Andalúzia vsadila na pekné kopce a ITT, Algarve sa teší na Evenepoela

18.2.2020, 15:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Podujatia Okolo Andalúzie a Volta ao Algarve už zďaleka nie sú prípravnými pretekmi, kde sa cyklisti dostávajú do formy, ale v poslednom čase tam sledujeme výborné výkony aj od najväčších mien. V španielskych kopcoch sa tak môžeme na sezónny debut v podaní Fuglsanga či Landu a v portugalskom Algarve bude pútať súboj generácii medzi Evenepoleom a Thomasom.
 
 
Očakávané ataky vo viacerých etapách
 
Andalúzske podujatie stavilo na útočné divadlo v kopcoch. Aj keď sa v programe nenachádzajú vyslovene strmé stúpania, až počas štyroch dní budeme sledovať dramatické vrchárske súboje o sekundy, ktoré napokon uzatvorí časovka jednotlivcov. V prvej etape sa otestujú favoriti na Puerto de las Palomas (12,7 km; 6,5 %) a po krátkom klesaní sa bude rozhodovať na poslednom kilometri, ktorý vyskočí na osem percent. Podobný scenár sa objaví na konci druhého dňa. Vo finále sa bude prechádzať cez stúpanie tretej kategórie a etapu zakončí prudký finálny kilometer s priemerom takmer osem percent a maximom desať percent. Aj ďalej sa bude pokračovať v nasadenom trende. Finále otvorí Puerto de Baeza (8,8 km; 5,4 %), po ktorom bude tesne pred cieľom nasledovať ešte 1300-metrový úsek s priemerom necelých deväť percent.
 
Na najťažšom stúpaní pretekov Alto del Purche (9 km, 7,5 %) by sme mali vo štvrtej etape vidieť najväčšiu lezeckú bitku. Dlhé úseky s dvojciferným sklonom ponúknu pekný priestor na útok, keďže kopec vrcholí osemnásť kilometrov pred páskou. Potom okorení  podujatie 13-kilometrová časovka, ktorá bude nútiť vrchárov, aby v predchádzajúcich etapách útočili. Jazda proti chronometru obsahuje technické úseky, štrkovú pasáž, krátke výstupy a rozhodne nebude mať len kozmetický dopad na klasifikáciu.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp bez časovky (© vueltaandalucia.es)
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
 
Opraty nad pretekmi bude chcieť držať v rukách Astana. Ak Jakob Fuglsang nadviaže na svoju minuloročnú fazónu, môže obhájiť titul. Náročný kopec kráľovskej etapy a prudké koncovky vhodné na klasiky mu sedia, plus dokáže byť silný aj v časovke, takže za pomoci kolegov môže ovládať preteky. Netreba zabúdať ani na Iona Izagirreho, ktorý si pomôže kvalitnou časovkou, a vo forme jazdí aj Alexander Vlasov. V drese Bahrajn - Merida sa prvýkrát predstaví Mikel Landa a bude chcieť ukázať svoje schopnosti. Najviac sa teší na najťažšie vrchárske výzvy (prvú a štvrtú etapu), no zabrzdiť ho môže ITT. V bahrajnskom celku sa predstavia aj Dylan Teuns a Pello Bilbao a ani ony nebudú bez šance. Okrem útočných koncovkách etáp dokážu zvládnuť aj krátku časovku.
 
V Movistare sa ukáže Enric Mas a premiérovo si vyskúša pozíciu lídra s Marcom Solerom. Obaja budú silní v kopcoch, no Soler má lepšie časovkárske schopnosti. S dvomi ambicióznymi cyklistami španielsky celok prispeje k dramatickému vývoju pretekov. Líderskú úlohu dostal aj talentovaný Jack Haig, na ktorého vrchárske kvality sa spolieha Mitchelton - Scott, a v tejto pozícii sa ocitnú aj ďalší mladí borci ako Latour, Tolhoek a takisto McNulty. Len 21-ročný americký pretekár skončil štvrtý v San Juane, kde bol dobrý v časovke, a teraz v spolupráci so skúseným De la Cruzom môže presvedčiť aj o vrchárskych kvalitách na náročnom profile a v silnej konkurencii.
 
 
Trasa ako stvorená pre Evenepoela       
   
Portugalské preteky ponúkajú ustálenú štruktúru. Dve šprintérske etapy, dva dojazdy na vrchole stúpania a časovka jednotlivcov preveria cyklistov po každej stránke. Najskôr sa bude v meste Lagos šprintovať a najrýchlejších jazdcov v balíku nevystraší ani mierny, 3-percentný úsek pred páskou, lebo túto koncovku všetci veľmi dobre poznajú. Nasledovať bude cieľový kopec Alto de Fóia (7,4 km; 6 %), kde spoznáme favoritov s najlepšou formou. Tempársky výstup rozhoduje o víťazovi len na vrchole, ale aj tam sa dajú získať dôležité sekundy a bonifikácie. Tretí deň bude znovu patriť šprintérom a potom sa naplno rozbehne bitka o celkový titul.
 
 
video v clanku ikonka ciernaAlto de Fóia v minulom roku
 
 
Najskôr sa bude finišovať na strmom Alto do Malhao (2,8 km; 9,5 %) a organizátori si sľubujú, že na tomto kopci sa bude útočiť vo veľkom. Najmä vrchári budú potrebovať získať k dobru každú jednu sekundu, aby si vytvorili pozíciu pred časovkou. Jazda proti chronometru však meria dvadsať kilometrov a bude kľúčovou ohľadom celkového titulu. Presadí sa len ten jazdec, ktorý nezaváha na cieľových stúpaniach a v ITT ponúkne silný výkon.
 
A to by presne malo vyhovovať Remcovi Evenepoelovi, ktorý je povzbudený triumfom v San Juane. Belgický jazdec odštartoval sezónu vo veľkom štýle a teraz v tom môže pokračovať. Kopec s pravidelnými sklonmi Foia by mu nemal robiť ťažkosti a niekoľkokrát ukázal, že zvláda aj strmé úseky, aké nájdeme na Malhao. Konkurenciu však straší jeho časovkárska forma, ktorú predviedol v Argentíne, a práve cez poslednú etapu by mal nasadiť rozhodujúci útok na titul. Ak teda bude vytrvalý v kopcoch, lebo konkurencia mu nedaruje nič zadarmo.
 
Za titulom pôjde najmä tím Ineos. Geraint Thomas a Michal Kwiatkowski sú dvojnásobnými víťazmi tohto podujatia a to z toho dôvodu, že sú silní na podobných kopcoch a takisto v časovke. Dopĺňa ich Rohan Dennis a tento zaujímavý triumvirát bude určite sklamaní, ak sa nedokáže dostať na najvyšší stupienok. Dobrou kombináciou vrchárskych a časovkárskych schopnosti disponujú aj Kämna so Schachmannom, dve hlavné želiezka Bora - hansgrohe, a aj ony môžu ísť za vysokým umiestnením agresívnejšou jazdou. Mollema alebo Nibali môžu tiež niečo ukázať zo svojho umenia, otázkou len zostáva ich forma na začiatku ročníka, a prekvapiť môže Wellens, ktorý zase máva skraja sezóny veľmi dobrú výkonnosť. Na vrchárske previerky sa tešia López a Daniel Martin, no ich slabinou bude časovka.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp bez časovky (© voltaaoalgarve.com)
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop