Otvárací víkend láka klasikárske hviezdy, silnej konkurencii velí Van Avermaet

22.2.2018, 07:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Dlhé čakanie na poriadnu cyklistiku sa končí počas obľúbeného otváracieho víkendu, Omloop a K-B-K rozprúdia temperament na mačacích hlavách. V novom ročníku sa prichádzajú zoznámiť s náročným terénom viacerí silní klasikári ako Van Avermaet, Vanmarcke, Benoot či Naesen, ktorí budú chcieť vytiahnuť svoje tromfy hneď na konci februára.
 
 
van avermaet 2017 z profilu rcsf
Greg Van Avermaet (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Obidve jednorazovky štartujú kampaň na dlažobných kockách a tieto úvodné súboje na zvodnom profile bývajú vždy vyhľadávanou udalosťou. V poslednom čase zvyšujú ich atraktivitu aj najväčšie hviezdy, ktoré sem neprichádzajú len nasať atmosféru na pavé, ako tomu bývalo v minulosti, ale tvrdo bojujú o titul. Omloop Het Nieuwsblad imituje terén, na ktorom sa jazdí Tour of Flanders, a býva vždy výzvou aj pre najlepších klasikárov. Kuurne - Brusel - Kuurne ponúka prijateľnejší profil, na ktorom môžu uspieť aj šprintéri, ale ich úspech závisí od poveternostných podmienok a ochote klasikárov súťažiť aj na miernejšom profile.
 
 
Kapelmuur pozdvihne úroveň
 
Oproti minulému roku Omloop výrazne zmenil dizajn a do hry vrátil Kapelmuur, ktorý bude opäť rozhodovať o osude nejakej klasiky na konci pretekov. Organizátori sa rozhodli využiť tradičný dojazd, ktorý dlhé roky fungoval na Ronde až do sezóny 2011, a vo finále sa môžeme tešiť na osvedčenú kombináciu Kapelmuur - Bosberg.
 
 
video v clanku ikonka ciernaCancellara a Boonen na Muure, Ronde 2010
 
 
Na trase sa nachádza trinásť bergov a osem rovinatých úsekov na mačacích hlavách, vrátane trojnásobného prejazdu cez známy Haaghoek, a takmer všetky tieto prekážky sa objavia v druhej časti pretekov. Najväčšiu neplechu urobia kockové stúpania a skupinu favoritov by mohol rozhýbať Wolvenberg, ktorý sa nachádza 61 kilometrov pred páskou. Ihneď potom sa prebehne cez kratšiu rovinatú pasáž na pavé, následne sa bude stúpať na kockový kopec Molenberg a tento úsek zakončí posledný prechod cez Haaghoek, preto práve tu môžeme uvidieť aktivitu zo strany kandidátov na titul.
 
Záverečnú hodinku pretekov okorenia asfaltové bergy Leberg, Berendries, Valkenberg a Tenbosse, kde môžeme takisto uvidieť pokus o útok, ale na rozhodujúci pohyb budú najvhodnejšie posledné dve kockové prekážky. Muur van Geraardsbergen je legendou flámskeho územia a maximá v okolí devätnástich percent sú vhodné len pre tých najsilnejších. O štyri kilometre neskôr sa bude stúpať na Bosberg, ktorý dosahuje najvyšší sklon na úrovni jedenástich percent, takže vo finále striehnu dve najťažšie prekážky celého dňa, čo bude zárukou kvalitného predstavenia.
 
Kuurne - Brusel - Kuurne má o poznanie ľahší profil. Dvanásť bergov neoplýva značnou náročnosťou, čo šprintérom dovoľuje myslieť na úspech. Tým najťažším kopcom je Oude Kwaremont, ktorý sa nachádza 85 kilometrov pred cieľom a na ktorom sa bude rozhodovať o osude pretekov. V minulom roku tu zrýchlili najlepší klasikári a hromadný dojazd balíka nemal nárok.
 
 
kwaremont 2018 murarik ivan
Takto fandili slovenskí fanúšikovia na Oude Kwaremont v roku 2015 (© Ivan Murárik)
 
 
Po Kwaremonte sú pripravené ešte štyri krátke kopce, tie však nedosahujú vysoké priemerné sklony a pri pokojnom vývoji pretekov by s nimi nemali mať problémy najrýchlejší jazdci. Posledný berg sa nachádza päťdesiat kilometrov pred páskou, čo poskytuje balíku dobrú príležitosť, aby eliminoval skupinu utečencov. Na obidvoch pretekoch zohráva dôležitú úlohu aj počasie a počas najbližšieho víkendu sa musia jazdci pripraviť na studené podmienky s teplotami zľahka nad nulou.
 
   
Favoriti pôjdu od začiatku naplno
 
Nový profil na Omloope si vyskúša víťaz posledných dvoch ročníkov Greg van Avermaet, ktorý sa tentoraz nemôže spoliehať na záverečný špurt do kopca, na ktorý vsádzal pri svojich predchádzajúcich triumfoch. Jazdec tímu BMC plánuje aj v tejto sezóne dokázať, že patrí medzi najlepších klasikárov súčasnosti, preto chce odštartovať kockovú kampaň čo najlepšie. Na OHN sa mu núka výborná príležitosť, aby sa pokúsil na Kapelmuure predviesť taký útok, akým sa presadzovali tie najväčšie klasikárske esá minulosti.
 
Avermaet sa ukázal vo veľmi dobrej forme na Okolo Ománu, kde sa dobre naladil v selektívnych dojazdoch a predviedol vynikajúci špurt do kopca v tretej etape. Preto nikto nemôže pochybovať, že na nový ročník je pripravený výborne. Počas otváracieho víkendu si môže vyskúšať spoluprácu s Jurgenom Roelandtsom, s ktorým vytvoria zaujímavú dvojicu na severských klasikách. Roelandts už takisto vybojoval jeden triumf, vo Valencii zvládol šprintérske finále piatej etapy, takže jeho doménou môže byť prípadná rýchlostná koncovka na K-B-K.
 
 
video v clanku ikonka ciernaAvermaetova výhra na Okolo Ománu
 
 
Quick-Step Floors berie na sobotu to najlepšie, čo má k dispozícii. Gilbert, Terpstra, Štybar a aj Lampaert budú hľadať spôsob, ako využiť svoju početnú kvalitu, ani jeden z nich pritom nemá problém atakovať aj z väčšej vzdialenosti. V tejto činnosti je majstrom Philippe Gilbert, ale pred každou klasikou je ťažké predpovedať, s akou taktikou vyrukuje táto belgická zostava.
 
Otvárací víkend si vyskúša aj Fernando Gaviria, ktorý verejne deklaruje svoju vášeň pre kockové jednorazovky. Kolumbijský cyklista si vyskúša obidve ponuky. Na Omloope bude zbierať skúsenosti, ale na druhý deň už bude chcieť prehovoriť do výsledkovej listiny. Z toho dôvodu Quick-Step napísal do štartovej listiny jeho krajana Richezeho, ktorý mu v ideálnom prípade má pomôcť v záverečnom špurte.   
 
S kvalitnou zostavou pricestuje na oboje preteky EF Education. Na Omloope bude chcieť nadviazať na minuloročný výkon Sep Vanmarcke, ktorý musí stále veriť, že šťastie sa raz prikloní aj na jeho stranu. A aby prišiel v správnej nálade na tie najdôležitejšie severské klasiky, úspech na tomto podujatí má vždy motivačné účinky. Preto čakáme, že bude patriť medzi aktívnych jazdcov. Belgický jazdec nefiguruje v nominácii na nedeľňajšie preteky, tam by mal hrať prím Sacha Modolo, ktorý chcel potvrdiť trend z ostatného obdobia, že jeho odolnosť na náročné preteky sa zvyšuje. Veď v minulom roku finišoval na Ronde na šiestom mieste, teraz bude chcieť prekvapiť na OHN a na K-B-K si robiť zálusk na dobrý výsledok.
   
Na začiatku jarnej kampane na pavé srší sebavedomím Oliver Naesen, ktorý na minuloročných klasikách ukázal veľký potenciál a v aktuálnej sezóne sa chce zaradiť medzi najlepších na tomto teréne. Ako belgický jazdec sa pohybuje na kockách výborne, ale keďže preteká vo francúzskom celku, necíti taký tlak, akoby jazdil v Quick-Stepe, čo je jeho výhodou. V Ag2r má pri sebe skúseného Vandenbergha, napredujúceho Gougearda a do zostavy pribudol aj silný tempár Dillier, čo mu poskytuje solídnu podporu.
 
 
naesen 2017 ilustrak belf
Oliver Naesen (© Tomas Sisk)
 
 
Viaceré celky predstavia svojich lídrov
 
Lotto - Soudal vsádza na Tiesja Benoota, ktorý patrí medzi najtalentovanejších jazdcov v pelotóne, ale okrem severských jednorazoviek ukázal kvalitu aj na kopcovitých terénoch, preto sme zvedaví, akým smerom sa uberie jeho snaha v tomto ročníku a či vytiahne na kockách svoje najlepšie výkony. Omloop si vyskúša aj Tim Wellens a všetci sa budú mať na pozore pred jeho prípadným dlhým útokom. Na štarte druhých pretekov ho vystrieda Jens Debusschere, ktorý bude chcieť šprintovať.
 
V Bora - hansgrohe neuvidíme Petra Sagana, ale premiéru na kockách v novom drese si odkrúti Daniel Oss, ktorý počas Omloopu bude spolupracovať najmä s Lukasom Pöstlbergerom, rakúsky jazdec predviedol v predchádzajúcej sezóne niekoľko sympatických výkonov. Nemecká zostava na druhý deň pozvala Sama Bennetta, aby mala alternatívu v prípade hromadného špurtu. V celku FDJ sa bude všetko točiť okolo Arnauda Démara, ktorý má ambíciu patriť medzi najlepších v selektívnej cyklistike na Omloope a najrýchlejších na Kuurne. Hlavnou postavou Dimension Data bude Boasson Hagen, ktorý bude chcieť využiť každú príležitosť na obidvoch podujatiach. 
 
Aj bez Johna Degenkolba bude disponovať kvalitou Trek - Segafredo. Stuyven patrí medzi jazdcov s najlepším motorom na kockách, prelomové výsledky chce v tomto roku dosiahnuť Felline, ktorý sa nezľakne žiadneho terénu, a na svoju šprintérsku šancu bude čakať Nizzolo. Tím Sky tu nemá najlepší výber, dobrý dojem budú chcieť zanechať jeho mladíci alebo Dylan van Baarle. Uvidíme, či svoje kvalitné výkony zo začiatku ročníka prenesie Astana aj na kocky, Valgren, De Vreese, Lutšenko alebo Cort Nielsen môžu vymyslieť na trati niečo zaujímavé. Na pavé sa tešia aj v Mitchelton - Scott. V minulom roku potešil v tomto smere Durbridge, Hayman patrí medzi najskúsenejších jazdcov na tomto profile, a keď sa k nim pridá aj Matteo Trentin, ich kvalita na klasikách sa ešte zvýši. 
 
Tím Sunweb sa predstaví iba v sobotu a budeme zvedaví, ako zvládne svoje prvé preteky v ročníku Michael Matthews, ktorý si starostlivo vyberá svoj program, a premiéru v nemeckom zoskupení si odbije Edward Theuns, ktorý vie jazdiť po mačacích hlavách. V nedeľu rozšíri šprintérsku konkurenciu Dylan Groenewegen, ktorý môže byť veľmi spokojný, ako sa mu darí v poslednom čase.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop