Reakcie na 18. etapu: Yates upokojuje seba i fanúšikov, Dumoulin je zdržanlivý

24.5.2018, 19:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Osemnásta etapa mala pravú emóciu Grand Tour. Bojovalo sa na troch frontoch: o etapu, ružový a biely dres. Víťazov i porazených bolo preto viac. Schachmann ďakoval najmä spolubývajúcemu, Yates upokojoval situáciu. Prešli sme komunikačné kanály tímov a prinášame Vám výber reakcií.
 
K etapovému vavrínu sa už po piaty raz na tohtoročnom Gire dostal Quick-Step, ktorý medzitým stihol víťaziť aj v Kalifornii a Nórsku. Vivianiho na pódiu nahradil Maximilian Schachmann, ktorý v prvom týždni viedol súťaž do 25 rokov, no najlepší výkon si ešte schovával na dnešný náročný záver. Odolal všetkým súperom z úniku a mohol sa radovať: "Cítim sa úžasne. Je super vyhrať etapu na mojej prvej Grand Tour. Každý sa zhodne na tom, že toto je veľmi ťažké Giro, preto je o to viac krásnejšie byť tu prvý," krátko opísal prvé dojmy mladý Nemec. "Vždy je pekné, keď vyhrá niekto z tímu, nezáleží na tom, kto. Máme skvelý tím a veľkého tímového ducha. Chcem len spomenúť, že veľký podiel na mojom víťazstve má Michael Morkov. Únik už bol vytvorený bez nás, no Michael sa na poslednú chvíľu dotiahol a mohol som sa zaňho zavesiť. Nie je to prvýkrát, čo mi na týchto pretekoch pomohol. Máme spoločnú izbu, tak so mnou zdieľal niektoré skúsenosti. Je vynikajúci jazdec, je to náš mozog a vždy hrá v našich víťazstvách veľkú rolu," chválil Morkova Schachmann. Pridal aj sa aj spolubývajúci: "Dnes to bolo ohromné. Nečakali sme to po včerajšom víťazstve, so štyrmi etapami sme už aj tak boli viac než šťastní. S Maxom som strávil posledné tri týždne na izbe a povedal som mu pred pár dňami, že ešte bude mať svoju šancu," tešil sa Michael Morkov.
 
 
schachmann 18 giro triumf detail rcsff
Maximilian Schachmann s najväčším úspechom kariéry (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Dlhý súboj Schachmanna s Mattiom Cattaneom v samom závere rozsekol Rubén Plaza, ktorý si výborne rozložil sily a hoci dlho vyzeral na odpis, zdolal unaveného Taliana. On a aj jeho celok Israel Cycling Academy ale snívali o etapovom triumfe, nie druhej pozícii... "Finišoval som úplne mŕtvy. Poznám sa a vedel som, že na kopci musím jazdiť podľa svojho tempa. Snažil som sa uniknúť dvakrát, no dvaja alebo traja jazdci boli vždy rovnako silní. Dobehol som Schachmanna a Cattanea na poslednom kilometri a potom som sa snažil vydýchať sa a počkať na šprint, no Schachmann zaútočil a neudržal som sa ho. Snažil som sa dokonca. Je to pre tím úspech, no aj tak, chceli sme vyhrať. Nevyhral som, som len prvý z tých, čo prehrali," vravel smutný Španiel, ktorý na záver s úškrnom poznamenal: "Stratil som veľmi dobrú príležitosť na víťazstvo tu na Gire. Možno už druhú šancu nedostanem..."
 
Tretí Mattia Cattaneo bol do poslednej minúty v hre o triumf a v cieli sa veľmi sklamaný rozplakal. Po precitnutí ale jazdec Androni Giocattoli zhodnotil etapu tiezvo: "Som spokojný a nič neľutujem, lebo som zo seba vydal všetko. Vedel som, že nemám až tak dobré nohy ako Schachmann, ale som rád aj za tretie miesto. Pred mesiacom mi zistili zlomeninu kľúčnej kosti, takže už len to, že som tu na Gire, je zázrak. Oveľa dôležitejšie je to, že som prišiel do cieľa už tretej etapy, v ktorej som bol v úniku a celý deň sa vetral," povedal pre taliansky magazín INBiCi.
 
 
giro 18 etapa 18 unik traja rcsf
Plaza - Cattaneo - Schachmann (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Z ostatných ľudí v úniku sa najdlhšie udržal najlepšej trojice Christoph Pfingsten z Bory-Hansgrohe. Nemec vôbec nepatrí medzi vrchárov, jeho výkon bol preto prekvapujúco dobrý. "Plán bol ísť do úniku, a celkom to vyšlo, doskočil som tam, keď skupina jazdcov atakovala. Onedlho sme už mali na pelotón veľký náskok. Potom počas stúpania nás už v úniku bolo menej, ale rozhodli nohy. Po dvoch týždňoch pretekania neboli tie moje dostatočne silné, aby si zajistili miesto na pódiu. Jasné, že som trochu sklamaný, bol som aspoň k najlepšej trojke blízko a bolo by to skvelé. Ale aj umiestnenie v Top 5 v takejto náročnej etape na Grand Tours je tiež dobrý výsledok."
 
Iný príbeh sa odohrával medzi lídrami pretekov. Simon Yates prvý raz mimo časoviek rátal stratu a zastavila sa na 28 sekundách, o ktoré sa Dumoulin zjavil v cieli skôr. Rovnaký čas mu ostal vo vedení pretekov. "Nemal som dnes najlepšie nohy, ale urobil som maximum. Som stále na čele, takže všetko je dobré," upokojoval situáciu Brit. "Po finále som sa cítil v pohode, no na konci som už nemal nohy. Ale urobil som maximum. Som stále na čele, a radšej som tam než za niekým, takže všetko je dobré. Ak bol toto môj najhorší deň, tak je to ok," pokračoval v upokojovaní seba samého i jeho priaznivcov. "Prichádzajúce dni mi sadnú oveľa lepšie. Dnes bolo treba snažiť sa len na konci, ale zajtra bude na programe viac stúpaní, čo by mohlo ostatných jazdcov v závere otupiť. To mi snáď pomôže," nádeja sa a pochválil aj svojho rivala. "Každý vraví, že Dumoulin je len časovkár, no je to trieda. Nedivím sa, že dnes atakoval, a po celý čas vravím, že žiadneho z našich rivalov v Top 10 nemôžeme odpísať."
 
 
yates s 18 dojazd sklamany rcsf
Simon Yates bol prvý raz v cieli sklamaný (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Športový riaditeľ Mitcheltonu-Scott Matthew White rovnako nepanikári a pripomenul, že tento výkon od súperov sa viac-menej očakával: "Po osemnásť dní neprejavil Simon žiadne známky slabosti. Dnešok sadol silným chlapcom so schopnosťou stúpať plynule. Ak mali Froome a Dumoulin získať na Simona nejaký čas, dnešok bol presne na to. Prídu ešte dva ťažké dni a očakávame ďalšie ataky. Niektorí ľudia tu majú zlé dni a očividne, ani Simon dnes nemal najlepší záver," priznal White. "Nemyslím si, že sa vôbec niečo zmení. Zajtrajšok je pravdepodobne najťažší deň celého Gira. Veľmi, veľmi odlišný s dlhými dolinami. Zajtrajší finálny kopec je veľmi drsný a strmý. Simon má veľmi agresívnu povahu a vidíte, že so sebou nie je spokojný. Bude ďalej bojovať."
 
Spokojnosť sa zrela z očí Toma Dumoulina, no Giro sa kráti a stále nie je v maglia rosa, takže podobný dobrý deň ešte musí prísť, ak chce v Ríme oslavovať. "Konečne som si ukrojil z Yatesovho času. Dnešok bol pre mňa perfektný, najskôr pomalá jazda a potom hore kopcom na plný plyn. Čakal som na správny moment a keď boli dva kilometre do cieľa, chcel som vedieť, čo sa dá spraviť. Yates so mnou ostal pri mojom prvom ataku, potom zaútočil Froome a keď som sa snažil nasledovať Pozzoviva a Frooma, zistil som, že od nás odpadol. Bol to dobrý deň, no zajtrajší bude inakší a oveľa ťažší. Preteky ešte nekončia."
 
 
dumoulin 18 novinari rcsf
Tom Dumoulin po dojazde s novinármi (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Keď si Domenico Pozzovivo myslel, že sa zbavil Pinota a v boji o tretiu priečku si trochu vydýchne, vďaka Zoncolanu a časovke sa nebezpečne blízko k nemu dostal Froome. Nízky Talian má po dnešku naďalej 39-sekundovú vatu, ale ešte nič vyhraté. "Sústredil som sa na Dumoulina a Frooma a ako som očakával, zaútočili, lebo im to stúpanie sedí. Chcel som sa hneď zavesiť na Frooma, tak som si pomyslel, že "do toho", a tiež som chcel vyvinúť tlak na ružový dres. Videl som Yatesa za mnou, takže toto Giro je opäť veľmi tesné. Mojím cieľom je v tejto chvíli pódium, ale ak sa bude dať, pokúsim sa o víťazstvo" nechal sa počuť na tímovom webe.
 
Christopher Froome sa čoraz viac vracia do hry. Dnes to bol práve on, kto "zničil" Yatesa a trošku ťažil aj z podpory Wouta Poelsa, ktorý favoritom ušiel skôr. V Sky to teda plánovali: "Woutov atak sme vymysleli na záverečnom stúpaní. Cítil sa dobre, takže sme sa zhodli, že nastúpi a uvidí, čo sa stane v tých posledných kilometroch, ak by sa mi podarilo dostať sa k nemu. Výborne to vyšlo," vravel v cieli. Problémy Yatesa ho prekvapili: "Keď som zrýchlil, tak som sa otočil a uvidel so mnou len Pozzoviva a Dumoulina, Simona nie. Netušil som, že je už na svojom limite. Zaujímavé. Teraz nás čakajú dva extrémne náročné dni. Zajtra bude Colle Delle Finestre, takže stále je všetko v hre." 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Výsledky 18. etapy
1. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 4:55:42 100
2. PLAZA Rubén Israel Cycling Academy 00:10 40
3. CATTANEO Mattia Androni - Sidermec - Bottecchia 00:16 20
4. PFINGSTEN Christoph BORA - hansgrohe link ikonka 01:10 12
5. MARCATO Marco UAE Team Emirates link ikonka 01:26 4
6. MORKOV Michael Quick-Step Floors link ikonka 01:36  
7. KUZNECOV Vjačeslav Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:52  
8. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:22  
9. TURRIN Alex Wilier Triestina - Selle Italia 03:29  
10. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 05:09  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 75:06:24 20
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:28  
3. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:43  
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 03:22  
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 04:24  
6. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 04:54  
7. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 05:09  
8. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 05:54  
9. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 05:59  
10. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 07:05  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 290
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 232
3. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 119
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 91
2. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 52
3. CHÁVES Esteban link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 47
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 75:11:18
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 01:05
3. O'CONNOR Ben Dimension Data for Qhubeka link ikonka 02:51
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop