Po 1. etape: Teunissen improvizoval, Thomas je v poriadku, Sagana potešil zisk bodov

6.7.2019, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Najslávnejšie cyklistické preteky už na začiatku napísali poriadnu drámu. Víťaz prežíval zmiešané pocity. Bol rád, že vyhral, ale bol smutný, že neochránil svojho lídra. Ostatní šprintéri boli viac-menej sklamaní. Caleba Ewana mrzelo, že prepásol šancu obliecť sa do žltého, Mattea Trentina veľká premávka. Kontakty so súpermi mal aj Elia Viviani. Svoje k prvého dňu povedal aj Geraint Thomas. Peter Sagan zhodnotil deň pozitívne.
 
Všetci pretekári si uvedomovali, že v sobotu bude koncovka poriadne nervózna. Obavy sa naplnili, pády na posledných kilometroch prekopali všetky papierové predpoklady a dopomohli k tomu, že sa k zatiaľ najväčšiemu úspechu v kariére doslova prehrýzol Mike Teunissen. Sám hneď po etape priznal, že sme v jeho podaní videli čistú improvizáciu. "Náš plán sa rozpadol v momente, kedy Dylan spadol. Nebol som si celkom istý, či naozaj padol, ale keď som si uvedomil realitu, teda, že naozaj skončil na zemi, bol som stále schopný šprintovať,“ boli jeho prvé slová. Teunissen v závere dokázal poraziť aj inak rýchlejších jazdcov, pretože sa na posledných kilometroch vôbec nepretrhol. "Cítil som sa sviežo, pretože pred finále sme zas tak veľa nepracovali. Napríklad, aj Wout bol stále pri mne.“
 
 
teunissen 19 tour podium 2 asofpb
Mike Teunissen na pódiu (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Napriek tomu, že dnešný víťaz dosiahol krásny okamih vo svojej cyklistickej kariére, bolo na ňom vidieť, že nevie, či má oslavovať. Aj z jeho predchádzajúcich slov bolo cítiť, že v prvom dni on a ostatní domestici Jumbo – Visma nedokázali ochrániť svojho lídra. "Je to naozaj divný deň, pretože náš cieľ zmizol v jednej sekunde, na méte 1,5 kilometrov pred páskou. Dúfam, že sa Dylan na mňa usmeje, podarilo sa mi ho nahradiť a vybojovať víťazstvo,“ pokračoval vo vyjadrení. Potom priznal, že mu ešte nedošlo, čo sa práve stalo. "Bude mi trvať niekoľko dní, kým pochopím, čo sa mi podarilo dosiahnuť, myslím hlavne žltý dres.“ Teunissen na záver dodal, že v nedeľu bude chcieť jeho tím atakovať popredné priečky. "Zajtra máme pred sebou ďalší deň, v ktorom si náš tím vytýčil veľký cieľ.“
 
Veľmi blízko k ďalšiemu etapovému prvenstvu bol Peter Sagan, lenže cieľová fotografia rozhodla tesný finiš v jeho neprospech a nakoniec z toho bolo druhé miesto. Sagan tak vyrovnal rekord Erika Zabela v počte druhých miest na Tour de France, momentálne ich má na konte už 22. "Som veľmi spokojný so svojim výkonom v prvej etape. Vyhral som šprintérsku prémiu a v etape som obsadil druhú pozíciu. Na konte mám 50 bodov, takže dnešok bol z môjho pohľadu veľmi pozitívny," boli jeho prvotné dojmy po veľmi ťažkej koncovke. Sagan si nemusel robiť ťažkú hlavu z druhého miesta, veď až za ním finišovali všetci jeho súperi v boji o ďalší zelený dres. Napriek tomu bol trocha smutný, výhra mu ušla iba o centimetre "Je to len prvý deň, som s ním spokojný. Nespadol som, získal som kvantum bodov v boji o zelený dres. Teším sa na to, ako bude Tour pokračovať." V krátkosti okomentoval aj záverečnú bitku. "Bol to dosť tvrdý šprint. Šancu vyhrať dostali aj pretekári, ktorí inak mali pracovať pre svojho šprintéra."
 
 
sagan 19 tour etapa 1 finis bohfb
Peter Sagan na páske (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Pár slov k výkonu svojho zverenca povedal aj Patxi Vila, tréner Bory - hansgrohe. Vilu potešilo, čo videl na Petrovi po etape. "Som rád, že bol sklamaný. Je to dobré znamenie. Každý, kto niekedy pretekal, vie, čo cítite, keď ste tak blízko k víťazstvu, ale nezískate ho. Bolo to len pár centimetrov, medzi Petrom a dnešným víťazom." Vila inak hodnotil etapu pozitívne, Sagana, ale aj celý tím pochválil. "Z hľadiska zisku bodov a celkového výkonu tímu máme za sebou dobrý deň. Pozerám sa naň pozitívne. Myslím si, že Peter má formu a ak bude robiť to, čo zvykne robiť, dočká sa výhry. Dnes bol veľmi blízko, viedol si dobre z taktickej a tiež technickej stránky, ale cyklistika je takáto. Chceli sme vyhrať, ale myslím si, že môžeme byť spokojní s druhým miestom," uzavrel svoju reakciu.
 
Iba tretia priečka sa ušla pre Caleba Ewana, ktorý v závere vyzeral, že je najrýchlejší, len sa nedokázal vymotať z obkľúčenia súperov. Bol z to smutný. "Bolo to bláznivé. Všade boli jazdci a žiadne organizované vláčiky. Každý šprintér bol osamotený. Je ťažké šprintovať po takomto priebehu. Myslím si, že som mal byť o niečo viac vpredu predtým ako sme začali stúpať na kopec. Tak či tak som cítil, že mám nohy na to, aby som vyhral. Som preto veľmi sklamaný," uviedol hneď po etape. Ewana mrzí, že prepásol šancu obliecť sa do najcennejšieho dresu, biely je pre neho len malé zadosťučinenie. "Samozrejme, dnes som veril vo víťazstvo. Nie každý deň existuje možnosť získať žltý dres a momentálne mám pocit, že som túto príležitosť trochu premeškal. Mám biely dres, je to lepšie ako nemať nič, ale to nie je to, po čo som sem prišiel. Chcem vyhrávať, druhé a tretie miesta ma nezaujímajú."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Chuť na etapu si robil aj Sonny Colbrelli, ktorý v závere vycítil, že najlepšie urobí, ak sa bude držať na zadnom kolese slovenského pretekára. "Bol to veľmi tesný šprint. Keď som videl, ako Peter Sagan nastupuje, rozhodol som sa ísť za ním," vysvetlil taliansky cyklista. Colbrelli mal dobrú pozíciu do šprintu, ale dnes boli proti jeho nohy, ktoré mu vypovedali službu. "Asi 200 metrov pred páskou som cítil, že moje nohy na to nemajú, boli ťažké. Ostatní šprintéri ma predbehli." Nakoniec finišoval na piatej pozícii, čo nebral ako najväčšiu tragédiu. Skôr ho to povzbudilo do ďalších etáp. "Myslím si však, že na začiatok to nebolo z mojej strany najhoršie, v pondelok opäť skúsim zašprintovať." Colbrelli nekomentoval zdravotné stavy svojich kolegov. Matej Mohorič a Damiano Caruso v prvom dni spadli, ale do cieľa prišli.
 
Síce pred prvou etapou avizoval, že nepomýšľa na zisk zeleného dresu, v sobotu na ceste bojoval z plných síl. Michael Matthews očakával, že prvý deň bude ťažší. "Bolo to o niečo menej hektické, ako sme si na začiatku predstavovali. Počas dňa panoval v pelotóne pomerne veľký pokoj, až pokým neprišli preteky do finále. V ňom to bolo samozrejme veľmi hektické," súhlasil so súpermi. Matthews v cieli pochválil tím, aj keď ho v závere spolujazdci opustili. Z výsledku bol sklamaný. "Do posledného kilometra moji kolegovia odviedli výbornú prácu, potom sa však stratili. Bol som dlho na vetre, už 300 metrov pred cieľom som musel začať šprintovať. Je to škoda, pretože si myslím, že som mal nohy na to, aby som dosiahol lepší výsledok." Flintu do žita ešte nehodil. "Na druhú stranu beriem dnešok ako dobré znamenie do ďalších etáp."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier
 
 
Ani Matteo Trentin v hromadnom dojazde nedokázal bojovať o prvé miesto. Stále ešte úradujúceho majstra Európy zaujala rýchlosť, ktorou pretekári dnes išli. "Bol to prvý deň, a bol veľmi rýchly. Pre Tour je to už tradícia, pretože v prvom dni sú všetci čerství." Trentin si v závere vyhliadol najskôr vláčik tímu Ineos, potom presedlal na koňa s menom Quick-Step. Aj to mu dopomohlo k tomu, aby sa vyhol pádom. Vraj ich ani nevidel. "Viem, že sa v závere padalo, ale ja sám som nič nevidel. Bol som zalepený za tímom Ineos, lenže dva kilometre pred cieľom opustili čelo, tak som išiel za Quick-Stepom." Matteo sa neúspech v prvom dni snažil nejako obhájiť, hodil to na veľkú tlačenicu. "Potom to bolo neskutočne chaotické, pretože sme spomalili a zozadu sa začali tlačiť pretekári. Dostal som sa do premávky, z ktorej som našiel uličku už veľmi neskoro," pokrčil ramenami. 
 
Ďalším smoliarom, ktorý doplatil na súperov, bol aj Elia Viviani. Elia posledné kilometre musel bojovať o pozície a stratil pri tom veľmi veľa energie. "Dva kilometre pred cieľom som bol nalepený na zadnom kolese svojho navádzača, ale potom sa niektorí jazdci začali strkať a rozdelili nás. Stratil som pár pozícií. Musel som sa tlačiť, aby som sa dostal späť za Maxa a toto úsilie ma nakoniec stálo veľa síl." Viviani nezabudol pripomenúť aj jeho kontakt s Calebom Ewanom, ktorý mu definitívne zabránil k tomu, aby sa zapojil do boja o etapu. Počas celého rozhovoru bolo vidieť, že ho dnešný výsledok trápi. "Napriek tomu si myslím, že som z dnešnej koncovky mohol vyťažiť viac. Lenže som sa dostal do kontaktu s Ewanom, a opäť som stratil niekoľko miest. Som smutný, pretože chlapci odviedli pre mňa perfektnú prácu, ale nemohol som ju dokončiť. Budeme sa snažiť ďalšie dni."
 
 
viviani 19 detail asofab
Elia Viviani (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Medzi pretekárov, ktorí dnes budú zaspávať veľmi ťažko, patrí aj Dylan Groenewegen. Najväčší favorit na zisk vavrínu skončil na zemi a do cieľa prišiel odretý. Pred novinárov neprišiel, namiesto toho sa schoval v autobuse. "Na prvý pohľad je v poriadku, nechce hovoriť s novinármi, už sedí v autobuse. Myslím si, že je to pochopiteľné, po takom páde. My teraz urobíme všetko pre to, aby bol zajtra dobre pripravený," povedal Grischa Niermann, športový riaditeľ Jumbo - Visma. Niermann verí tomu, že Dylan bude schopný pokračovať v pretekoch. "Dnešok bol pre Dylana veľkým dňom, takže je určite sklamaný. Po páde vysadol na bicykel a prišiel do cieľa, ale to je všetko, čo o ňom viem. Myslím si ale, že síce má veľa škrabancov, nebude to dôvod, aby z Tour odstúpil," snažil sa utešiť jeho fanúšikov.
 
Svojich priaznivcov vystrašil tiež Geraint Thomas, ktorý hneď v prvej etape začal tam, kde na Okolo Švajčiarska skončil. Walesan tiež okúsil, ako chutí belgicky asfalt. "Som v poriadku, narazil som do zvodidiel v pomerne pomalej rýchlosti. Nebola to vážnejšia nehoda. Bicykel vrazil do prekážky a ja som sa len prevrátil, žiadne škody a zranenia som si neodniesol," ubezpečoval novinárov jeden z dvoch lídrov tímu Ineos. Napriek pádu Thomas zhodnotil prvú etapu v pozitívnom duchu. "Inak to bolo z našej strany dobré. Skoro celý čas sme sa držali na čele pelotónu. Komunikovali sme výborne, verím, že v tom budeme pokračovať." Nedeľu by chcel vyhrať, rešpektuje ale silu súperov. "Zajtra nás čaká veľký deň. Dúfam, že si dnes večer všetci dostatočne oddýchneme, aby sme zajtra mohli zabojovať o víťazstvo. Je tu však veľa dobrých tímov."
 
Už v prvom dni sa okruh favoritov na celkové víťazstvo mohol ešte zúžiť. Jakob Fuglsang záver etapy absolvoval so zakrvavenou tvárou, pretože aj on skončil v jednom z mnohých pádov. Dán bol hneď po etape prevezený do nemocnice, takže s novinármi hovoril športový riaditeľ Astany. Alexander Vinokourov bol z celej situácie poriadne vystresovaný. "Vôbec neviem, ako sa ocitol na zemi, nenachádzal sa na konci balíka, bol niekde v strede. Samozrejme, som nervózny, pretože je to náš líder a každé malé zranenie môže byť veľkou prekážkou," odpovedal na otázky niekdajší cyklista. Vinokourov hneď po dojazde nevedel, ako zle je na tom ich jednotka. "Zatiaľ viem o ňom len to, že má nad obočím ranu, ktorú musel doktor zašiť. Musel preto odísť do nemocnice, kde postúpi aj ďalšie potrebné vyšetrenia. Zajtra to bude pre neho veľmi ťažký deň. Ešte som s ním nehovoril, ale keď sa vráti z nemocnice určite s ním prehodím niekoľko slov," dodal.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo Jakoba Fuglsanga po páde
 
 
Hrdinom, ktorý sa rozhodol zviditeľniť seba a svoj tím v úniku bol Stéphane Rossetto, ktorý ešte pred dvomi týždňami nevedel, že bude štartovať na domácej Grand Tour. "Zvyčajne v júli počúvam rádio a sledujem Tour de France v televízii. Je skvelé, že môžem byť tu a získať cenu pre najbojovnejšieho pretekára už na konci môjho prvého dňa. Je to dobrý začiatok," povedal tesne po pódiu. Rossetto sa pokúšal dostať do úniku už skôr, ale v momente, kedy ušiel Van Avermaet a ďalší traja cyklisti nebol na správnom mieste. "Hneď na začiatku etapy som sa snažil dostať do úniku, lenže som nezachytil správny moment. Keď potom pelotón dobehol utečencov, cítil som sa dosť sviežo a chcel som sa vyhnúť nervóznemu finále. Bola to pekná jazda v čele," uzavrel našu sériu reakcií dojatý pretekár, ktorý zajtra ponesie červené číslo.
 
 
rossetto 19 unik asofab
Stéphane Rossetto (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Príbeh prvej etapy písali aj dvaja muži v pôvodnom úniku. Jedným z nich bol Greg Van Avermaet, ktorý už pred rokom vedel, že dnešok bude pre neho veľmi dôležitý. "Už minulý rok, keď som si pozrel profil prvej etapy, som sa rozhodol, že sa pokúsim byť prvý na Mure. Bolo to príjemné," upresnil belgicky cyklista. Van Avermaet však musel tuho bojovať, aby vytýčený cieľ dokázal splniť. Hlavne Xandro Meurisse mu robil veľké problémy. "Atmosféra bola skvelá, ale stále som musel tvrdo šliapať do pedálov, aby som bol prvý na kopci. Trochu som sa bál belgického súpera," pokračoval pretekár z tímu CCC, ktorý si na konci dňa obliekol dres pre najlepšieho vrchára. Brániť ho ale nebude. "Som rád, že sa mi podarilo získať bodkovaný dres, ale brániť ho nebudem. Po zajtrajšku už budem myslieť čisto iba na etapy."
 
 
Výsledky etapy
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 4:22:47 120
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 50
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 25
4. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00 15
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 5
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
9. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 
 
gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po etape
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 4:22:37 25
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:04  
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:06  
4. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:10  
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:10  
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:10  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:10  
9. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:10  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 50
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 50
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 33
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 27
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 23
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 21
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
2. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 2
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 4:22:43
2. JANSEN Amund Grøndahl Team Jumbo - Visma link ikonka 00:04
3. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:04
4. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:04
5. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:04
6. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:04
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop