MSR: Juraj Sagan dotiahol svoj únik do majstrovského konca, na pódiu aj Baška a Tybor

30.6.2019, 10:00 | Preteky vo svete | T. Šandor, L. Timko
mcr sr 2019 top
 
ne 30.6. preteky 2016 12:00   Trnava > Trnava (10 prejazdov) 187 km J. Sagan
 
 
Preteky mužov Elite slovenskej a českej strany boli vrcholom celého majstrovského víkendu. V Trnave sa očakávala vysoká divácka návšteva a aj vysoké teploty atakujúce 34 stupňov Celzia. Zároveň mal miestami fúkať pomerne silný vietor. Dnešné významné podujatie si zasluhovalo veľký počet policajtov, dobrovoľníkov a moto komisárov.
 
 
F09 5811 edited
Diváci na štarte (© Ján Melicher)
 
 
Hlavnou hviezdou podujatia bol Peter Sagan, ktorý si na včerajšej tlačovke želal úspech cyklistov z Bora - hansgrohe. Spoločne s jeho bratom Jurajom a Erikom Baškom chceli jazdiť ako tím a zároveň reagovať na to, čo vymyslia českí pretekári. Po tréningovom kempe v Amerike sa cítil dobre a to bolo zárukou, že dnes to bude chcieť ukázať.
 
 
F09 5812 edited
Peter Sagan rozdáva autogramy pred pretekmi (© Ján Melicher)
 
 
Na stupne víťazov sa chceli dostať zástupcovia z Dukly BB a aj ďalší slovenskí jazdci si trúfali na dobrý výsledok na rovinatej trati. No výkon profesionálov, horúčavy a vietor boli pre mnohých štartujúcich veľkou výzvou. Na českej strane pútali hlavnú pozornosť Štybar, Vakoč, Hirt alebo Černý, ktorí potrebovali čo najviac útočné preteky.
 
 
F09 5839 edited
Atmosféra v cieli na začiatku pretekov (© Ján Melicher)
 
 
Hneď po štarte sa odohral pád v balíku, keď jeden jazdec zo Sparty zavadil o zábrany a spolu s ním sa ocitlo na zemi viacero cyklistov. Pelotón sa natiahol a dopredu sa pokúsilo dostať deväť jazdcov. Tempo bolo skutočne vysoké, 60 km/h, a kvôli pádu zostalo za hlavnou skupinou okolo tridsať jazdcov.
 
 
F09 5899 edited
Otvorenie pretekov (© Ján Melicher)
 
 
V týchto hektických momentoch nechcel nič riskovať Peter Sagan a zaútočil úplne sám. Ďaleko vzadu sa už pohybovali pretekári z menších celkov a na pohode im nepridalo ani to, že v pelotóne sa išlo stále veľmi rýchlo, pretože sa objavil aj silný vietor. Niektoré celky chceli natiahnuť pelotón a nastupovalo sa.
 
 
48158912722 1147d96760 o
Peter Sagan pred balíkom (© Igor Stančík)
 
 
Úspešný pokus predviedli piati cyklisti. Erik Baška (Bora-hansgrohe), Martin Haring (Dukla BB), Tomáš Kalojíros (Sparta Praha), Michal Schlegel (Elkov-Author) a Vojtěch Sedláček (CC Etupes) si vybudovali takmer minútový náskok.
 
 
F09 5906 edited
Prvé nástupy českých cyklistov (© Ján Melicher)
 
 
Vytvorenie vedúcej skupiny pelotónu pomohlo a tempo v balíku sa upokojilo. Preto sa mohli vrátiť späť mnohí jazdci, ktorí od začiatku bojovali po spomínanom páde, a medzi nimi sa ocitol aj Ľuboš Malovec (Spartak Tlmače), ktorý je pomerne rýchlym pretekárom a dnešné preteky mu mohli sadnúť. Idylka na trati trvala len krátko, lebo prvý kopec úplne rozbil pelotón. V hlavnej skupine zostalo okolo päťdesiat ľudí, väčšina zo štartovej listiny tak mala problémy. Prvým pretekárom, čo odstúpil, bol Tomáš Čer (Vitalo Future).
 
 
F09 5916 edited
V okresanom balíku zostali len najlepší slovenskí cyklisti (© Ján Melicher)
 
 
Po prvom kopci sa hlavná skupina opäť významne rozšírila a znovu sa spomalilo. Vtedy už figurovali v skupine aj Baška s Haringom, ktorí boli chytení, a na čele pretekov zostala len trojica českých borcov.
 
 
F09 6111 edited
Diváci si užili na stúpaní aj Petra Sagana (© Ján Melicher)
 
 
Pred druhým stúpaním získala vedúca trojica 2-minútový náskok a aj pri tejto prekážke sme čakali, že pelotón sa poriadne natiahne. A tak sa aj stalo. Vytvorilo sa niekoľko skupiniek.
 
 
F09 5951 edited
Juraj Sagan kontroluje situáciu na stúpaní (© Ján Melicher)
 
 
Na druhom kopci sa útočilo a dopredu sa vydal aj Juraj Sagan (Bora-hansgrohe). Spoločnosť mu robili českí jazdci František Sisr (Elkov-Author), Petr Vakoč (Deuceninck - Quick-Step) a Michael Boroš (Team Tábor). Tejto skupinke sa podarilo oddeliť od pelotónu a získali k dobru jednu minútu. Nachádzali sa presne v strede medzi únikom a balíkom, ale pomaly sa blížili na čelo pretekov.
 
 
F09 6126 edited
Brejk českých jazdcov (© Ján Melicher)
 
 
Partia Juraja Sagana sa napokon pripojila k vedúcej trojici. Na čele pretekov tak jazdilo sedem pretekárov, ale len s jedným slovenským zástupcom. Pelotón potom spomalil, čo využili viacerí jazdci, aby sa vrátili späť do hlavnej skupiny. Pri prvom prejazde cez cieľovú čiaru balík strácal 1:40 a pracoval v ňom tím Dukla Banská Bystrica.
 
 
F09 6237 edited
Dukla Banská Bystrica pelotón, chce pódium (© Igor Stančík)
 
 
Potom sa už pretekári výlučne pohybovali na finálnom okruhu. Pred pelotónom sa ešte pohybovali Hrstka (IDEA Cycling Team) a Pávek (Isaac Team), ale obaja českí pretekári strácali na vedúcu skupinu dve minúty. Balík zaostával za únikom už tri minúty. S príchodom na trnavský okruh sa stabilizovala situácia na trati. Podobne ako pred dvomi rokmi v Žiari nad Hronom sa dostal Juraj Sagan do úniku, kde mu robili spoločnosť len českí borci. Preto za ním musela ťahať Dukla Banská Bystrica.
 
 
F09 6217 edited
Peter Sagan a Erika Baška v pokoji v pelotóne (© Ján Melicher)
 
 
Na českej strane stavil na brejk najmä Petr Vakoč, a keďže sa dostal do výbornej formy, bola to nebezpečná situácia pre tých českých jazdcov, čo zostali v balíku. Boli sme však zvedaví, ako sa rozhodnú jazdiť pretekári z WT celkov, lebo Vakoč mal dnes spoločné sprievodné vozidlo so Štybarom, Hirtom a Černým, takže medzi nimi nemusela panovať byť príliš veľká rivalita.
 
 
F09 6248 edited
Zástupy fanúšikov na trati (© Ján Melicher)
 
 
V pelotóne usilovne pracoval tím Dukla Banská Bystrica, ktorý sa snažil eliminovať únik a na konci zabojovať o najcennejší kov. Medzitým bola chytená česká dvojica Hrstka, Pávek a strata balíka sa pohybovala na úrovni troch minút. Na podujatí skončil Matúš Goga (VELODROM Prešov).
 
 
48159474667 3b8a559288 o
Vedúca skupina s Jurajom Saganom (© Igor Stančík)
 
 
Pri treťom prejazde cez cieľovú čiaru utečenci o čosi zvýšili náskok, aj keď Dukla BB jazdila na čele balíka v plnom zložení. Slovenský kontinentálny celok sa zaslúžil o to, že brejk nezvyšoval svoj náskok, ale vedúca sedmička si stále udržiavala stabilný odstup. A bez pomoci ďalších tímov Dukla Banská Bystrica mala pred sebou náročnú úlohu. Rozdiel medzi skupinami sa blížil k štyrom minútam sedemdesiat kilometrov pred cieľom.
 
 
F09 6272
Dukla sa snaží na čele balíka (© Ján Melicher)
   
 
Potom vo štvrtom malom okruhu zaútočil Zdeněk Štybar, ktorý sa snažil rozhýbať pelotón. Slovenskí cyklisti nemuseli sledovať jeho nástup, ale na českej strane museli reagovať borci z Elkov - Author, ktorí mali na čele pretekov dvoch kolegov. V brejku sa stále pohybovali Juraj Sagan, Vakoč, Sisr, Boroš, Kalojíros, Schlegel a Sedláček. Postupom času sa mnohí menej odolní jazdci vyčerpávali a odstupovali z pretekov. Na Štybarov atak dobre zareagoval Elkov - Author a jazdec tímu Quick-Step získal len pätnásť sekúnd. No jeho aktivita zvýšila tempo v pelotóne, ktorý okresal zo svojej straty na únik. Ťažko sa išlo aj Ľubošovi Malovcovi.
 
 
F09 6277
Peter Sagan s Erikom Baškom v balíku všetko kontrolovali (© Ján Melicher)
 
 
V piatom malom okruhu Elkov rozdelil pelotón na vetre a vytvoril malú skupinu, kde nechýbali najsilnejší jazdci pretekov. Peter Sagan, Baška, Černý, zástupcovia spomínaného českého celku alebo Tybor s Čaneckým  sa nachádzali na tých správnych miestach. A pred nimi stále zostával Štybar.
 
 
48159835906 c0ddcf2025 o
Tím Elkov - Author oživil preteky  (© Igor Stančík)
 
 
V treťom kole do konca sa Štybar vrátil späť do pelotónu, kde boli so slovenských jazdcov Peter Sagan, Baška, Tybor, Babič, Malik a Čanecký. Za nimi sa však pohybovali ďalší naši pretekári, Bellan, Lajcha, Cully a napokon sa pripojili k hlavnej skupine.
 
 
48159400191 454251fbb3 o
Juraj Sagan vystihol hlavný únik a pôsobil silným spôsobom (© Igor Stančík)
 
 
Medzitým na čele pretekov zaútočili Juraj Sagan, Sisr a Vakoč, ktorí pôsobili na čele pretekov najsilnejším dojmom, ale čoskoro sa k nim znovu pridali Boroš, Kalojíros a Boroš. Šesť utečencov mohlo opäť zvyšovať svoj náskok, pretože za nimi sa hlavná skupina rozrástla a následne spomalila.
 
 
F09 6502 edited
Počas dňa sa ukázal aj Zdeněk Štybar (© Ján Melicher)
 
 
Znovu v nej ťahala Dukla Banská Bystrica, ale dve kolá pred koncom potrebovali zmazať tri a pol minúty. Aj v hlavnej skupine sa predsa len pretekalo, pričinil sa o to aj Peter Sagan, a vypadli z nej unavení pretekári.
 
 
F09 6472 edited
V spoločnosti Bory bojoval o medailu aj Patrik Tybor (© Ján Melicher)
 
 
Do záverečného okruhu nabehla vedúca šestica s pekným náskokom, no problémy mal Michael Boroš, a Juraj Sagan to mal veľmi blízko k svojmu tretiemu majstrovskému titulu. Za nimi ešte atakoval Josef Černý, ktorý sa k nim výrazne priblížil, na jednu minútu, a pelotón strácal necelé dve minúty. O zvyšné miesta na slovenské pódium mali bojovať už len Peter Sagan, Baška, Tybor, Bellan, Babič a vyzeralo to na úplnú suverenitu tímu Bora - hansgrohe. Josef Černý ešte bojoval a znížil svoje manko na tridsať sekúnd, ale do cieľa zostávalo už iba päť kilometrov.
 
 
F09 6525 edited
Juraj Sagan pretína pásku už ako majster Slovenska (© Ján Melicher)
 
 
Pre slovenský titul si prišiel v cieli Juraj Sagan, ale na českej strane sa odohral tuhý boj o cenný dres. V šprinte bol najsilnejší František Sisr. Potom Peter Sagan rozbehol šprint pre Erika Bašku, ktorý získal striebornú medailu, a následne spomalil, takže bronzovú medailu vybojoval Patrik Tybor. Obhajca titulu finišoval na štvrtej priečke a za ním preťali pásku Adrián Babič a Juraj Bellan.
 
 
F09 6525 edited
Erik Baška v cieli (© Ján Melicher)
 
 
Na slovenskej strane sa rozhodlo o titule ešte pred príchodom na záverečné okruhy a na druhom väčšom stúpaní na trati. Juraj Sagan sa pridal k českej iniciatíve a dostal sa do rozhodujúceho úniku, ktorý to dotiahol až do cieľa. Vybojoval svoj tretí slovenský titul a dosiahol ho rovnakým spôsobom ako pred dvomi rokmi, keď sa takisto objavil v hlavnom úniku ako jediný zo slovenských jazdcov. A keďže sa mu podarilo zaútočiť na kopci, bol jasne silnejší ako všetci jeho hlavní slovenskí konkurenti. V závere mal ešte dostatok energie, aby sa snažil nastúpiť aj na čele pretekov a do cieľa prísť osamote, dnešné preteky mu tak museli veľmi chutiť.
 
 
F09 6715
Staronový slovenský šampión (© Ján Melicher)
 
 
Dukla Banská Bystrica sa snažila niečo urobiť s pretekmi a sympatickým spôsobom kontrolovala vedúcu skupinu, keď sa do nej dostal Juraj Sagan, ale napokon sa jej nepodarilo eliminovať tento pohyb. Počas celého dňa sa snažili jazdiť aktívne a za svoju snahu boli odmenení bronzovou medailou, ktorý získal Patrik Tybor, ktorý sa snažil celý čas pohybovať pri Petrovi Saganovi s Erikom Baškom. Obaja pretekári celku Bora - hansgrohe sa pohodlne pohybovali v druhej skupine a vždy sa ocitli na potrebných miestach, keď sa na trati niečo dialo. Vo finále sa Peter Sagan zriekol stupňov víťazov a k cennému kovu pomohol svojmu mladšiemu kolegovi. Peter Sagan sa tak nepredstaví na Tour de France v žiadnom cennom drese a bude to pre neho nová skúsenosť.
 
 
F09 6697
Slovenské majstrovské pódium (© Ján Melicher)
 
 
Na českej strane sa vytiahol tím Elkov - Author, ktorý dostal dopredu dvoch svojich zástupcov a patrične to využili. Netreba zabudnúť ani na ich aktivitu pri Štybarovom nástupe, takže sa snažili mať všetko pod kontrolou. Na konci si dali veľký pozor najmä na Petra Vakoča a podarilo sa im zužitkovať svoju početnú prevahu. František Sisr zakončil celodennú prácu tímu, druhý finišoval Tomáš Kajolíros a tretie miesto musel prijať Petr Vakoč.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideoreportáž z pretekov
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Juraja Sagana (titul)
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Erika Bašku (2. miesto)
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Patrika Tybora (3. miesto)
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Petra Sagana (4. miesto)
 
 
V utorok budeme publikovať aj sumár šampionátu s komentárom šéfredaktora...
 
 
Výsledky
1. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 4:08:33 100
2. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 01:31 75
3. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 01:33 60
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 01:34 50
5. BABIČ Adrián Cyklistický tím Firefly 01:36 40
6. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 01:46 30
7. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 04:11 20
8. LAJCHA Juraj TJ Slávia ŠG Trenčín 04:11 10
9. MALÍK Robert CK Příbram Fany Gastro 04:11 5
10. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 07:19 3
 
 
 
 

 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov (© Ján Melicher pre SZC a Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov (© Igor Stančík pre SZC a Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
 

 
 
audio ikonkaAudiozáznam z tlačovky Petra Sagana pred štartom
 
 

 
 
msr 19 preteky mapa
Mapa trasy pretekov (© organizátori MSR a ČR)
 
 
msr 19 profil mj
Profil trasy pretekov mužov Elite (© organizátori MSR a ČR)
 
 

 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z MSR a ČR 2019
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop