Reakcie po TTT: Teunissena potešilo, že po jeho sláve bol v nedeľu docenený aj tím

7.7.2019, 18:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Časovkárska kvalita i eufória z držania žltého dresu priniesli Jumbo - Visma ďalší skvelý triumf na najslávnejších pretekoch. Suverenita však mnohých šokovala. Dvadsať sekúnd náskoku na prvý porazený tím svedčí o ich úžasnom výkone. Teunissen teda ďalej sníva svoj žltý sen a v cieli žartoval, že sa im "zle šlo s malým Bennettom". Zakarin vraj nevedel, či pôjde na GC, ale po dnešku sa na to asi dá. Valverde s Unzuem po slabom dni prekvapil vetou o spokojnosti.
 
 
Úspech Jumba majú na svedomí najmä Wout Van Aert, Tony Martin, Mike Teunissen a Steven Kruijswijk, ktorým vôbec nevadili slabí časovkári ako Groenewegen či Jansen, ktorých skoro stratili a šli si svoju ligu. Ich odmenou je polminútový náskok Teunissena a dvadsať sekúnd pre Kruijswijka, ktorému sa to iste bude hodiť. Úžasné pocity si drží najvýraznejší muž Tour Mike Teunissen: "Včera to bol sen a dnes tiež. Dylanov pád zhoršil situáciu, nemohol zo seba dnes vydať maximum. Ale bojoval statočne na začiatku, potom sme už mali o pretekára menej. Mali sme taktiku ísť bez Georgea Bennetta, lebo je príliš malý (smiech). Ale koniec-koncov, cítil sa dobre a mohol nám pomôcť. Aj ostatní boli silní, veľmi silní ťahúni."
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Radosť v tíme Jumbo - Visma (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Žltí využili aj to, že šli ako poslední a ich športoví riaditelia i tréneri si mali možnosť pozrieť v akcii ostatné tímy. Vedeli aj medzičasy. "Všetky nerovnosti na vozovke boli ťažké, ale každý z nás udržal tempo. Počuli sme, že sme najrýchlejší, to nás veľmi morálne podporilo - išlo nám celkom dosť o tento dres. Lietali sme, bolo to neuveriteľné. Niežeby som si zvykal na víťazstva na Tour, ale už sú to dve z dvoch a je to príjemné. Včera som hlavne ja zožal všetku slávu, ale už včera to bolo tímové víťazstvo. Dnes sme mali okrem ôsmich silných jazdcov aj personál, trénerov, mechanikov - všetci tvrdo pracovali, a tak je neuveriteľné, že sa nám to vyplatilo a dosiahli sme tento veľký cieľ," doplnil Teunissen. Zážitky si odnáša aj debutant na Tour Wout Van Aert: "Výhra s tímom je veľmi špeciálna. Ani som si nepredstavoval, že to bude taký pocit. Myslím, že som bol tímu nápomocný. Atmosféra je skvelá."
 
Zvláštne pocity vládnu v Ineose. Kvôli včerajším problémom v závere štartovali ako prví, teda sa nemohli s nikým porovnať. Napriek tomu šli výborne a celý čas viedli, no napokon ich Jumbo prevalcovalo. "Bolo celkom fajn ísť prvý a nevedieť, ako ste dopadli. Potom sme zo svojej jazdy nemali zlý pocit. Keď sa pozriem na GC, predviedli sme obstojný výkon, ale samozrejme, šli sme na výhru. Myslím, že 20 sekúnd na Jumbo je dostatočne veľký rozdiel na to, aby sme vedeli, že nás pár chýb nepripravilo o výhru. Takže to bol určite pozitívny deň. Nemám následky zo zranenia, keďže som včera pred narazením do bariér šiel relatívne pomaly. Som v úplnom poriadku," ubezpečuje na tímovom webe Geraint Thomas.
 
 
thomas 19 itt rozjazdenie asofpb
Geraint Thomas pred TTT (© A.S.O. / Pauline Ballet)

 
Egan Bernal bol spokojný s tým, že sa im podarilo získať čas na vrchárov: "Naša TTT bola veľmi dobrá a bolo príjemné sedieť v horúcom kresle. Na GC jazdcov sme získali čas, takže to vypálilo perfektne. Tento rok som sa v tímovej časovke cítil lepšie než vlani, ale môžem byť rád, lebo nie som časovkársky špecialista a jazdil som dnes s našimi borcami. Bolo to náročne, ale pocit som mal dobrý." S druhou pozíciou sa rýchlo zmieril aj športový riaditeľ Nicolas Portal: "Fantastické! Ráno boli všetci nervózni. Vždy sme si v tejto disciplíne na Tour počínali dobre, ale nikdy sme ju nevyhrali. Je len deň č. 2 a ak ste trochu neistí, môžete stratiť čas. Verili sme si, ale nikdy neviete. Porazil nás len jeden súper. Na tím do kopcov je to dobrý výsledok."
 
Spokojní môžu byť aj v Quick-Stepe. Ak by ich od triumfu delila iba sekunda, pocity by boli určite horšie. "Jumbo-Visma nie je prekvapujúcim víťazom časovky. Majú víťaznú náladu. Poznáme dobre Tonyho Martina a niekto ako Wout Van Aert tiež vie spraviť rozdiel. Čo sa nás týka, dvaja nám odpadli celkom zavčasu, napríklad Max Richeze," povedal športový riaditeľ Tom Steels. Enric Mas je teda na tom dobre.
 
Iba šesť sekúnd za Ineosom zaostal Sunweb, ktorý by s Dumoulinom v zostave určite bojoval o triumf. Stručné vyjadrenie Wica Keldermana sme našli na jeho Twitteri: "V niektorých bodoch sme mohli byť lepší, ale celkovo sme dosiahli dobrý výsledok. S našou časovkou môžeme byť spokojní."
 
 
tour 19 etapa 02 atomium asoftm
Atómium (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Jedným z najväčších prekvapení bol výkon Kaťuše-Alpecin. Celok bez výraznejších úspechov v tejto sezóne porazil celú enklávu favorizovanejších výberov aj napriek tomu, že v zostave mali iba troch špecialistov Dowsetta, Politta a Würtza, no v posledných rokoch už nedosahujú v ITT výraznejšie výsledky. Hovoriť nechali Jensa Debusschera: "Bolo ťažké ťahať druhý deň v rade. Potiahol som dvakrát, ale potom som už mal pocit, že ak sa pôjde tvrdšie, pri treťom prestriedaní už odletím. To sa aj stalo. Z tímu som bol asi najnervóznejší, čakal som, že to bude pre mňa ťažké. Ale mali sme správnych borcov na túto trať. Ilnur Zakarin ešte nevedel, či pôjde na GC. Teraz niečo na ostatných získal a to ho povzbudí, aby sa o to usiloval." Práve Zakarin môže byť najspokojneší. Že bude strácať na Thomasa s Bernalom iba šesť sekúnd, na to by iste nestavil ani cent.
 
Mierne nad svoje pomery šli aj Uránovci v EF Education First. "Naša jazda bola mix rozumu a vášne. Vyzeralo to rýchlo. Vyzeralo to tak, že sme si spravili domácu úlohu a že chlapci si dali záležať na tom, čo robili," nechal sa počuť športový riaditeľ Charley Wegelius. Jeho tím skončil šiesty s mankom 28 sekúnd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Pol minúty je veľmi hrateľných aj pre CCC Team. Síce objahovali vlaňajší triumf, no v BMC to predsa len bolo o inom. "Aj naša časovka bola dobrá. Všetci si viedli skvele, zákruty sme zvládli výborne, výkon teda super. Za mňa, až taký dobrý som nebol. Nepovedal by som, že som unavený, ale snažil som sa si to na bicykli užívať. V závere mi to šlo už lepšie. Ak strácate na Ineos len desať sekúnd, už viete, že ste jazdili dobre," vystihol rezultát oranžových držiteľ bodkovaného dresu Greg Van Avermaet.
 
Po Kaťuši bol druhým prekvapením výkon Groupamy-FDJ. Svedčí to o tom, že Thibaut Pinot má skvelú formu a ruky-nohy môžu bozkávať Stefanovi Küngovi, že sa k nim rozhodol prestúpiť. "Najdôležitejšie je vždy myslieť tímovo. Spolupracovali sme dobre a chyby v tréningu boli na to, aby sme sa z nich na dnešok poučili," vravel v cieli Švajčiar. "Je to veľmi dobrý výsledok. Pred štartom som hovoril, že sme jeden z najlepších tímov na Tour, a ukazujeme to," sebavedomo vyhlásil na svojom Twitteri Thibaut Pinot.
 
 
fdj 19 ttt tour asofpb
Thibaut Pinot a FDJ (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Druhú desiatku otvorili menej spokojné celky ako Mitchelton-Scott s mankom 41 sekúnd alebo Bora-hansgrohe so 46 sekundami. U Nemcov bol otázny výkon Emanuela Buchmanna: "Včera som spadol a večer som ešte cítil bolesť, ale ráno to už bolo lepšie a nemalo to žiaden dopad na môj výkon v pretekoch. Našu časovku by som nazval solídna, nebola najlepšia, ale aj tak, nestratili sme veľa času. Mojím cieľom je v Paríži patriť do Top 10 a myslím, že mám na to náskok. Ak všetko pôjde hladko a nestane sa mi niečo neočakávané," povedal pre tímový web. "Šli sme, ako sme mohli. Každý dal do toho všetko a nestratili sme strašne veľa, ale stratili sme. Tak to je. Bolo to dosť rýchle, zopár technických zákrut, ale myslím si, že to bola pekná časovka družstiev," povedal Peter Sagan slovenským médiám po dojazde. Všetci si spomíname ako vo vlaňajšej TTT nestačil tímu a stratil kontakt. Teraz bol silnejší.
 
Veľké straty nad minútu rátajú v UAE (+1:03), Movistare (+1:05), Treku (+1:18) a Ag2r (+1:19). Do analýz sa pretekárom z týchto celkov veľmi nechcelo. Prinášame slová športového riaditeľa Movistaru Eusebia Unzuého: "Pri pohľade na silné tímy na tejto trati, ako Ineos, Astana či FDJ, si myslím, že s našou stratou sa ešte dá niečo rozumné spraviť. Nebol to pre nás ideálny profil, vyvinuli sme fajn snahu, takže sme spokojní," trochu prekvapujúco uzavrel skúsený Španiel. Ani zo slov Alejandra Valverdeho sa nezdá, že Movistar skončil až na 17. pozícii. "Je to OK. Bola to veľmi rýchla časovka, ktorá viac sedela zostavám ako Ineos, ale sme spokojní s týmto výsledkom."
 
 
trek 19 ttt tour asofpb
Sklamaní boli v Treku (© A.S.O. / Pauline Ballet)

 
Výsledky etapy:
1. TEAM JUMBO - VISMA 28'58"
2. TEAM INEOS +00'20"
3. DECEUNINCK - QUICK - STEP +00'21"
4. TEAM SUNWEB +00'26"
5. TEAM KATUSHA ALPECIN +00'26"
6. EF EDUCATION FIRST +00'28"
7. CCC TEAM +00'31"
8. GROUPAMA - FDJ +00'32"
9. BAHRAIN - MERIDA +00'36"
10. ASTANA PRO TEAM +00'41"
11. MITCHELTON - SCOTT +00'41"
12. BORA - HANSGROHE +00'46"
13. COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS +00'53"
14. TEAM DIMENSION DATA +00'54"
15. LOTTO SOUDAL +00'59"
16. UAE TEAM EMIRATES +01'03"
17. MOVISTAR TEAM +01'05"
18. TREK - SEGAFREDO +01'18"
19. AG2R LA MONDIALE +01'19"
20. TOTAL DIRECT ENERGIE +01'42"
21. TEAM ARKEA - SAMSIC +01'51"
22. WANTY - GOBERT TEAM +01'58"
 
 
 
 

 
 
gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po 2. etape
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 4:51:34 25
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
4. MARTIN Tony link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
5. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
6. MOSCON Gianni Team Ineos link ikonka 00:30  
7. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:30  
8. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:30  
9. VAN BAARLE Dylan Team Ineos link ikonka 00:30  
10. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:31  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 2. etape
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 50
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 50
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 33
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 27
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 23
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 21
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 2. etape
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
2. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 2
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 2. etape
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 4:51:44
2. MOSCON Gianni Team Ineos link ikonka 00:20
3. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:20
4. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:21
5. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:21
6. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:26
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop