Na Strade Bianche chce opäť víťaziť Quick-Step, proti budú Van Avermaet či Van Aert

6.3.2019, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Atraktívna talianska jednorazovka Strade Bianche osviežuje sezónu jarných klasík. Na jedinečný profil v malebnom prostredí Toskánska vždy zavíta silná konkurencia, ktorá ponúkne útočnú cyklistiku. V minulom roku preteky dramaticky ovplyvnil dážď, tentoraz sa bude jazdiť v lahodnejších podmienkach.        
 
Za uplynulých dvanásť rokov si podujatie vybudovalo popularitu nielen medzi fanúšikmi, ale aj samotnými cyklistami, pre ktorých je úspech na týchto pretekoch prestížnou záležitosťou. Krásny kolorit Toskánska, jazda po bielom štrku a štýlový finiš v historickom centre mesta Seina vytvára jedinečné predstavenie, ktoré sa odohrá iba raz v roku.
 
 
strade bianche 18 ilustrak bohfsc
Scenéria Strade Bianche (© BORA - hansgrohe / Ralph Scherzer)
 
 
Na osvedčenom formáte tradičné miesta na atak

Tretíkrát po sebe sa trasa nemenila a na pelotón čaká jedenásť úsekov po nespevnených cestách v celkovej dĺžke 63 kilometrov. Prvý sektor sa vynorí už po sedemnástich kilometroch, potom bude nasledovať druhý úsek, ktorý prebehne v miernom stúpaní. Jazdcov dostanú do tempa aj ďalšie dva pobyty na bielom štrku a prvú tretinu pretekov zakončí asfaltový kopec Montalcino (4 km; 5 %).
 
Situácia sa rozbehne na piatom a šiestom sektore, ktoré dokopy merajú dvadsať kilometrov a medzi ktorými je len minimálna prestávka. Po tejto pasáži zostáva do cieľa 86 kilometrov, čo je ešte veľmi skoro, aby sa tu ukázali hlavní favoriti, ale najsilnejšie celky môžu zvýšiť tempo v balíku, aby unavili svojich konkurentov. Zaujímavejšia príležitosť striehne na siedmom úseku, ktorý je dlhý a v miernom kopci, čo môže motivovať k akcelerácii. Ak aj nevyrazia dopredu kandidáti na titul, zo strany menej sledovaných cyklistov uvidíme snahu zdramatizovať podujatie.
 
strade bianche 19 profil
profil pretekov, 2993 nastúpaných metrov (© strade-bianche.it)
 

Rozhodujúce súboje vždy odštartuje ôsmy sektor (pomenovaný podľa Fabiana Cancellaru), ktorý je zo všetkých najťažší a začína 54 kilometrov pred cieľom. Favoriti tu dostanú k dispozícii niekoľko krátkych, ale prudkých stúpaní, čo prirodzene oslabí hlavnú skupinu, a do útoku môžu vyraziť aj kandidáti na titul. Po tomto úseku nasleduje dvadsať kilometrov po asfaltovej ceste, ale môže sa tu odohrať prekvapujúci pohyb, lebo sa pôjde po zvlnenej trase.
 
Každý z posledných troch sektorov obsahuje krátke stúpanie a na týchto kopčekoch sa bude bojovať o titul. Deviaty úsek meria len osemsto metrov, ale dosahuje dvojciferné sklony. Predposledná pasáž na bielom štrku prebehne v 4-percentom stúpaní, ale hneď na začiatku ponúkne aj desať percent. O štyri kilometre neskôr sa dostanú jazdci na finálny úsek, kde sa objaví päťsto metrov s priemerom cez jedenásť percent.
 
Po týchto pekných príležitostiach na víťazný atak zostáva do cieľa dvanásť kilometrov na vlnitom teréne, kde sa prejaví únava po celodennom výkone, ale na cyklistov bude čakať ešte jedna zaberačka. Cieľová čiara sa nachádza na Piazza del Campo, kam vedie ostrý kopec. Po miernom začiatku sa objaví päťsto metrov s priemerným sklonom cez dvanásť percent a na konci sa vyšvihne cesta až na šestnásť percent. Mnohokrát sa stalo, že celé preteky sa rozhodli práve na tomto stúpaní. Pretekárov nebude na trati vyrušovať daždivé počasie, má byť polooblačno s teplotami cez desať stupňov.
 
 
strade bianche 19 ciel
profil záverečných kilometrov (© strade-bianche.it)
 
 
Silná skupina favoritov bude musieť na konci útočiť
 
Na unikátnom toskánskom profile sa vedia pohybovať nielen špecialisti na severské klasiky, ale aj klasikári ardenského typu, a podľa toho vyzerá zloženie štartového poľa. V tíme Deuceninck - Quick-Step tak pôsobia na líderských pozíciách Zdeněk Štybar a Julian Alaphilippe. Český jazdec sa nesie na víťaznej vlne, jeho forma je na vysokej úrovni a na tomto podujatí sa mu veľmi darí. Pri štyroch účastiach nikdy neskončil horšie ako siedmy a v roku 2015 podujatie ovládol. Klasikárska bitka a krátke, prudké stúpanie sú presne podľa jeho gusta, preto bude patriť medzi najsledovanejších jazdcov. Alaphilippe doteraz jazdil len v Južnej Amerike, a to s kvalitnými výsledkami, preto budeme zvedaví, ako dopadne jeho premiéra na podujatí. Aj jeho zdobia všetky atribúty, ktoré sú potrebné na úspech, takže sa môže presadiť útočným prejavom a svojou jedinečnou akceleráciou.
 
 
strade bianche 18 ilustrak spina rcdf
Scenéria Strade Bianche (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na štarte nesmie chýbať Greg van Avermaet. Aj on sa predvádza na začiatku sezóny vo výbornom svetle a môže mať ambíciu vybojovať prvý titul na Strade Bianche. V uplynulých rokoch mu víťazstvo niekoľkokrát pretieklo pomedzi prsty, ale jeho aktuálna kvalita na krátkych stúpaniach bude pre ostatných favoritov nepríjemná. Vyhovuje mu aj náročný finiš vedúci na Piazza del Campo, s čím môže kalkulovať na konci pretekov, keď sa rozprúdia nástupy ostatných adeptov na výhru. Po minuloročnom treťom mieste bude mať len tie najvyššie ciele Wout van Aert. V predchádzajúcej edícii sa presvedčil, že môže uspieť na toskánskej klasike, ale môže si byť istý, že súperi mu už nedajú toľko priestoru. Jeho jazdecké vlohy na prašných cestách a dravosť na krátkych kopcoch môžu byť ozdobou nadchádzajúcej edície.      
 
Titul obhajuje Tiesj Benoot a belgický pretekár sa napokon objaví na štarte, aj keď si poranil koleno na Omloope. V tíme Lotto - Soudal sa môžu určite spoliehať na Tima Wellensa, ktorý patril na spomínanom OHN medzi najsilnejších a najaktívnejších jazdcovi, čo bude chcieť dokumentovať aj na Strade Bianche. Ani on sa nezľakne výbušných kopcov, tvrdej cyklistiky a štrkových úsekov, veď v ročníku 2017 tu obsadil tretie miesto. Dobrým výkonom sa môže blysnúť aj Jens Keukeleire, ktorý počas otváracieho víkendu dosiahol pekné výsledky.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáver minuloročnej edície
 
 
V tíme Sky budú vsádzať na Gianniho Moscona. Taliansky cyklista veľmi obľubuje toto podujatie, a keďže klasiky sú jedným z jeho hlavných tohtoročných cieľov, na trati bude pôsobiť veľmi motivovane. Silnú zostavu priváža Astana. Kazašský celok zbiera jedno víťazstvo za druhým a v perfektnej forme sa ukazujú najmä Alexej Lutsenko a Jakob Fuglsang. Obaja môžu uspieť aj na Strade Bianche a využiť pri tom ohromné sebavedomie celého tímu. Bora - hansgrohe sa nebude môcť spoľahnúť na Petra Sagana, no bude mať k dispozícii hneď niekoľkých jazdcov, ktorí môžu predviesť dobrý výkon. Oss, Gatto a aj Schachmann majú danosti na náročné jednorazovky a uvidíme, čo ponúkne Majka, ktorý má zatiaľ v nohách len štyri súťažné dni z Malorky.             
 
Po úspechu na Volta ao Algarve budú viesť tím Sunweb Kragh Andersen so Samom Oomenom a spoločnými silami môžu vytvoriť veľmi silnú dvojicu. Náročnú klasiku si príde vyskúšať Fernando Gaviria a po jeho boku sa predstavia aj skúsený Rui Costa či nová hviezda UAE Emirates Tadej Pogačar. Na štarte uvidíme aj Vincenza Nibaliho, ktorý sem pravidelne zavíta, ale ešte ani raz nefinišoval v Top 10. Premiéru si odkrúti Bauke Mollema a holandský jazdec bude bojovať o čo najlepší výsledok v spoločnosti Gianlucu Brambillu. Snaživý výkon môžeme očakávať od Romana Kreuzigera, ktorý na tomto podujatí už dokázal finišovať medzi najlepšími, a jeho nový kolega Michael Valgren sa bude chcieť ukázať v lepšom svetle ako počas otváracieho víkendu. V Mitcheltone plánujú nadviazať na minuloročnú edíciu Juul-Jensen a Durbridge, ktorým sa v ťažkej edícii podarilo objaviť v Top 10.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop