Ďalší majstrovský rok ukončil Zlatý pedál, ktorý ponúkol množstvo nových laureátov

22.12.2017, 03:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Cyklistický galavečer pod názvom Zlatý pedál už po siedmy raz slávnostne ukončil sezónu aj kalendárny rok. Akcia sa tradične uskutočnila v priestoroch bratislavského hotela Holiday Inn, kde sa odovzdali ceny pre najlepších cyklistov Slovenska vo všetkých odvetviach nášho športu.
 
Zvyčajne sa Zlatý pedál konal medzi sviatkami 28. decembra, no vedeniu SZC sa zapáčil vlaňajší termín 21. decembra deň pred vyhlasovaním ankety Športovec roka. Hostiteľ večera a prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara neprivítal kompletnú cyklistickú špičku. Peter Sagan tretí raz neprišiel, keď zo sústredenia letel za manželkou do Monaka. Neobjavil sa napokon ani jeden profesionál z World Tour. Kvôli zlému počasiu naprieč Európou meškal let Juraja Sagana, Michaela Kolářa i Erika Bašku z Malorky viac ako tri hodiny a ich miesta tak ostali prádzne. O nepriaznivej situácii informoval hostí otec Saganovcov Ľubomír. Meškajúci let potvrdil aj Peter Zánický.
 
Napriek tomu večer spĺňal prísne spoločenské štandardy. Vystúpili hudobníci Henry Tóth, Marián Greksa i Tomáš Bezdeda, herec René Štúr či Ján Kočiš so svojou cyklotrialovou show. V úlohe moderátorky sa prvý raz predstavila športová redaktorka RTVS Oľga Hamadejová, ktorá vystriedala svojich kolegov z televízie Marcela Merčiaka a Jána Hudoka, ktorí Zlatý pedál moderovali v predchádzajúcich dvoch rokoch. Hamadejovú doplnil dnes už tradičný cyklistický moderátor Tomáš Ďutka, ktorý svojim humorom mierne potrápil viacerých ocenených nenavyknutých rozprávať pred publikom v žiari reflektorov.
 
 
pedal 17 3
Tomáš Bezdeda na galavečeri (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Vyhlásení boli postupne laureáti v pätnástich kategóriách. Prekvapenie sa nekonalo hlavne v dvoch, kde to ocenení ťahajú na najvyššej pozícii už sedem, resp. šesť rokov, a to Peter Sagan (cesta) a Martin Haring (cyklokros). Boli to zároveň jediní dvaja pretekári, ktorí obhájili víťazstvá. Po dlhých rokoch sa hlasujúci delegáti rozhodli pre zmenu v dráhovej cyklistike a cyklotriale. Alžbetu Bačíkovú a Tatianu Janíčkovú vystriedali ich kolegovia Matúš Štoček, resp. Samuel Hlavatý. V MTB cross-country ukončil kraľovanie bratov Lamiovcov Filip Sklenárik. Za kategóriu bikrosu ocenili Patrika Nagya, zjazdu Rastislava Baránka, paracyklistike Annu Oroszovú, masters Martinu Šichtovú a v sálovej cyklistike štvoricu krasojazdkýň Alica Vinczeová, Viktória Glofák, Henriett Domin, Dóra Szabó. Zvláštne ocenenie dostal päťčlenný pretekársky podporný tím Petra Sagana na MS v Bergene.
 
Ľubomír Sagan odniesol synovi aj cenu pre absolútneho víťaza ankety, teda najlepšieho cyklistu Slovenska pre rok 2017. V neobvykle rozsiahlej ďakovnej reči napríklad poďakoval zväzu za to, že mohol všetky dúhové úspechy svojho syna prežiť ako člen výpravy. Sagan získal toto ocenenie siedmy raz v rade, celkovo ôsmykrát. Na pomyselnom stupni víťazov mal tentoraz Patrika Tybora, ktorý sa tam posunul z vlaňajšej tretej pozície, a premiérovo mladého cyklotrialistu Samuela Hlavatého.
 
 
pedal 2016 top3
Ľubomír Sagan - Patrik Tybor - Samuel Hlavatý (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Za talent roka bol vybraný Martin Chren. Cyklista CK Olympik Trnava sa venuje najmä dráhovej cyklistike a má na svojom konte desiatu pozíciu v scratchi na tohtoročných juniorských MS. 
 
Cenu za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku tentoraz získali dvaja páni, a to reprezentant Československa, dlhoročný tréner Slávie ŠG Trenčín a mnoho rokov aj mládežnícky reprezentačný tréner Vladimír Hnáth, ktorý pred pár mesiacmi odišiel do zaslúženého dôchodku. Rovnako ocenili aj Juraja Kollára, ktorý osobne vybudoval prešovský Velodróm a v posledných rokoch zviedol tvrdý a napokon úspešný boj o jeho záchranu.
 
Novinkou bola prezentácia ďakovných listov Slovenského zväzu cyklistiky ľuďom, ktorí v roku 2017 mimoriadne pomohli slovenskej cyklistike buď každodennou prácou alebo organizáciou podujatia. Ďakovné listy dostali Milan Veselý (riaditeľ MSR a ČR v Žiari nad Hronom), Peter Antal (primátor a spoluorganizátor MSR a ČR), Pavol Miazdra (predseda komisie rozhodcov), Martin Riška (koordinátor cestnej cyklistiky, vedúci výpravy na MS) a Branislav Delej (manažér ŠK Velodróm Prešov).
 
Za Miss slovenskej cyklistiky 2017 si fanúšikovia prostredníctvom internetového hlasovania vybrali Simonu Slivkovú z CyS Akadémie Petra Sagana. Hlasujúci posunuli na druhú priečku Soňu Pilarovú z TJ Slávia ŠG Trenčín a titul druhej vicemiss patrí Tatiane Jasekovej z BIKEPRO SK.
 
 
pedal 17 2
Víťazky súťaže miss cyklistiky 2017 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Text tlačovej správy SZC k oceneným:
Víťazstvo v kategórii cestná cyklistika si vďaka mimoriadnym úspechom odnáša i tentokrát Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Cyklista, ktorý sa dokázal zapísať do histórie ako prvý jazdec s titulom majstra sveta trikrát po sebe, zaznamenal počas sezóny viaceré skvelé výkony a ďalšie triumfy.
Ocenenie v kategórii najlepší paracyklista si prebrala Anna Oroszová, ktorá preteká v kategórii WH3. Minulá sezóna patrila k tým najúspešnejším v jej kariére - získala druhé i tretie miesto na paracyklistických MS, 3.miesto na pretekoch svetového pohára v časovke jednotlivcov v Taliansku, čím si zároveň potvrdila konečné 2. miesto vo svetovom rebríčku UCI svojej kategórie.
V kategórii cyklotrial získal ocenenie najlepšieho cyklistu Samuel Hlavatý. Majster Slovenska vybojoval na mestských majstrovstvách sveta  Elite Men 20“ v Číne 4.miesto, čím prispel k výbornému výsledku Slovenska, ktoré obsadilo 5.miesto v súťaži národov.
Víťazkami kategórie sálová cyklistika sa stala štvorica ACT4 Slovakia v zložení Alica Vinczeová, Viktória Glofáková, Henrietta Dominová a Dóra Szabóová. Aj tento rok dokázali naše dievčatá obhájiť bronzovú medailu na majstrovstvách sveta v rakúskom Dorbine a zvíťaziť na viacerých pretekoch európskeho pohára.
Cenu v dráhovej cyklistike si tentokrát odniesol minuloročný talent roka Matúš Štoček (CyS – Akadémia Petra Sagana). Mladý cyklista si na Majstrovstvách Európy v portugalskej Anadii vybojoval 4. miesto v bodovacích pretekoch a na juniorských MS v talianskom Montichiari obsadil 13. miesto v omniu.
Medzi horskými cyklistami získal ocenenie Filip Sklenárik (PROefekt) za veľmi dobré 15. miesto na ME v XCE na Majstrovstvách Európy v talianskom Darfo Boario di Therme.
Cenu najlepšieho cyklokrosára si aj tentokrát odniesol najlepší slovenský elitný cyklokrosár a už šesťnásobný majster SR Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), víťaz pretekov UCI C2 v Ternitzi, Trnave, Košiciach, či 22. muž majstrovstiev Európy.
V disciplíne zjazd / four cross patrilo ocenenie Rastislavovi Baránkovi za víťazstvo jedného kola pretekov európskeho pohára na českom Špičáku a celkové 3. miesto v hodnotení Európskeho pohára.
Najlepším bikrosárom sa stal talentovaný Patrik Nagy, ktorý získal 5.miesto v semifinále ME vo francúzskom Bordeaux.
Titul najlepšieho masters cyklistu si odnáša Martina Šichtová, ktorá vybojovala aj na majstrovstvách sveta aj na majstrovstvách Európy v cyklokrose strieborné medaily.
 
 
Ocenení cyklisti a ich najväčie úspechy:
 
Cyklista roka 2017 - cyklotrial: Samuel Hlavatý
- majster Slovenska v kategórii ELITE
- 4. miesto na MS v Číne Elite Men "20"  
- 5. miesto na MS v Číne 2017, súťaž národov  

Cyklista roka 2017 - cyklokros: Martin Haring
- víťaz pretekov kategórie C2 – Trnava, Košice, Ternitz
- 28.miesto na Majstrovstvách sveta v Bieles, Luxembursko
- 22. miesto na ME v Tábore, Česká republika

Cyklista roka 2017 - sálová cyklistika: Alica Vinczeová, Viktória Glofák, Henriett Domin, Dóra Szabó
- 3. miesto na MS v Dorbirne, Rakúsko
- 1. miesto 3. kola Európskeho pohára v Bokode, Maďarsko
- 1. miesto 2. kola Európskeho pohára v Kolárove, Slovensko
 
Cyklista roka 2017 - masters: Martina Šichtová
- 2. miesto na ME v cyklokrose masters v Tábore, Česká republika
- 2. miesto na MS v cyklokrose masters v Mol, Belgicko
 
Cyklista roka 2017 - paracyklistika: Anna Oroszová
- 2. miesto na MS v cestných pretekoch v Pietermaritzburg, Juhoafrická republika
- 3. miesto na MS v časovke jednotlivcov v Pietermaritzburg, Juhoafrická republika
- 3. miesto na svetovom pohári, časovka jednotlivcov v Maniago, Taliansko
- UCI svetový rebríček za rok 2017 - konečné 2. miesto
 
Cyklista roka 2017 - BMX / bikros: Patrik Nagy
- 5. miesto v semifinále na ME v Bordeaux, Francúzsko, kategória 16 ročný
- 6. miesto 8. kola vo štvrťfinále Európskeho pohára vo Verone, Taliansko
- 26. miesto v celkovom hodnotení Európskeho pohára BMX
 
Cyklista roka 2017 - horská cyklistika zjazd / four cross: Rastislav Baránek
- víťaz  kola Európskeho pohára v Špičáku, Česká republika
- 12. miesto na ME v zajzde v Sestole, Taliansko
- 3. miesto v celkovom hodnotení Európskeho pohára
 
Cyklista roka 2017 - horská cyklistika cross country: Filip Sklenárik
- 15. miesto na ME v Cross Country Eliminator v Talianskom Darfo Boario di Terme
 
Cyklista roka 2017 - dráhová cyklistika: Matúš Štoček
- 4. miesto bodovacie preteky ME juniorov 2017 Anadia, Portugalsko
- 13. miesto omnium MS juniorov 2017 Montichiari, Taliansko
- 16. miesto omnium ME juniorov 2017 Anadia, Portugalsko

Cyklista roka 2017 - cestná cyklistika: Peter Sagan
- majster sveta v cestných pretekoch s hromadným štartom v Bergene, Nórsko
- víťaz 3. etapy Tour de France
- víťaz World tour pretekov GP de Québec
-  etapové víťazstvá na Tour de Suisse, Tour de Pologne, Tour of California
 
Talent roka 2017: Martin Chren
- 10. miesto, disciplína scratch, majstrovstvá sveta juniorov v dráhovej cyklistike v Montichiari, Taliansko
- 16. miesto disciplína scratch, majstrovstvá Európy juniorov v dráhovej cyklistike v Anadii, Portugalsko
 
Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku: Juraj Kollár
Otec myšlienky postaviť velodróm v Prešove a jeho zásluhou sa aj postavil. Postavil a následnej aj zariadil revitalizáciu tohto štadióna po jeho nefunkčnosti v roku 2017.
 
Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku: Vladimír Hnáth
Bývalý úspešný cyklista, reprezentant Československa, dlhoročne pôsobil ako reprezentačný tréner juniorov a kadetov a aj ako šéftréner na športovej škole v Trenčíne až do roku 2017.
 
 
Ďakovné listy:
 
Pavol Miazdra
Dlhoročný špičkový rozhodca, predseda komisie rozhodcov SZC. Má obrovskú zásluhu na tom, že sú preložené pravidlá UCI a sú zapracované do pravidiel SZC.
 
Milan Veselý
Generálny riaditeľ pretekov Spoločných majstrovstiev Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike 2017 v Žiari nad Hronom. Uvedené podujatie je považované za najlepšiu športovú akciu v roku 2017 na území Slovenskej republiky.
 
Peter Antal
Primátor mesta Žiar nad Hronom a autor myšlienky zorganizovať takéto významné a náročné podujatie ako Spoločné majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike 2017 v tomto meste.
 
Martin Riška
Koordinátor cestnej cyklistiky, ktorý sa posledné dva roky staral o logistiku na majstrovstvách sveta a Európy, kde získal Peter Sagan historicky prvý titul majstra Európy 2016 a svoj druhý a tretí titul majstra sveta 2016 a 2017.

Branislav Delej
Súčasný manažér klubu ŠK Velodróm Prešov, ktorý sa veľkou mierou zaslúžil o súčasné vzkriesenie cyklistického štadiónu v Prešove. Je potešiteľné, že ako bývalý cyklista Lokomotívy Prešov už nežije v Prešove, ale aj tak nezanevrel na prešovskú cyklistiku a zapojil sa do súčasného diania.
 
Tím Petra Sagana na Majstrovstvách sveta v Bergene
Reprezentanti, ktorí dôstojne reprezentovali Slovenskú republiku počas týchto pretekov a tvorili kvalitnú podporu pre Petra Sagana.
Juraj Sagan
Michael Kolář
Erik Baška
Marek Čanecký
Patrik Tybor
 
Zlatý pedál 2017 - celkový víťaz
1. miesto - Peter Sagan
2. miesto - Patrik Tybor
3. miesto - Samuel Hlavatý
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria zo Zlatého pedála 2017 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop