France, a tieto dva na seba nadväzujúce preteky ešte viac prepojila. Cyklisti tak nechodia do kopcovitého regiónu Dauphiné len kvôli etablovaniu sa na podmienky, ktoré ich budú čakať na Starej dáme, ale organizátori šikovne lákajú aj na profily, ktoré budú o niekoľko týždňov využité na najväčšom podujatí na svete. V tejto edícii si tímy vyskúšajú tímovú časovku a prejde sa po kompletnej trase jedenástej etapy TdF.
 
 
dauphine 2017 podium astf
Vlaňajšie pódium: Porte - Fuglsang - D. Martin (© Astana Pro Team)
 
 
Dominujú horské dojazdy
 
Sedemdesiaty ročník môžeme spokojne rozdeliť na dve časti. Najskôr sú pripravené dve časovky a v ideálnom prípade dve príležitosti pre rýchlych borcov. Od štvrtej etapy budú mať cyklisti pred sebou už iba kopce a na týždňové podujatie netypické štyri dojazdy na vrchole stúpania.
 
Jednoduchý prológ iba prevetrá štartové pole, nebude mať inú úlohu, len určiť majiteľa žltého dresu a jazdcov dostať do správneho pretekárskeho varu. Nasledovať budú dve zvlnené etapy s niekoľkými krátkymi stúpaniami, ale šprintérske tímy budú mať eminentný záujem, aby v obidvoch prípadoch prišiel balík do cieľa pokope. Tesne pred cieľom prvej etapy môže za istých okolností nahlodať ambície šprintérov krátky kopec s priemerom cez štyri percentá. Finále nasledujúcej previerky bude pre rýchlych jazdcov prijateľnejšie a dostanú dobrý priestor, aby sa pripravili na hromadný dojazd pelotónu. Klasifikácia sa začne ohýbať v 35-kilometrovej tímovej časovke, v disciplíne vhodnej len pre kvalitné zoskupenia. TTT bude odrazovým mostíkom pre úspech v GC, vždy je lepšie prísť do kopcov na vedúcich priečkach v poradí, ale tohtoročná horská výbava má potenciál na vytvorenie veľkých rozdielov v klasifikácii.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© letour.fr)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
 
Náročnosť cieľových dojazdov bude postupne gradovať. Na konci štvrtej etapy sa bude finišovať na Lans-en-Vercors (4,8 km; sklon 7,5 %), čo bude vhodný terén pre cyklistov, ktorí majú dobré zrýchlenie pred páskou. Do vývoja tejto previerky zasiahne aj stúpanie HC kategórie Col du Mont Noir, kde sa všetci veľmi rýchlo prepnú do vrchárskeho modu. Nasledujúci deň sa odohrá lezecká bitka na dlhšom, ale pravidelnom stúpaní Valmorel (12,7 km; sklon 7 %). Bez prudkých sklonov to môže byť kontrolovaná záležitosť, keď favoriti vystrčia nos len pred vrcholom.
 
Veľkú pozornosť si zaslúži predposledná etapa, pretože presne takýto profil uvidíme v plnom znení aj na Tour de France. Len stodesať kilometrov a v ponuke ťažké kopce ako Montée de Bisanne a Col du Pré, ktoré vystrieda Cormet de Roselend, a celú lezeckú epopeju potom zakončí výstup La Rosière (17,6 km; 5,8 %). Cieľový kopec nie je tým najťažším z celodennej ponuky, preto veríme, že niektorí z favoritov si vyskúšajú dlhú útočnú jazdu, aby si pripravili alternatívu na Starú dámu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMontée du Bettex v roku 2015
 
 
Ani v záverečnej previerke nebude núdza o vrchárske prekážky. Päť horských prémii vyvrcholí známou dvojicou Côte des Amerands (2,7 km; sklon 11,2 %) a Montée du Bettex (7 km; 7,7 %). Tieto tvrdé sklony môžu zlomiť každého favorita, na konci tohtoročnej edície bude každý cyklista značne vyčerpaný. Aj preto sa môžeme tešiť na otvorený súboj o titul až do poslednej chvíle. 
 
 
Víťazi posledných ročníkov chýbajú, titul získa nové meno
 
Motivovaných cyklistov nájdeme najmä v tíme Sky. Bez Chrisa Frooma sa budú chcieť čo najlepšie navnadiť pred francúzskou Grand Tour Thomas, Kwiatkowski a aj Moscon. Je veľký predpoklad, že britská zostava bude patriť medzi najsilnejšie v TTT, a potom bude pripravená predviesť svoje kvality aj v kopcoch. Geraint Thomas mal v doterajšom priebehu sezóny smolu, na Tirrene síce skončil tretí, ale chcel vyhrať, no najdôležitejšiu časť roka má ešte len pred sebou. Ak chce byť úspešný na Starej dáme, veľmi mu pomôžu kvalitné výkony v pripravených horských etapách. Štyri cieľové stúpania v rade nám ukážu, ako tento jazdec smerujúci na GT aktuálne zvláda takúto značnú vrchársku porciu. A v tíme Sky budú s napätím sledovať, či Michal Kwiatkowski opäť našiel svoju formu po nevydarených klasikách.
 
Domáce nádeje bude zastupovať Romain Bardet, ktorému sa na Dauphiné zvyčajne darí. V tímovej časovke niečo stratí, ale pre vývoj pretekov to bude len dobré, lebo ho to prinúti k aktívnej jazde. Bardet má dobrý finiš, preto sa môže presadiť na konci štvrtej a piatej etapy, ktorá môže vyústiť do šprintu najsilnejších vrchárov. A keďže má agresívnu pretekárku povahu, aj v posledných dvoch previerkach by mohol patriť medzi tých úspešných. V tomto ročníku mu zatiaľ vychádzali najmä klasiky, no s príchodom TdF bude jeho vrchárska výkonnosť rásť.
 
 
bardet 18 zdravi chladno rcsf
Roman Bardet (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Sledovaným jazdcom bude aj Vincenzo Nibali, ten však nezvykne podávať svoje najlepšie výkony na tomto podujatí. Potvrdil to aj pred štartom aktuálnej edície, jeho hlavným cieľom zostáva len a len Tour de France. Nepochybujeme však, že pripravené horské previerky ho nenechajú chladným. Ak môže niekto rozprúdiť dianie v šiestej etape, tak je to nepochybne on. Spolu s kolegami z Bahrajn - Merida si otestujú aj výkonnosť v tímovej časovke, čo nie je ich obľúbená disciplína, ale pred TdF bude mať každý takýto ostrý tréning pre nich cenu zlata.
 
Najdôležitejšia časť sezóny prichádza aj pre Ilnura Zakarina, ruský jazdec v doterajšom priebehu nepodával očakávané výkony. V maximálnej miere sa sústredí na prichádzajúce GT, preto nám Dauphiné ukáže, či jeho forma stúpla po jarnej časti sezóny. Zakarin je silný na tempárskych kopcoch. Ak sa bude rozhodovať iba na cieľových stúpaniach, bude to jeho výhoda. Daniel Martin sa dostal dva razy po sebe na konečné pódium na tomto podujatí, jazda v Dauphiné mu sedí. Po obidvoch časovkách dostane vhodný priestor, aby ho kopce posúvali v poradí vyššie. Má potrebnú vytrvalosť, aby zvládol posledné dve etapy, a aj dobrý šprint do kopca, preto ho bude baviť druhá časť pretekov. 
 
 
martin d 18 lbl stupanie uaefb
Daniel Martin v stúpaní (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Po úspešnom návrate v Kalifornii dostáva Adam Yates ďalšiu výbornú príležitosť, aby sa čo najlepšie nastavil na Starú dámu. Ako kvalitný vrchár si vyskúša svoju aktuálnu fazónu proti silnej konkurencii, v jednej zo štyroch horských etáp určite nájde príležitosť, aby sa postavil zo sedla a zaútočil. Adamovi vyhovujú tie najťažšie previerky, preto jeho čas môže prísť v záverečných dvoch etapách. A pre úspech v poradí bude dôležitý aj výkon jeho spolujazdcov v TTT.
 
Quick-Step Floors bude mať k dispozícii dve zaujímavé mená. Julian Alaphilippe a Bob Jungels sa zapotia najmä na konci pretekov. Pre francúzskeho cyklistu môžu byť posledné dve etapy príliš náročné, keďže nepatrí medzi klasických vrchárov, a to isté môžeme povedať aj o Jungelsovi, no luxemburský pretekár je čoraz istejší v kopcoch. Formu z Gira príde ešte využiť Pello Bilbao, v tíme Movistar bude chcieť zastúpiť najväčšie hviezdy Marc Soler, ktorému sa v tomto roku veľmi darí. Bora - hansgrohe bude očakávať potrebný výkon od Petra Kennaugha, uvidíme, či na svoje výsledky z Romandie a Baskicka dokáže nadviazať Emanuel Buchmann. Z domácich zástupcov sa tešia na horské etapy talentovaní borci Gaudu a Latour.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop