Reakcie: Yates si triumf zaslúži, Valverde priznal chybu, ani Quintana netrafil do čiernej

8.9.2018, 19:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Astúria ponúka organizátorom Vuelty zaujímavé kopcovité trasy. Provincia na severe Španielska pri Biskajskom zálive nemá veľké priesmyky, no po náročnejšom pátraní sa tu dajú nájsť viaceré prudké cestičky k usadlostiam či rôznym pastierskym destináciám. Takou bolo aj Alto Les Praeres. Špaliere divákov videli triumf Simona Yatesa, ktorý sa vrátil do čela pretekov. Valverde ostal smutný, mladý Mas už radšej asi atakovať nebude.
 
 
Simon Yates znova ukázal, že prežíva najlepšiu sezónu života. Veď toto bola už jeho siedma etapa, v ktorej sa tešil z triumfu. Vyhral na všetkých dôležitých etapákoch a dobre si všetci pamätáme na čarokrásne Giro, hoci s veľkou chybičkou krásy, keď zhaslo na Colle delle Finistre. V Taliansku sa do maglia rosa prepracoval po parádnom výkone na Etne, teda veľmi dlhom kopci. Dnes mu to parádne šlo aj na takomto krátkom, a to len podčiarkuje jeho komplexnosť. Tiež predviedol veľmi dobrý inštinkt dravca, keď sa dlho skrýval a udrel v správny moment. "Tentokrát si to zaslúžim. Bola to nesmierne ťažká etapa, no ja som si svoj moment vo finále zvolil v správnom čase. Neobzeral som sa, kým sme sa nedostali na trochu rovinatejšiu pasáž. Mal som nejaký náskok, preto som dal na páske do toho všetko," povedal muž, ktorý má pred Covadongou dvadsať sekúnd výhody pred Valverdem a dvadsaťpäť pred Quintanom. "Stúpanie poznám spred dvoch rokov, to je jediný raz, čo som prechádzal týmto kopcom. Len dúfam, že mi táto forma v nohách ostane."
 
 
yates s 18 vuelta cerveny podium lepsia asofv
Simon Yates na pódiu (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Jazde Miguela Angela Lópeza asi veľa fanúšikov netlieskalo. V dvojici s Quintanom pôsobil ako prívesný vozík. Jasne mu dával najavo, že on je ten silnejší i slávnejší a ide mu o líderský dres. Keď to nevyšlo, schoval sa za ďalších súperov a vyštartoval až v samom závere, kde sa dvakrát zdalo, že dorazí Yatesa. "Bol by som šťastnejší s víťazstvom, lebo to bola skvelá príležitosť, ale môj výkon ma teší. Mal som Alejandra a Naira na mojom kolese a v šprinte som mohol stratiť všetko, tak som nechcel jazdiť pasívne a musím poďakovať tímu, bola to skvelá etapa. Bude ešte veľa bitiek a hôr, Covadonga je stúpanie, na ktoré sme viac zvyknutí, trochu dlhšie, menej explozívne, konzistentnejšie. Verím, že budem vpredu," nádeja sa 24-ročný líder Astany v rozhovore pre denník Marca.
 
Nairo Quintana vyzeral byť silný a spolu s Valverdem aj dobre aplikovali tímovú početnú prevahu, keď sa takmer stále snažil byť vpredu jeden alebo druhý a zároveň po sebe nešli. S Nairom to dlho vyzeralo veľmi dobre, vláčil za sebou Lópeza na samom čele, no Yates bol napokon nad jeho sily a dokonca sa víťaz Vuelty spred dvoch rokov prepadol až na piatu pozíciu a nakúpil osem sekúnd i ostal bez bonifikácií. Takže úplne spokojný byť nemôže, ale dobre vie, že na Lagos de Covadonga príde jeho čas. "V etape, akou je táto, sa buď trafíte do čierneho, ako ja trochu včera, alebo miniete, ako dnes. Stratiť čas dnes nebolo v mojej agende. López tiež asi spochybňoval svoju formu, keď sa rozhodol jazdiť za mojim kolesom. Zajtrajšie stúpanie bude dosť odlišné. Asi mi sedí viac. Na Los Lagos rád spomínam, je krásne vrátiť sa, tak dúfam, že opäť víťazne. Bude to pre nás, ktorí tu čakáme na víťazstvo, kľúčový deň. Yates je silný, ale našou výhodou je Alejandro, ktorý je vždy po ruke. Naša taktika musí spočívať v znervóznení súpera," vravel podľa tímového webu Movistaru po dojazde Quintana, ktorý je práve posledným víťazom na zajtrajšom kopci. V roku 2016 sa tu pohral so súpermi, nadelil im veľké straty a obliekol sa do la roja. Určite si verí, že to zopakuje. 
 
 
quintana 18 yates vuelta movfb
Nairo Quintana so Simonom Yatesom (© SprintCycling / Movistar Team)
 

Movistar to mal výborne rozohraté. Alejandrovi Valverdemu pomáhal v ataku Richard Carapaz, no hoci prudké pasáže Alejandrovi sedia, Alto Les Praeres bolo dlhšie, než bývajú kopce na ardénskych klasikách, a triumfovať nedokázal. Tretia pozícia ale nebola zlá a stále má šancu aj na červený dres, hoci zajtra mu už veľa ľudí príliš neverí. "Ak mám byť úprimný, som trošku smutný. Zdalo sa mi, že by som mohol dnes vyhrať. Šlo mi to dobre, ale vymklo sa mi to spod kontroly. Niekedy spochybňujete vlastné šance a to, či sa viete udržať s ostatnými. Bolo pre mňa ťažké si uvedomiť, že som dnes spravil chybu, lebo som mal energiu na víťazstvo, ale nenačasoval som správne svoju snahu. Nepoznal som dobre stúpanie, precenil som ten sklon," sypal si popol na hlavu skúsený Španiel. "Všetka česť Simonovi, zaslúži si to. Ja som váhal, myslel si, že to bude ťažké. Videl som za sebou Lópeza a už mi bolo jedno, či budem druhý alebo tretí. Prosto som nevyhral. Stúpanie sa mi veľmi páčilo. Za mňa ale bolo ľahšie než La Camperona."
 
Obdivuhodne zatiaľ jazdí Steven Kruijswijk. Prvý raz ide dve GT po sebe na celkové poradie a dnes sa s cieľovým kopcom boril, akoby bol ešte stále na Tour. Najprv bol na čele úplne sám, potom sám zlikvidoval Quintanov dlhý pokus. Hoci za to v samom závere zaplatil menšiu daň, v GC sa šmahom ruky dostal cez štyroch ľudí a vôbec nemusí byť mimo boja o pódium. Pripomíname, že tam ešte nikdy nestál. Na tom jeho slávnom Gire padol v závere na štvrtú pozíciu. "Bola to dosť malá skupina, mali sme dobrú pozíciu a vedel som, že do bude od začiatku prudké. Snažil som sa ísť do čela a v nejakom pravidelnom tempe, to sa mi osvedčilo. Keď sa priblížili favoriti, snažil som sa držať s nimi krok. Na rozdiel od včerajška mi to šlo lepšie, hoci som nevyhral. Ani som toľko nenakúpil, takže som spokojný."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Cyklistom, ktorý dnes ožil, bol Thibaut Pinot. Vueltou doteraz prechádzal nenápadne, pretože prológy nie sú jeho disciplínou a nešťastne stratil v rovinatej šiestej etape na vetre (až 1:44, po dnešku stráca 2:46). Teraz sa opäť prihlásil o slovo, pôsobil veľmi odhodlane, bol aktívny a na vrchol cieľového kopca sa dostal ešte pred Quintanom. "Je dobré byť štvrtým, ale vždy dúfame vo viac. Bol som silný, no v závere mi došla energia. Som šťastný, dostávam sa pod tlak, čo je presne to, čo som chcel. Zajtrajšie stúpanie mi sadne oveľa viac, je oveľa dlhšie, s členitým reliéfom, to mi bude sedieť viac a snáď zakončím druhý blok s vysokou morálkou do tretieho týždňa." Francúz dobre vie, že musí aj zajtra útočiť, pretože má na to, aby sa naďalej posúval dobredu a v posledných dvoch sezónach mu nesedí časovka.
 
Opraty etapy v záverečnej hodine pevne držal Bahrain Merida. Vyzeralo to tak, akoby mal Ion Izagirre v závere všetkých poraziť. Červení zlikvidovali aj Nibaliho, no nepomohlo. Mladší z bratskej dvojice finišoval deviaty s 37 sekundami straty. Celkovo je siedmy. "Aj dnes som vydal zo seba sto percent. Neľutujem stratený čas, musel som sa brániť sám v poslednom stúpaní, lebo bolo príliš explozívne, ale v závere som nestratil veľa a zajtra očakávam ďalšiu ťažkú etapu. Chcem poďakovať Vincenzovi, Hermannovi a môjmu bratovi Gorkovi za super prácu vo finále, čo mi umožnilo dostať sa na Les Praeres do výbornej pozície," vravel na tímovom webe Izagirre.
 
 
izagirre i 18 vuelta zozadu pekna tbmfmiwa
Ion Izagirre v záverečnom úseku stúpania (© Team Bahrain-Merida / @Miwa IIJIMA)
 
 
Ďalšiu výbornú etapu má za sebou Enric Mas. Nádej Quick-Stepu Floors na celkové poradie dokonca ukazovala rožky a snažila sa potrápiť veľké hviezdy, no v posledných troch stovkách metrov sa to Masovi zrátalo. Na Twitter ale napísal, že už radšej bude pasívnejší. "Je to ťažké, ale veľmi pekné mať ľudí tak blízko. Keď bojujete s ľuďmi na celkové poradie, máte šancu vyhrať. Asi nebudem útočiť, v skupine mi je lepšie." 23-ročný Španiel ide ešte len svoju druhú GT, ak by sa mu podarilo ostať v najlepšej desiatke, bol by to skvelý kariérny počin.
 
Emanuelovi Buchmannovi trochu podľa očakávania dochádza dych a včera aj dnes už zubami-nechtami bránil chvost Top 10, kam sa ale chcú pozrieť Pinot s Keldermanom. Opäť sa s cieľovým stúpaním vysporiadal dobre a Bora pôsobila kompaktne, no stratil 53 sekúnd a jedenásť ľudí bolo skrátka lepších. Zdá sa, že to bude aj jeho reálna pozícia v hierarchii pretekov. "Tím opakovane pracuje skvele. Som kolegom veľmi vďačný, robia pre mňa maximum. Dnes zaútočila menšia skupinka, takže sme zostali v pelotóne a prevzali udávanie tempa. Finále bolo brutálne, cesty s drobným štrkom a tisíce ľudí. Rafal zostal na čele a Davide ma podporoval. Posledný kilometer bol na mňa príliš strmý, tak som len jazdil svoje tempo a finišoval pár sekúnd za Yatesom, ktorý bol dnes najsilnejší. V GC som stále desiaty, ale cieľom je ešte sa vyšplhať na vyššie priečky," vraví Nemec, ktorý sa ale v druhom týždni skôr prepadáva, než stúpa.
 
Okrem ľudí, ktorým sme venovali priestor, sa dnes slušne darilo aj Rigobertovi Uránovi, ktorý zjavne neprežíva životné týždne, ale stále je šiesty a mohol by ešte niečo ukázať. Dych začal chytať Fabio Aru a prekvapujúco ho ešte stále má deviaty muž GC Tony Gallopin. Pre oboch bude zajtrajšia etapa kľúčovou.
 
 
Výsledky 14. etapy
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 4:19:27 100
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:02 40
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:02 20
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:05 12
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:07 4
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:11  
7. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:19  
8. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 00:27  
9. IZAGIRRE Ion Bahrajn Merida Pro Team link ikonka 00:37  
10. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:39  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 59:11:18 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:20  
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:25  
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:47  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:23  
6. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 01:28  
7. IZAGIRRE Ion Bahrajn Merida Pro Team link ikonka 01:40  
8. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 01:47  
9. GALLOPIN Tony Ag2r La Mondiale link ikonka 01:55  
10. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:08  
 
Zobraziť kompletné poradie


zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 101
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 83
3. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 68
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 64
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 54
3. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 40
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop