Reakcie: Carapaza potešilo druhé miesto, Rogličovi sa uľavilo, Carthy nič neľutuje

7.11.2020, 21:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Posledná horská etapa tohtoročnej Vuelty je za nami. Definitívne sa tak utriaslo celkové poradie. Gaudu po svojom triumfe vychvaľoval tímového kolegu. Roglič vravel o vzrušujúcom konci a privítal blížiaci sa vytúžený oddych. Carapazovi útok na červený dres nevyšiel, no napriek tomu sršal spokojnosťou. Carthyho potešil prejavený progres a Martin poďakoval svojmu tímu za vloženú dôveru.
 
 
David Gaudu dnes šikovne zvolil pobyt v úniku. Ten mu otvoril bránu za druhým etapovým úspechom a zároveň k posunu o tri priečky vyššie v celkovom poradí.
"Bruno Armirail bol dnes kľúčovým mužom na ceste k úspechu. Myslím si, že je jeden z najlepších domestikov na svete. Moje dnešné víťazstvo patrí práve jemu, ale i celému tímu," zložil Gaudu poklonu svojmu tímovému kolegovi, "V závere som sa rozhodol zaútočiť a vložiť do toho všetkú svoju energiu. Zaútočil som ešte pred tým finálnym úsekom, kde začalo fúkať. Bolo to zložité, no podarilo sa mi udržať svojich súperov ďaleko vzadu. Ráno som premýšľal nad tým, že by to dnes mohla byť etapa pre mňa. Podobné poveternostné podmienky mi väčšinou svedčia. Podarilo sa mi tiež vyšplhať na ôsme miesto v celkovom poradí, čo si veľmi cením. S dvoma etapovými víťazstvami a celkovým umiestnením v prvej desiatke považujem tohtoročnú Vueltu za veľmi úspešnú," prehlásil Gaudu.
 
 
gaudu 20 vuelta triumf 2 asofv
Triumf Davida Gaudua (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Po náročnych horských previerkach bola na tvári Primoža Rogliča badať úľava. Slovinskému cyklistovi ušiel triumf na Starej dáme v predposlednej etape. Na španielskych pretekoch si to tentokrát dokázal postrážiť, i keď Carapazov atak mu to výrazne znepríjemnil: "V posledných kilometroch to bolo veľmi vzrušujúce," uviedol Roglič, "Vedel som, že si celkové vedenie postrážim, ak si udržím svoje tempo. Nakoniec to klaplo a udržal som si červený dres pod svojou kontrolou. Carapaz ukázal, že je v podobných stúpaniach veľmi silný. Nie vždy som mal všetko pod kontrolou, ale nikdy som sa nebál toho, že by som mal stratiť dres. Stále som jazdil sústredene, venujúc sa viac sebe ako svojim súperom, a to sa ukázalo ako dobrá taktika. Moji spolujazdci odviedli skvelú prácu v dnešnej etape, ako i počas celej Vuelty. Čaká nás ešte posledný deň, dojazd do Madridu a potom už vytúžený oddych," povedal dobre naladený Slovinec.
 

 
 
Richardovi Carapazovi to dnes aj napriek veľkej snahe nevyšlo. Vďaka svojej aktívnej jazde na poslednom stúpaní výrazne skresal Rogličov náskok, avšak na korisť červeného dresu to nestačilo. Ekvádorský vrchár je aj, odhliadnuc od toho, so svojim predstavením na Vuelte spokojný: "Dnešnú etapu som si skutočne užil a je mi veľkým potešením skončiť na Vuelte druhý. Tím pre mňa odviedol kus práce, vždy sa ma snažili držať vpredu na dobrých pozíciách. Ukázali sme tu trochu drzosti a trochu odvahy a vyskúšali sme všetko, čo sme mohli, na to aby sme zvíťazili. Osobne som veľmi spokojný s druhým miestom na Vuelte a rovnako som spokojný aj so svojou sezónou a myslím si, že s ňou môže byť spokojný aj celý tím," vyjadril sa Carapaz pre tímový web Ineosu.
 
 
carapaz 20 vuelta roglic utok asofv
Útok Carapaza (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
EF Education si v Španielsku pripísalo tri etapové víťazstvá a ich líder sa navyše zajtra v Madride postaví na pódium. Hugh Carthy má za sebou životnú Grand Tour. Aj dnes jazdil v závere aktívne a snažil sa útočiť. Na Primoža Rogliča napokon nevyzrel, ale udržal si výborné tretie miesto v celkovom poradí. "Snažil som sa dnes vyskúšať Rogliča aj Carapaza. Nakoniec to síce nestačilo, ale dal som do toho maximum a nič neľutujem. Celý tím odviedol v uplynulých troch týždňoch skvelú prácu. Bez nich by som sa neumiestnil tak vysoko. Som hrdý na všetkých svojich spolujazdcov a aj na seba samého. Podarilo sa mi spraviť veľký pokrok a ukázal som všetkým svoju silu," povedal bezprostredne po pretekoch Carthy.
 
Výborný výsledok na tohtoročnej Vuelte dosiahol aj Daniel Martin. Írsky pretekár to dosiahol aj napriek slabšej tímovej podpore. Sympatický írsky pretekár si z tohto podujatia môže veľa vziať. Podarilo sa mu triumfovať v tretej etape, teda po viac než dvoch rokoch. Navyše jeho pôsobivé štvrté miesto v celkovom poradí je zároveň jeho najlepším kariérnym umiestnením. Na Tour de France v roku 2017 skončil celkovo šiesty.
 
"Sú to jedny z najťažších pretekov, ktoré som kedy absolvoval. Na začiatku dnešnej etapy som sa cítil dobre, ale v závere mi potom trocha došli sily. S chladom, dažďom a divokým tempom po celý deň to pre mňa nebolo jednoduché. Chcel som zaútočiť na pódium, ale moji súperi boli o niečo silnejší. Som som však neuveriteľne hrdý na to, čo sme za posledné tri týždne dosiahli. Israel Start-Up Nation ma minulý rok angažoval s vierou, že dokážem dosiahnuť práve takéto výsledky. Som šťastný, že som sa im takto mohol odvďačiť. Pre celý tím je to zároveň obrovský míľnik a v budúcnosti budú naše ambície ešte vyššie," povedal Martin.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 17. etapy
 
 
Izrael do budúceho roka výrazne posilnil svoj káder. Prichádza najmä štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome s ambíciou na piaty triumf na Starej dáme. Okrem neho angažoval izraelský celok aj Michaela Woodsa, Sepa Vanmarcka, Patricka Bevina,  Daryla Impeyho a mnohých ďalších pretekárov.
 
Enricovi Masovi sa nepodarilo napodobniť vlastný úspech spred dvoch rokov. Niekoľko slabších chvíľ v kopcoch a pokazená časovka ho tentokrát stáli pódiového umiestenia. Španielsky mladík z Movistaru však potvrdil dobrú formu a budúci rok môže mať opäť tie najvyššie ambície: "Ak porovnáte, ako sme zahájili túto sezónu s tým, ako ju teraz ukončíme, tak si myslím, že môžeme byť vo výsledku spokojní. V treťom týždni som nemal som také čerstvé nohy, aké zvyknem mať. Stále som v nich ešte cítil náročnú Tour. Som šťastný, že sme s tímom vyhrali súťaž družstiev a že sa v Madride všetci postavíme na pódium. Teší ma tiež moje piate miesto, i keď som chcel samozrejme viac. Vždy sa snažím dávať si ambiciózne ciele. Celkovo to bola zvláštna sezóna. Bola prvá v mojom novom tíme a myslím si, že všetky skúsenosti, ktoré som nadobudol ma do budúcna posilnia," vyjadril svoje presvedčenie Mas.
 
Líder Bory Felix Grossschartner prichádzal na Vueltu so skromnými ambíciami. Bora mu pri absencii svojich najväčších lídrov dala priestor ukázať sa a pobiť sa o dobré umiestnenie v celkovom poradí. V kopcoch sa dlho držal s najsilnejšími. Dnes sa však prepadol o dve priečky nižšie, na deviatu pozíciu. Rakúsky vrchár je aj napriek tomu so svojou prelomovou Grand Tour spokojný: "Pravdaže som trochu sklamaný. Vpredu dnes bola veľmi veľká skupina. Na poslednom stúpaní som mal technické problémy a opraviť ich ma stálo priveľa energie. Nakoniec som stratil dve pozície v celkovom poradí, ale stále som zostal v najlepšej desiatke, takže mám byť na čo hrdý," povedal Grossschartner pre tímový web Bory.
 
 
Výsledky etapy
1. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 4:54:32 100
2. MÄDER Gino NTT Pro Cycling 00:28 40
3. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 01:05 20
4. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 01:05 12
5. DONOVAN Mark Team Sunweb link ikonka 01:53 4
6. STORER Michael Team Sunweb link ikonka 01:53  
7. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 02:23  
8. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 02:35  
9. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 02:50  
10. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 02:56  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 69:17:59 20
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:24  
3. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:47  
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 02:43  
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 03:36  
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 07:16  
7. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 07:35  
8. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 07:45  
9. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 08:15  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 09:34  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop