V Lombardii treba pokoriť prudké kopce, formu ukazujú najmä Roglič s Woodsom

9.10.2019, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Posledný monument ročníka nútil cyklistov udržať potrebnú formu aj po majstrovstvách sveta a ťažký profil určený pre vrchárov, s prudkým výstupom na Muro di Sormano, bude eliminačnou bitkou. Vo finále bude rozhodovať nielen vysoký výkon, ale aj sviežosť, a v tomto zmysle pôsobia veľmi silno najmä Primož Roglič a Michael Woods.
 
 
lombardia 18 podium rcsf
Vlaňajšie pódium Lombardie (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Prudké kopce nahlodajú sebadôveru mnohým favoritom
 
V samotnom závere sezóny čaká na cyklistov ešte jedna dlhá a vyčerpávajúca jazda po hornatom regióne Lombardia a výškové prevýšenie 4000 metrov môže zaskočiť nejedného kandidáta na titul. Štartovať sa bude v meste Bergamo a pelotón bude postupovať prevažne severo-západným smerom, až kým sa nedostane do cieľovej destinácie. Úvodných štyridsať kilometrov bude zoznamovaním sa s terénom a miestom pre únik, aby si vytvoril slušný náskok. Potom príde do rany prvý kopec Colle Gallo (6 km; 6,7 %), kde nenájdeme strmé sklony. Ani následne sa nebude jazdiť po náročnej ceste a až približne v polovici pretekov sa vynorí stúpanie Colle Brianza (4,3 km; 4,8 %), takisto s prijateľným prevýšením.
 
Zlomovým bodov pretekov sa stane legendárny kopec Madonna del Ghisallo (8,7 km; 5,3 %), na ktorom už nájdeme aj dlhé úseky v okolí desiatich percent. Ešte predtým bude prebiehať pozičná bitka vo svižnom klesaní a samotná príjazdová cesta na Madonna del Ghisallo už bude vyžadovať koncentrovaný prístup od favoritov. Na tomto kopci sa začne kumulovať únava a svoju kvalitu ukážu najsilnejšie zostavy, no tá kľúčová pasáž sa vynorí na nasledujúcom stúpaní, na ktoré bude viesť len 5-kilometrové klesanie.
 
 
nibali 18 pinot lombardia kopec rcsf
Nibali a Pinot vlani na Lombardii (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Obávaný výstup Colma di Sormano (7,2 km; 8,4 %) je rozdelený na dve časti. Kým tá prvá dosahuje sklon na úrovni šesť až sedem percent, finálnych 1900 metrov, známych ako Muro di Sormano, preskočí v priemere pätnásť percent. Bude to najťažší bod Il Lombardia a väčšinou sa tu zlomia mnohí kvalitní vrchári, ktorí už nemajú dostatok energie na konci ročníka. Z jeho vrcholu zostáva do cieľa ešte päťdesiat kilometrov, no výrazne sa tu okreše skupina kandidátov na titul a po Sormane im už nezostane k dispozícii veľa tímových pomocníkov.
 
Potom sa dostanú pretekári na zvlnený terén a celé preteky budú zakončené dvomi kopcami, kde sa dá nasadiť rozhodujúci útok. Civliglio (4,2 km; 9,7 %) bude tvrdou prekážkou na konci náročných pretekov a len máloktorí z favoritov tu ešte dokáže zrýchliť. Keď sa to niektorému podarí, bude to mať kľúčový dopad na výsledkovú listinu. Po jeho prekonaní zostáva do cieľa sedemnásť kilometrov a záverečný atak môže obstarať aj San Fermo della Battaglia (2,7 km; 7,2 %), ktorý bude na konci ťažkého dňa každého bolieť a na sklonoch sedem percent sa tu bude hodiť schopnosť silnej akcelerácie v kopci. Z jeho vrcholu vedie do cieľa už len klesanie, úplne rovinatý bude iba finálny kilometer. Na osvedčenom ťažkom profile sa bude vyžadovať stále vysoká výkonnosť a potlačenie únavy, plus vo finále môžu rozhodovať aj zjazdárske schopnosti alebo taktická bitka, keď po Muro di Sormano budeme sledovať vzájomný súboj najsilnejších jazdcov.
 
 
lombardia profil 19
profil pretekov, 3952 nastúpaných metrov (© ilombardia.it)
 
 
Na veľký titul cielia Roglič s Woodsom, v Lombardii ešte nevyhral ani Valverde
 
Aj na konci sezóny ukazuje kvalitnú výkonnosť Primož Roglič, ktorý sa dostal do vynikajúcej formy počas talianskych jednorazoviek, a bude patriť k tým pretekárom, ktorí by mali na trati rozdávať karty. Ak dokáže vytiahnuť silné wattové výkony, ako tomu bolo v predchádzajúcich pretekoch, len máloktorí súperi sa dokážu pri ňom udržať. Vo finále bude mať dostatok príležitostí, aby nasadil kľúčový úder, ale na druhej strane musí byť opatrný v hektických zjazdoch, aby neprišla z jeho strany zbytočná chyba, za ktorú môže draho zaplatiť. Konkurenti ho budú mať pod mimoriadnym drobnohľadom a všetci budú jazdiť najmä proti nemu, ale práve preto má okolo seba výbornú podporu (Gesink, De Plus, Bennett, Kruijswijk), aby to mohol vo finále rozbaliť parádnym atakom.
 
Kvalitnú zostavu prinesie tíme Movistar, ale v tomto prípade bude zaujímavé sledovať, v akom stave sa predstavia jeho najlepší borci. Útok na výsledok sa očakáva najmä od Alejandra Valverdeho, ktorý v ostatných pretekoch stále predvádzal svoje kvality, a nepochybujeme, že v ňom stále pretrváva túžba vyhrať na tomto podujatí, čo sa mu ešte nepodarilo. Zrýchlenie v kopci a skúsená jazda na konci ťažkej klasiky budú jeho hlavnými tromfami, a keď bude aj podporovaný odhodlanými kolegami, môže na konci bojovať o titul. Veľmi sa bude spoliehať na svoju odolnosť, aby mohol vyniknúť jeho šprint v malej skupinke najsilnejších.
 
 
valverde 19 vuelta zostupuje z podia asofv
Alejandro Valverde už bude bez dúhy na drese (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Vysoké ambície proklamuje Michael Woods. Kanadský cyklista s výborným prejavom na kratších, ale prudkých kopcoch sa náramne hodí na lombardský profil, preto je prekvapujúce, že na tomto podujatí sa predstaví len tretíkrát v kariére a najlepšie tu skončil v minulom roku na trinástom mieste. Teraz sa však postaví na štart sebavedomý a verí si, že konečne predvedie svoj maximálny potenciál. Keď sa skutočne predstaví vo svojej najlepšej forme, na pripravených kopcoch bude pre súperov znamenať veľký problém. Po úspešnom vystúpení na Okolo Chorvátska je stále v pohotovosti Adam Yates a aj jeho akcelerácia na kopci sa môže presadiť na Il Lombardia. Najmä posledné dve stúpania predstavujú pre neho ideálne miesto na útok, no v ostatných dvoch edíciách ho vždy zlomila tunajšia dĺžka a náročnosť pretekov.
               
V tíme Ineos sa budú spoliehať na spoluprácu medzi Eganom Bernalom a Giannim Mosconom. Aktuálny víťaz TdF si udržal veľmi dobrú výkonnosť, náročnosť pretekov môže ulahodiť jeho vrchárskym kvalitám a uvidíme, či aj na pomerne kratších stúpaniach bude pôsobiť dynamickým spôsobom. Moscon zase obľubuje jazdu na domácich jesenných pretekoch a na záverečnom monumente sezóny môže pôsobiť ako neriadená strela, keď vyrazí do skorého útoku. Na výsledok si trúfajú aj Pierre Latour a Davide Gaudu, ktorí sa ešte motivovali, aby na konci sezóny ukázali svoje najlepšie nohy. Obaja majú dostatočnú kvalitu, aby sa pohybovali vo finále na čele pretekov. Latour musí dovtedy jazdiť pokojne a zbytočne sa nevybíjať a talentovaný vrchár Gaudu zase potrebuje, aby sa mu vyhýbali na trati problémy.  
 
 
bernal 19 tour biely atak galibier asofab
Egan Bernal na Tour de France (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Veľkú kvalitu uvidíme v celku Astana a v tejto partii sa ukazuje v súťaživom prevedení najmä Jakob Fuglsang. Dánsky borec sa znovu vyhupol na svoju vysokú úroveň a je predpoklad, že na posledných dvoch kopcoch bude schopný sledovať útoky najlepšie pripravených jazdcov. Súťažný rytmus si udržuje Vincenzo Nibali a má to len jeden dôvod, aby bol úspešný na svojom obľúbenom podujatí Il Lombradia. Jazdec tímu Bahrajn - Merida sa aktuálne nemusí vyrovnať niektorým favoritom z hľadiska výkonnosti, ale jeho skúsenosti a poznatky terénu môžu takisto ovplyvniť tohtoročnú edíciu. Tieto preteky už dokázal vyhrať aj Dan Martin, ktorý si bude pomáhať s Diegom Ulissim. Ak sa írsky jazdec dokázal zmobilizovať na ešte jednu bitku, tak aj on bude patriť medzi nebezpečných jazdcov na záverečných dvoch kopcoch.   
 
So silnou partiou prichádza aj Bora - hansgrohe a triumvirát Formolo, Majka a Buchmann môže spoločnými silami vybojovať pre nemecký celok dobrý výsledok. V tíme Deceuninck - Quick-Step sa budú spoliehať na vrchársku formu Enrica Masa, no prekvapiť môžu aj útočnou jazdou zo strany ostatných svojich zástupcov. Jednorazovky obľubujú takisto Kelderman s Mollemom, no v Lombardii sa im doteraz nie veľmi darilo.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop