Reakcie po 19. etape Gira: Froome ani nejazdil na svojom limite, Yates nič neľutuje

25.5.2018, 19:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, T. Šandor
Bezprecedentná etapa posledného obdobia na Grand Tour rozleptala takmer každého jazdca na celkové poradie. V tíme Sky si patrične užívali zlomový moment pretekov, Dumoulina zmohla pesimistická nálada a zničený Yates nič neľutuje. Je hrdý na to, čo dosiahol. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky film 19. etapy
 
 
V tíme Sky mali po etape natoľko euforickú náladu, že pre tímový web ponúkli v bleskovom čase vyjadrenia svojich hlavných zástupcov. Do pol hodiny sa všetci dozvedeli, čo si myslia najdôležitejší muži zostavy o Froomovom výkone.    
 
Samotný britský jazdec predviedol sólový výkon, aký sme na Grand Tour nevideli desaťročie. Naposledy takéto predstavenie ponúkol Floyd Landis v neslávne známej sedemnástej etape Tour de France v roku 2006. Chris Froome tentoraz roztrhal všetkých favoritov na troch stúpaniach a pre jeho súperov muselo znieť strašidelne, keď v cieli povedal, že nešiel na svojom limite.
 
Pre cyklistu, ktorý sa trápil dva týždne na podujatí a predviedol len jeden špeciálny výkon na Zoncolane, to nemohlo dopadnúť lepšie.  "Nemôžem tomu uveriť. Tak ďaleko od cieľa som ešte nikdy neútočil. Tím odviedol fantastickú prácu. Všetci prežívame výnimočné momenty. Nečakal som, že skočím zo štvrtého na prvé miesto. Stúpanie Colle delle Finestre bolo perfektné, bol to dokonalý odrazový mostík na únik. Je to skoro ako v Afrike, kde sa často jazdilo po šotoline. Musel som to skúsiť, buď teraz alebo nikdy. Je skvelé, že mám teraz okolo štyridsať sekúnd náskoku, no bol to ťažký deň. Na týchto pretekoch som sa cítil lepšie a lepšie, verím, že sa mi podarí udržať si ten pocit. Snažil som sa pri mojom útoku na stúpaniach jazdiť s rezervou, neísť cez limit."
 
 
froome 18 giro sam stupanie rcsff
Chris Froome počas stúpania (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Športový riaditeľ tímu Sky Nicolas Portal nevedel vynachváliť nielen svojho zverenca, ale celú zostavu. "Zabúdame na to, že je to predsa Chris Froome. Už súťažil aj s Contadorom, Quintanom a Nibalim a oni takéto veci robiť vedia. Verili sme, že sa to môže stať. Videli ste to posledné dva týždne v médiách - každý vravel, "Čo budete robiť?" Froome sa nikdy v súboji nevzdal, bojoval až do konca. A dnes ukázal, aký je silný. Nezáleží na tom, akí sú silní, na svete existuje len málo šampiónov, ktorí toto dokážu. Nebolo to dvadsať sekúnd, boli to tri minúty a dvadsať sekúnd, je to neuveriteľné. Väčšinou jazdievame defenzívne, lebo bránime žltý dres, ale tu je to iné. Tu sme neboli v ideálnom postavení, Chris na začiatku Gira padal, včera sme spozorovali Yatesovu slabosť a chceli sme to využiť. Každý deň je tím lepší a lepší. Finestre je vabank - buď tam skončíte, alebo budete jazdiť dobre. Nič medzi tým. Dnes sme veľa netaktizovali, bolo to celé o nohách. Je neuveriteľné, čo dokázal."
 
O slovo sa prihlásil aj hlavný šéf zoskupenia Dave Brailsford, ktorý prezradil, že Froomova taktika bola starostlivo pripravená a samotný cyklista ju bravúrne zvládol. "Som veľmi hrdý na to. Sme na pol ceste cez tento dvojdňový blok, ktorý rozhodne preteky. Nemali sme čo stratiť, boli sme až štvrtí v GC. Niekedy musíte jazdiť s ozajstnou pretekárskou náturou. Včera sme strávili celý deň analýzou etapy, náš tím športovej výživy, tréneri a športoví riaditelia pomohli rozkúskovať etapu do malých častí a rozhodli sme sa, že odpárame Yatesa na serpentínach cez Finestre. Nikdy neviete, či sa to podarí alebo nie, ale určite to musíte skúsiť a nikdy sa to nedozviete, ak to nevyskúšate. Froomova forma rástla, hlavne po páde v prvom týždni. Plán bol vždy dojsť k tomuto bodu a v tomto bloku pretekov vyhrať. Jasne sme si to vyjadrili a povedali sme si, že uvidíme, čo sa bude diať. Môžete mať najlepší plán, no chce to jednotlivca a mentalitu na jeho vykonanie."
 
 
froome 18 podium ruzovy rcsf
Chris Froome na pódiu v maglia rosa (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Tomovi Dumoulinovi nezostávalo nič iné, len priznať svoju porážku. Ak mu ešte zostane nielen fyzická, ale aj mentálna sila, môže s maličkou nádejou dúfať, že Froome v nasledujúcej etape zaplatí za svoju mamutiu snahu. "Dnes to bolo šialené. Čakal som, že Sky pôjdu po etape a vedel som, že niečo plánujú. Síce som mal dobré nohy a všetko šlo dobre, Froome bol priveľmi silný a nemal som nohy na to, aby som sa vydal za ním. Celá zodpovednosť v skupine jazdcov, ktorí ho stíhali, bola na mne. Každý si šiel vlastné preteky a chápem, prečo nie všetci jazdili. Trochu mám pesimistickú náladu, no uvidí sa, keď sa zajtra zobudím. Bude to ťažké."
 
Športový riaditeľ Sunweb Marc Reef  musel oceniť Dumoulinovu bojovnosť, ale zároveň aj priznať, že na Frooma to jednoducho nestačilo. "Tom ukázal, že má veľké srdce a výdrž, pedáloval až do konca. V skupine všemožne spolupracovali, ale Froome bol silnejší a skupina sa k nemu nepohla ani o sekundu bližšie. Urobili sme všetko, čo sa dalo, ale ku koncu to stále nebolo dosť."
 
 
dumoulin 18 giro dojazd grimasa rcsf
Tom Dumoulin v cieli (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Na kopcoch sa poriadne vytrápil aj Miguel López, pritom od kolumbijského cyklistu sa očakávalo, že takáto brutálna etapa mu bude vyhovovať. "Celý ča som sa trápil, ale na druhej strane tak trochu som si zachránil deň - získal som nejaké to miestečko v GC, ale chcel som viac. Pre biely dres to bol dobrý deň. S Richardom Carapazom stále súťažíme, ale som v dobrom postavení, keďže mám pätnásť sekúnd náskok, a teším sa na zajtrajšok."
 
Poriadnu studenú sprchu dostal od tímu Sky Domenico Pozzovivo, ktorý si bude ešte dlho pamätať prašné cesty na Finestre, ktoré zničili všetku jeho doterajšiu snahu. "Bohužiaľ, prežil som zlý deň. Zmocnila sa ma úzkosť asi prvýkrát tu na Gire. Môžem byť rád, že som nemal ešte väčšiu krízu. Všetko to sťažilo aj to, že jazdci v mojej skupine nechceli spolupracovať."
 
V tom lepšom svetle sa ukázal Thibaut Pinot, ale veľkou podporu mu bol tímový kolega, v takejto etape skutočne luxusná možnosť. "Dnes som sa cítil dobre, aj keď sme prežili šialenú etapu, ale tak je príbeh Gira písaný. Dúfam, že aj zajtra budem mať také nohy, lebo mojím snom je byť v Ríme na pódiu. Bez Sebastiana Reichenbacha by som sa na priebežné tretie miesto nedostal."
 
 
pinot 18 giro stupa jazyk rcsff
Thibaut Pinot počas stúpania (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Životný výkon predviedol Richard Carapaz, ktorý tak výdatne komplikuje situáciu ohľadom bieleho dresu. A na Miguela Lópeza kladie len tie najvyššie nároky. "Pravdaže bola podľa mňa etapa veľmi pekná, trať sa mi páčila. Pripravoval som sa na to a užíval si to. Snažil som sa podať čo najlepší výkon, ocitol som sa vo veľmi dobrej forme. Dúfam, že mi do zajtrajška a do Ríma ešte vydrží, no viem, že sú to viac ilúzie. Chcem vyhrať biely dres pre svoju krajinu. Som tu na to, aby som sa o to pokúsil. Som silný, tím mi je k dispozícii, tak sa o to pokúsime. Kedy inokedy, ak nie teraz?"
 
Devätnástu etapu hodnotí pozitívne aj tím Bora - hansgrohe, športový riaditeľ Jens Zemke verí, že Patrick Patrick vydrží v Top 10. "Nie je obvyklé, že sa celkové poradie v posledných etapách GT tak veľmi zmení. Bol to neskutočná etapa, ale naša stratégia fungovala kvôli silnej tímovej práci a Patrick sa posunul na ôsme miesto. Ak ešte zotrváme dva dni sústredení, Giro by pre nás skončilo famózne."
 
Mitchelton - Scott prežil na trati doslova šok, preto sa radšej sústredili na twitteri na tímový úspech na Hammer Stavanger a Yatesovu katastrofu opísal len v jednom statuse. "Froome vyhráva etapu po sólovom úniku a posúva sa do priebežného čela. Dali sme do pretekov všetko, ale dnešok prosto pre Simona Yatesa nebol." Priamo po etape bol stručný aj Matt White, ktorý povedal, že "nikdy som nevidel žiadneho jazdca, čo by toto na Grand Tours urobil. Nikdy. Toto sa zapíše do histórie."
 
 
giro 18 etapa 19 yates dojazd rcsf
Finiš Simona Yatesa (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Ťažká alpská previerka napokon potvrdila to, čo sa šuškalo na začiatku tretieho týždňa, že Simon Yates nemôže udržať svoju famóznu formu počas celých pretekov. Ale britský jazdec hovorí, že mu to stálo za to. "Na začiatku neboli nijaké známky toho, žeby bolo niečo zle. Bol som len unavený, extrémne vyčerpaný a aj o tom je cyklistika. Čo už. Snažil som sa dobehnúť skupinu, no nedokázal som v sebe nájsť ani trochu sily. Vydal som zo seba všetko. Je to tak, ako to je. Ale ja sa vrátim. Samozrejme, že to bolí, ale celý čas som vravel, že pre víťazstvo musím takto na Gire jazdiť a ak by som už nič iné nedosiahol, stále budem šťastný. A veruže budem."
  
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Výsledky 19. etapy
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 5:12:26 100
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 03:00 40
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 03:07 20
4. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 03:12 12
5. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 03:23 4
6. REICHENBACH Sebastien Groupama - FDJ 06:13  
7. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 08:22  
8. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 08:23  
9. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 08:23  
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 08:23  
11. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 08:29  
12. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 08:38  
13. GENIEZ Alexandre Ag2r La Mondiale link ikonka 09:45  
14. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 11:09  
15. POELS Wout Team Sky link ikonka 11:09  
16. HERMANS Ben Israel Cycling Academy 14:00  
17. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 14:20  
18. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 14:38  
19. GONCALVES José Kaťuša - Alpecin link ikonka 14:55  
20. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 15:41  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 80:21:59 20
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:40  
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 04:17  
4. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 04:57  
5. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 05:44  
6. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 08:03  
7. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 11:08  
8. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 12:19  
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 12:35  
10. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 14:18  
11. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 15:16  
12. GENIEZ Alexandre Ag2r La Mondiale link ikonka 16:29  
13. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 16:38  
14. POELS Wout Team Sky link ikonka 17:40  
15. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 26:02  
16. GONCALVES José Kaťuša - Alpecin link ikonka 28:16  
17. REICHENBACH Sebastien Groupama - FDJ 35:29  
18. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 35:42  
19. BETANCUR Carlos Movistar Team link ikonka 40:47  
20. PREIDLER Georg Groupama - FDJ 53:55  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 290
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 232
3. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 119
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 123
2. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 91
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 70
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 80:26:56
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 00:47
3. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 09:21
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop