SP: Nitriansky etapák bez mužov kvalitne otestoval rôzne zručnosti žien i mládeže

19.6.2019, 22:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Slovenský pohár mládeže pokračoval siedmym kolom v Nitre a Vrábľoch, kde sa uskutočnil už trinásty ročník etapových pretekov Regiónom Nitrianskeho kraja. Okrem mladých cyklistov sa pod Zoborom predstavili aj ženy s juniorkami a na štarte nechýbali ani zástupcovia okolitých štátov.
 
 
Najskôr sa cyklisti museli popasovať s pretekmi jednotlivcov do vrchu, ktoré štartovali v Nitre na parkovisku a po piatich kilometroch finišovali pri liečebnom ústave pod Zoborom. Následne sa presunuli do obce Tajná, kde na nich čakala časovka jednotlivcov a záverečnú etapu obstaralo nedeľné kritérium ulicami mesta Vráble.
 
 
1. etapa - preteky jednotlivcov do vrchu
 
Ženy a juniorky
 
Tieto dve kategórie štartovali spolu s kadetmi. Na štart sa postavilo päť junioriek a sedem žien nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska.
 
Do začiatku cieľového kopca sa v balíku prakticky nič nedialo, no potom začali ženy s juniorkami jedna po druhej odpadať a najdlhšie sa držali Monika Kadlecová (CK Epic Dohňany) so Simonou Záhorcovou (MŠK CK Žiar nad Hronom).
 
Medzi juniorkami sa ako prvá v cieli objavila Simona Záhorcová, sedemnásť sekúnd za ňou zaostala Viktória Podoláková (CyS – Akadémia Petra Sagana), bronz pripadol Vladimíre Zelinovej (MŠK CK Žiar nad Hronom). Najrýchlejšia juniorka sa obliekla do ružového dresu.
 
V ženskej kategórií dokázala Monika Kadlecová aj vďaka pomoci od odpadnutých kadetov zvíťaziť a tým pádom sa mohla obliecť do ružového dresu. Len desať sekúnd za ňou prišla do cieľa jej oddielová kolegyňa Júlia Hrtánková, tretie miesto obsadila Adrienn Szabó (Fehervár Cycling Team).
 
 
Monika Kadlecová (© Ján Melicher)
 
 
Kadeti
 
V tejto kategórií sa na štart postavilo 41 pretekárov, okrem Slovákov zavítalo do Nitry trio českých pretekárov a maďarský cyklista Gergo Magyar (Győri Atlétikai Club). Jeden z favoritov etapy Martin Svrček (CyS – Akadémia Petra Sagana) sa nestihol včas dostaviť na štart a nechcene si zahatal cestu za dobrým výsledkom. Okrem neho sa podobný prešľap podaril aj jeho kolegovi Davidovi Vavřinkovi
 
Na úvodnej rovine sa išlo pokojné tempo, no keď sa zdvihla cesta, tak sa do toho poriadne oprel Tomáš Sivok (Kaktus Bike Team Bratislava), ktorý si v doterajšom priebehu sezóny pripísal na svoje konto zopár umiestnení v Top 10. Zástupca bratislavského celku absolútne roztrhal celý balík a na jeho zadnom kolese sa udržalo kvarteto Lukáš Ungvarský (MŠK CK Žiar nad Hronom), Samuel Kováč (CKM Poprad), Jakub Slivka (CyS – Akadémia Petra Sagana) a už spomínaný Gergo Magyar.
 
Tesne pred cieľom sa na jednoduchšom úseku k čelnej skupine dotiahla dvojica Lukáš Sokolík (TJ Slávia ŠG Trenčín) a Jakub Vlčák (MŠK CK Žiar nad Hronom). V špurte šesťčlennej skupiny sa z víťazstva radoval Jakub Slivka, ktorý len o centimetre zdolal Lukáša Ungvarského. Stupne víťazov doplnil Gergo Magyar. Silný protagonista etapy Tomáš Sivok obsadil štvrtú priečku a do prvej päťky sa prepracoval aj Lukáš Sokolík.
 
Do žltého dresu sa obliekol Jakub Slivka, zelený dres pripadol Lukášovi Ungvarskému a biely dres získal Gergo Magyar.
 
 
Kadetky
 
Okrem Sloveniek si prišli zmerať sily aj štyri zástupkyne Českej republiky, pričom pretekárky sa museli popasovať aj s horúcim počasím a staršími žiakmi. Na štarte figurovali štyri zástupkyne z CyS – Akadémie Petra Sagana, ktorým chcelo sekundovať trio z českého zoskupenia SPORTCOMPLEX Břeclav či dvojica z CYKLO SPIŠU.
 
Hneď pri nájazde do kopcovitej časti etapy sa pelotón začal prerieďovať. Dvetisíc metrov pred cieľom sa popri skupinke asi desiatich starších žiakov držali už len dve dievčatá zo žilinského zoskupenia – Tereza Kurnická Miriam Čišecká. Kolegyne si to proti sebe rozdali až v záverečných metroch a z víťazstva sa tešila prvá menovaná, ktorá sa zároveň obliekla do ružového dresu.
 
Špurt o tretie miesto vyhrala ďalšia zástupkyňa Saganovej akadémia Adéla Hodásová. Tá odsunula na štvrtú priečku Barboru Němcovú (SPORTCOMPLEX Břeclav) a so stratou trištvrte minúty uzavrela prvú päťku Jana Macsaiová (CK Spartak Tlmače).
 
 
Tereza Kurnická (© Ján Melicher)
 
 
Starší žiaci
 
Medzi staršími žiakmi sa o dobrý výsledok prišlo popasovať 42 pretekárov, okrem Slovákov sa na štart postavilo aj trio od Balatonu.
 
Od začiatku boli aktívni najmä zástupcovia celku Kaktus Bike Team Bratislava. Hneď v úvode nastúpil balíku ich jazdec Dominik Dunár. Toho však pelotón ďaleko nepustil. V nestráženej chvíli sa zrazu odtrhol jeho kolega Samuel Novák, ktorý si dokázal vybudovať sľubný náskok.
 
Za ním sa sformovala skupina zhruba pätnástich pretekárov, kde pracovali najmä Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová) a Richard Riška (CK Epic Dohňany). Napriek tomu si Novák udržal svoj náskok až do cieľa a okrem výhry sa mohol radovať aj zo žltého dresu.
 
Na druhom mieste prišiel do cieľa s dvadsaťsekundovým nákupom Matthias Schwarzbacher, hneď za ním preťal pásku Richard Riška. Nepopulárne štvrté miesto si vyjazdil Juraj Vrbík (Kaktus Bike Team Bratislava) a elitnú päticu uzavrel Tomáš Pekár (CyS – Akadémia Petra Sagana). Zelený dres si obliekol zástupca Podbrezovej a biely dres pripadol Lukášovi Vranákovi (CK Epic Dohňany).
 
 
Žiačky
 
Táto kategória štartovala spoločne s mladšími žiakmi, medzi žiačkami sa na parkovisko v Nitre postavilo dvadsaťštyri pretekárok, päť zástupkýň mala CyS – Akadémia Petra Sagana.
 
Žiačky sa, samozrejme, snažili čo najviac držať krok s opačným pohlavím a najlepšie to išlo dvojici Klaudia Varšová (CYKLO SPIŠ) a Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana). Osemsto metrov pred páskou však nestačila tempu ani Ciriaková, na zástupkyňa celku z východného Slovenska dokázala vzdorovať chlapcom až do samého záveru. Po necelých dvanástich minútach sa mohla radovať z ružového dresu, pričom na prvého mladšieho žiaka stratila len dve sekundy.
 
Dvanásť sekúnd stratila druhá Ciriaková, po nej prišla do cieľa česká pretekárka Veronika Jadrná (SPORTCOMPLEX Břeclav). Štyri sekundy za ňou zaostala Tamara Sochanová (PROefekt Košice) a elitnú päticu uzavrela Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany), ktorá sa od začiatku sezóny pravidelne umiestňuje v Top 10.
 
 
Mladší žiaci
 
V najmladšej kategórií sa na štart postavilo 36 cyklistických nádejí, zo zahraničia sa tu prišiel ukázať Čech Matěj Piták (Mapei Merida Kaňkovský).
 
Hneď od začiatku stúpania ku liečebnému ústavu sa začal pelotón poriadne prerieďovať, na samom čele sa udržal poltucet mladých cyklistov – Matej Kadúc, Patrik Pinteš, Tadeáš Cesnek (3x CyS – Akadémia Petra Sagana), Matěj Piták, Michal Šichta (Cyklistická Tour) a Alex Mackanič (Novomestský Superbiker). Posledný menovaný tesne pred cieľom začal zaostávať a o víťazstvo si to rozdala pätica najsilnejších borcov.
 
Najlepšie nohy v závere ukázal Matej Kadúc, hneď za ním finišoval jeho kolega Patrik Pinteš. Na pódium sa postavil aj Matěj Piták, ktorý vyhral špurt o tretie miesto pred Michalom Šichtom a na Tadeáša Cesneka ostala piata priečka. Matej Kadúc sa obliekol do žltého dresu, zelený vzal Patrik Pinteš a biely dres bude mať v časovke na sebe Michal Šichta.
 
 
 
2. etapa – časovka jednotlivcov
 
Ženy
 
V tejto najprestížnejšej kategórií sa zástupkyne nežného pohlavia museli popasovať s pätnástimi kilometrami. Z Tajnej sa cyklistiky vybrali do obce Nevidzany, kde sa v zjazde na nepríjemnej obrátke otočili a smerovali späť. Profilovo bola druhá polovica časovky ťažšia ako prvá.
 
Ako prvá vyštartovala z Tajnej Martina Šichtová (KPHC Turčianske Teplice), ktorá prekonala trasu za 25:48. Následne ju z prvého miesta zosadila Laura Debnárová (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá sa ako prvá žena dostala pod hranicu dvadsiatich piatich minút. Tá však na prvom mieste dlho nepobudla, pretože Júlia Hrtánková (CK Epic Dohňany) preletela časovkou o desať sekúnd skôr.
 
Poslednou ženou na štarte bola Hrtánkovej kolegyňa Monika Kadlecová. Tej sa podarilo prejsť trasu za 24:07 a pripísala si druhé víťazstvo za sebou, čím si udržala aj ružový dres. Na druhom mieste skončila Júlia Hrtánková, z bronzu sa mohla radovať Laura Debnárová.
 
 
Juniorky
 
Juniorky mali identickú trasu ako ženy a ako prvá vyrazila na trať Hana Mudrláková (CK Spartak Tlmače), ktorá sa vrátila naspäť do Tajnej za 26:13. Neskôr ju na prvom mieste vystriedala Vladimíra Zelinová (MŠK CK Žiar nad Hronom). Tej sa podarilo vylepšiť jej čas o dobré dve minúty, čo sa nepodarilo prekonať aj Viktórií Podolákovej (CyS – Akadémia Petra Sagana). Tá mala na reprezentantku Žiaru dvadsaťšesť sekundové manko.
 
Ako posledná sa postavila na štart držiteľka ružového dresu Simona Záhorcová (MŠK CK Žiar nad Hronom), ktorá ako jediná spomedzi žien a junioriek pokorila dvadsaťštyri minút a s časom 23:52 sa stala víťazkou časovky, pričom si zároveň udržala ružový dres. Na pódiu jej robila spoločnosť jej kolegyňa Vladimíra Zelinová, bronz putuje do akadémie trojnásobného majstra sveta zásluhou Viktórie Podolákovej.
 
 
Kadeti
 
Na najstaršiu mužskú kategóriu bolo pripravených necelých štrnásť kilometrov, pričom cyklisti sa oproti ženám otáčali už pred obcou Nevidzany a mierili naspäť. Zápolenie kadetov odštartoval Teodor Valášik (TJ Slávia ŠG Trenčín) a posledný sa na trať vybral držiteľ žltého dresu Jakub Slivka (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Spomedzi prvých jazdcov zaznamenal najlepší čas Dávid Vavřinek (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorý sa vrátil do Tajnej v čase 19:32. Dlho sa však na vedúcej pozícií neohrial, pretože pár minút za ním priletel do cieľa jeho oddielový kolega Martin Svrček. Ten zajazdil časovku v čase 17:43 a po zbabranej prvej etape mohol myslieť na posun v poradí.
 
K jeho času sa dokázal aspoň priblížiť  Áron Kurucz Tóth (CK Spartak Tlmače), ktorý na Svrčka len jedenásť sekúnd. Potom sa však vydal na trať Martin Jurík (TJ Slávia ŠG Trenčín), vylepšil čas doterajšieho lídra o trinásť sekúnd a predbežne sa dostal na vedúcu pozíciu. Slušný výkon predviedol aj jeho kolega Róbert Nagy, ktorý zaostal len sedem sekúnd za Tóthom.
 
Elitnú desiatku pretekárov odštartoval Šimon Vaníček (SPORTCOMPLEX Břeclav), ktorý zajazdil časovku obstojne a na Nagya stratil len jedenásť sekúnd. Samuel Tuka Tomáš Opet sa taktiež zmestili do prvej desiatky, naopak, jazdcom MŠK CK Žiar nad Hronom Lukášovi Ungvarskému Jakubovi Vlčákovi časovka príliš nechutila a ich časy prekonali devätnásť minút.
 
Po Vlčákovi vyšiel na trať ďalší Trenčan Lukáš Sokolík, ktorý predviedol výborný výkon a s desaťsekundovou stratou sa prepracoval na priebežné druhé miesto. Juríkov čas neprekonal ani víťaz prvej etapy Jakub Slivka a tak sa jazdec Trenčína mohol radovať z víťazstva v druhej etape. Za ním skončil jeho kolega Lukáš Sokolík, na pódium sa postavil aj Martin Svrček. Štvrté miesto si vyjazdil Tomáš Sivok (Kaktus Bike Team Bratislava) a elitnú päticu uzavrel Samuel Kováč (CKM Poprad).
 
Žltý dres si po časovke obliekol Lukáš Sokolík, Jakub Slivka sa prezliekol do zeleného dresu a biely dres poputoval ku Tomášovi Sivokovi.
 
 
Kadetky
 
Na kadetky čakalo necelých desať kilometrov a ako prvá ich prešla česká pretekárka Michaela Hřebáčková (SPORTCOMPLEX Břeclav), poslednou pretekárkou, ktorá sa postavila na štart bola doterajšia líderka Tereza Kurnická (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Spomedzi prvej polovice cyklistiek zajazdila najlepší čas Klára Tarabová (CK Epic Dohňany), ktorá zastavila časomieru na úrovni 16:21. Jej čas vylepšila česká cyklistka Natálie Mikšaníková (ACK Stará Ves nad Ondrějnicí), ktorá sa dostala pod šestnásť minút s časom 15:55. Tento čas sa nepodarilo prekonať ani Andrei Filovej (CK AB Sereď), tá zaostala dvadsaťtri sekúnd.
 
Vedúca kadetka po prvej etape Tereza Kurnická podala veľmi dobrý výkon, ale na českú pretekárku jej chýbalo päť sekúnd a Natálie Mikšaníková sa stala víťazkou druhej etapy. Stupne víťazov doplnila Andrea Filová, za ňou len o štyri desatiny zaostala Jana Macsaiová (CK Spartak Tlmače) a prvú päťku uzavrela Klára Tarabová. Ružový dres bez problémov udržala Tereza Kurnická.
 
 
Starší žiaci
 
Starších žiakov čakala identická trať ako kadetky a ako prvý na nej otestoval svoje časovkárske schopnosti Oliver Matalík (CYKLO SPIŠ), posledným pretekárom na štarte bol Samuel Novák (Kaktus Bike Team Bratislava).
 
Medzi prvými cyklistami zajazdil najrýchlejší čas Adam Kuny (CK Spartak Tlmače), ten zajazdil časovku za 16:14. Jeho čas sa podarilo vylepšiť Jakubovi Husárovi (Flaviol – Bike Team Spiš) o devätnásť sekúnd. Lenže potom doslova priletel do cieľa Tomáš Drobný (CK Olympik Trnava), ktorý sa ako prvý dostal pod pätnásť minút a vyšvihol sa na priebežné prvé miesto s časom 14:43.
 
V tom čase už boli na štarte pretekári z elitnej desiatky. Ako ďalší pokoril pätnásť minút Félix Štanceľ (MŠK CK Žiar nad Hronom), na Drobného stratil jedenásť sekúnd. Jazdec Trnavy bol pokorený Adamom Haľákom (ŠK Železiarne Podbrezová), ktorý na neho získal solídnych dvadsaťšesť sekúnd. Jeho čas nedokázal pokoriť ani Dominik Dunár (Kaktus Bike Team Bratislava), tomu chýbalo dvadsaťjeden sekúnd.
 
Haľák sa však napokon z víťazstva netešil, o čo sa postaral jeho kolega Matthias Schwarzbacher. Ten stanovil najrýchlejší čas 14:05 a zároveň sa obliekol do žltého dresu. Adam Haľák stratil dvanásť sekúnd, na pódium sa postavil aj Dominik Dunár. Tesne za pódiom zostal Tomáš Drobný a do najlepšej päťky sa prepracoval Dunárov kolega Juraj Vrbík.  Do zeleného dresu sa prezliekol ďalší Bratislavčan Samuel Novák, biely dres vďaka skvelej časovke ukoristil Tomáš Drobný.
 
 
Žiačky
 
Na najmladšiu dievčenskú kategóriu čakala len cesta z Tajnej do Horného Ohaja a späť. Ako prvá si ju vyskúšala jedna z najmladších cyklistiek na pretekoch Patrícia Kadúcová (CyS – Akadémia Petra Sagana), zatiaľ čo najdlhšie si na štart musela počkať držiteľka ružového dresu Klaudia Varšová (CYKLO SPIŠ).
 
Medzi prvými pretekárkami zajazdila najrýchlejší čas Veronika Zoubková (SPORTCOMPLEX Břeclav), ktorá sa ako prvá dostala pod desať minút a zaznamenala čas 9:42. Jej čas vylepšila až ôsma cyklistka z prvej etapy Simona Bodoríková (CK Epic Dohňany). Tá pokorila Zoubkovú o desať sekúnd a na prvom mieste sa držala až dovtedy, kým sa na trať nevydali tri najlepšie žiačky.
 
Veronika Jadrná (SPORTCOMPLEX Břeclav) zlepšila Bodoríkovej čas o deväť sekúnd, ale potom priletela do cieľa Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana) a stanovila najrýchlejší čas 9:16. Výborne odjazdila časovku aj vedúca pretekárka Klaudia Varšová, no na reprezentantku Saganovej akadémie jej napokon chýbali tri sekundy. Ciriaková sa zároveň obliekla do ružového dresu.
 
 
Mladší žiaci
 
Táto kategória mala pred sebou identickú trasu ako žiačky, ako prvý sa s ňou popasoval Martin Hlucháň (CYKLO SPIŠ), posledný sa postavil na štart majiteľ žltého dresu Martin Kadúc (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Spomedzi prvých pretekárov na štartovej čiare si najlepšie viedol Tomáš Ištvánik (Flaviol – Bike Team Spiš), ktorý prešiel päť a pol kilometra za 10:17. Následne ho prekonal Jakub Hlubina (CK Epic Dohňany). Ten vylepšil Ištvánikov čas o trinásť sekúnd. Pár minút po ňom priletel do cieľa jeden z najlepších pretekárov doterajšieho priebehu sezóny a jeho kolega Martin Haluška, ktorý sa do toho poriadne oprel a stanovil najrýchlejší čas 9:20. Jeho čas však vylepšil hneď po ňom štartujúci Ondrej Hrico (ŠK Železiarne Podbrezová) o osem sekúnd a dostal sa na priebežnú prvú priečku.
 
Na štarte už ostali len cyklisti z elitnej desiatky. Jakub Mikuš (TJ Slávia ŠG Trenčín) podal slušný výkon, zaostal dve sekundy za Hlubinom. Novým lídrom sa stal za ním štartujúci oddielový kolega Jakub Javor, ktorý pokoril čas pretekára Podbrezovej o päť sekúnd. Zahanbiť sa nenechal ani Tadeáš Cesnek (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorý sa zaradil na priebežné štvrté miesto.
 
Víťazovi úvodnej etapy Martinovi Kadúcovi časovka príliš nevyšla, obsadil až štrnáste miesto. Z víťazstva sa tešil Jakub Javor, ktorý odsunul na druhé miesto Ondreja Hrica. Martin Haluška si na svoje konto pripísal ďalšie pódium, tesne pod ním zostala dvojica zo Saganovej akadémie Tadeáš Cesnek Patrik Pinteš. Do žltého dresu sa po etape obliekol posledný menovaný, zelený dres získal víťaz časovky a biely dres v kritériu ponesie Michal Šichta.
 
 
 
3. etapa – kritérium
 
Ženy a juniorky
 
Táto kategória išla spoločne s kadetmi, takže to mali ženy a juniorky o čosi náročnejšie. Oproti predchádzajúcim dňom ubudlo jedno meno, Adrienn Szabó (Féhervár Cycling Team) sa rozhodla neštartovať.
 
Medzi ženami sa najdlhšie udržala v balíku Laura Debnárová (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá vďaka tomu prešla cieľovou páskou ako prvá žena. Za ňou finišovala Nina Péteri (Fehervár Cycling Team), tretie miesto ukoristila víťazka predchádzajúcich etáp a majiteľka ružového dresu Monika Kadlecová (CK Epic Dohňany).
 
Kadlecovej sa podarilo udržať ružový dres, na celkovom druhom mieste napokon skončila jej mladšia kolegyňa a bývala pretekárka Finančného centra Júlia Hrtánková, ktorá mala lepší súčet umiestnení ako tretia cyklistka, ktorou bola dnešná víťazka.
 
Juniorky sa taktiež zdatne popasovali s kadetmi a najdlhšie vydržalo v balíku duo zo Žiaru nad Hronom Simona Záhorcová (MŠK CK Žiar nad Hronom) a Vladimíra Zelinová. V závere sa z víťazstva tešila prvá menovaná, po tretie miesto si došla Viktória Knapcová (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Záhorcová ovládla všetky tri etapy a domov si nesie ružový dres, Zelinová skončila na druhom mieste a bronz putuje do Saganovej akadémie zásluhou Viktórie Podolákovej.
 
 
Kadeti
 
Najstaršiu mužskú kategóriu čakalo osemnásť okruhov, pričom víťaz každého tretieho okruhu získal päť bodov a najrýchlejší cyklista v záverečnom kole si mohol polepšiť o desať bodov. Na štart kritéria vo Vrábľoch sa už nepostavil Teodor Valášik (TJ Slávia ŠG Trenčín).
 
Od začiatku hýrili aktivitou predovšetkým zástupcovia CyS – Akadémie Petra Sagana, ktorých cieľom bolo víťazstvo Jakuba Slivku. Spolu s nimi sa aktívne prezentoval aj bývalý člen klubu CK Krupina Lukáš Ungvarský (MŠK CK Žiar nad Hronom) a Tomáš Sivok (Kaktus Bike Team Bratislava).
 
Nechýbali ani pokusy o únik, v jednom z nich sa okrem Slivku a Ungvarského ocitol aj Šimon Vaníček (SPORTCOMPLEX Břeclav), Peter Andraško, Samuel Kováč (CKM Poprad) či pretekári TJ Slávie ŠG Trenčín, ale borci okolo Jakuba Slivku všetky pokusy zlikvidovali, na čele pracoval napríklad Martin Svrček.
 
Práca žilinského celku bola odmenená víťazstvom Jakuba Slivku, ktorý získal dokopy tridsaťtri bodov. Druhé striebro na pretekoch si pripísal Lukáš Ungvarský, ďalší bronz ukoristil Martin Svrček. Len o bod menej získal Tomáš Sivok a elitnú päticu uzavrel Jakub Vlčák (MŠK CK Žiar nad Hronom).
 
Menilo sa aj celkové poradie. Jakub Slivka sa vrátil do ružového dresu, Lukáš Ungvarský si z Vrábľov odnáša zelený dres a najlepším prvoročákom sa stal Tomáš Sivok.
 
 
Ilustračný záber (© Ján Melicher)
 
 
Kadetky
 
Táto kategória napokon štartovala so staršími žiakmi, o čom sa niektoré dievčatá dozvedeli len päť minút pred štartom, preto šli na kritérium nerozjazdené. Kadetky mali pred sebou dvanásť kôl.
 
Už po dvoch kolách sa z balíka porúčala držiteľka ružového dresu Tereza Kurnická (CyS – Akadémia Petra Sagana), v pelotóne sa najdlhšie podarilo udržať trojici Michaela Poulová (SPORTCOMPLEX Břeclav), Klára Tarabová (CK Epic Dohňany) a víťazka časovky Natálie Mikšaníková (ACK Stará Ves nad Ondrějnicí).
 
Ako prvá preťala pásku Michaela Poulová, po nej prišla do cieľa Klára Tarabová, na pódium sa postavila aj Natálie Mikšaníková. V špurte menšej skupinky vybojovala štvrté miesto Tereza Kurnická pred Barborou Cvoligovou (CKM Poprad).
 
V celkovom poradí napokon Kurnická ubránila ružový dres o tri body pred Mikšaníkovou, tretie miesto obsadila kolegyňa víťazky Miriam Čišecká.
 
 
Starší žiaci
 
V tejto kategórií sa chcelo pobiť o dobrý výsledok 42 pretekárov, posledné kritérium v Dudinciach ovládol Adam Mrocek (CK Epic Dohňany), ktorý sa však vo Vrábľoch nenachádzal.
 
Hneď od úvodu sa niektorí jazdci pokúšali o únik, prvé tri kolá priniesli množstvo atakov. Vpredu sa napríklad ocitol Juraj Vrbík (Kaktus Bike Team Bratislava). Všetko sa však pospájalo zásluhou cyklistov z ŠK Železiarne Podbrezová, ktorí dnes pracovali pre Adama Haľáka.
 
V záverečných kolách sa na čele balíka ukazovali aj Vrbíkovi kolegovia, konkrétne Dominik Dunár. V záverečnom šprinte bol najsilnejší Adam Haľák, najviac bodov však počas kritéria nazbieral Juraj Vrbík. Za ním skončil Matthias Schwarzbacher, tretie miesto ukoristil ďalší Bratislavčan Samuel Novák. Dominik Dunár si vyjazdil zemiakovú medailu a elitnú päticu uzavrel Adam Haľák.
 
Žltý dres udržal Matthias Schwarzbacher, zelený dres si domov vzal Samuel Novák a biely dres za najlepšieho prvoročáka získal Tomáš Drobný (CK Olympik Trnava), ktorý sa predviedol predovšetkým v druhej etape.
 
 
Žiačky
 
Najmladšia dievčenská kategória mala pred sebou šesť okruhov, na štarte sa už neobjavili Nina Stropová (TJ Slávia ŠG Trenčín) a Barbora Pavlisová (CK Epic Dohňany).
 
Počas šiestich okruhov nazbierala najviac bodov Petra Hlbocká (CK Olympik Trnava). Len o bod menej získala Veronika Jadrná (SPORTCOMPLEX Břeclav), tretie miesto obsadila Ivona Pavlisová (CK Epic Dohňany). Štvrtú priečku si vyjazdila víťazka časovky Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana) a elitnú päticu uzavrela ďalšia zástupkyňa Dohnian Simona Bodoríková.
 
Ružový dres udržala Terézia Ciriaková, na druhom mieste sa napokon udržala Klaudia Varšová (CYKLO SPIŠ), ktorá mala lepší súčet umiestnení ako Veronika Jadrná.
 
 
Mladší žiaci
 
V najmladšej kategórií už nefigurovali na štarte Jakub Pastva (CYKLISTICKÁ TOUR) a Matúš Nagy (CK Olympik Trnava), ostatní pretekári mali pred sebou šesť kôl.
 
Počas celého kritéria sa jedenásť bodov podarilo nazbierať dvojici mladých cyklistov – víťazovi časovky Jakubovi Javorovi (TJ Slávia ŠG Trenčín) a Tadeášovi Cesnekovi (CyS – Akadémia Petra Sagana). Napokon sa vďaka lepšiemu záverečnému šprintu tešil z víťazstva prvý menovaný. Tretie miesto ukoristil Martin Haluška (CK Epic Dohňany), ktorý si z pretekov odnáša dve bronzové medaily. Za ním sa umiestnil Michal Šichta (CYKLISTICKÁ TOUR) a elitnú päticu uzavrel Dominik Sochan (MŠK CK Žiar nad Hronom).
 
Jakub Javor si okrem dvoch etapových víťazstiev domov vezie aj žltý dres, Tadeáš Cesnek získal zelený dres a biely dres udržal Michal Šichta.
 
 

 
 
1. 6.4. kriterium 2016 SP TRNAVA
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
2. 7.4. preteky 2016 SP SUCHÁ NAD PARNOU M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
3. 27.4. kriterium 2016 SP DUDINCE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
4. 28.4. preteky 2016 SP KRUPINA M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 17-19.5. etapy 2016 SP BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
J,K clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
6. 19.5. preteky 2016 SP ZLATNÍKY M clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
7. 31-2.6. etapy 2016 SP TRNAVA M,J clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
6. 1.6. preteky 2016 SP TRNAVA Ž,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
7. 15-16.6. etapy 2016 SP NITRA Ž,J,K,D clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
8. 21-23.6. etapy 2016 SP DUBNICA NAD VÁHOM
J,K  
- 27.6. casovka 2016 MSR TRNAVA M,Ž,J  
- 29-30.6. preteky 2016 MSR TRNAVA M,J  
- 7.7. preteky 2016 MSR VIDNAVA Ž  
- 13.7. casovka 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM
K,D  
9. 13.7. casovka 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM
Ž,J  
- 14.7. preteky 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM K,D  
11. 14.7. preteky 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM Ž,J  
12. 17.8. casovka 2016 SP KLÁŠTOR POD ZNIEVOM
Ž,J,K,D  
10. 18.8. preteky 2016 SP KLÁŠTOR POD ZNIEVOM M,Ž,J,K,D  
11. 24.8. kriterium 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D  
12. 25.8. preteky 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D  
- 29.8. casovka 2016 MSR KREMNICA (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D  
14. 31.8. kriterium 2016 SP RAJECKÉ TEPLICE
M,Ž,J,K,D  
- 1.9. casovka timov 2016 MSR TEPLIČKA NAD VÁHOM
M,Ž,J,K,D  
15. 7.9. kriterium 2016 SP SPIŠSKÁ NOVÁ VES
M,Ž,J,K,D  
16. 8.9. casovka 2016 SP SNV (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D  
 
- poradie kôl je zostavené podľa kalendára SZC, aby sme mali jednotné číslovanie, v niektorých prípadoch to vyzerá nelogicky, ale je to preto, že sa v rámci jedných pretekov stretávajú rôzne kolá pri mužoch a mládeži...
 
- vysvetlivky: M - muži Elite aj U23, Ž - ženy, J - juniori/ky, K - kadeti/ky, D - starší/mladší žiaci
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop