Naša reprezentácia prešla zmenami, rozprávali sme sa o nich s hlavným trénerom

15.2.2016, 19:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Do vlaňajšej sezóny fungovali slovenské reprezentačné výbery samostatne. Martin Riška mal rozpočet, zodpovednosť a vyberal pretekárov u dvadsať trojkárov, Jozef Jelža sa staral o juniorov, Vladimír Hnáth o kadetov a Peter Medveď o ženy. Na EH a MS sa SZC pre elitnú kategóriu dohodol s Jánom Valachom.
 
Slovenský zväz cyklistiky a komisia cestnej cyklistiky sa rozhodli, že v novej sezóne vznikne funkcia jedného človeka - hlavného trénera cestnej cyklistiky, ktorý bude mať na starosti celý rozpočet, logistiku, koordináciu i zodpovednosť za všetky reprezentačné kategórie a rozhodovať bude aj o tom, ktorí tréneri - športoví riaditelia, maséri, mechanici či metodici mu v tom budú pomáhať koncepčne, alebo na jednotlivé akcie. Je za tým snaha o sprehľadnenie a zjednodušenie všetkého, no najmä potreba prepojenia jednotlivých vekových kategórií, spoločná zimná príprava či viaceré sústredenia počas sezóny naprieč kategóriami.
 
V novembri prebehlo výberové konanie a komisia cestnej cyklistiky určila za tohto "supertrénera", ako sme ho nazvali, Martina Rišku. Päťnásobný majster SR toto označenie odmieta, nepáči sa mu. Aké má s reprezentáciou plány sa dozviete z nasledujúceho rozhovoru.
 
 
Začnime tým, aká je tvoja základná vízia práce hlavného trénera...
 
Chcem takmer spojiť kategóriu juniorov a do 23 rokov, aby sa chlapci viac ťahali a zároveň nebol prechod medzi týmito kategóriami taký náročný. Chcem týchto cyklistov lepšie pripraviť na prechod, ktorý nie je jednoduchý. Čas ukáže, či sa to mne podarí zmeniť. Rozumiem tiež, že moja predstava môže byť trochu iná ako to bolo doteraz, takže nebude to vôbec jednoduché realizovať, ale, samozrejme, nechcem byť opozíciou voči klubovým trénerom. To by dobre nedopadlo. Dúfam, že nájdeme správny kompromis a výsledkom budú motivovaní, pripravení, výkonní a v reprezentácii aj elitných tímoch použiteľní cyklisti. Chcem, aby sa chalani ťahali. Ak je v klube jeden najlepší, nemá ho kto potiahnuť, ale v reprezentácii áno. Taktiež netreba zanedbať prípravu po psychickej stránke, pretože cyklistika je aj o hlave a premýšľaní. Verím, že keď budeme s pretekárom systematicky pracovať šesť rokov, nasadneme na správny vlak a nebudeme ho chytať na poslednú chvíľu. A, samozrejme, budem sledovať aj kadetov.
 
 
Kto ti v tom bude pomáhať? Máš už kompletne zložený tím?
 
Zatiaľ som dohodnutý s Danielom Kľúčikom, ktorý povedie ženy a juniorky. Peter Medveď do toho znova ísť nechcel. Kadetov a kadetky predbežne zastreší Vladimír Hnáth. Pôvodne som rátal, že s juniormi mi pomôže Adam Szabó a s U23 Matej Vyšňa, ale Adam na celý rok odcestoval do Malajzie a Matej je totálne zaťažený. Zatiaľ som teda na tieto dve kategórie sám a pre niektoré výjazdy som ústne dohodnutý s Milanom Novosadom a s Kuriérmi pomôže Vyšňa. Eliťáci sú samostatní, tam postačuje tréner na dané akcie, čiže tento rok OH, ME, MS. Rozprával som sa s chalanmi, koho by chceli a keďže vraveli, že sú spokojní s Jánom Valachom, meniť to nebudem. Získava nové skúsenosti v Tinkoffe, takže to je dobré.
 
Zadelenie ďalších ľudí bude od pretekov k pretekom iné. Rátam s mechanikmi Jakubom Bučom a Jánom Bubelínym. Občasne s Borisom Mičudom a Milanom Lukáčom. Masér tradične Tomáš Liška a pomôže tiež Roman Martinčik. Chcem, aby na všetky etapáky cestoval športový riaditeľ, mechanik aj masér, teda traja bafíci, aby sa nebolo na čo vyhovárať a cyklisti nešli iba na výlet v pretekárskom štýle zachráň sa kto môžeš.
 
 
okolo svk 1 08
Jakub Bučo a Martin Riška na Okolo Slovenska (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Pretekový program si čitatelia nájdu v sekcii kalendára Slovákov, povedz nám, ako to bude s ME a MS. Vieme, že svetový šampionát v Katare bude rovinatý, ale počuli sme, že európsky naopak veľmi ťažký. Môžu tam už štartovať profesionálni pretekári. Predstavia sa tam aj naši?
 
Áno, Katar vieme, žiadne prevýšenie. Ale septembrové ME vo Francúzsku má byť extrémne tažké, juniori budú mať prevýšenie 2800 metrov, U23 3500 a Elite 4800. To znamená, že nie je vylúčené, že na tieto dve podujatia pôjdu úplne iní pretekári a nebude to ako vždy, že nominujeme čisto podľa celkovej výkonnosti. Do Kataru pôjdu šprintéri, do Francúzska vrchári, ak takých nájdeme. Každý cyklista dostane za úlohu pripravovať sa na svoj vrchol - rovina / kopce / časovka. Čo sa týka ME a elitných ľudí, bude na Jánovi Valachovi, ako sa s nimi dohodne. Neviem teraz, ako bude vyzerať zostava a nechcem špekulovať. Na ME môžeme postaviť šesť Slovákov v každej kategórii. Je však možné, že všetky miestenky nevyužijeme. Nikto tam nepôjde na výlet s tým, že odštartuje a ďakujem pekne.
 
 
Tento rok bude na MS novinka, a to možnosť štartu dvadsať trojkárov z tímov World Tour v kategórii U23 (ak pred tým neštartovali za Elite). V tom prípade by sa Erik Baška stal jedným z favoritov na titul majstra sveta. Najprv sa tam ale treba kvalifikovať. Ako sa to podarí, keď Erik nezískava body v európskom kontinentálnom rebríčku?
 
Kritériá zatiaľ neboli zverejnené, neviem ako to bude. Predpokladám, že bude potrebné vybojovať sto UCI bodov ako pominulé roky, resp. získať body v Nations cupoch v prípade Bašku. Som dohodnutý s generálnym manažérom Tinkoffu Stefanom Feltrinom aj Jánom Valachom na uvoľnení Erika pre Nations cupy Okolo Flámska U23 a Tour de Picardie. Predpokladám, že kritériá zverejnia čoskoro.
 
 
Ako ste strávili obdobie mimo sezóny? Kde všade ste boli a ešte plánujete ísť?
 
V novembri som ešte ako tréner U23 bol v Nízkych Tatrách. Sústredenie bolo zamerané na všeobecnú vytrvalosť. Boli tam aj juniori druhoročáci. V januári sme boli na Pradede v Jeseníkoch. Tam boli tiež obe tieto kategórie. Teraz sme v chorvátskych Vodiciach, kde je osem najlepších dvadsať trojkárov okrem Erika Bašku, s ktorými počítam na jarné Ncupy. Na začiatku marca čaká niečo podobné juniorov, ktorých doplnia aj 4-5 dvadsať trojkári, ktorí nebudú mať pretekový program. V druhej polovici marca majú juniori poväčšine sústredenia so svojimi klubmi.
 
 
repre ilustrak preteky
Matej Vyšňa a Matej Krajíček v drese reprezentácie (© Cycling-Info.sk)
 
 
S ktorými pretekármi pracuješ v kategórii juniorov a U23?
 
Juniori sú jasní. Traja najlepší druhoročáči a traja prvoročáci podľa výsledkov slovenského pohára. Sú to teda Michalička, Oros, Foltán, Štoček, Varhaňovský a Chren. Jazdci do 23 rokov sú rozdelení v troch skupinách. Prvá Malovec, Bellan, Harag, Strmiska. Druhá Lajcha, Zimnány, Szász, Kvietok. Tretia Krajíček, D. Baška, Dubeň a Babič. Pracujem hlavne s prvými dvoma.
 
 
Spomínal si, že sa niektorí pretekári budú pripravovať aj na časovku. Ako chcete teda zápasiť s veľkým slovenským nedostatkom?
 
V tejto disciplíne ozaj dlhodobo zaostávame a musíme to zmeniť. Nestane sa to z večera do rána, ale postupne bojovať. V apríli mám sústredenie s niektorými juniormi, ktorých na to budeme pripravovať. Budeme parametre chlapcov a funkčnú diagnostiku konzultovať s Jurajom Karasom. Potom sa pokúsime pracovať s výsledkami z laboratória. Musíme postupne stúpať vo výsledkových listinách časoviek.
 
 
Môžeš menovať pretekárov, ktorí by mohli mať na túto disciplínu najlepšie predpoklady?
 
Hlavne Andrej Strmiska a Samuel Oros. Verím, že sa bude dať pracovať aj s Tomášom Personom a Jurajom Michaličkom. U juraja hlavne kvôli celkovému poradiu na etapákoch. Myslím si, že s juniormi sa dá pracovať, môže vyskočiť ktorýkoľvek.
 
 
Až sedem cyklistov U23 má vo svojich radách Dukla Banská Bystrica. Konzultuješ s ňou svoje kroky?
 
Samozrejme, s Martinom Fraňom sme v kontakte a predbežne máme zadelených cyklistov na jednotlivé štarty. Je to zatiaľ taký živý organizmus, uvidíme. Bavili sme sa o tom, čo pôjdeme ako reprezentácia, čo Dukla. Povedzme si na rovinu, že ak by mi Dukla neuvoľnila pretekárov na nejakú akciu, tak nemám z čoho postaviť tím, takže musí to byť všetko koordinované. Som rád, že vzťahy s Martinom sú veľmi dobré, dohody platia a máme spoločný cieľ. Budeme sa snažiť pracovať koncepčne a s dlhodobou víziou, ale musíme bojovať s kadečím a kadekým. Samozrejme, aj s rozpočtom.
 
 
riska martin okolo svk 2015
Martin Riška na Okolo Slovenska 2015 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Základné ciele hlavného trénera cestnej cyklistiky v roku 2016?
 
Dosahovať výsledky a zbierať body v Nations Cupoch, aby sme mali isté pozvánky na dobré preteky a zároveň sa dostali na vrcholné podujatia. Ak budeme v rebríčku krajín do 25. miesta, budeme si môcť vyberať, na ktorých pretekoch budeme štartovať, nie ako teraz u juniorov, že prosíkame organizátorov, aby nás pozvali na divokú kartu. Potom nemáme istý kalendár, nevieme dostatočne dopredu plánovať sezónu. No a to, čo som spomínal na začiatku. Adaptovať kadetov s juniormi a hlavne juniorov s U23. Na ME a MS budem rád za umiestnenie v prvej tretine/štvrtine štartového poľa. Samozrejme, v prípade štartu Erika Bašku na MS je to oveľa vyššie. Top 10. Výkonnostné ciele som zaslal SZC.
 
Vízie, plány aj ciele máme, ale samotná sezóna ukáže, ako to dopadne. Povedal som prezidentovi zväzu, aby to po sezóne rozanalyzovali, sadli sme si a jasne povedali, čo podľa nich bolo dobré, čo zlé. Ja tiež poviem svoj pohľad a uvidíme, čo ďalej.
 
 
Odišiel si z AWT-GreenWay, ostávaš pôsobiť v Dohňanoch?
 
Budem sa naďalej snažiť pomáhať novej trénerke Monike Kadlecovej a manažérke Ivane Štefánikovej s CK Dohňany. Majú tam teraz malé deti. Začali s tým akoby odznova, takže keď som doma, vyrážam na tréning k deťom. Zostavoval som teraz trať Karpatských pretekov kuriérov u nás. Slovenská etapa pôjde z Trenčianskych Teplíc do Starej Bystrice. Vzťahy s Dohňanmi fungujú, ale už si toho nemôžem vziať na hlavu veľa, takže ešte sa dohodneme.
 
 
Ďakujeme a držíme palce celej reprezentácii!
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop