Reakcie po MSR: Nibaliho majsterštuk, zaskočení favoriti a šprintérski bardi v nemocnici

17.3.2018, 20:20 | Aktuality zo sveta |
La Primavera napísala už svoju 109. kapitolu. Bolo to krásne čítanie, pričom sa v pozícii hlavného hrdinu predstavil Vincenzo Nibali. Domáci pretekár všetkých zaskočil dokonalým útokom na Poggiu, ktorý zvyšok sveta priviedol do chaosu a stíhacia jazda už nemala svoju "šťavu". Veľkí favoriti to následne pretaktizovali a výsledok priniesol najviac úsmevu do celku Bahrajn - Merida. Veľký dôvod na úsmev naopak nemajú v tíme Bora - hansgrohe, v drese ktorého bol Peter Sagan tentoraz len v pozícii pasívneho pozorovateľa. Žiadny neočakávaný krok neprišiel, Žilinčanovi to skrátka nedovolili okolnosti.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár Miláno - San Remo 2018
 
 
Nibaliho triumf na domácej pôde
 
Po rokoch 2015 a 2017 prišlo na rad ďalšie monumentálne víťazstvo. Po dvoch ročníkoch, kedy Vincenzo Nibali pokoril záverečnú klasiku z veľkej päťky Okolo Lombardie, vyhral v roku 2018 hneď tú prvú. A frajerským spôsobom. Domáce Miláno - San Remo ovládol po ataku na legendárnom kopci Poggio, na ktorý sa sústredili úplne všetci. Z početného pelotónu mu asi ani nič iné neostávalo a víťaz Tour de France 2014 zahral vabank, ktorý mu vyšiel. "Celý deň voda. Dážď, dážď a dážď. Cítil som sa ale výborne. Spolu s Cobrellim sme sa dokázali skrývať vetru a dávať si na seba pozor, za čo sa musíme poďakovať nášmu tímu, ktorý išiel perfektne. Po útoku mi náš športový riaditeľ povedal, že mám k dobru asi dvadsať sekúnd, tak som išiel na plný plyn. Celkom ma to prekvapilo," načal už 33-ročný Talian na úvod. Jeho tím mal k dispozícii aj napokon deviateho Sonnyho Colbrelliho, tento variant ale chlapci so zlatými prilbami využiť nemuseli. "Keď som sa v závere pozrel cez rameno a videl som, že ma šprintéri nedokážu chytiť, bol to príjemný pocit. Skrátka je to skvelý deň a skvelý výsledok," dodal Nibali, pre ktorého je tento vavrín jeden z najcennejších v kariére vôbec.
 
Správanie hodné diplomata zvolil po dojazde aj náš Peter Sagan. Nevyhral síce, ale prečo nepodporiť kamaráta? "Nibali sa ukázal ako veľmi silný. Bol schopný udržať si svoj náskok až do konca a vyhrať. Gratulujem mu, zaslúži si to. Toto víťazstvo je dobré pre celé Taliansko a pre cyklistiku ako takú taktiež," pochválil svojho dávneho tímového kolegu Sagan. "Štart bol veľmi mokrý, našťastie ale neovplyvnil záverečnú časť pretekov. Vďaka pomalšiemu tempu prišla do cieľa celkom veľká skupina. Celý deň sme pracovali veľmi dobre, na úpätí Poggia sme boli naskladaní na čele, no potom zaútočil Nibali. Najskôr sme si mysleli, že ho chytíme, no ukázal svoju silu," opísal priebeh  dňa trojnásobný majster sveta. Vsadil na hromadný finiš, no nevyšlo to. Táto alternatíva priebehu v tohtoročnej edície skrátka v jej osude napísaná nebola. Šieste miesto a 175 UCI bodov je ale skvelých. Navyše nás môže tešiť aj výkon Juraja Sagana, ktorý odtiahol na čele balíka takmer 200 kilometrov! Pozoruhodný výkon. Mierne kritickejší bol športový riaditeľ Nemcov Enrico Poitschke. "Tím odviedol výbornú prácu, každý jeden jeho člen si svoju úlohu zastal na sto percent. Na Poggio sme očakávali útoky, predviedol ho ten najsilnejší cyklista. Snažili sme sa túto medzeru zatvoriť, no nepodarilo sa nám to. Nie je to výsledok, ktorý sme očakávali, ale už teraz sa musíme sústrediť na ďalšie preteky," doplnil Sagana 48-ročný manažér.
 
 
nibali 18 san remo unik rcsf
Útok Vincenza Nibaliho (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Chvály z každej strany
 
Výkon Nibaliho bol naozaj perfektný, čo si všimol aj Arnaud Démare. Francúzov tím Groupama - FDJ jazdil počas celých 291 kilometrov rozumne, Démare mal chuť zvíťaziť. Z nedávno skončených pretekov Paríž - Nice si priviezol okrem jedného etapového víťazstva aj skvelú formu. A tretie miesto je toho dôkazom. "Tím sa o mňa neuveriteľne postaral. Hlavne Cimolai, ktorý pracoval na dobehnutí Nibaliho. Ten ale predviedol fantastickú show. Zaslúži si pochvalu, dobre sa na to pozeralo. Taktiež som spokojný so sebou aj keď víťazstvo nebolo až tak ďaleko. Nibali skrátka využil to, že sme spali. Potom ho už nikto nechcel doraziť, v podstate pracoval len Kwiatkowski," okomentoval skutočne zaspatý záver 26-ročný pretekár.
 
V záverečnom špurte ho predbehol Caleb Ewan. Mladík absolvoval ešte len druhý monument v kariére, svoj debut zažil na rovnakom podniku vlani. Skončil tam desiaty, tentoraz bola z toho pozícia číslo dva. Austrálčan tak ukázal, že mu raz Taliansko môže ležať pri nohách. V závere z tímu Mitchelton - Scott zaútočil aj Matteo Trentin, čo bola taktická chyba. Talian mohol svoje sily využiť v prospech mladšieho kolegu, čím by ale na druhej strane pomohol aj ostatným, takže pravdepodobne preto tento útok. "Vincenzo išiel naozaj dobre. Bolo ťažké ho dobehnúť. Bol silný. Nie každý deň sa ale dostanete tak blízko k víťazstvu na takýchto pretekoch. Som preto trochu sklamaný, chcel som viac. Mám ale ešte čas. Počas mojej kariéry chcem tieto preteky aspoň raz vyhrať. Budem sa o to snažiť," zastrájal sa Caleb Ewan. Tento chlapec má stále len 23 rokov.  Tretie miesto zo špurtu balíka si z Apeninského polostrova odnáša Alexander Kristoff. Nór sa počas dňa príliš neukazoval, šetril sa, pretože sa necítil najlepšie. Po pretekoch v ňom ale prevládali zmiešané pocity. "Na jednej strane som sklamaný, že som sa nedostal na pódium. Na strane druhej, po pretekoch Paríž - Nice, ktoré som nedokončil kvôli chorobe, musím byť za toto umiestnenie vďačný. Na Poggio som síce chytil druhý dych, no v záverečnom špurte sa viac dosiahnuť nedalo," povedal pre web tímu UAE Kristoff. Z tohto tímu nedokončil spomínané preteky ani jeden jediný pretekár. Kvôli chorobe.
 
san remo 18 ilustrak dazd rcsf
Ilustračná fotografia z pretekov (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Zaspatá stíhacia jazda tak trochu vyhovovala piatemu mužovi z podujatia. Je ním belgický pretekár v službách tímu BMC Jürgen Roelandts. "Preteky poskytli mnohé nástrahy. Bolo celkom chladno, dážď, slnko, dážď, potom zase slnko. Toto všetko sme v závere cítili. Na Poggio sa išlo kvôli vetru celkom pomaly. Vincenzo to ale zvládol, musel byť silný. V špurte som sa chytil Kristoffovho kolesa. Po 300 kilometroch som predviedol dobrý finiš a dosiahol dobrý výsledok," hovoril pretekár, ktorý sa v posledných dňoch trápil s bolesťami bedrových kĺbov. Ďalším cieľom je preňho E3 Harelbeke. Túto jednorazovku vyhral vlani jeho kolega Greg Van Avermaet, ktorý sa dnes do špurtu nedostal. Hrdina minuloročnej jari skončil na 17. mieste. "Pokiaľ dokážete takto zaútočiť na Poggio, musíte byť silný, klobúk dole pred Nibalim. Vietor nám znemožnil útočiť viac, s výsledkom sme ale spokojní. Roelandts podal totiž slušný výkon," doplnil kolegu Avermaet.
 
Do špurtu sa síce dostal, no až jedenásty skončil vlaňajší víťaz Michal Kwiatkowski. Počas pretekov nebojoval s ničím zvláštnym, cítil sa vo forme, ale Poggio... "Čakal som na najstrmšie pasáže toho kopca, snažil som sa aj zaútočiť. Dvakrát, no vždy tam bol Sagan. Aj kvôli silnému vetru som sa na viac nezmohol. A potom prišiel neuveriteľne silný Nibali. V zjazde som sa ho pokúsil doraziť, pretože v špurte som veľa šancí nemal. Okamžite ma ale chytili a už sa potom viac urobiť nedalo," povedal smutný Poliak. Jeho tím Sky jazdil podobne ako viaceré projekty na čele, pracovali, no jedenáste miesto úspechom nie je.
 
 
kwiatkowski 18 dojazd rcsf
Michal Kwiatkowski (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
O úspechu, respektíve neúspechu nerozpráva Michael Matthews. Austrálčan zhodnotil Miláno - San Remo veľmi triezvo. "Na to, že to boli ešte len moje druhé preteky v sezóne, to dopadlo dobre. Držalo mi aj rameno, čo je oproti uplynulým dňom veľmi dobrá správa. Dúfali sme, že sa na Poggio pôjde rýchlejšie, čo by odpísalo viacerých pretekárov, no nestalo sa tak. Ja osobne som mal dobré nohy, čo mi dodáva nádej do ďalších pretekov," povedal jazdec Sunwebu, ktorý vie kvôli manželke pravdepodobne čo–to aj po slovensky. Približne z rovnako veľkej krajiny, ako je tá naša, pochádza aj Magnus Cort Nielsen. Ôsmy muž poradia. "Vo finále to bola veľká skupina a ja som zostal trochu zavretý. Čakal som na vhodnú chvíľu začatia môjho špurtu. Bolo z toho ale len toto umiestnenie. Celý deň som sa cítil výborne. Myslím si, že som na pódiu mal, čo ukážem v Belgicku," predpovedal svoje ďalšie účinkovanie jazdec Astany. Na Miláno - San Remo štartoval aj vlani. Skončil jedenásty, zaznamenal teda mierny posun. Najbližšie by sa mal predstaviť na E3 Harelbeke.
 
Na záver sa ešte pozrieme na dvoch nešťastníkov, ktorí počas pretekov spadli. Ak by sa tak nestalo, pravdepodobne by celkom výrazne premiešali konečné poradie. André Greipel si pri páde pravdepodobne zlomil kľúčnu kosť, diagnózu však (ne)potvrdia až vyšetrenia v nemocnici. Lotto - Soudal ale neostal len pri zranení ich lídra. Odreniny po celom tele si odniesol aj Jens Keukeleire a vážnejšie zranenie zápästia si "pripísal" Jasper De Buyst. "Z toľkej smoly sme samozrejme sklamaní. Mohol to byť jeden z najlepších ročníkov týchto pretekov. Ako tím sme boli perfektní, žiaľ, šťastie sa nám otočilo chrbtom," dodal jedným dychom športový riaditeľ Belgičanov Marc Sergeant. V pozícii najväčšieho smoliara ale vystúpil Mark Cavendish. Jeho pád cez obrubník vyzeral ako nepodarený kaskadérsky kúsok, ktorý nevyšiel. Bližšie informácie o jeho zdravotnom stave zatiaľ známe nie sú, podľa informácií tímu Dimension Data ho previezli do nemocnice, kde sa podrobil ďalším vyšetreniam. Lekár tímu Jarrad Van Zuydam neskôr na twitteri oznámil, že Mark vážnejšie zranenia nemá, dokonca ho neopustil ani zmysel pre humor. Brit mal v tom prípade obrovské šťastie!
 
 
san remo 18 pad 1 rcsf
André Greipel ležiaci v priekope (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Výsledky Miláno - San Remo 2018
1. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 7:18:43 500
2. EWAN Caleb link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 400
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 00:00 325
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 275
5. ROELANDTS Jurgen BMC Racing Team link ikonka 00:00 225
6. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 175
7. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:00 150
8. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team link ikonka 00:00 125
9. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 100
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop