BinckBank Tour očakáva bez Ardén jednu z najzamotanejších edícií v histórii

11.8.2018, 07:00 | Preteky vo svete |
Približne rovnaký počet časovkárskych kilometrov ako vlani a absencia tých najlepších bojovníkov proti chronometru spôsobila, že tento jedinečný klasikársky etapák bude otvorený až do konca. Dávku adrenalínu ponúknu fanúšikom aj šprintéri, ktorí tu budú mať možnosť vyblázniť sa do sýtosti. GC ovládne ten najodolnejší jazdec obľubujúci jednodňové preteky. 
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© la-flamme-rouge.eu)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
Bývalé preteky Eneco Tour spájajú dve klasikám zasnúbené krajiny. Belgicko a Holandsko hostia počas jari tie najvýznamnejšie klasiky sveta a na BinckBank Tour sa všetko násobí atmosférou etapových pretekov. Tento rok navyše organizátori vynechali Ardény. "Naše preteky sú výnimočné vďaka skutočnosti, že ide o podujatie pre klasiky obľubujúcich pretekárov. Tento rok sme zámerne vynechali tie najnáročnejšie dni, takže jazdci súperiaci na Paríž - Roubaix, Okolo Flámska či Amstel Gold Race si vychutnajú úplne odlišné preteky. Každá etapa zažije zlatý kilometer, počas ktorého môžu získať až deväť bonusových sekúnd. Pre GC budú rozhodujúce práve tieto," prezradil novinky riaditeľ pretekov Rob Discart.
 
 
Absencia časovkárov

Vlani si to počas boja s časom v okolí mesta Voorburg postrážil Stefan Küng. V popredí sa ale udržal tiež Tom Dumoulin, ktorý zvládol bez väčších probémov aj ardenskú časť pretekov, vďaka čomu si po Gire pripísal druhý triumf na etapáku v sezóne. V roku 2018 však holandský pretekár oddychuje po náročnej Tour de France, najbližšie sa predstaví na Okolo Nemecka, a tak je trón voľný. Všetko odštartuje 13. augusta jednoduchou šprintérskou etapou, na ktorú si brúsi zuby množstvo pretekárov. A nie iba na tú.
 
 
dumoulin giro dennis rcsf
Tom Dumoulin ani Rohan Dennis tentoraz neštartujú (© LaPresse/Massimo Paolone)
 

Niet sa čomu diviť. Absencia ardenských kopcov podujatie dosť uľahčilo, aj keď ho na strane druhej zahalilo rúškom tajomstva. Šprintérov sa tu ale zišlo ako maku, niektorí si prinášajú z Tour výbornú formu, iní nenaplnené ambície. Druhí zase oddýchnuté nohy pripravené zvíťaziť. Medzi najväčšie hviezdy bude patriť Marcel Kittel. Z trojice Grand Tours má nemecká "pancierová gorila" devätnásť víťazstiev (štrnásť na Tour, štyri na Gire a jedno na Vuelte). Tento rok však musel Tour de Frane opustiť predčasne, podobne ako vlani BinckBank Tour, jazdec Kaťuše má teda čo naprávať.
 
So zvláštnymi pocitmi musí do Beneluxu prichádzať Caleb Ewan. Na francúzsky trojtýždňový etapák nešiel kvôli prestupu do Lotta Soudal, a tak austrálsky tím Mitchelton - Scott nemohol nič riskovať. Možno aj preto mu Tour až tak nevyšla... Na belgických a holandských cestách ale zabojuje. Od budúceho roka budú práve tieto končiny Európy jeho druhým domovom. Zatiaľ jediným domovom je tento kút zeme pre Dylana Groenewegena. Holanďana budú poháňať domáci fanúšikovia, ale tiež výborná forma. Na Tour vyhral siedmu a ôsmu etapu. Napokon však odstúpil. Na jednoduchých terénoch by mal ale patriť medzi to najlepšie v rýchlych dojazdoch.

Za trojicou sa vyprofilovala zaujímavá skupina jazdcov z druhej vlny. Na jej čele stojí Sam Bennett. Írsky pretekár bude mať k dispozícii celý tím Bora - Hansgrohe, ktorého členom bude aj Juraj Sagan. Sekundovať by im chcel aj Michael Matthews, ktorý odstúpil zo Starej dámy kvôli chorobe, a tak má určite obrovské množstvo nevybitej energie. O niečo unavenejší bude Magnus Cort Nielsen z Astany a o niečo menej skúsený zase Fabio Jakobsen. Jazdec Quick-Stepu má dánsko-talianske meno, no je to Holanďan, čo je však zaujímavejšie, s veľkým potenciálom.
 
 
bennett 18 giro triumf rim rcsf
Sam Bennett vyhral aj etapu Gira v Ríme (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Jedinečná šanca

Nebýva zvykom, aby klasikári mohli ovládnuť etapové podujatie. Aj na tak zvláštnom podniku, akým BinckBank Tour rozhodne je, im vlani vyfúkol víťazstvo elitný časovkár a hrozba pre vrchárov Tom Dumoulin. Ak však prežijú tento rok prvých päť rovinatých etáp a nestratia v časovke, ktorú by mali ovládnuť pretekári ako Alex Dowsett, Ryan Mullen, Lars Boom, Stefan Küng, Maciej Bodnar či aktuálny majster Európy Victor Campenaerts, mali by sa pobiť o víťazstvo práve oni. Paleta favoritov je ale pestrá.

To najlepšie čaká na cyklistov, ale hlavne fanúšikov na záver. Najdlhšia etapa pripravila pre pelotón slávny Muur van Geraardsbergen a zlatý kilometer s deviatimi sekundami k dobru absolvujú na kopci Bosberg. Už tradične prichádza na podujatie v silnom zložení domáci Quick-Step. Trojica Niki Terpstra, Zdeněk Štybar a Yves Lampaert čosi vymyslia, v trojici im to pôjde jednoduchšie. Ostatní pretekári to budú musieť zvládnuť v o niečo slabšom zložení.
 
 
stybar 18 giro atak rcsf
Zdeněk Štybar pri svojom ataku (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Oliver Naesen tento rok ešte nevyhral, no počas jari obsadil viaceré zaujímavé priečky. Najlepšie dopadol na Eschborn - Frankfurt, kde finišoval tretí. O niečo úspešnejší bol Michael Valgren, ktorý vyhral Amstel Gold Race. Dána možno mrzí o to viac, že sa tento rok do Ardén cyklisti nedostanú. Veľkú pozornosť tiež púta Greg Van Avermaet. Belgičan počas Tour predviedol výborný výkon hlavne počas deviatej etapy finišujúcej v Roubaix. Jazdec BMC má však v nohách náročné preteky, uvidíme teda, ako sa s tým popasuje.

Týmto sa ale menoslov vyzývateľov nekončí. Svoje schopnosti a umenie budú chcieť ukázať aj Jasper Stuyven a Mads Pedersen (obaja Trek - Segafredo), Diego Ulissi (UAE), Søren Andersen (Sunweb), Sep Vanmarcke a Sebastian Langeveld (obaja EFEF), Tom-Jelte Slagter (Dimension Data), Tim Wellens (Lotto Soudal) či Mathew Hayman (Mitchelton - Scott). Preteky sa svojimi štrnástimi narodeninami dostávajú do tej najlepšej puberty. A podľa toho sa asi budú aj správať. Budú nepredvídateľné, tak trochu bláznivé, ale hlavne zábavné. Odštartujú 13. augusta a zo všetkých siedmich etáp vám prinesieme podrobné spravodajstvo.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop