MSR a ČR 2019: Medzi juniormi zvíťazil Kramarčík, v závere sa padalo

29.6.2019, 07:00 | Preteky vo svete | J. Janoťák, L. Timko
mcr sr 2019 top
 
so 29.6. preteky 2016 09:00   Trnava > Trnava (6 prejazdov) 128 km Kramarčík
 
 
Sobotu o deviatej ráno sa na slávnostný štart v Trnave postavili najlepší juniori zo Slovenska a Česka, presnejšie išlo o 86 pretekárov. Trasa pretekov začínala na ulici Hlboká, na ktorej prebehol aj ostrý štart, a to tri minúty po deviatej. Juniori najskôr absolvovali väčší okruh, po ktorom nasledovali štyri menšie. Celkovo preteky pre najmladšiu zúčastnenú kategóriu merali 125 kilometrov.
 
 
MSR a ČR Trnava Ilustrák
Fotka z príprav na štarte (© Igor Stančík)
 
 
Počasie na začiatku pretekov bolo veľmi priaznivé. Slnko svietilo od samého rána a v doobedňajších hodinách nebolo ešte ani také teplo. Predpoveď na sobotu v okolí Trnavy hlásila, že dnes by teplota vzduchu nemala prekročiť hranicu 30 stupňov. O deviatej ráno teplomer ukazoval 23 stupňov, čo bola pre cyklistov dobrá správa. Počas pretekov juniorov sa neočakával ani silnejší vietor. 
 
 
MSR a ČR Trnava začiatok juniorov
Na začiatku sa útočilo (© Igor Stančík)
 
 
Už od štartu sa diali dramatické veci. Nervozita v hlavnom poli bola veľká a po pár minútach po odmávaní pretekov na to doplatil Daniel Helcmanovský (PROefekt Košice). Spadol, ale opäť vysadol na bicykel a pokračoval ďalej. Začalo sa vo veľkom nastupovať, lenže únik sa dlho nepodarilo vytvoriť. Preto sa jazdci na chvíľku upokojili a začali čakať, čo sa bude diať. Bolo to ticho pred búrkou.
 
 
MSR a ČR Trnava juniori balík
Balík dlho zostával pokope (© Igor Stančík)
 
 
Ďalšie nástupy prišli pred Dolným Dubovým, ale ani tie ešte nevystrelili žiadného pretekára dopredu. Pelotón stále zostával pohromade. Jeho rýchlosť v úvodných minútach bola 39 km/h. Medzi Kátlovcami a Dechticami zostávala situácia nezmenená, z boja však vypadol Peter Marchevka (Športový klub VELODROM Prešov), ktorý skončil na zemi. Z pádu si odniesol odretý lakeť, ale hlavne stratu dvoch minút. Bol už tak bez šance vrátiť sa naspäť do hry.
 
 
MSR a ČR Trnava ďalší pohľad na juniorov
Pohľad na juniorov prostredníctvom objektívu (© Igor Stančík)
 
 
Kilometre pomaly ubúdali, ale v balíku momentálne panoval veľký pokoj. Na ceste sa odohrávala ťažko pochopiteľná situácia, akoby všetci čakali na záverečný šprint. Lenže u juniorov je špurt z veľkej skupiny riskantný a nezbezpečný. Pokoj zbraniam panoval aj po prvej polhodine, pelotón bol opäť v Kátlovciach a mal za sebou 33 kilometrov. Priemerná rýchlosť zostávala nezmenená. Aj napriek tomu, že sa nešlo rýchlo, z balíku vypadli traja cyklisti. 
 
 
MSR a ČR Trnava pokojný pohľad na juniorov
Aj takto môže vyzerať boj o národný dres (© Igor Stančík)
 
 
Juniori postupne prešli aj cez obe stúpania na trase, ani tie však neoddelili tých silnejších od slabších. Dokonca v kopcoch kontakt nestratil ani jeden pretekár, čo znamenalo, že sa išlo veľmi pohodové tempo. Dôležitou správou ale bolo, že ešte pred návratom do Trnavy sa začal dvíhať vietor. Balík sa zatiaľ vrátil do Dolného Dubového, po ktorom nasledoval čas pre doplnenie si zásob.
 
 
MSR a ČR Trnava bufet juniorov
Juniori prechádzajú cez bufet (© Igor Stančík)
 
 
Až po bufete sa začalo pretekať. Hneď si dopredu skočili piati jazdci, veľmi silní. Trojicu Čechov dopĺňali Marek Gajdula (CyS - Akadémia Petra Sagana) a Pavol Rovder (CYKLO ŠPIŠ). Na slovenskej stane išlo o zaujímavé mená. V momente, keď pätica začala unikať, riešil technické problémy Tomáš Swaczyna (CK FESO Petřvald - Březiny), český cyklista zlomil sedlo v najhoršom možnom okamihu.
 
 
MSR a ČR juniori zjazd
Klesanie do Trnavy (© Ján Melicher)
 
 
Ešte pred prvým prejazdom cez cieľ sa preteky skončili pre Jakuba Barcíka (CYKLO SPIŠ), ktorý narazil na značku označujúcu hranicu päť kilometrov do cieľa. Z ťažkého pádu si odniesol krvavú tvár a veľmi dlho ho museli ošetrovať lekári. Medzitým pelotón skupinu piatich odvážlivcov dobehol, takže na konci prvého väčšieho okruhu sa išlo prakticky od začiatku. Do druhého kola, kratšieho, priviedol balík Josef Čekal (RBB INVEST FORCE CYCLING TEAM).
 
 
MSR a ČR juniori pelotóon
Juniori v uliciach jednej z dedín (© Ján Melicher)
 
 
V ňom sa začalo zrýchľovať, ale hlavné pole bolo stále pokope. Zatiaľ z trate prišli správy ohľadom Jakuba Barcíka, ktorého sanitka previezla do nemocnice. Pre CYKLO SPIŠ to bola veľká strata, prišli totiž o šprintéra. Organizátor mal umiestniť značku označujúcu hranicu piatich kilometrov mimo úzku vozovku a nie na ňu. Bolo veľkým šťastím, že na zemi skončil iba jeden pretekár. 
 
 
MSR a ČR malá diváčka
Na juniorov sa prišli pozrieť aj malí diváci (© Igor Stančík)
 
 
Kratší okruh meral okolo 15 kilometrov a juniori ho prešli štyrikrát. V prvom sa nič podstatné nestalo, iba jeden člen tímu ŠK Železiarne Podbrezová a.s. dostal defekt. Bol ním dobrý dráhar Timotej Piliarkin. Pri druhom prejazde cez cieľ bol na prvom mieste Filip Merta (CYKLO SPIŠ). Potom technické patálie riešil jeden z favoritov na slovenskej strane. Marek Gajdula (CyS - Akadémia Petra Sagana) mal defekt a zaostal. Do balíka sa dokázal vrátiť, rovnako aj Piliarkin.
 
 
MSR a ČR juniori prejazd cez cieľ
Juniori prechádzajú cez cieľ (© Igor Stančík)
 
 
Nervozita v týchto okamihoch bola veľká a opäť sa padalo. Do kolízie sa zamotali reprezentant PROefekt Košice a českého TUFO PARDUS Prostějov. Naň doplatilo veľa jazdcov, ktorí sa zrazu pohybovali v kolóne. Na opačnom fronte, teda v čele pretekov, sa osamostatnil Jakub Bouček (RBB INVEST FORCE CYCLING TEAM). Išlo o veľmi silného pretekára, ktorý už v tomto roku zbieral skúsenosti napríklad na švajčiarskom etapáku Tour du Pays de Vaud. V celkovej klasifikácii obsadil 19. miesto.
 
 
MSR a ČR juniori pelotón dva
S blížiacim sa cieľom pelotón zrýchľoval (© Ján Melicher)
 
 
Pelotón za ním začal letieť a cyklisti si začali postupne vystupovať. Kontakt stratilo cez 15 juniorov. Balík ešte pred koncom tretieho kola, druhého kratšieho, dobehol vedúceho Čecha. Následne hlavné pole pripomínalo hada. Z neho vypadol Denis Hoza (Športový klub VELODROM Prešov), ktorý dostal defekt. Antonín Reh (Kovo Praha) a Petr Hetfleiš (Mapei Merida Kaňkovský) zas vytvorili nový únik. 
 
 
MSR a ČR Trnava juniori české duo v úniku
České duo v úniku (© Igor Stančík)
 
 
Ani Reh a Hetfleiš si ale nevytvorili väčší náskok a na méte 25 kilometrov pred páskou sa stali súčasťou stále celkom početného balíku. V ňom malo stále bohaté zastúpenie zoskupenie TJ Slávia ŠG Trenčín. Ich jazdci sa zatiaľ neukázali, čakali. Len pre pripomenutie, boli to práve štyria juniori z tohto tímu, ktorí obsadili prvé štyri pozície v časovke. Pavol Kramarčík bol veľkým favoritom na víťazstvo.
 
 
MSR a ČR juniori peloton dokopca
Niektorí sa snažia ešte dotiahnuť sa späť (© Ján Melicher)
 
 
Bol to ale Simon Nagy (TJ Slávia ŠG Trenčín), ktorý na začiatku posledného kola skúsil získať výhodu na svojich súperov. Zaútočil. Proti sile, ktorá bola za ním, ale ani Nagy nemal šancu. Takže sa po chvíľke vetrania zaradil do pelotónu. K úplnosti informácií treba dodať, že národný šampiónat je veľmi dôležitý z pohľadu MS a ME. Bojuje sa na ňom totiž o miestenky. Na európsky by mali Slovensko reprezentovať štyria pretekári.
 
 
MSR a ČR juniori peloton pokope
Všetci pripravení na šprint (© Ján Melicher )
 
 
Keď bolo hlavné pole opäť pokope, začalo sa taktizovať. Cyklisti v ňom úplne spomalili. Potom sa začalo nastupovať, ale nikomu sa nepodarilo vzdialiť. Takto prišiel balík v počte okolo 70 pretekárov na métu troch, dvoch a nakoniec aj na hranicu posledného kilometra. Na ňom prišlo k veľkému pádu, v poslednej zákrute. V ňom skončil ďalší jazdec tímu CYKLO SPIŠ, bol ním Filip Merta.
 
 
MSR a ČR juniori pred paskou
Špurt skupinky tesne pred páskou (© Ján Melicher)
 
 
O víťazovi na slovenskej a českej strane musel rozhodnúť záverečný šprint. Ten ovládol Čech Pavel Bittner (Mapei Merida Kaňkovský), druhý skončil Pavol Kramarčík (TJ Slávia ŠG Trenčín). Bol tak víťazom medzi Slovákmi. Najlepšiu slovenskú trojicu doplnili Simon Nagy (TJ Slávia ŠG Trenčín) a tretí bol Dávid Sikora (CyS - Akadémia Petra Sagana). České stupne víťazov doplnili Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tabor) a René Smékal (TUFO PARDUS Prostějov).
 
 
MSR a ČR juniori Kramarčík
Radujúci sa Pavol Kramarčík (© Ján Melicher)
 
 
Podobne ako v časovke, aj v klasických cestných pretekoch jazdci TJ Slávia ŠG Trenčín ukázali, že sú na Slovensku vo svojej kategórii úplnou špičkou. Pavol Kramarčík bol jedným z najväčších favoritov už na papieri a v záverečnom špurte túto pozíciu potvrdil. Okrem neho trenčianske farby zviditeľnil Simon Nagy. Na pódium svojho reprezentanta dostal aj celok CyS - Akadémia Petra Sagana. Bol ním Dávid Sikora. Veľkou katastrofou si prešiel tím CYKLO SPIŠ. Jakub Barcík skončil po páde v nemocnici s podozrením na otras mozgu a silné krvácanie na tvári, veľmi zle vyzeral aj Filip Merta, ktorý ľahol v záverečnej zákrute.
 
 
MSR a ČR juniori podium
Slovenské pódium (© Ján Melicher)
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideoreportáž z pretekov
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Pavla Kramarčíka (majstra SR)
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Dávida Sikoru (3. miesto)
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Romana Broniša (trénera ŠG v Trenčíne)
 
 
 
 
 
fotogaleria ikonkaMalá fotogaléria z pretekov juniorov (© Igor Stančík pre Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
 
 

 
 
msr 19 preteky mapa
Mapa trasy pretekov (© organizátori MSR a ČR)
 
 
msr 19 profil mj
Profil trasy pretekov juniorov (© organizátori MSR a ČR)
 
 

 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z MSR a ČR 2019
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop