Reakcie po 4. etape: V Quick-Stepe sa tešili, v Jumbe vysvetľovali nedorozumenia

9.7.2019, 19:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Deceuninck - Quick-Step pokračuje v úžasných výkonoch na Grand Tours. Niet tímu, ktorý by každý rok vyhral viac etáp ako tmavo-modrí. K triumfu i žltému dresu Juliana Alaphilippa sa pridal Elia Viviani, ktorý sa dočkal prvého triumfu na najslávnejších pretekoch. Detailne sme hľadali vyjadrenia jazdcov Jumbo-Visma po zvláštnom závere, keďže Teunissen špurtoval vedľa Groenewegena. Nedorozumenia priznali. V závere sa nenašli ani Colbreliovci či Trentinovci.
 
 
viviani 19 alaphilippe tour spolu asofab
Elia Viviani na pódiu (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Elia Viviani má už tridsať rokov a za sebou hviezdnu kariéru, keďže na jeho konte je 74 profesionálnych víťazstiev na ceste, no až teraz prišlo prvé na Tour. Dosiahol ho teda po dlhej, ale paradoxne i veľmi krátkej ceste. V Nancy to bol pre neho iba druhý špurt na Tour. Pri prvej účasti ešte v roku 2014 pomáhal Petrovi Saganovi v Cannondali. "Veľa to pre mňa znamená. Nemôžem tomu ešte stále uveriť. Bolo to veľkým cieľom roka. Už sme premeškali prvú šancu, aby sme sa obliekli do žltého, ale včerajšia Julianova fenomenálna jazda nakopla celý tím. Dnes ste videli na našom lead-oute, ako perfektne sme pracovali. Musím poďakovať môjmu neuveriteľnému tímu, ja som si len splnil na posledných 180 metroch svoju úlohu," povedal po dojazde šťastný Talian.
 
Nečudo, že má dnešný deň pre neho veľkú váhu, veď sa roky aj kvôli svojmu rozhodnutiu odísť za peniazmi do Sky prezentovať talianske Pinarello mohol na šprintérske dojazdy iba pozerať v televízii. Teraz je už konečne tu a bojuje s najlepšími na francúzskych cestách. "Som celkom šťastný, chýbalo mi toto víťazstvo. Vyhral som na Gire, Vuelte, teraz aj na Tour, takže to veľmi veľa pre mňa znamená. Na svoj lead-out som bol veľmi sústredený. V prvej etape som stratil koleso a potom som bol dosť sklamaný. Dnes som len sledoval Richezeho koleso, ale viem, že aj Morkov odviedol super prácu. Videl som, že Kristoff na boku ma chcel predbehnúť, ale v tom istom momente mi Max otvoril dvere. Ukážková tímová práca," uzavrel a zapózoval aj so žltým kolegom.
 
 
viviani 19 alaphilippe tour spolu asofab
Elia Viviani a Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Slušnú sezónu prežíva skúsený Alexander Kristoff, na ktorého sa v záveroch akoby trochu zabudlo. Do popredia sa tlačili iné mená, no dnes vicemajstra sveta zdolal iba Elia Viviani po úžasnej tímovej robote. Líder UAE Team Emirates tak ostal pri troch triumfoch na Starej dáme: "Sven Erik Byström a Jasper Philipsen mi spravili veľmi dobrý lead-out. Inak máme celkom malý vláčik, ale dnes sme dobre spolupracovali a dostali ma do správneho bodu. Neminul som veľa energie, keďže sme boli tak nastavení, že vyhrám, ale Viviani bol ku koncu na mňa trochu prirýchly. Bojoval som s ním bok po boku, ale mal akoby o jeden rýchlostný stupeň viac, tak som bol trochu sklamaný. Ale viem, že väčšinou je v takých šprintoch rýchlejším mužom, takže som hrdý, že som druhý. Dnes som bol blízko, snáď ešte bude taká príležitosť. Bolo to celé o vyčkávaní a museli sme vyčíhať správny moment. Ak by som aj ja mal vyšší rýchlostný stupeň, možno by som to dnes dal. Škoda, Viviani bol dnes trošku silnejší z nás dvoch," vyčerpávajúco opísal svoje pocity tohtoročný víťaz Gent - Wevelgem.
 
Tesne pred Sagana hodil v cieli bicykel Caleb Ewan a zapísal si už druhé tretie miesto: "Sme tu, aby sme vyhrali etapy, takže tretie miesto je malým sklamaním. Šprint bol zas chaotický a keď sme sa blížili k poslednému kilometru, trochu sme boli vzadu. Jasper ma priviezol späť na čelo, ale stálo nás to energiu. Každý v tíme bol super a ak takto pôjdeme ďalej, verím, že vyhráme."
 
 
tour 19 etapa 04 spurt bohfb
Špurt v závere etapy (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Peter Sagan bol najprv zavretý, ale našťastie sa to pred ním vo vhodnej chvíli otvorilo a mohol rozbaliť špurt. Bol rýchly a hoci sa k Top 3 nedostal, zdolal množstvo skvelých mien i súperov o dres. "Najrýchlejší dnes vyhral. Deceuninck mal dnes najlepší vláčik. Bol to poriadne rýchly šprint pre čistokrvných či ozajstných špurtérov, či ako ich nazvete. Koncentroval som sa na zadného koleso Eliu," povedal pre letour.fr držiteľ zeleného dresu so 104 bodmi a ešte vysvetlil jeho boj na viacerých frontoch: "Včera som šiel s vrchármi, čo bolo celkom ťažké a minul som viac energie než šprintéri. To je asi to, čo mi dnes chýbalo, ale nebojím sa. Najdôležitejšie je, aby som bol vpredu a bol stabilný v šprintoch."
 
Veľmi zvláštny špurt predviedli v tíme Jumbo-Visma, kde je zjavný pretlak lídrov. Ak by vo forme jazdiaci Teunissen rozbehol špurt Dylanovi Groenewegenovi, určite mal na triumf, no favorizovaný Holanďan sa v špurte mierne stratil a finišoval piaty. Vedľa neho na druhej strane cesty finišoval šiesty Mike Teunissen. Víťaz etapy na Champs-Elysées spred dvoch rokov záver zhodnotil opatrne. "V takom finále, a isto aj v samotnej Tour, musíte byť stopercentne fit, aby ste sa mohli zapojiť do boja o víťazstvo. Mal som lepšie zvládnuť svojich kolegov v závere. Snáď sa v najbližších dňoch zotavím a nájdem svoje staré ja." Bude ho potrebovať, pretože na tejto Tour nie je až toľko veľa šprintérskych možností a od prvých dní určite čakal viac.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra etapy
 
 
Konkrétnejší bol Mike Teunissen: "Frustruje ma, že sa na niečom dohodneme a máme na to ľudskú kapacitu, ale ani tak to nevyjde. Potom začal šprint a pomyslíte si, Ako sa to mohlo stať? Dylan bol nervózny, venoval viac pozornosť ostatným jazdcom než sledovaniu nás. Možno chcel niečo iné, čo je možné, ale potom sa musí vyjadriť. Môžeme byť striktní, kritickí, nie je to fér a nemáme toľko príležitostí. Na druhej strane, toto nie je počítačová hra, v ktorej vždy všetko vyjde. Musíme mať v neho dôveru, lebo som úplne presvedčený, že je najrýchlejším šprintérom. Je to tvrdá lekcia, ale aj Dylan už vie, že nám môže naplno veriť," vyjadril sa prvý držiteľ žltého dresu, ktorého slová sme hľadali na holandskom serveri Trouw. Podľa neho teda Groenewegen stratil jeho zadné koleso. Iný by si myslel, že šiel na vlastnú päsť.
 
Jednoznačnú obetu pre tím odviedol Wout Van Aert: "Bolo náročné násť sa v takom hektickom finále. Bola moja úloha udržať vláčik vpredu v úzkej pasáži na posledných dvoch kilometroch. Po ceste nás ale Amund a Dylan stratili. To je škoda, lebo podľa mňa máme silný vláčik. Dylanovi absolútne veríme. Niekoľkokrát dokázal, že keď dostane priestor, môže niečo dosiahnuť. Snažíme sa."
 
Zle sa etapa skončila pre trojicu usilovných pretekárov na prémiách, ktorí živia malú šancu na zelený dres. Michael Matthews finišoval deviaty, Matteo Trentin jedenásty a Sonny Colbrelli až osemnásty. "Mali sme plán urobiť to na konci ťažké, ale nevyšlo to kvôli protivetru na stúpaní. Až do poslednej úzkej pasáže pred finišom sme neboli v dobrej pozícii a museli sme do šprintu ísť zozadu.  To nám vzalo dosť energie. Cees sa skvele postaral o to, aby som sa vrátil na dobrú pozíciu. Odtiaľ som to mohol skúsiť a dostať sa do iných vláčikov, tak som bol trochu vystavený protivetru. Skúšať nikdy neuškodí a každý deň sa učíme niečo nové. Budeme každý deň bojovať na zlepšovaní sa," sumarizoval záver na webe Sunwebu Matthews.
 
 
matthews 19 pred startom ilustrak asofab
Michael Matthews pred štartom (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
Sonnyho Colbrelliho paradoxne zdolali aj dvaja rozbiehači Bahrajnu-Merida Mohorič s Garcíom. Pripísali to chaosu záverečných momentov: "Snažili sme sa dostať dopredu a keď sme práve boli na tom dobre, v jednom okamihu sa zrazu veľmi spomalilo a zozadu nás prevalcovali ďalšie tímy. Po preskupení sme sa dostali do problémov a stratili jeden druhého," opísal špurt Matej Mohorič.
 
CCC nemá čistokrvného človeka do špurtov ani celkového poradia, a tak robia čo môžu v únikoch. Zatiaľ sú veľmi dobre viditeľní. Greg Van Avermaet sa ukázal v úvodnej etape, Michael Schär bol veľmi silný dres. "Včera som povedal športovému riaditeľovi, že to skúsim cez únik. Vždy je tam šanca uspieť. Bol to dlhý deň v čele, tak je relatívne dobré skončiť s červeným číslom. Možno to ale raz vyjde. Mali sme dobrý štart do Tour s bodkovaným dresom a časovkou, ktorá šla dobre. Chceme udržať toto momentum - ísť a skúšať to každý deň. Budeme to skúšať dovtedy, kým nepríde odmena. Je sklamaním, že sme nedostali viac než dve-tri minúty. Keď som začínal ako profesionálny cyklista, úniky v 200-kilometrových etapách vždy dosiahli viac než desať minút. Taká veľká medzera už tak ľahko nevzniká. Ale aj v poslednom stúpaní som sa cítil celkom dobre," vyznal sa pre letour.fr držiteľ ocenenia pre najbojovnejšieho jazdca etapy.
 
 
tour 19 etapa 04 spurt bohfb
Michael Schär v úniku (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Výsledky 4. etapy
1. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 5:09:20 120
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 50
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 25
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 15
5. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 5
6. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00  
7. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00  
8. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
9. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
10. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 14:41:39 25
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:20  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:40  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:40  
7. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:45  
8. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:46  
9. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:51  
10. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 00:51  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 104
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 81
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 75
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 65
5. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 64
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 53
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 7
2. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 3
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
4. SCHÄR Michael CCC Team link ikonka 1
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 1
6. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 1
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 14:41:59
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:20
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:26
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:37
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:51
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:59
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop