Reakcie: Sagan bol po špurte spokojný, Viviani došiel na defekte, Van Garderen odstúpil

12.7.2019, 19:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Najdlhší deň na Tour bol zároveň najnudnejší. Kamery zachytili iba tri defekty a dva pády. Po šiestich hodinách prehliadky východného Francúzska s dvoma domácimi unikajúcimi hrdinami sa pozornosť sústredila na špurt. Vyhral ho podľa očakávaní Dylan Groenewegen, hoci Caleb Ewan ešte nikdy nebol tak blízko k triumfu na Tour. Peter Sagan bol s tretím miestom spokojný a naznačil víkendovú taktiku. Quick-Step zvládol rozbehnutie špurtu perfektne, ale Viviani ich prácu neodmenil kvôli defektu. Unikajúci hrdina Offredo žartoval o sne s polhodinovým náskokom.
 
 
Výborná Tour de France pre Jumbo-Visma pokračuje. Získali už tri etapy troma rôznymi spôsobmi za sedem dní. Dnes Dylanovi Groenewegenovi všetko sadlo. "Vždy, keď šprintujem proti Calebovi Ewanovi, je to veľmi tesné. Je veľmi dobrým šprintérom, ale dnes som cítil, že by som ho mohol prekonať. Som šťastný. Prvý deň som veľmi ťažko padol, nasledujúce dni to bolo o ničom, ale včera som sa už cítil lepšie. Dnes na mňa tím tvrdo makal, tak som si vzal víťazstvo a som za to rád," vravel v cieli spokojný Holanďan, ktorý vyhral už štvrtú etapu na Starej dáme. "Odpálili sme vláčik veľmi skoro, ale to bolo dobre. Bolo to úzke finále s hektickými zákrutami, tak nás zavreli, ale vykľučkoval som z toho a šiel naplno 250 metrov pred cieľom. Vtedy som videl, že aj Caleb začal špurtovať, ale dal som to." Hneď sa tak zabudlo na kontroverzný záver štvrtej etapy, kde dvaja žltí pretekári špurtovali vedľa seba.
 
 
groenewegen 19 tour triumf podium zozadu asofpb
Dylan Groenewegen na pódiu (© A.S.O. / Pauline Ballet)

 
Okrem všeadebol Sagana sa do pozície najvyrovnanejšieho šprintéra dostal Caleb Ewan. Po dvoch tretích miestach ho už dnes od triumfu delili iba centimetre. Spokojný teda byť nemôže, ale ako debutant si zatiaľ počína skvelo a víťazstvo je možno iba otázkou času. Pravdou však je, že v samotných záveroch už Lotto nie je také dobré ako v nedávnej ére Greipela. "Myslím, že dnes som potvrdil, že som na tom dobre, ale bolo to tesné. Stále naháňam etapové víťazstvo. Škoda, že to nestačilo. Je to veľmi frustrujúce. Chcem veľmi vyhrať, už som na Gire bol v takejto pozícii cez prvý týždeň a podarilo sa mi to prekonať, tak verím, že aj teraz to tak bude. Ukázal som to dnes, keď som bol blízko k víťazstvu. Keď sa šťastie prikloní na moju stranu, určite vyhrám. Mal som takmer perfektný šprint, ale Dylan bol trošku rýchlejší," krkolomne sme rozlúštili austrálsku angličtinu jazdca Lotta Soudal z tímového Twittera.
 
Peter Sagan môže byť maximálne spokojný. Dnes špurtovali všetci a byť v tejto konkurencii tretí je skvelé i dostačujúce v boji o zelený dres. Pred takýmito etapami je vždy prítomné riziko, že sa zníži jeho náskok na čele súťaže, ale stal sa opak a zo 46 bodov je už 56 na druhého. Záver opísal netypicky bohato: "Bolo to celkom ok. Som vďačný všetkým kolegom, posledných desať kilometrov pracovali skvele a udržiavali ma vpredu. Potom, čo sme sa trochu zmiešali s Danielom Ossom, Marcusom Burghardtom a vláčikom Jumbo-Vismy, už som zostal na Groenewegenovom kolese. Potom, ako prišiel Deceuninck - Quick-Step sprava, som prešiel na Eliovo. Keď začal Elia šprintovať, začal som aj ja a potom ostatní, Caleb a Dylan, nás len prešli a skončil som tretí. Bolo to zaslúžené tretie miesto, boli lepší. Stále ma to teší, bol to veľmi rýchly špurt, ale títo chlapi boli oveľa rýchlejší. Myslím, že každý vie, že nie som tak rýchly ako oni, ale viem niečo získať v kopcoch, takže všetko je na niečo dobré."
 
 
sagan 19 tour zeleny detail usmev asofpb
Peter Sagan mal dôvod na úsmev (© A.S.O. / Pauline Ballet)

 
V bodovacej súťaži sa navyše za Petrom súperi striedajú. Vyzerá to pre neho znova ideálne a zdá sa, že sa možno ani nebude musieť snažiť o úniky v náročnejších etapách. Zaujímavé budú už najbližšie dva. V krátkom rozhovore pre RTVS prekvapil tým, že už o nich niečo vedel a naznačil, že ak niečo skúsi, skôr v nedeľu ako sobotu. "Z tých dvoch etáp si možno vyberiem jednu z nich, ale skôr asi tú pozajtra ako zajtra," naznačil pasívny zajtrajšok a mierny "oddych" Sagan.
 
Dnes veľmi slušne dopadol ďalší konzistentný človek Sonny Colbrelli. 29-ročný Talian urobil v závere všetko správne a slušnými nohami sa dotal ku štvrtej pozícii. Na najlepších mu čo-to chýbalo, ale odmenou mu je druhá pozícia v bodovacej súťaži, ktorá bude určite lukratívna pre hypotetickú možnosť keby sa niečo stalo so Saganom. "Predovšetkým sa chcem poďakovať kolegom. Ako vždy, Mohorič navigoval Cortinu a mňa po flamme rouge, ale potom som sa dotkol iného jazdca a stratil pozíciu. Snažil som sa ju vylepšiť, lebo som sa cítil dobre, a prišiel som pár metrov po víťazovi. To bolo dosť zlé, ale opakujem, že som fit a budem sa snažiť zvíťaziť. Bol to náročný šprint s viacerými jazdcami, ktorí sa navzájom dotýkali, ale našťastie nikto nespadol." Rovnako ako Peter, ani Sonny sa na zajtrajšok necíti: "Zajtra to bude veľmi ťažké, okolo 3800 metrov nastúpaných metrov, čo by som asi definoval ako malé Liege. Budem sa snažiť to brať zľahka a čakať, kým príde nedeľa, ktorá sa mi celkom páči. Chcem byť vtedy najviac pripravený," skonštatoval pre tímový web.
 
 
tour 19 etapa 07 dojazd bohfb
Cieľ etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Po veľmi slušné piate miesto si prišiel 21-ročný nováčik na francúzskych cestách Jasper Philipsen. Talentovaný šprintér doteraz nastúpil iba na štyri etapáky kategórie World Tour a hneď sa dostal k nominácii na Tour de France. Dnes mal rozbiehať špurt Kristoffovi, ale v poslednom kilometri zmenil taktiku. "Mal som ťahať Alexa, aj bol na mojom kolese, ale potom sa stratil. Chcel som spomaliť a priblížiť sa k nemu, ale boli sme na opačných stranách cesty. 300 metrov pred cieľom som si všimol, že bola za mnou medzera, tak som otvoril špurt a šiel naplno. Ak by som sa neobzrel, možno by som skončil štvrtý, ale bolo čudné šprintovať sám za seba," povedal mladík, ktorého si pamätáme najmä z Tour Down Under tento rok, keď v 5. etape zdolal Sagana, Van Poppela i Vivianiho. Tento výsledok je takmer rovnako dobrý.
 
UAE malo šťastie, že Philipsen sa to rozhodol vziať na seba, Alexander Kristoff na tom nebol dobre: "V poslednej zákrute som dosť zaostal, ale Sven ma dotiahol späť. To ma ale stálo energiu a bolo po pretekoch. Mal som super pozíciu, ale žiadne nohy. Od dvoch kilometrov po pásku je kritická zóna a ja som práve tam stratil šancu na výhru," povedal druhý muž štvrtej etapy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra etapy
 
 
Veľké sklamanie zavládlo v Quick-Stepe. Aj keď si v špurtoch často počínajú skvelo, dnes to mali rozbehnuté možno najlepšie v celej sezóne. Päťsto metrov pred páskou odstúpil z čela hlavného poľa ešte len Kasper Asgreen a začal ťahať Michael Morkov. Po ňom Richeze a Eliovi Vivianimu ostávalo 150 metrov na dokonanie famóznej roboty. No nestalo sa, Taliana za päť sekúnd prevalcovali piati ľudia. Prečo? "Po poslednej zákrute som si všimol, že s mojím kolesom niečo nie je v poriadku a zrazu si uvedomil, že mám defekt a nemôžem poriadne šprintovať. Nemal som šťastie a som z toho smutný, lebo dnes kolegovia pracovali perfektne, aby dolapili únik a dostal som sa dopredu s páskou na dohľad. Ale to je šport a s týmito situáciami sa nedá nič robiť." Cez víkend sa možno pokúsi vrátiť do žltého dresu jeho kolega Julian Alaphilippe.
 
Ďalšiu frustráciu zažil Michael Matthews. Opäť sa dostal do záveru, ale nebolo to ono. Vyhral paradoxne iba špurt za Alaphilippom v jeho etape, no inak bol iba šiesty, siedmy, deviaty a dnes opäť pridal iba nevýraznú deviatu pozíciu. Opäť pred novinárov neprišiel, a tak vysvetľoval športový riaditeľ Aike Visbeek: "Bola to dnes dlhá etapa a chceli sme šprintovať s Michaelom, cítil sa dobre po posledných dvoch ťažkých dňoch. Myslím, že pozične sme to zvládli, ale v poslednom kilometri sme sa nejako poodpájali, a to nás stálo dobrý výsledok." Pohodu určite nezažíva ani Matteo Trentin. Pred etapou ešte piateho muža bodovacej súťaže už tím odstavil od osobných ambícií a má iba pomáhať Adamovi Yatesovi. Nešpurtoval na prémii ani v cieli.
 
Obrovskú mediálnu pozornosť si vyslúžili unikajúci pretekári. Niektoré televízne spoločnosti už vysielajú kompletné etapy a na výslní tak boli vyše päť a pol hodiny. Yoann Offredo neskrýval spokojnosť a žartoval: "Váhal som, či mám ísť do tejto bitky, deň bol dlhý a fúkal nám do tváre protivietor, mali sme zmiešané pocity. Bol som ale rád so Stéphanom Rossettom, vyzeral, že poznal záver. Povedal som mu, že som sníval o tom, že nám pelotón dá 30 minút náskoku a vyhráme, ale to bol len sen," povedal najbojovnejší muž etapy. "Nanešťastie, nemali sme veľa šťastia v tomto type úniku. Niet však pochýb o tom, že som prežil pekný deň s priateľom Yoannom. Chceli sme sa trochu pohrať s balíkom," zhrnul deň pre domácu televíziu Stéphane Rossetto.
 
 
tour 19 etapa 07 unik 1 asofab
Unikajúci pretekári (© A.S.O. / Alex Broadway)
 

Úplne novú skúsenosť zažil Giulio Ciccone. Síce už má veľa skúseností s vrchárskymi dresmi z Gira a Okolo Slovenska, no v žltom drese bol za celú kariéru doteraz iba jediný deň, aj to na pretekoch Tour du Haut Var. Ako to prežíval? "Užíval som si svoj prvý deň v žltom drese. Mal som dnes trochu unavené nohy, ale aspoň si ich mohol v tejto 230-kilometrovej etape dobre povystierať. Šlo sa celkom pomaly. Na zajtra sa teším, bude to ťažké, ale rád by som v tomto drese ešte pobudol trochu dlhšie. To však neznamená, že pôjdem do úniku. Pokúsim sa to vydržať s favoritmi," avizuje 24-ročný Talian, ktorého si tím hneď po zisku žltého dresu poistil do roku 2021.
 
 

 
 
Van Garderen odstúpil, Van Aert vyprodukoval veľké watty
 
Dylan Groenewegen v piatok zaslúžene vyhral. Dáta ukázali, že spomedzi všetkých šprintérov bol on tým úplne najrýchlejším. Holanďan vo finále dosiahol maximálnu rýchlosť 74,1 km/h, pričom maximálka Caleba Ewana bola 70 km/h. Groenewegen sa tak stal vôbec prvým holandským pretekárom za posledných dvadsať rokov, ktorý na „Starej dáme“ zvíťazil v etape tri roky po sebe. Poriadne bradatý rekord držal Jeroen Blijlevens, ktorý vyhral niektorú z etáp na Tour v rokoch 1995, 1996, 1997 a 1998. Šprintérovi Jumbo – Visma k víťazstvu výraznou mierou dopomohol Wout Van Aert, ktorého wattová hodnota na posledných piatich kilometroch neklesla pod hodnotu päťsto. „Spočiatku som tým číslam neveril, ale keď som si to pozrel, začal som tomu veriť. Bol to obrovský výkon. Nikdy som si nemyslel, že by mohol byť tak silným mužom,“ vyhlásil Bert de Backer, člen tímu Vital Concept, ktorý ale na Tour neštartuje.  
 
Už počas etapy sa objavili informácie, že Tejay Van Garderen pokračuje v pretekoch napriek veľkej bolesti. Vyšetrenia, ktoré podstúpil v piatok večer preukázali, že má zlomenú ľavú ruku a Američan tak zo 106. edície Tour de France musel odstúpiť. Van Garderen si pripustil chybu, spadol, pretože nedával pozor. „Pozeral som sa na môj bicykel, pretože som videl, že sa mi naň niečo zachytilo, kus papiera. Preto som sa pozeral dole a trafil som ostrovček na ceste. Nemôžem za to nikoho viniť, iba seba samého. Dúfam, že nikto iný sa kvôli mne nezranil,“ boli prvé slová jedného z domestikov Rigoberta Urána. Tejay bol po vyšetreniach zdrvený, pretože príliš svojim lídrom nepomohol. „Všetko, na čo myslím, je, že som sklamal celý tím. Rigo a Woods, obaja majú šancu vyhrať etapu, viac etáp, dokonca aj celú prekliatu Tour. Bol by som rád, keby som im k tomu mohol pomôcť, ale ako cyklisti hovoria, takéto veci sa stávajú,“ uzavrel smutný cyklista.
 
 
van garderen 19 tour pad efefg
Tejay Van Garderen a jeho pád (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)

 
Zbožné prianie Van Garderena sa nesplnilo. Kvôli jeho nepozornosti skončil na zemi aj Mike Teunissen. Víťaz prvej etapy a držiteľ žltého dresu v druhom a treťom dni tiež utrpel vážnejšie zranenie. Šesť hodín jazdil s pomliaždeným zápästím, no bál sa, že to bude niečo horšie. „Bol som schopný krútiť pedálmi šesť hodín, ale nemôžem sa spoliehať na to, že aj zajtra mi to pôjde,“ obával sa o svoju budúcnosť dôležitý pracant pre Groenewegena. Teunissen večer ešte nevedel povedať, či bude na Tour pokračovať. Doktor mu však negatívne správy nesprostredkoval. „Dúfam, že budem môcť pokračovať. Mám trochu pomliaždené zápästie, ale bál som sa, že to bude niečo vážnejšie, pretože bolesť nezmizla počas celého dňa. Lekár mi to večer ošetril a povedal, že to nebude také zlé.“ Teunissen by sa mal dnes postaviť na štart.
 
Jedným z hrdinov včerajšieho dňa bol Kasper Asgreen, ktorý strávil v čele pelotónu cez dvesto kilometrov a zišiel z neho až pred veľkým finále. „Samozrejme, že ma bolia nohy, ale pre náš tím to bola dôležitá etapa, takže som vedel, že musím ísť a ísť. Tak to je, keď jazdíte v tíme s jedným z najlepších šprintérov. Niekto z nás vždy musí byť vpredu a kontrolovať priebeh. V piatok som tým pretekárom bol ja,“ uviedol dánsky cyklista. Počas etapy kamery zachytili isté nezhody z Tony Martinom. Asgreen však o žiadnom konflikte nevedel, spoluprácu s nemeckým pretekárom si dokonca pochvaľoval. „Myslím si, že sme spolupracovali veľmi dobre. Raz vznikla nezhoda, ale tak to v cyklistie je. Všetko sme si vysvetlili už na bicykli.“ Asgreenová práca nakoniec vytúžené ovocie jeho tímu nepriniesla, pretože Elia Viviani v závere dostal defekt a musel na ňom absolvovať záverečný špurt.
 
 
Výsledky 7. etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 6:02:44 120
2. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 50
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 15
5. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00 5
6. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
7. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00  
8. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
9. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
10. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

yellow trek
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 29:17:39 25
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06  
3. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:32  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:47  
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:49  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:58  
8. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:04  
9. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 01:13  
10. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 01:15  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 177
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 121
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 117
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 116
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 76
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 75
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 43
2. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
3. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
4. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 13
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 13
6. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 9
 

tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 29:17:39
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:23
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 01:52
5. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 14:49
6. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 16:40
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop