Dukla nám predstavila najkvalitnejší program histórie, čaká ich aj Okolo Slovinska

3.2.2018, 09:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Banskobystrická Dukla ostáva jediným slovenským kontinentálnym tímom. Už sme na jeseň minulého roka medializovali príchod Mareka Čaneckého, a medzičasom bol potvrdený aj angažmán Filipa Taragela. Teraz prišiel čas doplniť našu sekciu Kalendár Slovákov o ich program, ktorý láme rekordy.
 
Keďže je ešte len február a športový riaditeľ tímu Martin Fraňo nechcel medializovať nepotvrdené štarty, viaceré podujatia v druhej časti sezóny ešte pribudnú, aj vyšších kategórií. Dukla prvý raz v histórii zatiaľ nemá v programe ani jediné európske etapové preteky kategórie 2.2, ktorých mali Dukláci ešte nedávno v kalendári osem. Ostávajú iba tri africké. Dominovať budú preteky vyššej 1. kategórie, ktorých Banskobystričania absolvujú minimálne deväť, a to bude jasný rekord. V júni čakajú Duklu najkvalitnejšie obsadené preteky histórie. Získali totiž miestenku na Okolo Slovinska (2.1), kam sa chystá minimálne päť World Tour tímov aj s Borou - hansgrohe a viacero najsilnejších prokontinentálnych. Preteky vysiela aj Eurosport.
 
 
majka 2017 slovinsko triumf bohfst
Vlaňajší triumf Rafala Majku v Slovinsku (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Africká tradícia i päť jednotkových noviniek
 
Sezónu odštartujú africkými podujatiami v Kamerune a Maroku, ktoré im, na rozdiel od európskych ekvivalentov, celé hradí organizátor. Jar bude patriť aj jednorazovkám V4, tradične Azerbajdžanu, v úvode júna pribudol poľský etapák 2.1, spomínané Slovinsko a po národnom šampionáte bude pokračovať program ďalšími jednotkami. Pred pretekmi Okolo Slovenska zrejme príde na rad sústredenie. Dvadsaťtrojkári budú zároveň jazdiť aj na reprezentačné akcie, dokonca chcú Dukláci absolvovať aj viac kôl Slovenského pohára. Na nedostatok priestoru sa tak opäť nikto sťažovať nebude, naopak, najmä mladí jazdci dostanú tvrdú školu a je otázne, ako sa s ňou vysporiadajú.
 
"Faktom je, že naši pretekári dostanú najlepší pretekový program v histórii. Prestriedajú sa na veľmi ťažkých pretekoch. Vďaka nášmu etablovaniu sa, výborným sponzorom, zlepšenému marketingu a kontaktom sme dospeli do štádia, že si preteky môžeme vyberať, a aj teraz sa to robí s rozumom podľa mnohých kritérií (dátum, destinácia, náklady, profil trate, konkurencia, ladenie formy...). Dostať sme sa mohli aj na ďalšie prestížne akcie, no nemáme dostatok pretekárov a na také podujatia musíme jazdiť s kvalitou, nesmieme si urobiť hanbu, takže volíme hlavne preteky, kde máme šancu sa presadiť. Rovnako sa nemôže stať, že nám dvaja pretekári ochorejú a odhlásime sa z jednotky, kde väčšinou štartujú až siedmi a my máme piatich 18-19-ročných chlapcov," povedal nám Fraňo a doplnil: "Lídri tímu Čanecký a Tybor budú mať dostatok príležitostí presadiť sa, Taragel zašpurtovať si a mladí nazbierať skúsenosti. Neviem, čo viac im môžeme v tomto smere dať. Samozrejme, viacero štartov ešte riešime. Črtajú sa ďalšie jednotky a snáď aj HC preteky, ale už je to veľmi plné, a chcem pridať aj niečo 2.2, lebo bude ťažké stále súperiť s tímami vyšších líg pri tak mladej polovici tímu. Ak tento program zvládneme, už teraz sa teším, že ho budeme vedieť na ďalší rok opäť vylepšiť."
 
 
dukla 2017 vlak 1 jaro
Jazdci Dukly v pelotóne (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Arabská ani turecká cesta nevyšla, február strávia v Calpe
 
V priebehu sezóny sa k mnohým záležitostiam dostaneme, teraz nás zaujímal najmä štart sezóny, pretože ďalší článok o Dukle budeme publikovať až po marcovej tlačovke. "Mali sme viacero variantov. Chceli sme začať sezónu v januári na Sharjah Tour, no napokon tam okrem prokonti tímov kontinentálne zo západu nechceli, naplnili to z nášho pohľadu s exotikou. Uvažovali sme aj nad Tureckom, kde by sme absolvovali sústredenie a následne preteky, no komunikácia z ich strany nebola ideálna a nechceli sme riskovať. Napokon teda pôjdeme na veľmi kvalitné sústredenie do španielskeho Calpe, kam chodia viaceré WT tímy. Prvý raz sa v Dukle stane, že na takéto sústredenie budú všetci pretekári letieť, a zároveň tam pôjde aj veľké auto, ktoré im ako pojazdná dielňa zabezpečí výbornú starostlivosť. No a potom pobyt v teple spojíme s pretekmi v Kamerune a Maroku. Do Kamerunu sa celý tím veľmi teší a plánujeme tam najskúsenejšiu zostavu Tybor, Čanecký, Taragel, Cully, Bellan, Mahďar. Chceme tam jednoznačne uspieť a dobre sa naladiť," dúfa 39-ročný manažér. Doplníme, že v Calpe (50 km južne od Valencie) pred pár dňami boli, alebo aktuálne sú, Quick-Step, Dimension Data či Kaťuša.
 
Celá Dukla bude naďalej jazdiť na bicykloch značky Merida. Mechanikovi Vladimírovi Mikušovi už prišli rámy Merida Reacto Team 2018, teda totožné s tými, aké bude tento rok používať WT celok Bahrajn - Merida, dokonca aj v rovnakej farbe a na Shimane Dura-Ace. Patrik Tybor a Marek Čanecký budú mať k dispozícii aj zhodné pretekové rezervy. Kolesá dodá opäť Infinito.Galusky, na akých jazdia borci Roompotu, Vredestein, oblečenie Monton, atď. Novinkou je prechod na tretry Specialized S-Works 6, ktoré obúva aj Peter Sagan. "Za materiál patrí obrovská vďaka partnerom, ktorí tvoria neoddeliteľnú súčasť tímu. Noví pribúdajú, tradiční rozširujú podporu. V minulosti sa na Dukle míňali desaťtisíce na materiál, my už neplatíme takmer za nič. Mužský kontinentálny tím Dukla BB má navyše už aj viacero platiacich sponzorov. Mňa osobne to napĺňa veľkou radosťou a zároveň cítim voči všetkým veľký záväzok, aby sa nám darilo a prinášali výsledky. Financie nám ostávajú výlučne na skvalitnenie prípravy a preteky, hoci aj podujatia nás stoja menej a menej, pretože jednotky na rozdiel od dvojok v Poľsku, Česku či Maďarsku takmer všetko hradia," vysvetlil Martin Fraňo.
 
 
merida bb 2018 ilustrak
Takmer poskladaný nový bicykel (© Dukla Banská Bystrica)
 
 
Program Dukly Banská Bystrica v sezóne 2018 (mimo repre výjazdov U23)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop