Po Galibieri: Quintana o tímovom víťazstve, Pinot s Kruijswijkom priznali horší deň

25.7.2019, 19:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Prvý z trojice alpských dní nepriniesol veľkú búrku (okrem Sagana, ktorý utekal pred krúpami), no čiastočne znovuzrodil Naira Quintanu. Ten nešetril veľkou chválou tím, ktorý dobre pracoval celú Tour a konečne za to získal aj odmenu. Nairo dokonca na Galibieri nebol pomalší ako favoriti. Aj keď Alaphilippe stále nechce snívať, Bernal uznal jeho kvality. Buchmann s Landom odôvodňovali Alaphilippovo "prežitie" tempom, ktoré nebolo až také besné. Za to Pinot s Kruijswijkom priznali horší deň. Apropo Landa, ten ešte stále hovorí o pódiu.
 
Zdalo sa, že Nairo Quintana má po Tour. Bol už mimo Top 10, v Pyrenejách odpadal veľmi skoro a navyše v tíme nemal ideálnu pozíciu ani náladu, keďže už je hotovou vecou, že odchádza. No podobne ako vlani sa zaťal v jednej z náročných etáp záverečného týždňa a bol najsilnejším pretekárom z úniku. "Toto víťazstvo odráža, koľko snahy sme vyvinuli posledné mesiace. Svedomito sme pracovali, ale vytúžené veci neprichádzali. Preniesli sme sa cez to a neprestali sme sa snažiť. Vedel som, že by mi mohol dnešný deň sadnúť, s tímom sme rozprávali o viacerých stratégiách. Nakoniec môžeme oslavovať etapový triumf. Skúšali sme to aj s Mikelom a korigovali sme tempo, aby mohol atakovať a posunúť sa do lepších pozícií. Osobne si myslím, že som si počínal dobre, ale toto je tímové víťazstvo. Od začiatku Tour pracovali dobre a pomáhali mi. Keď som na Tourmalete stratil čas, bolo u nás veľa smútku, ale sme tu. Víťazstvo venujem kolegom, rodine a krajine - vždy ma podporovali v dobrom aj zlom. Je to silná emócia vyhrať takýto typ etapy. Tu som ako ryba vo vode, kopce ma vždy vedia nadchnúť," povedal pre tímový web 29-ročný vrchár, ktorý sa posunul na siedmu pozíciu GC s mankom 3:54. Strata 62 sekúnd v šprintérskej etape ho ale zrejme napokon príliš mzrieť nebude, lebo dnešný výkon sa už zajtra iste ohlási.
 
 
quintana 19 tour podium medaila asofpb
Nairo Quintana na pódiu (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Romain Bardet bol ďalším odpisovaným mužom 106. ročníka Tour. V kopcoch mu to absolútne nešlo a vypadol až z Top 20. Ani dnes mu jeho primárny cieľ nevyšiel. Chcel vyhrať etapu a bol aj veľmi silný, ale úplne zaváhal v rozhodujúcom momente. Reagoval na Quintanov atak dvihnutím zo sedla, ale po troch šliapnutiach to vzdal. "Snažím sa znovu objaviť sám seba. Tour de France prešla rýchlo. Bol som na nej akoby neprítomný, nejestvujúci. Už bolo načase sa zobudiť a dúfam, že to potrvá aj budúce dva dni. Tím ma značne podporoval. Pochyboval som o sebe, rozmýšľal, čo tam vôbec robím. Ale vedel som, že Tour nekončí," vravel denníku L'Equipe. Vďaka novému pravidlu o mamutích bodoch z náročných kopcov ale vyzliekol Tima Wellensa a zo spackanej Tour sa ešte môže stať bodkovaná. "Dres ma veľmi povzbudí. Dnes som sa bavil. Chcel by som etapové víťazstvo, ale uspokojím sa aj s ním. Ešte mám dva dni na maximálny výkon a udržanie si bodkovaného dresu. Celú organizáciu svojej sezóny som sústredil okolo Tour. Mám rád tieto preteky, dávajú mi feedback. Keď prehráme, pýtame sa, prečo, keď sme tomu toľko obetovali. Mal som veľa pochýb, smútku, otázok. Ale som rád, že som začal s útočením. Budem o dres najlepšieho vrchára bojovať. Ale to mi nevezme všetky otázky, ktoré sa sám seba spýtam na konci Tour," filozofoval druhý muž Tour z roku 2016.
 
Skvelý výkon podal aj Alexej Lutsenko, ktorý bol silnejší ako mnoho vrchárov a ostal tak verný svojej povesti superunikára. "Bol to veľmi ťažký deň, lebo všetky tímy chceli mať v úniku ľudí a šlo sa tvrdo. Podarilo sa mi dostať sa dopredu a snažil som sa zvládať aj selekcie. Na Galibieri mi športový riaditeľ povedal, aby som skúsil zaútočiť. Nevyšlo to na prvý raz, ale keď som videl, že som odpáral Yatesa, to mi dodalo extra motiváciu. No so stúpajúcou nadmorskou výškou som vedel, že vstupujeme do teritória Quintanu a s ním budem mať veľký problém. Nemal som šancu sa ho udržať, tak som šiel s Bardetom, ale už mi nohy vypovedali službu. Ale za tretie miesto v takejto etape som rád. Uvidím, ako zareagujú nohy na dnešok v ďalších dňoch," cituje tímový web Kazacha, ktorý po dlhšej dobe mohol výraznejšie ukázať svetu národný dres na najslávnejších pretekoch.
 
 
quintana 19 tour podium medaila asofpb
Alexej Lutsenko (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Cenu za najbojovnejšieho jazdca si odniesol Greg Van Avermaet, ktorý v závere pracoval pre kolegu Pouwelsa, ale tímu CCC to ideálne nevyšlo. "Naším cieľom bolo vyhrať etapu. Ešte sa tak nestalo, ale fakt sa snažíme. Včera som bol tretí, už som skončil aj štvrtý a piaty, čo nie je tak zlé, a samozrejme, kolegovia skákali do únikov. Snažíme sa a reprezentujeme CCC do televízie, čo je pre nás tiež veľmi potrebné. Tento deň bol veľmi ťažký, jeden z najťažších na Tour, ale bolo fajn byť v brejku s kolegami Pauwelsom a Geschkem. Ku koncu sme šli na Pauwelsa a na Izoarde som sa usiloval Sergea naviesť do dobrej pozície. Siahol som veľmi hlboko do rezervoára síl, aby som svojich 75 kíl preniesol cez kopce. Nebolo to ľahké, ale celkovo mám z toho dobrý pocit a teší ma to," povedal muž, ktorý, tak ako povedal, je na tejto Tour mužom 3-4-5. miest. Jazdí dobre, ale nie tak, aby naozaj dosiahol niečo dôležité.
 
Najspokojnejším spomedzi vrchárov je Egan Bernal. Keďže Pinot ešte pred etapou ohlásil pokoj zbraniam a Kruijswijk tam už nemal domestikov, po odpadnutí posledného pomocníka z Ineosu prišiel atak mladého Kolumbijčana. Náskok získal okamžite, hneď ho to aj motivovalo a už šiel naplno až do cieľa. Získal 32 sekúnd. V rozhovore pre kolumbijský portál El Espectador sa celkom odviazal: "Do čerta, neverím tomu. Bojujem na Tour de France. Tím mi povedal, že si tu robím kariéru. Som druhý celkovo, no najlepší je ten prvý. Je najsilnejší, v jeho kariére sa nepredviedol ako čistokrvný vrchár, ale je fantastický. Cítim sa dobre, motivovalo ma, že som na Juliana získal tridsať sekúnd. Každá sekunda je dobrá. Podľa mňa je najlepší. Je to jazdec, ktorému sa darí vo všetkých oblastiach. Ešte nemám plán, konám podľa pocitov v etape, niektoré dni sa cítim lepšie než iné." V celkovom poradí ešte takto vysoko nikdy nebol. Na druhej pozícii stráca iba 90 sekúnd, o päť menej ako kolega Thomas.
 
 
quintana 19 tour podium medaila asofpb
Egan Bernal na Galibieri (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Vlaňajší víťaz sa kilometer pred vrcholom Galibieru zachoval zvláštne. Vpredu mal Bernala, ale rozhodol sa vydať za kolegom útokom. Zbavil sa síce Alaphilippa, ale všetkým vrátane Gerainta Thomasa muselo byť jasné, že sa k nim v zjazde vráti, pretože sa dostal do problémov príliš neskoro. V konečnom dôsledku kvôli tomu Bernal prišiel o pár sekúnd a ešte aj Geraint sledoval, ako ho súperi docvakli. Spokojný rozhodne byť nemohol. "Chcel som vidieť, čo sa stane. Na Galibieri sme chceli tvoriť preteky a mali sme mužov vpredu. Potom dostal Egan signál zaútočiť a dal tým veci do pohybu. Nemal som na výber, musel som ísť za ním. Potom som trochu spomalil, aby som otestoval situáciu a videl, čo sa bude diať. Ale z kopca sme šli spolu. Bol to pre nás dobrý deň, lebo Egan mohol získať nejaký čas späť. Vedel som, že bude ťažké Alaphilippa vyzliecť, ale ešte tu máme dve horské etapy." Cyklistický svet bude veľmi zvedavý na to, ako to bude medzi dvoma kohútmi pokračovať. Mladík získal na skúseneho barda v kopcoch čas už štyrikrát. Brit na La Planche de Belles Filles a v časovke.
 
Julian Alaphilippe si opäť mohol poriadne vydýchnuť. Pri sebe mal takmer odstúpeného, no už uzdraveného Enrica Masa a narozdiel od minulej nedele správne vyhodnotil obe kľúčové situácie. Bernala i Thomasa nechal ísť. Šiel svojím tempom. "Dal som do toho všetko a hľa, ešte stále mám žltý dres. Som spokojný. Ďakujem kolegom, lebo všetci dnes odviedli vynikajúcu prácu. V závere to bolo ťažké a až do Bernalovho a Thomasovho ataku som mal dobrý deň. Potom to bolo horšie. Ale zjazd som zajazdil rýchlo, asi aj najrýchlejšie. Riskoval som, chcel som nadovšetko uchrániť svoj dres a podarilo sa. Moja strata na Bernala mohla byť horšia vzhľadom na dnešný profil trate. Skoro celý deň sme udávali tempo. Dnes som mohol stratiť všetko, ale držím sa. Som veľmi spokojný. Som optimista, ale stále nezačínam snívať. Tieto etapy budú ešte ťažšie než všetko doteraz," povedal žltý muž, ktorý bude musieť aj v ďalších dňoch bojovať proti extrémne silnej svorke vlkov zo všetkých strán.
 
 
quintana 19 tour podium medaila asofpb
Julian Alaphilippe na Galibieri (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Thibaut Pinot strácal a stále stráca na vytúžený dres 1:50, ale dnes ho to nechalo chladným. Že Alaphilippa nepovažuje za súpera, fajn, ale nereagoval ani na Bernala a nemôže vedieť, či ho tých dnešných 32 sekúnd ešte nebude mrzieť. A bolo by to aj viac nebyť Thomasa. Priznal, že nemal ideálne nohy. "Dnes so bolo vyrovnané. Nemal som dobrý deň, ale aj také musia prísť. Snažil som sa udržať sa s najlepšími, ale s Bernalom som neuspel. Je veľmi silný. Geraint Thomas tiež predviedol silný atak, ale vedel som naňho reagovať a dostať sa na vrchol Galibieru. Želám si, aby som mal lepšie pocity."
 
Aj Steven Kruijswijk jazdil defenzívnejšie a možno za tým bola aj absencia kolegov. Jumbo-Visma už nevyzeralo tak dobre ako v Pyrenejách, kde z ich tempa odpadávali aj hviezdy. Treba však pripomenúť ťažký pád Bennetta. "Keď Bernal vyštartoval, fú, to bol nástup. Ale potom Thomas šiel po svojom kolegovi. Bol som šťastný, že sme v zjazde všetci spolupracovali. Alaphilippe sa tam vrátil, lebo je dobrý v zjazdovaní. Potom sme museli minimalizovať straty na Bernala, ale nemohli sme priveľmi riskovať, lebo začalo pršať. Bolo to zradné. Nikto sa neodvážil ísť hranu, lebo všetci sa báli, aby nedošlo k nejakej kolízii. Necítil som sa dobre, ale podarilo sa mi prežiť dnešný deň. Ale asi som nebol taký zlý, ako som si myslel." Na záver mu ale nedalo nevrátiť sa k Ineosu: "Thomasovo prenasledovanie Bernala ma prekvapilo aj neprekvapilo. Je známe, že Thomas vie za jediný kilometer veľmi zrýchliť. Plán mal dobrý, ale našťastie zastal a mohli sme sa opäť spojiť. Na Bernalovom mieste som čakal skôr Pinota."
 
 
quintana 19 tour podium medaila asofpb
Buchmann a Kruijswijk na Galibieri (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Skvelo sa každý deň drží Emanuel Buchmann, ktorý býva aj zalepovačom atakov. V nedeľu si ustrážil Bernala, dnes Thomasa. "Movistar na Izoarde zrýchlil, takže som Gregora pri sebe potreboval. Chcem mu poďakovať, veľmi mi pomáhal, hlavne na vrchole a prvej časti Galibieru. Tam tempo nebolo až také besné a asi z toho dôvodu nás mohol Alaphilippe nasledovať až hore. Keď Bernal zaútočil, čakali sme, čo na to Jumbo-Visma. No nič sa nedialo. Vyštartoval som potom za Geraintom a spolu s Pinotom sa nám podarilo ho dôjsť. Povedal by som, že to bola najťažšia časť pretekov. Alaphilippe na chvíľu odletel, ale v zjazde sa vrátil. Takže, dnes nebol deň, kedy by sa dalo nahnať veľa času, ale naopak - mohli ste stratiť čas, keby ešte zaútočil v zjazde, čomu sme sa vyhli. Nohy sú vo forme a som pozitívny ohľadom nasledujúcich dvoch horských etáp." Z najlepšej šestky má ale najhoršiu východiskovú pozíciu s mankom 2:14 a aj keď by to možno pred Tour bral, predsa len je veľmi blízko úžasného úspechu, teda mal by byť aktívny.
 
Movistaru sa znova vymenil líder, hoci dobre vedia, že Nairo na siedmej pozícii asi nevydrží. Na to, že Mikel Landa počas voľného dňa hovoril o pódiu, dnes premrhal deň. Vpredu bol Quintana, ale nič mu nebránilo vyraziť za Bernalom. Pravda teda musí byť taká, že na to nemal. "Všetci vieme, aký je Nairo tvrdý. Nikdy sa nevzdáva a dnes ukázal, kým je. Dostal sa do úniku, šiel dobre a takticky sme to vzhľadom na nasledujúce dni zvládli. Videli sme, že niekoľko jazdcov trpí, tak sme na Izoarde nastavili tempo my, ale potom sme prestali, aby brejk získal náskok. V GC skupine až do Galibiera neboli nejaké výrazné pohyby, čo Alaphilippovi umožnilo, aby ostal s nami. Má v sebe akúsi iskru a bol schopný prežiť ten ťažký moment. Ešte stále sa drží a všetci to obdivujú. Keď sme my mali Naira vpredu, znervózňovali sme to rivalom a musel som rešpektovať tú pozíciu, na akej som bol. Nemohol som nič skúšať, aby Nairo udržal náskok. Favoriti si počínajú dobre. Bol to ťažký deň a fakt, že nikto nestratil viac času, znamená, že to bude tesné. Uvidíme, či využijeme dostupné príležitosti na to, aby bol niekto z nás na pódiu. Nikomu už nedoprajú dlhý únik, ale čakajú nás ešte drsné profily," povedal Španiel, ktorý tak znova utrúsil poznámku o pódiu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Krízu mal ich tretí človek Alejandro Valverde, ktorý zo skupiny favoritov akosi zmizol ešte pred Alaphilippom a aj keď i on patrí medzi skvelých zjazdárov, už sa vrátiť nedokázal a dostal minútu. Možno aj preto sme tentoraz na webe tímu jeho vyjadrenie nenašli. Lakmusovým papierikom, že sa dnes nešla absolútna podlaha, bol Rigoberto Urán. Aj keď v časovke šiel bravúrne, v horách už horšie a len tak-tak sa drží v Top 10. Dnešok ale zvládol bez najmenšieho problému. Pred novinármi ale utekal tak ako Peter Sagan, keď ho v cieli zastihli krúpy.
 
S Galibierom sa poriadne vytrápil Richie Porte. Na vrchole mal desaťsekundovú medzeru, ale zvládol to. "Toto bola pravdepodobne kráľovská etapa a som rád, že som prišiel do cieľa. Bolo som na tom fajn, až kým Bernal zaútočil, a v zjazde som sa vrátil. Zajtra je ďalší ťažký deň, vysoká nadmorská výška... Tieto preteky ešte nie sú ani zďaleka rozhodnuté." Z Top 10 ho vytlačil Quintana. Jeho cieľom ale určite bude posun na symbolickú prvú stranu výsledkov. Koniec-koncov, v celej kariére sa mu to podarilo iba raz. Nevyzerá to však na nejaké ataky, skôr minimalizáciu strát.
 
 
Výsledky 18. etapy
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 5:34:15 120
2. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:35 50
3. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 02:28 25
4. KÄMNA Lennard Team Sunweb link ikonka 02:58 15
5. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:00 5
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 04:46  
7. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 04:46  
8. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 04:46  
9. PAUWELS Serge CCC Team link ikonka 04:46  
10. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 05:18  
154. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 36:36  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po 18. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 75:18:49 25
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:30  
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:35  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:47  
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:50  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:14  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:54  
8. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:54  
9. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:33  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:58  
85. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:13:11  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 18. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 18. etape
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 86
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 74
3. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 60
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 58
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 50
6. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 45
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 18. etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 75:20:19
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 17:07
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 48:11
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 56:56
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 1:02:20
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 1:09:18
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop