Reakcie po 8. etape: De Gendt sa prispôsobil, Thomas bol frustrovaný, Sagan trpel

13.7.2019, 18:50 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, J. Janoťák
Sobotňajšia etapa mala svojich hrdinov, ale aj porazených. Thomasa De Gendta strašil fakt, že ušli iba štyria jazdci, Thibaulta Pinota zas sila Juliana Alaphilippa. Ten bol rád, že na jeho atak niekto dokázal odpovedať. Naopak, Vincenzo Nibali veľa dôvodov na smiech nemal. Namiesto neho hovoril s novinármi športový riaditeľ tímu. Peter Sagan si dal poriadne do tela.
 
Sobotu Thomas De Gendt vstupoval do etapy s ambíciou ubrániť bodkovaný dres pre tímového kolegu. Po vzniku celodenného úniku ho však trápil počet jazdcov v ňom. "Plánom bolo, aby som zbieral body v horskej súťaži za Tima. Keby sa utrhlo viac ľudí, tak by sa v úniku objavil aj on. Myslel som si, že štyria uniknutí pretekári bude málo, ale prispôsobil som sa situácii," prezradil novinárom. De Gendt mal zajačie úmysly, ale žeby sa mohli stať realitou zistil až pod Côte de la Croix de Part. "Počas celého dňa sme nemali veľký náskok. Asi 70 kilometrov od cieľa sme mali k dobru štyri minúty, vtedy som začal veriť vo víťazstvo. Ďalej to už bola iba záležitosť dobrej jazdy smerom do kopca a samozrejme z kopca."
 
 
de gendt 19 tour unik sam asofpb
Thomas De Gendt na svojej púti (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Belgicky cyklista čakal na druhú výhru na Tour de France tri roky, ale hneď v cieli si uvedomoval, že ho čaká zajtra veľmi ťažký deň. "Dnes to bol deň, ktorý sa podpíše na mojom tele. Celých dvesto kilometrov sme išli naplno. Je to asi najkrajšie víťazstvo v mojej kariére kvôli spôsobu, akým som ho dosiahol. Celý deň som bojoval s tromi ďalšími súpermi, aby som nakoniec vyhral o 150 metrov." De Gendt  v závere vnímal, že sa zozadu blížia silní súperi. "Videl som ich, ako sa blížia, odhadoval som, že môj náskok môže byť tridsať sekúnd. Bolo to asi sedem alebo osem kilometrov pred cieľom. Potom som sa ešte niekoľkokrát obzrel, ale videl som, že sa nepribližujú," dodal šťastný víťaz.
 
Druhý cieľovú pásku preťal Thibault Pinot, ktorý dnes získal cenné sekundy na svojich najväčších súperov v boji o žlté tričko. Pinot v cieli netajil, že svoj útok si veľmi dobre premyslel, ale sila Alaphilippa ho prekvapila. "Na ten atak som sa dlho pripravoval. Som rád, že som mal dosť dobré nohy na to, aby som ho dobehol." Líder celku Groupama - FDJ pre lepšiu predstavivosť v krátkosti opísal, v čom tkvela náročnosť dnešného dňa. "Tieto stúpania boli ťažké, každý išiel na pokraj síl." Svojich fanúšikov na záver povzbudil, že ešte to z jeho strany nebolo všetko. "Som v skvelej forme, ešte zostávajú dva týždne, ale zo dňa na deň sa zlepšujem."
 
 
pinot 19 tour dojazd vycerpany asofab
Thibaut Pinot v cieli (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Julian Alaphilippe ďalšie etapové prvenstvo v 106. ročníku Tour na konto nepridal, ale po etape nechýbal na jeho tvári úsmev. Vrátil sa totiž do žltého. "Dnes to šlo podľa ideálneho scenáru, ale nebol som si istý, či to tak naozaj bude. Nemal som čo stratiť. Vedel som, že strácam v celkovom poradí len šesť sekúnd, ale bola to veľká úloha." Francúz stavil nádeje na neznámu kartu, ale mal po boku statočného spolubojovníka. To, že s ním išiel Pinot ho potešilo. "Je príjemné, keď dostane únik svoju odmenu. Musel som atakovať a ísť naplno. Záver som nepoznal, bol som len sústredený na posledné kilometre a šlo to rýchlo. Bolo veľmi dobre, že so mnou bol Pinot, lebo aspoň na chvíľu som si mohol v niektorých pasážach oddýchnuť. Nemohol som si vysnívať nič krajšie ako jazdiť na Deň dobytia Bastilly v žltom," žiaril šťastím.
 
Kvantum práce na posledných kilometroch odviedli kolegovia Michaela Matthewsa, ale už nedokázali svojho lídra na hromadné dojazdy priviesť do čela. Napriek tomu ich Austrálčan pochválil. "Bol to silný únik, ktorému sa podarilo ujsť relatívne skoro. V tíme sme sa dohodli, že dnes dostanem šancu ja a všetci odviedli dobrú prácu. GC tímy to prevzali v polovici dňa a snažili sa dotiahnuť únik. Mal som tam troch kolegov a po poslednom kategorizovanom stúpaní sme okamžite šliapli na plyn, aby sme ich chytili, ale boli sme na nich prikrátki. Klobúk dole pred tímom, ďakujem, že mi dali šancu." Matthews ešte povedal, prečo sa nevie dočkať aj na ďalšie etapy. Dôvodom je stúpajúca forma. "Moje nohy ma tešia," uzavrel pretekár, ktorého vyjadrenia v prvom týždni budili dojem, že sám sebe neverí. Zdá sa, že konečne našiel potrebnú pohodu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
V sobotu si do tela dal aj Peter Sagan, a to poriadne. Priebežný líder v bodovacej súťaži v kopcoch tuho bojoval a výsledkom toho bolo ďalšie umiestnenie v najlepšej päťke, a tiež skutočnosť, že finišoval po boku adeptov na celkové víťazstvo. Sagan po etape priznal, že dnes prežíval veľké muky. "Bola to veľmi ťažká etapa. Dosť som trpel, aby som ostal s prvou skupinou v záverečných stúpaniach, ale zaťal som zuby, vydal zo seba všetko a skončil piaty v okresanej skupine za lídrami." Trojnásobný majster sveta pre slovenské médiá povedal viac, v skupine sa držal kvôli Matthewsovi. "Ja už som len dúfal, aby to skončilo, lebo dnes to bolo dosť aj na mňa. Určite žiadne sklamanie. Ja som presne vedel, ako to bude v závere a jediné, čo ma držalo v tej prvej skupine, bolo, aby som nestratil veľa bodov. A Matthews tam bol, takže som tam bol aj ja. Dúfal, že zajtra to bude lepšie, pozajtra by mal byť asi šprint. Aspoň to ubieha."
 
O svoje dojmy sa podelil aj líder Bory - hansgrohe v celkovej klasifikácii. Emanuel Buchmann po ôsmej etape nakukol do najlepšej desiatky. Aj on sa ale snažil krotiť emócie. "Teší ma moje desiate miesto v GC, ale Tour sa rozhodne až v poslednom týždni. Takže nič zatiaľ nie je samozrejmé." Nemecký vrchár sa v stúpaniach cítil dobre. Potešilo ho, že od štartu až po cieľ nemal žiadne ťažkosti. Nezabudol zhodnotiť ani výkon svojho kolegu. "Cítil som sa celkom dobre počas celej etapy a neocitol som sa v problémoch. Kolegovia mi boli počas dňa perfektnou oporou, hlavne Gregor, ktorý bol v poslednom stúpaní výborný."
 
 
buchmann 19 tour v cieli bohfb
Emanuel Buchmann v cieli (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V skupine hlavných favoritov finišoval aj Geraint Thomas, ktorý na ceste do cieľa spadol. Bol to pre neho rozhodujúci okamih. "Som v poriadku, ale je to frustrujúce. Bol to kľúčový moment pretekov. Woods spadol a stiahol mňa a Gianniho so sebou. Zamotal som sa do Gianniho bicykla a trvalo mi, kým som sa naspäť pozviechal. Ale chlapci odviedli super robotu." Thomas uznal, že podobné situácie mu komplikujú cestu za obhajobou, ale na druhú stranu ho teší, že jeho nohy dokážu na ne odpovedať. "V závere som sa nejako predral cez skupinu, ale časom som bol v prvých desiatich či pätnástich pozíciách, keď sa začalo šprintovať o bonusové sekundy. Vtedy som trochu vyfučal. Je to otravné a deprimujúce, ale zas, to, že som sa dokázal tak vrátiť, ukazuje, že mám dobré nohy. Nechcete predsa strácať čas len tak. Ak by som tak veľmi nepadol, udržal by som sa a dnes by to bola iná pesnička. Ale tak to chodí," boli jeho posledné slová.
 
Druhá náročnejšia previerka už popravila nádeje niektorých pretekárov v celkovej klasifikácii. Jedným z nich bol Vincenzo Nibali, ktorému do reči nebolo. Namiesto neho s novinármi hovoril Paolo Slongo. "Vincenzove nohy dnes nechceli počúvať jeho hlavu. Asi nemá kondíciu na to, aby dosiahol nejaké umiestnenie, takže keď stratil kontakt s balíkom, vzdal to. Bolo by zbytočné pokračovať, ak si nie ste istí, čoho ste schopní." Športový riaditeľ hneď po etape povedal, že Nibali už neprehovorí do boja o žltý dres. Bude mať iné úlohy. "Teraz sa pokúsime obnoviť energiu a sústrediť sa na nové ciele, čiže etapové víťazstvá. Čo sa týka Vincenza, nie je to až také sklamanie. Pravdepodobne sa po náročnom Gire nevedel nastaviť na ďalšie veľké preteky ako Tour de France."
 
 
tour 19 etapa 08 peloton 1 asofab
Pelotón počas etapy (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Ďaleko od toho, aby bol druhou obeťou ôsmeho dňa nemal Steven Kruijswijk, ktorý si našiel čas a opísal etapu zo svojho pohľadu. Problémy mu robili neustále zmeny v tempe. "Náročný deň. Každý rok sú na Tour podobné hektické etapy. Stále sa nastupovalo, museli sme byť ostražití. S pomocou Georgea, Wouta a Laurensa sme to celkom ukočírovali." Kruijswijk na pár minút stratil kontakt so súpermi, ale podarilo sa mu ku nim vrátiť. Preto sobotu hodnotil viac optimisticky. "Na začiatku pretekov chce každý jazdiť vpredu, ale nie každému sa to podarí. Cítil som sa lepšie než na La Planche des Belles Filles. V deň ako dnes je dôležité prísť do cieľa bez problémov, ostať pokojný a nestrácať čas. To sa nám podarilo," odfúkol si.
 
Veľmi do reči nebolo ani mužovi, ktorý dnes o žltý dres prišiel. Giulio Ciccone ho chcel ubrániť, a preto sa sklamanie na jeho tvári dalo doslova krájať. "Urobili sme pre to všetko," pokrčil ramenami jazdec Treku-Segafredo. Ciccone vo svojom komentári pochválil celý tím. "Chcel by som sa poďakovať mojim tímovým kolegom za ich prácu." Akou-takou náplasťou pre neho bolo udržanie bieleho dresu. "Zajtra bude ďalší deň, Tour je dlhá. Mám biely dres a to je stále dôležité," snažil sa nájsť nejaké pozitívum pretekár, ktorým dnes končí náš súhrn reakcií.
 
 
Výsledky 8. etapy
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 5:00:17 120
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:06 50
3. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06 25
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:26 15
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:26 5
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:26  
7. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 00:26  
8. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:26  
9. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:26  
10. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:26  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 34:17:59 25
2. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 00:23  
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:53  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 01:10  
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:12  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:16  
7. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:27  
8. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 01:38  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:42  
10. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:45  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 204
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 144
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 129
4. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 128
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 90
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 81
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 43
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
4. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
5. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 13
6. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 13
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 34:18:22
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:23
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 01:52
5. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 20:09
6. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 23:37
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop