Po Tourmalete: Pinot ďakoval kolegovi, Kruijswijk svojich musel krotiť, Sagan žartoval

20.7.2019, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Po výstupe na Tourmalet bolo do rečí hlavne domácim jazdcom. Thibaut Pinot chválil obetavého kolegu, Julian Alaphlippe bol rád, že vyhral jeho krajan. Geraint Thomas pred novinármi vyzeral rezignovane, Romain Bardet si prehral Tour v hlave. Svoj komentár pridal aj Peter Sagan, ktorý prezradil, prečo dnešný deň strávil v úniku.
 
Dramatickú koncovku na mýtickom Tourmalete ovládol Thibaut Pinot, ktorý potešil všetkých francúzskych fanúšikov. Domáci cyklista vo finálnom stúpaní vyzeral veľmi dobre a na posledných metroch urval z háku všetkých súperov. "Bola to prvá ťažšia previerka. Tour pre mňa iba začína. Všetci sme už poriadne unavení a to nás čaká ešte tretí týždeň. Pokúsim sa si ho vychutnať." Pinot proti súperom nebojoval sám, veľmi mu pomohol rušeň s menom Gaudu. "Osem kilometrov David odvádzal mimoriadnu prácu. Gaudu je budúcnosť, dnes bol David vynikajúci. Mám to šťastie, že sa môžem oprieť o služby najlepšieho horského domestika," nešetril slovami chvály na adresu mladšieho kolegu. 
 
Pinot dnes získal tretie víťazstvo na Tour de France, no čakal na neho štyri roky. Naposledy na domácej Grand Tour triumfoval v etape končiacej na Alpe d'Huez. Teraz pridal výhru na ďalšom legendárnom kopci. "Je to krásne víťazstvo. Každá výhra na Tour je dôležitá, podarilo sa mi zväčšiť môj zoznam úspechov. Tourmalet je mýtický. Vyhrať tu som vždy chcel." Ohľadom svojich ambícií v celkovej klasifikácii nechcel príliš hovoriť. "Nechcem riešiť Juliana a jeho kondíciu. Idem krok za krokom. Mojim primárnym cieľom je dostať sa na pódium. Museli sme preto niečo urobiť." Ani Thomasa ešte neodpísal. "Zajtra to môžem byť ja alebo Julian, kto bude mať zlý deň. Stať sa to môže komukoľvek, dnes to bol Thomas, ktorý odpadol."
 
 
pinot 19 tour dojazd vycerpany asofab
Thibaut Pinot v cieli (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Veľký test svojich schopností absolvoval Julian Alaphilippe. Vlaňajší kráľ hôr predviedol, že jazda hore kopcom mu vôbec nerobí problémy a aj po štrnástej etape zostal majiteľom žltého dresu. "Na poslednom kilometri som bol na svojom limite, keď som videl Thibauta a jeho formu, povedal som si, že bude skvelé, ak sa mi podarí udržať dres a on vyhrá etapu. Takže som šťastný," usmieval sa na všetky strany. Alaphilippe neverí, že by mohol vyhrať celú Tour, aj keď po dnešnom dni patrí medzi top favoritov. "Nemyslím na to ešte, som len jeden deň bližšie k Parížu. Snažím sa brániť žltý dres, nosiť ho je pre mňa česť. Nečakám, že ho vyhrám. Každý deň beriem, akoby bol mojim posledným." Výhra krajana ho potešila. "Je to skvelé. Nie je mojim tímovým kolegom, ale nie je ani mojim súperom. Som veľmi rád, že dnes vyhral."
 
Na Tourmalete predviedli ďalšiu parádnu šou aj muži z Jumbo - Visma. Ich líder, Steven Kruijswijk, skoro celý komentár venoval iba im. Niekedy mal strach z toho, aby ho kolegovia neodpárali, musel im dohovárať. "Moja jazda bola dobrá. Som spokojný. Cítim sa dobre, a tí moji kolegovia, išli veľmi rýchlo. Musel som im pravidelne dohovárať. Boli tak silní, že ich tempo sa niekedy nedalo udržať. Tento tím je veľmi dobrý, bolo to pekne vidieť v prvých desiatich etapách." Kruijswijk pre noviny Het Nieuwsblad povedal, že ho prekvapilo správanie Bernala. "Každý deň sa snažím získať maximum. Môže to byť zisk, ale aj strata. Chcem v tom pokračovať, aby som mal istotu, že sa dostanem na pódium. Po časovke som si myslel, že Thomas je líder Ineosu, nie Bernal. Tourmalet veľa zmení."
 
 
tour 19 etapa 14 favoriti 1 bohfb
Skupina favoritov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Ani Emanuel Buchmann nebol ďaleko od toho, aby na Tourmalete vyskočil na pódium ako víťaz etapy. Bol to práve on, kto zo skupiny favoritov ako prvý vyskúšal pozornosť svojich súperov. "Som veľmi šťastný. Mal som skvelé nohy od samého začiatku a na oboch kopcoch som nemal žiadne problémy. Dva kilometre pred vrcholom Tourmaletu som vedel, že ešte mám v zásobárni nejakú energiu, tak som zaútočil. Samozrejme, bol by som rád, keby som vyhral etapu, ale som na seba hrdý, že som bol schopný rozdeliť skupinu favoritov. So štvrtým miestom môžem byť spokojný," vyhlásil pre oficiálnu stránku tímu. Buchmann sa dnes posunul do najlepšej päťky a verí, že ešte môže byť lepší. "Myslím si, že som na správnej ceste. Dnes som sa posunul o jednu pozíciu v GC. Pred ďalšími horskými etapami cítiť istotu."
 
Zmena na pozícii lídra nastala u Movistaru. Tým jazdcom, na ktorého budú ostatní členovia tohto celku pracovať v nasledujúcich dňoch bude Mikel Landa. Španiel sa v cieli priznal, že už na konci nemal z čoho brať. "Asi päť kilometrov pred cieľom mi ubudlo síl a zmizli pocity, ktoré som mal na začiatku etapy. Tak či tak si myslím, že mám za sebou dobrý deň." Landa tiež odhalil, prečo Movistar tak tlačil na pílu. "Najskôr sme boli v tíme presvedčení, že môžeme vyhrať dnešnú previerku, lenže Nairo nemal svoj deň a preto sme museli zmeniť plán." Ešte dodal, čo očakáva v nedeľu. "Celý deň sa išlo celkom rýchlo, vietor bol priaznivý a bolo dosť teplo. Zajtra nás čaká ďalší dôležitý deň, myslím, že môžu vzniknúť veľké rozdiely," uviedol pre oficiálnu stránku Movistaru.
 
 
tour 19 etapa 14 favoriti 1 bohfb
Bernal musel počúvať aj info o Thomasovi (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Na Tourmalete sme videli, že tiež Geraint Thomas je len človek z mäsa a kostí. Walesan v sobotu ukázal, že s obhajobou celkového víťazstva bude mať problémy. "Cítil som sa slabý. Vedel som, že musím držať krok. Neskôr som pochopil, že je lepšie ísť si svojim tempom. Týmto spôsobom som sa snažil minimalizovať svoje straty. Bol to ťažký deň, a som po ňom sklamaný." Ak v predchádzajúcich dňoch bolo z jeho vyjadrení cítiť silu a psychickú pohodu, dnes tomu už tak nebolo. Thomas teraz bude čakať, aké signály vyšle jeho telo a podľa nich prispôsobí ďalšiu stratégiu. "Ešte je pred nami veľa etáp, dúfam, že zajtra sa budem cítiť o trochu lepšie."
 
Dva kilometre pred vrcholom záverečného stúpania si vystúpil z tempa Jakob Fuglsang, ale po etape z toho nerobil žiadnu vedu. Dána dokonca jeho výkon potešil. "Som celkom spokojný s tým, že som dokázal preskočiť niektorých pretekárov. Bohužiaľ, posledné dva kilometre boli pre mňa tvrdé. Celkovo som šťastný. Áno, mohol som dopadnúť lepšie, ale neberiem to tragicky. Bol som lepší ako skoro všetci pretekári, len pár ich bolo silnejších ako ja," skonštatoval pre dánsku televíziu B.T. Fuglsang v záverečnom kopci sledoval svojich súperov a ani jeho pozornosti neušiel vlaňajší víťaz. "Ani Thomas dnes nevyzeral dobre, pred pár dňami bol na tom lepšie. Niekedy máte dobrý deň, niekedy zlý. Za seba dúfam, že to bol u mňa priemerný deň."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Po sobote je pravdepodobné, že Nairo Quintana sa ani pri svojom ďalšom pokuse nezapíše medzi víťazov "Starej dámy". Bolo preto na jeho tvári vidieť veľké sklamanie. "Dnes som nemal dobrý deň. Myslel som si, že dnes by to mohlo byť pre mňa dobré, ale telo bolo proti. Teraz budem čakať, budem sledovať, ako bude telo reagovať v najbližších dňoch," snažil sa opísať svoje dojmy. Kolumbijsky pretekár upozornil, že najmä hlavne dvaja Francúzi majú momentálne veľkú formu. Tiež upresnil, čo bude robiť v nasledujúcich etapách. "Pozrite, Mikel bol veľmi dobrý a ani on ich neporazil. Vyzerá to, že do konca Tour budem pracovať v jeho prospech, a v prospech Alejandra. Obaja sú predo mnou, takže ich musím podporovať."
 
Z tábora Treku-Segafredo tiež neprišli najlepšie správy. Richie Porte finišoval na štrnástom mieste, a aj keď sa posunul na priebežnú dvanástu pozíciu, bol natoľko sklamaný, že si nenašiel čas a pred novinárov neprišiel. Vyjadrenie ponúkol aspoň Bauke Mollema. "Kontakt som stratil už na úvodných kilometroch, snažil som sa vrátiť, ale nebolo to možné. Na konci sa mi išlo ale o dosť lepšie, nakoniec som stratil tri minúty, takže moje šance na dobré umiestnenie v celkovej klasifikácii sú pochované. Bola to pekná previerka, nebol som však dosť dobrý, aby som udržal krok s najlepšími. Otvára mi to ale veľa možností, môžem chodiť do únikov. Richie tiež stratil čas, ale u neho existuje šanca dostať sa do najlepšej desiatky. To bude našim cieľom, pomôcť mu dostať sa tam," citoval Holanďana portál Wieler Flits.
 
 
quintana 19 tour sklamany movfb
Nairo Quintana (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Dva roky dozadu Romain Bardet zdvíhal všetkých domácich fanúšikov zo sedadiel. Bol veľmi blízko k tomu, aby vyhral Tour de France. Dnes bol blízko k tomu, aby nastúpil do auta. Športový riaditeľ Ag2r La Mondiale pre Cyclism'Actu vyhlásil, že jeho zverenec nezvládol Tour po psychickej stránke. "Nechcem, aby sa Romain vzdal, kvôli úcte k jeho kolegom a k celému tímu. Náš líder zostal uväznený vo svojich myšlienkach. Stále si hovoril, že to môže byť jeho rok. Dnes ráno sme necítili, že Romain bol nepokojný, nič nenasvedčovalo, že by mohol takto zlyhať. Je to však súčasťou príbehu šampióna. Keď sa nedarí, musíme to akceptovať, analyzovať. Keď sa nedarí ukáže sa charakter človeka. Som presvedčený, že Romain dobojuje tohtoročnú Tour až do samého konca," boli slová Vincenta Lavenu.
 
Vidieť bolo aj Petra Sagana, ktorý hneď po ostrom štarte zaútočil a snažil sa dostať do úniku. Hlavným cieľom bolo pozbierať čo najviac bodov do bodovacej súťaže. "Mojim cieľom bolo opäť získať čo najviac bodov, ako som mohol. To bol dôvod, prečo som tak skoro zaútočil a strávil deň v úniku. Bol som schopný zostať vo vedúcej skupine do polovice prvého stúpania, ale tempo v poslednej časti bolo príliš rýchle. Dal som zo seba všetko, čo som mohol." Sagan má po dnešnom dni pohodlný náskok pred ostatnými kandidátmi na zisk zeleného dresu, presnejšie 93 bodov. "Na šprintérskej prémii som získal sedem bodov. Zajtra máme pred sebou ďalšiu horskú etapu," nezabudol pripomenúť trojnásobný majster sveta.
 
 
sagan 19 tour zeleny na zadnom kolese bohfb
Peter Sagan zabával divákov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Sagan po prevzatí zeleného dresu zavítal aj pred mikrofón Samuela Brečku z RTVS, ktorému tiež ponúkol pohľad na dnešnú, intenzívnu, etapu. "Bol som v úniku, v prvom dlhom kopci som sa chcel udržať v prvej skupine, ale sa mi to nepodarilo. Nakoniec som zobral deviate miesto na prémii, sa mi zdá." Peter sa snažil dostať naspäť v klesaní, ale utečenci už boli ďaleko. "Chcel som aby sme ich ešte zišli, išlo mi o body, ale už bolo neskoro." Na záver si neodpustil vtipný dodatok, jemu vlastný. "Na devätnástich kilometroch som chytil 26 minút, to je celkom v pohodičke. Určite to bolo kontrolované," ukončil s úsmevom sériu našich reakcií.
 
 
Výsledky etapy
1. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 3:10:20 120
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06 50
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:06 25
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:08 15
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:08 5
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14  
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:30  
8. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:36  
9. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 00:38  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:53  
146. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 25:53  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 56:11:29 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 02:02  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 02:14  
4. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 03:00  
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 03:12  
6. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 03:12  
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 04:24  
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 05:22  
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:27  
10. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 05:38  
64. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 1:05:51  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 284
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 191
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 184
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 167
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 148
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 132
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 64
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 42
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 33
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
6. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 56:14:29
2. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:38
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 08:00
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 31:56
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 37:10
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 40:04
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop