Na ME mieri silná šprintérska úderka, okruhy v Alkmaare ich preveria

9.8.2019, 05:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor, lt
Posledné dve edície majstrovstiev Európy svedčali pretekárom s rýchlou koncovkou a ani Alkmaar neporuší tento trend. Úplne rovinatý profil prilákal množstvo elitných šprintérov ako Viviani, Groenewegen, Ackermann, Démare či Kristoff, ale nebude to pre nich úplne jednoduchá záležitosť. Na trati sa objaví aj úsek s mačacími hlavami.
 
 
trentin 18 me uecf
Vlani triumfoval Matteo Trentin (© Courtesy UEC)
 
 
Rovinatá trasa, ale s nástrahami
 
Cestné preteky sa budú skladať z dvoch častí. Najskôr pelotón absolvuje dlhý, 46-kilometrový okruh v okolí hostiteľského mesta, potom prvýkrát pretne cieľovú pásku a podujatie bude následne pokračovať výlučne v Alkmaare, kde sa bude súťažiť na jedenástich mestských okruhoch. Tie budú merať dvanásť kilometrov a budú sa vyznačovať niekoľkými technickými zákrutami. Zaujímavý bude najmä samotný finiš, pretože tisíc metrov pred páskou bude končiť úsek na mačacích hlavách Munnikenweg (1100 metrov). Po ňom bude nasledovať už len krátka, ale intenzívna jazda do cieľa, ktorú okorení prejazd cez most ponad kanál a približne päťsto metrov pred cieľom bude musieť pelotón prekonať pomerne ostrú pravotočivú zákrutu.
 
Bez akýchkoľvek stúpaní a s rovinatou koncovkou je trasa pripravená pre šprintérov, ale tí budú musieť preukázať aj iné jazdecké kvality ako len vysokú maximálnu rýchlosť. V nedeľu má fúkať vietor v severnej časti Holandska a pre cyklistov bude z toho dôvodu nepríjemný najmä prvý okruh, ktorý sa absolvuje mimo mesta. V samotnom Alkmaare striehnu hektické momenty pri každej ostrej zákrute a dbanie na správnu pozičnú jazdu počas celého dňa si vyžiada veľkú dávku energie. Kľúčovým bodom bude prejazd cez Munnikenweg, ktorý síce neponúka náročné a ostré kocky, ale pôjde sa tadiaľ až dvanásťkrát, a to tesne pred cieľovou páskou, čo z neho robí mimoriadne dôležitý moment pretekov. Kto tu stratí pozíciu v záverečnom kole, stratí šancu na víťazstvo. Črtá sa naozaj zaujímavé podujatie pre šprintérov, keďže technické úseky a Munnikenweg budú od nich vyžadovať maximálnu koncentráciu, a celý čas budú potrebovať aj patričnú tímovú podporu, aby do koncovky nabehli čo najsviežejší a na správnej pozícii. Najväčšiu šancu na úspech budú mať silné zostavy so šprintérom vo forme.
 
 
me 19 mapa
mapa pretekov, profil je absolútne rovinatý (© uec.ch)
 
 
Rozhodne rýchlosť, spolu s jazdeckými kvalitami
 
Na domácich cestách bude chcieť ovládnuť preteky partia okolo Dylana Groenewegena. Celá zostava bude dôverne poznať miestne zákonitosti, čo určite naplno využijú, aby Groenewgen dostal šancu bojovať o zlatú medailu. Šprintér tímu Jumbo - Visma si dal pauzu po TdF a európsky šampionát bude jeho prvým podujatím po parížskej etape. Na francúzskom podujatí získal jednu výhru, ale určite chcel dosiahnuť viac, a teraz si môže všetko vynahradiť. Je odchovaný na holandských cestách, nerobí mu problém ani pozičná jazda vo vypätých momentoch alebo mačacie hlavy, preto vyhral klasiky ako K-B-K alebo v tomto roku Driedaagse Brugge-De Panne, takže sa bude stopercentne hodiť na toto podujatie. Z hľadiska maximálnej rýchlosti patrí k najsilnejším jazdcom na svete a jeho veľkým tromfom bude aj odolnosť na konci náročných pretekov. Koncovku mu pomôže zvládnuť Mike Teunissen, ale celá holandská výprava bude veľmi motivovaná, aby vybojovala zlatú medailu.
 
V kvalitnom zložení bude jazdiť talianska reprezentácia, ktorej bude veliť Elia Viviani. Ten si vylepšil svoj tohtoročný účet nedávnou výhrou na Prudential RideLondon, čo len dokazuje, že aj po Tour disponuje dobrou výkonnosťou. Jazdec tímu Deceuninck - Quick-Step bude patriť k najrýchlejším cyklistom v štartovom poli, v priamom súboji ho dokáže poraziť len zopár cyklistov, a keďže ani jemu nerobia problémy očakávané klasikárske podmienky na trati, bude mieriť na najvyšší stupienok. Vo finále budú rozhodovať maličkosti a Viviani môže byť veľmi spokojný, že ho bude podporovať skúsený tím. Vo finále mu veľmi pomôžu Sabatini s Consonnim a v talóne bude aj Trentin, ktorý však ako obhajca prvenstva bude dúfať v selektívny vývoj pretekov. Talianska zostava má všetky tromfy vo svojich rukách, aby manažovala európsky šampionát a pre Vivianiho vytvorila na konci ideálnu pozíciu.
 
 
viviani 19 tour sagan debata asofpb
Elia Viviani v debate s Petrom Saganom (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Do trojice najrýchlejších bude patriť Pascal Ackermann. Nemecký šprintér sa natrvalo usadil v šprintérskej Top lige a po úspešnom Gire chce dobyť aj majstrovstvá Európy. Bude mať výhodu, že oproti Groenewegenovi a Vivianimu bude na trati sviežejší a mal väčší priestor na prípravu, čo dokázal aj na Okolo Poľska, kde vyhral dve etapy. Rýchlosť a sebavedomie mu nebudú chýbať a veľmi mu pomôže, že aj nemecký celok bude disponovať tak potrebnými klasikárskymi menami a v zaujímavom finále by sa mal spoľahnúť na Seliga ako jedného z najlepších rozbiehačov šprintu vo svetovom pelotóne.
 
Vo francúzskom tíme sa objavia Arnaud Démare a Bryan Coquard a budeme zvedaví, ako im bude fungovať spolupráca na tomto prestížnom podujatí. Obaja sa naposledy stretli na Tour de Wallonie. Démare tam vyhral jednu etapu, Coquard žiadnu, ale pretekár tímu Vital Concept predvádzal stabilnejšie šprintérske predstavenia a ovládol bodovaciu súťaž. Lídrom tímu bude Démare, ale obaja podávajú miestami náladové výkony, preto si môže trúfať na výsledok aj Coquard. V jednom však majú jasno, že Groenewgen, Viviani, Ackermann sú rýchlejší a musia teda podať super výkon, aby sa im vyrovnali.
 
 
coquard 18 vitalf
Bryan Coquard je po prestupe málo viditeľný (© Vital Concept - B&B Hotels)
 
 
Belgickým farbám bude chýbať šprintér veľkého mena a 21-ročný Jasper Philipsen môže len prekvapiť. Ako na začiatku sezóny v piatej etape na TDU, kde porazil Petra Sagana a van Poppela. Pomáhať mu bude skúsený Edward Theuns, ktorý má takisto dobrú koncovku, ale v kresanej skupine, a na trati sa objaví aj Yves Lampaert. Pretekár tímu Quick-Step môže využiť na konci svoje schopnosti pri rozbiehaní šprintu, alebo vymyslí nejaký prekvapujúci atak.
 
Dobrú konkurenciu dopĺňajú Alexander Kristoff, ktorý bude chcieť zopakovať titul z roku 2017 a bude sa spoliehať na to, že preteky dostanú náročnú dimenziu. Vtedy najviac vynikne jeho silový šprint. Bez výraznejšej tímovej podpory sa postaví na štart Sam Bennett, čo bude jeho nevýhoda, a nemusia mu zapasovať ani mačacie hlavy, keďže veľmi nepreteká na jarných klasikách. Pokus o dobrý výsledok predvedie Mark Cavendish, no jeho mizéria sa stále naťahuje a bude to mať veľmi ťažké, aby sa presadil proti silným súperom.
 
 
cavendish 18 ilustrak zamysleny dddf
Mark Cavendish už dlho čaká na úspech (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 
Úvod k ME venovaný Slovákom sme publikovali už v utorok, ale s Erikom Baškom sa nám podarilo spojiť až neskôr, takže ponúkame jeho reakciu na preteky, v ktorých by mohol reštartovať sezónu, počas ktorej nedostal príležitosť ukázať sa. "Bol som v Livignu dva týždne a cítim, že sa mi jazdí lepšie ako pred sústredením. Zdravotne som v poriadku. Mali sme teraz jednorazovku v Londýne a išlo sa mi dobre, aj v kopci, ktorý sme šli päťkrát. V závere predomnou pretekári spadli, tak som musel brzdiť a nezapojil sa do lead-outu, ale som rád, že som sa tak-tak vyhol pádu a nič sa mi nestalo. Na ME sa veľmi teším. Okruh by mi mal sedieť. Mám rád rovinaté a technické preteky. Po dlhej dobe idem v pozícii lídra, takže sa teším, že mám šancu." Svojmu zverencovi, samozrejme, verí aj Ján Valach: "Trasa je trochu kratšia ako na pretekoch takéhoto typu, meria len vyše 170 km. Povedie zväčša rovinou, v druhej polovici po kratšom mestskom okruhu. Bude dosť technický, čo by nám mohlo sedieť. Verím, že Erik Baška potvrdí svoje kvality a ukáže, že je dobrý cyklista. V pelotóne bude veľa šprintérov, ale mal by sa medzi nimi presadiť. Na preteky sa teší. A ja tiež," povedal v rozhovore pre denník Pravda.
 
Priamy prenos z pretekov budete môcť sledovať na RTVS. Od 13:00 začne na webe. Neskôr sa objaví aj na Dvojke, kde sa bude striedať s ME v atletike. Komentovať budú Vladimír Genda a Martin Fraňo.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop