Emilia: Roglič prekvapil súperov dominantným útokom kilometer pred cieľom

5.10.2019, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
so 5.10. rovinata etapa ciel rovina Bologna > San Luca 207 km Roglič
 
emilia
profil pretekov, 3241 nastúpaných metrov (© gsemilia.it)
 
 
Po majstrovstvách sveta bola na programe tradičná jednorazovka zo severu Talianska, Giro dell'Emilia. Jej trasa sa oproti minulému roku vôbec nezmenila. Merala zhodne 207 kilometrov. Trať bola kopcovitá a na triumf si preto verili najmä vrchári.
 
102. ročník započal v Bologni a finiš bol situovaný na kopci v San Luce (2,1km; 9,4%), kde finišoval aj tohtoročný prológ Gira d'Italia. V máji sa tu radoval Primož Roglič a istotne chcel na to nadviazať aj dnes. Štartová listina bola veľmi nabitá, určite najviac za posledné roky. Zišli sa tu dokonca všetci traja víťazi tohtoročných Grand Tour. Egan Bernal, Primož Roglič, Richard Carapaz, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Mikel Landa, Jakob Fuglsang a ďalší sa dnes rozhodli pobiť o víťazstvo. Prekvapiť mohli Higuita, Visconti a Gaudu.
 
Odštartovalo sa krátko pred obedom. Počasie cyklistom prialo. Počas celého dňa svietilo slnko a ručička na teplomeri sa počas dňa vyšplhala na príjemných 22 stupňov Celzia. Hneď po štarte sa z balíka oddelila trojica pretekárov. Jacopo Mosca (Trek), Davide Ballerini (Astana) a Umberto Orsini (Bardiani CSF) sa rozhodli stráviť dnešný deň v úniku. V balíku počas dňa panovala dobrá nálada. V istom okamihu doprial úniku štedrý náskok na úrovni jedenástich minút.
 
Peletón však potom zapol motor a náskok úniku začal postupne klesať. S príchodom na prvý okruh, ktorý meral 9 kilometrov sa náskok úniku výrazne skresal, a to na úroveň štyroch minút. Už pri prvom prejazde sa od čelnej trojice oddelil Jacopo Mosca. Podarilo sa mu vypracovať si pekný náskok pred dvojicou prenasledovateľov, ktorým už na chrbát dýchala hlavná skupina. Z nej sa onedlho odčlenila dvojica cyklistov. Na útok Pierra Latoura dokázal zareagovať Giulio Ciccone. Bellerini a Orsini sa medzičasom vrátili do hlavného poľa a onedlho ich nasledoval aj Mosca.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop bidony
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Pri štvrtom prejazde cez kopec San Luca pracoval na čele balíka tím Jumbo-Visma. Aktivitou chŕlila najmä dvojica Sepp Kuss a Antwan Tolhoek pre Primoža Rogliča. 10 kilometrov pred cieľom zaútočil víťaz tohtoročnej Tour de France Egan Bernal. Chytili sa ho však Jakob Fulsang, Vincenzo Nibali, Primož Roglič aj ďalší hlavní favoriti a spoločne dobehli Cicconeho s Latourom.
 
V zjazde sa pokúsil zaútočiť Alejandro Valverde, ale na tento útok dokázali zareagovať všetci favoriti. Následné taktizovanie využila trojica Gianluca Brambilla (Trek), Rudy Molard (FDJ) a Diego Ulissi (UAE Emirates), ktorým sa podarilo vzdialiť sa hlavným favoritom. Následne sa k nim pridali ešte Sergio Higuita (EF Education) a Esteban Chaves (Mitchelton-Scott). Tejto pätici sa podarilo vypracovať si 15 sekundový náskok.
 
O všetkom však rozhodol záverečný prejazd kopcom San Luca. Zo súboja o víťazstvo hneď na začiatku vypadol Vincenzo Nibali, avšak ostatní favoriti sa stále držali pokope. Kilometer pred cieľom zaútočil Primož Roglič, ktorý využil svoj časovkársky motor a nedal súperom žiadnu šancu. Do cieľa prišiel osamotene. Za ním prišla smutná dvojica EF Education. Na druhom mieste Michael Woods a na treťom Sergio Higuita.
 
Primož Roglič potvrdil, že odvážnemu šťastie praje a po víťazstve v prológu na Gire na kopci San Luca sa tešil aj dnes. Súperom svojim dominantným zrýchlením nedal žiadnu šancu a v cieli sa tak mohol zaslúžene radovať.
 
Alejandro Valverde, Egan Bernal, Vincenzo Nibali a ďalší sa dnes napriek aktivite do boja o víťazstvo nezapojili. Výborný výkon dnes predviedol Giulio Ciccone, ktorý zaútočil veľmi ďaleko pred cieľom a aj napriek tomu, že jeho pokus nebol úspešný sa v skupinke favoritov dokázal udržať až do posledného kilometra.
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 5:08:08 200
2. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 00:14 150
3. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 00:14 125
4. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:16 100
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:16 85
6. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:20 70
7. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23 60
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:23 50
9. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:27 40
10. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 00:31 35
 
 
Zobraziť kompletné výsledky

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop