Po Primavere: Kwiatek vie ako poraziť Sagana a dlží mu pivo, Cancellara mal flashback

18.3.2017, 23:30 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Nespravodlivosť a krása cyklistiky. Najdlhšie podujatie v profesionálnej cestnej cyklistike mučilo pelotón 291 kilometrov a viac ako sedem hodín, aby o víťazovi rozhodli milimetre a stotiny. Víťazom Miláno - San Remo sa nestal najsilnejší jazdec, ale najšikovnejší. 
 
 san remo 2017 spurt 2
špurt trojice Sagan - Kwiatkowski - Alaphilippe (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Menovite Michal Kwiatkowski (Sky), ktorý znova napĺňa potenciál klasikárskej hviezdy a vezie sa na vlne psychickej pohody. "Po rokoch 2013 a 2014, keď som tu nemal šťastie, je to neuveriteľný pocit. Po Cipresse vyzeral pelotón veľký a na 95 percent som predpokladal, že rozhodne šprint. Nečakal som, že Sagan zaútočí na Poggiu. Elia Viviani mi do vysielačky povedal, aby som ho prenasledoval. V každej klasike je lepšie mať niekoľko kariet na hranie. Naďalej som čakal šprintérske vyvrcholenie, ale Sagan udržiaval na čele vysokú rýchlosť. Potom som sa sústredil len na vlastný šprint. Nemôžem uveriť, že som porazil Sagana," zhodnotil úspešný deň prvý poľský víťaz v histórii monumentov pre Cyclingnews a tímový web.
 
 
kwiatkowski 2017 san remo podium rcsf
Michal Kwiatkowski s prvým monumentálnym víťazstvom (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Na sociálnej sieti pomenoval finiš ako "šprint môjho života". Pre tím Sky získal historicky druhý monument po vavríne Wouta Poelsa z Liége 2016. Po miernom opadnutí emócií Poliak prezradil, že na slovenského rovesníka si veril. Málokto v pelotóne porazil Sagana toľkokrát a takými rôznymi spôsobmi ako Kwiatkowski, keďže spolu súperia od juniorských čias. Aj preto slávila jeho prefíkanosť úspech. Únik ťahal skôr symbolicky a v šprinte si trpezlivo postrážil ideálne postavenie.  
 
"Možno mám výhodu v porovnaní s ostatnými. Pevne verím, že Sagan je poraziteľný, hoci mnohí v pelotóne si možno myslia, že je z inej planéty. Musíte tomu veriť. Viem, že ho dokážem nasledovať, tak ako dnes na Poggiu. Keď hovoríme pred pretekmi o taktike, tak nepremýšľame, že kto za ním pôjde. Ale vieme, že ja ho dokážem udržať," uviedol šťastný "Flowerman"
 
 
san remo 2017 sky radost rcsf
Radosť v tíme Sky z víťazstva Kwiatkowskeho (© LaPresse/Simone Ferraro)
 
 
Peter Sagan tiež "vyhral" prvý tohtoročný monument, čo na Twitter napísal aj jeho bývalý zamestnávateľ Oleg Tiňkov. Nielenže odvážne vsadil všetko na jednu kartu a opäť bol hlavným scenáristom dňa, ale prakticky vlastnou silou rozhodol, že zástup šprintérov sa po troch rokoch nedostal k slovu. Naplnil vlastné vyhlásenia spred klasiky, že aj keď ju nevyhrá, tak môže rozhodnúť o víťazovi, respektíve sa môže s ostatnými trochu pohrať.    
 
"Jediné, čo dnes chýbalo, bola štipka spolupráce od ostatných jazdcov. Ale je to v poriadku. Odviedol som môj kus práce a som s ním spokojný. Taká je cyklistika. Pretekáte 300 kilometrov, a potom môžete tesne vyhrať alebo tesne prehrať. Urobil som maximum," zhodnotil sobotňajší vývoj Žilinčan. Útok na Poggiu neplánoval, skôr sa čudoval, že neútočili ostatní. Rozhodol sa inštinktívne, pomohol mu aj vietor fúkajúci do chrbta.  
 
 
sagan 2017 san remo unik rcsf
Peter Sagan a jeho atak pred vrcholom Poggia (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Sagan si zaslúži pochvalu aj za to, že milimetrovú prehru po extrémne náročnom dni a akčnom útoku zobral športovo. Sklamanie či hnev nedal navonok najavo a okamžite podal ruku víťazovi. "Dlží mi pár pív," vtipkoval na adresu Kwiatkowskeho. "Som spokojný. Výsledok je dôležitý, ale aj šou pre fanúšikov. Nie vždy vyhráva najsilnejší," dodal slovenský šampión. Jeho slová potvrdil aj Fabian Cancellara, ktory si na Twitteri zaspomínal na podobnú vlastnú prehru v roku 2012, keď Švajčiarov motor využil Gerrans. 
 
 
 
 
Našťastie, Sagan nielen tesne prehral, ale sa aj tesne vyhol pádu na páske. V rýchlosti viac ako 50 km/h mu mohol zobrať dlažobné klasiky. Podľa fotografií zo šprintu možno Saganovi v posledných metroch spadla reťaz. Doplňme zaujímavú štatistiku, že slovenský fenomén premenil doterajších 558 súťažných dní v pelotóne na 204 pódií, z toho 92 víťazstiev a 78 druhých miest. Tentoraz mu k úspechu značnou mierou pomohol i tím, ktorý sa zapájal do diania až po Poggio. Možno jazdci Bory nemuseli mrhať silami na sťahovanie úvodného nerizikového úniku. Ale na keby sa ani v cyklistike nehrá.
 
 
sagan 2017 san remo podium rcsf
Peter Sagan bol na pódiu vyrovnaný s umiestnením (© LaPresse/Simone Ferraro)
 
 
Takto zhodnotil prvý monument tréner Patxi Villa: "Preteky išli podľa nášho plánu. Vedeli sme, že Peter by mal zaútočiť na Poggiu, teda na jedinom mieste, kde mohol odtrhnúť všetkých. Od rána sme sa snažili, aby sme ho tam priviedli v čo najlepšej pozícii a tím odviedol výbornú prácu. Chceli sme sólový únik Sagana, ale pridali sa k nemu." Názor prezentoval aj šéf celku Ralph Denk pre agentúru DPA: „Sagan v závere možno až príliš dôveroval svojim silám. Nie sme však nespokojní, boli to úžasné preteky."
 
Najmenej viditeľný v rozhodujúcom trojčlennom úniku bol Julian Alaphilippe (Quick-Step): "Bola to moja úloha - byť v strehu počas výstupu na Poggio a pokrývať útoky. Zvládol som to, takže som s výkonom spokojný. Finiš bol naozaj náročný a Sagan bol veľmi, veľmi silný. Išiel som na maximum, aby som sa udržal na čele. V zjazde som chcel načerpať sily, ale Sagan na každom rohu útočil. V šprinte boli moje nohy úplne vyčerpané. Nemám dnes žiadne výčitky."
 
 
san remo 2017 peloton 3 rcsf
Pelotón na trase Miláno - San Remo 2017 (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Francúzsky talent by ani s dostatkom síl neťahal únik, keďže v hlavnom balíku mal viacero kolegov, vrátane šprintéra Gaviriu. Alaphilippe získal pódiovú priečku ako debutant na "Primavere", pričom ešte pred pár dňami mal v pláne iný štart na Okolo Katalánska. Tím Quick-Step získal okrem pomyselného bronzu ešte piatu priečku Gaviriu. Ten išiel nielen s modrinami a udretým zápästím po tréningovom páde, ale od Cipressy aj so zlomeným sedadlom. Už bolo neskoro na technické výmeny, a tak trpel ešte o čosi viac ako ostatní. Napriek smole vyjadril vieru, že na tejto klasike má budúcnosť. Šéf tímu Patrick Lefevere zhodnotil výsledky 24-ročného a 22-ročného zverenca podobne, slovami "budúcnosť je v našom tíme".
 
Súboj šprintérov ovládol Alexander Kristoff (Kaťuša), ktorý bol tiež spokojný s výsledkom a vysvetlil, že viac nemohol urobiť: "Vzhľadom na moju typológiu nebola šanca, že by som nasledoval rozhodujúci útok. Išiel som naplno už na Cipresse a na Poggiu som išiel stále na hrane môjho limitu. Aby som znova vyhral, všetko by muselo do seba perfektne zapadnúť, ale nedokážem kontrolovať tieto preteky."
 
Podobne to videl šéf celku Kaťuša José Azevedo. Ako jeden z mnohých očakával, že dianie na trati výrazne ovplyvní faktor Sagan: "Vedeli sme, že môže zaútočiť. Má dobrú formu a ukázal niečo podobné už na Tirreno - Adriatico. Pre nás nebol útok dobrý, ani pre všetkých šprintérov, ale počas dňa sme odviedli dobrú prácu. Alex skončil ako najlepší šprintér, takže môže poraziť aj najväčších súperov a sme optimistickí pred oveľa dôležitejšími klasikami."
 
Zaujímavosťou je, že tohtoročnú "Primaveru" bez dažďa nedokončilo iba päť pretekárov, čím sa zaradila k "najšetrnejším" v histórii. Nenápadne vydarené premiéry na talianskom monumente absolvovali mladíci z tímu Orica - Scott, konkrétne Caleb Ewan (22) a Magnus Cort Nielsen (24) na desiatom a jedenástom mieste. Spomedzi papierových favoritov najviac zaostali lídri tímu Dimension Data, keďže Cavendish stratil viac ako päť minút a Boasson Hagen skončil devätnásty. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár Miláno - San Remo 2017
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop