Eroica: Benoot ako majster zlého počasia, choď tvrdo alebo choď domov Van Aerta

3.3.2018, 21:30 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Slnečné Toskánsko ešte nie je na začiatku marca typicky slnečné, a tak sa mokré počasie stalo základom pre jednu z najatraktívnejších epizód klasiky Strade Bianche, ktorá sa jazdí od roku 2007. K slovu sa dostala výrazne eliminačná cyklistika, no tentoraz cyklisti namiesto prachu bojovali s nánosmi blata. V špinavom prostredí sa jazdila cyklistika v najčistejšej podobe. Prinášame reakcie hlavných aktérov.
 
 
strade bianche 18 unik rcsf
Van Aert, Bardet a Benoot v úniku (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Tiesj Benoot (Lotto - Soudal) dokázal, že takéto podmienky mu sedia. Nielenže si doskočil čelo pretekov, ale na finálnom úseku nasadil tempo, ktoré napokon viedlo k jeho prvému profesionálnemu víťazstvu. Belgický talent, ktorý 11. marca oslávi 24 rokov, sa konečne dočkal po množstve umiestnení v top desiatke na jednodňových akciách. V záverečných desiatkach kilometrov predviedol cyklistickú šou a predpokladá, že "v televízii to muselo vyzerať bláznivo". Má však "rád zlé počasie, ktoré bolo jeho príležitosťou a výhodou". 
 
Kľúčové bolo, že v najťažších momentoch na trati sa odvážil zaútočiť zo skupiny, v ktorej mali Sagan a Kwiatkowski aj kolegov. "Rozprával som sa so športovým riaditeľom a rozhodli sme sa, že áno, ideme do toho, pretože teraz je každý zničený a neskôr by som sa dostal do defenzívnej situácie," uviedol šťastný Benoot. "V Belgicku sa novinári vždy idú zblázniť, keď mladý chalan dosiahne pekné výsledky, takže som cítil nejaký tlak, aby som získal prvé víťazstvo. Vždy som hovoril, že jedného dňa sa to podarí, hoci nebudem vyhrávať veľa pretekov, ale keď už, tak to bude veľkolepé. Dvakrát som tu bol ôsmy, takže som vedel, že toto podujatie mi veľmi vyhovuje. Dnes sa to výborne ukázalo."
 
 
benoot 18 eroica podium rcsf
Tiesj Benoot na pódiu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Benootove tempo nezachytili napokon druhý Romain Bardet (Ag2R La Mondiale) a tretí Wout Van Aert (Vérandas Willems - Crelan), ktorí ale potvrdili, že Strade Bianche je hlavne o čistej bojovnosti, agresivite, vytrvalosti. Uspieť môžu klasikári ardénskeho i flámskeho typu, respektíve "trojtýždňový vrchár" dosahujúci pódiá na Grand Tours aj viacnásobný majster sveta v cyklokrose, ktorý si predlžuje zimnú sezónu. 
 
Bardet zažil premiéru na bielych cestách a obetoval domáci etapák Paríž - Nice. Zvolil si ich ako prípravu na Tour de France, no zrejme ho opantali aj do ďalších rokov: "Vždy som miloval klasiky a myslím si, že flámske sú najveľkolepejšie, hoci nemám pre ne postavu. Vždy som si však myslel, že na tomto podujatí sa mi môže dariť, dokonca možno tiež na Okolo Flámska... Určite sa sem vrátim, pretože toto je čistá cyklistika. Milujem pocit ťažkého pretekania od štartu až do cieľa. Klasika Strade Bianche je náročná pre každého - neskryjete sa, pretože na konci je to všetko o energii, ktorú máte v nohách a každý finišuje úplne vyšťavený. To mám rád a veľmi som si to užil." Francúz strávil podľa Cyclingnews v Toskánsku viacero dní, keď tréning dopĺňal spoznávaním regiónu, miestnej kultúry, jedla a vín, spoločne s rodinou. 
 
Ďalší belgický talent Van Aert definitívne potvrdil, že v klasikách na ceste, najmä v najnáročnejších flámskeho typu, môže byť plnohodnotým konkurentom Sagana a spol. "Nemal som čo stratiť. Po cyklokrosovej sezóne som chcel ísť na tieto preteky, aby som sa čo najviac naučil. Niekedy sa naučíte viac skúšaním a zlyhaním, ako keď sa ani nepokúsite. Takto o tom rozmýšľam," vysvetlil svoju filozofiu.  "Boli to naozaj náročné preteky, rýchle hneď od začiatku a nespevnené úseky boli v zlom stave, v skutočnosti v oveľa horšom ako som čakal. Boli plné blata, ale mal som dobrý deň, pretože som mohol ísť na týchto úsekoch vpredu s využitím mojich zručností, v porovnaní s inými som nemal strach."
 
 
van aert 18 eroica podium rcsf
Wout Van Aert na pódiu (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Van Aert sa odvážil reagovať na Bardetov pohyb a zaútoćiť 45 kilometrov pred cieľom. V závere bol tak vyšťavený, že na poslednom strmom kopci zastavil a spadol. V nesprávnej chvíli dostal kŕče v oboch nohách. Potom sa ale postavil, niekoľko metrov bežal popri bicykli a napokon preťal cieľovú čiaru. "Choď tvrdo alebo choď domov," napísal motto na Twitter. "Bol som jednoducho šťastný, že som si udržal pódiové umiestnenie. Teraz je tesne po pretekoch, ale asi budúci týždeň budem o tom rozmýšľať, čo to všetko pre mňa znamená, tento výkon a pódium. Samozrejme, prekvapil som sám seba a určite sa sem chcem úspešne vrátiť," dodal pre Cyclingnews.  
 
Spokojný môže byť aj vrchársky koncentrovaný tím Movistar. Na Omloop Het Nieuwsblad minulý týždeň ako jediný WT tím neštartoval, no na Strade Bianche už získal štvrté miesto vďaka nezmarovi Alejandrovi Valverdemu, ktorý tu bol v ročníkoch 2014 a 2015 dokonca tretí. Španiel zvládol náročný deň napriek tomu, že pre problémy s letenkami sa na hotel ubytoval iba tesne pred polnocou. 
 
 
valverde 18 eroica blato rcsf
Alejandro Valverde počas pretekov (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
"Dážď, chlad, blato, defekty, pády a chaos! Nie to nie je názov akčného filmu zo 70. rokov, ale vhodný popis tohtoročnej edície Strade Bianche," opísali sobotňajšiu cyklistickú šou na webe tímu Quick-Step. Ten sa opäť predstavil vo veľmi silnom zložení a ukazoval sa v popredí, ale napokon to podobne ako pred týždňom nestačilo na pódium.
 
Zdeněk Štybar, víťaz z roku 2015, skončil siedmy: "Bolo to mokré a blatové, ale naozaj sa mi to páčilo. Nebudem skrývať, že som chcel viac, ale bolo to naozaj náročné. Keď Bardet a Van Aert zaútočili, bol som trochu v úzadí. Snažil som sa vrátiť, ale bolo to ťažké, keďže v skupine sa nedostatočne spolupracovalo. Niekoľkokrát som zrýchlil, snažil som sa zmazať medzeru, ale po príchodze na posledný kopec som bol prázdny. Siedme miesto nie je to, čo som očakával, ale keďže po Le Samyn som mal v posledných dňoch problémy so žalúdkom, ktoré mi neumožnili správne trénovanie a vyzeralo to aj tak, že neodštartujem, je to dobrý výsledok, z ktorého som získal veľa dôvery do ďalších pretekov," zhodnotil deň český cyklista.
 
Peter Sagan odštartoval po vysokohorskom sústredení európsku časť sezóny ôsmym miesotm a bol kvalitne podporovaný tímovými kolegami. "Strade Bianche dnes potvrdilo svoju reputáciu veľmi ťažkých pretekov, tentoraz to ešte viac sťažili poveternostné podmienky. Bolo to moje prvé podujatie po mesiaci strávenom vo vysokej nadmorskej výške, moje pocity boli dobré. Ukázali sme, že máme silný tím, Oss, Burghardt a Mühlberger odviedli skvelú prácu. Som spokojný s mojím výsledkom, ale želali sme si trošku viac. Ale je to len začiatok európskeho turné, mám pred sebou ešte veľa pretekov," uviedol úradujúci majster sveta z cesty
 
 
sagan 18 strade dojazd rcsf
Peter Sagan v cieli (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Športový riaditeľ Bory - Hansgrohe Enrico Poitschke zhodnotil tímový boj na bielych cestách kriticky i optimisticky: "Bolo to náročné Strade Bianche, sťažené nepriaznivým počasím. Myslím, že sme videli, že naši chlapci sú v dobrej kondícii, pre niektorých z nich to bolo prvé podujatie po dlhom období tréningu. Boli sme silní, ale nie dosť na to, aby sme dnes zvíťazili. Tridsať kilometrov pred cieľom, keď prišli útoky, som vnímal, že Peter nemá najlepšie nohy, ale som si istý, že na Tirreno - Adriatico to bude lepšie, keď sa vráti do pretekárskeho módu. Som spokojný s tým, čo sme dosiali v tento deň, ktorý bol podľa môjho názoru v takýchto podmienkach vhodnejší pre vrchárov." Dodajme, že do top pätnástky sa na konci extrémne náročného dňa dostali až štyria jazdci Bory - SaganMuhlberger, Oss a Burghardt
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár Strade Bianche 2018 (v angličtine)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop