Aj rok 2019 ukončil Zlatý pedál, na pódiu sa objavilo 18 laureátov naprieč odvetviami

21.12.2019, 07:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Cyklistický galavečer pod názvom Zlatý pedál už po deviaty raz slávnostne ukončil sezónu aj kalendárny rok. Akcia sa druhý raz uskutočnila v priestoroch hotela NH Bratislava Gate One, kde sa odovzdali ceny pre najlepších cyklistov Slovenska vo všetkých odvetviach nášho športu.
 
Zlatý pedál sa opäť konal v predvianočnom termíne deň po vyhlasovaní ankety Športovec roka, kde Peter Sagan obsadil tretiu pozíciu za Petrou Vlhovou a Anastasiou Kuzminovou. Na úvod zaspieval hymnu Slovenskej republiky Peter Cmorík, ktorý bol hlavným kultúrnym ťahákom programu. Vystúpila aj tanečná skupina Vivas Dance Group. O cyklistickú zložku programu sa tradične postarali krasojazdkyne a tiež detská cyklotrial show. V úlohe moderátorov sa druhý raz spoločne predstavila redaktorka Markízy Lucia Hlaváčková a cyklistický moderátor Tomáš Ďutka, ktorý tiež pracuje v najsledovanejšej televízii.
 
 
DSC02023
Cyklotrial show (© Zoltán Kremničan pre SZC)
 
 
Vyhlásení boli postupne laureáti v šestnástich kategóriách. Prekvapenie sa nekonalo hlavne v tej najviditeľnejšej, kde to ocenený ťahá na najvyššej pozícii už deväť rokov, a to Peter Sagan (cesta). Dosiaľ každý rok bol ocenený aj Martin Haring. Po siedmich ako najlepší cyklokrosár druhý rok v olympijskom MTB cross-country. V dráhovej cyklistike sa po dvojročnej pauze vrátila na "svoj" trón Alžbeta Bačíková. Matej Ulík bol najlepším cyklokrosárom. Za kategóriu cyklotrialu ocenili Samuela Hlavatého, bikrosu Kristínu Madarasovú, BMX freestyle Michala Kovačoviča, zjazdu Adama Rojčeka, paracyklistiky Jozefa Metelku, masters Petra Ftoreka a v sálovej cyklistike dvojicu krasojazdkýň Eszter Kulich a Dóra Rákocza.
 
Peter Zánický odniesol svojmu bývalému zverencovi aj cenu pre absolútneho víťaza ankety, teda najlepšieho cyklistu Slovenska pre rok 2019. Na pomyselnom stupni víťazov mal jazdcov Dukly Banská Bystrica Martina Haringa a Jána Andreja Cullyho, ktorý sa do Top 3 dostal prvý raz.
 
 
DSC02023
Top 3 (© Zoltán Kremničan pre SZC)
 
 
Za talent roka bol vybraný kadet Martin Svrček. Aj tento rok teda člen CyS Akadémie Petra Sagana. Zaujal najmä tretím miestom na Európskom olympijskom festivale mládeže v Baku a dvoma etapovými víťazstvami na Závode Míru najmladších.
 
Cenu za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku získal Josef Dvořák za množstvo výborných výsledkov vrátane celkového triumfu na pretekoch Okolo Slovenska v roku 1975. Potom si ho pamätáme aj vďaka dlhoročnému pôsobeniu v Dukle Trenčín a zaujímavosťou je, že bol reprezentačným trénerom U23 v čase, keď získal titul majstra sveta Peter Velits. Toto ocenenie už majú doma Ivan Koller, Vladimír Hnáth, Vendelín Kvetan, František Sitora a Juraj Kollár.
 
Za Miss slovenskej cyklistiky 2019 si kluby vybrali Simonu Záhorcovú z MŠK CK Žiar nad Hronom. Hlasujúci posunuli na druhú priečku Luciu Čajkovú z TJ Oravan a titul druhej vicemiss patrí Veronike Bogdanovej z BIKEPRO Sport.
 
 
DSC02023
Všetci ocenení (© Zoltán Kremničan pre SZC)
 
 
Text tlačovej správy SZC k oceneným:
Víťazstvo v kategórii cestná cyklistika si vďaka mimoriadnym úspechom odnáša i tentokrát Peter Sagan (Bora - Hansgrohe). Cyklista, ktorý ziskom siedmeho zeleného dresu prepisoval históriu Tour de France pridal k tohtoročnému úspechu i 5. miesto na majstrovstvách sveta v Yorkshire a ďalšie víťazstvá na etapových pretekoch.
Medzi horskými cyklistami získal i tento rok ocenenie Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), keď v uplynulej sezóne vybojoval až 11 víťazstiev UCI, z toho až 3 v jednotkovej kategórií. Aktuálne mu vo svetovom rankingu patrí doteraz najlepšie umiestnenie slovenského „bajkera“ v histórii samostatnej krajiny, pohybuje sa na 29-30. mieste.  
V disciplíne zjazd / fourcross patrilo ocenenie Adamovi Rojčekovi (Kellys Factory Team). Počas sezóny napriek zraneniu vybojoval 4. miesto na majstrovstvách Európy, 2. miesto na pretekoch európskeho pohára v Špičáku, či 18. miesto na pretekoch svetového pohára v Maribore.   
V kategórii cyklotrial získal ocenenie najlepšieho cyklistu Samuel Hlavatý (CK Rudina). Majster Slovenska vybojoval 6. miesto na majstrovstvách Európy i sveta.
Ocenenie Zlatý pedál v dráhovej cyklistike si prebrala Alžbeta Bačíková (CK Dukla Bratislava) za 8. miesto na majstrovstvách sveta v scratchi, 8. miesto na majstrovstvách Európy v rovnakej disciplíne a 9. miesto za madison na Európskych hrách.
Medzi bikrosármi tento rok svojimi výkonmi vyčnievala Kristína Madarásová. Ziskom titulu majsterky Európy, víťazstvom seriálu pretekov európskeho pohára a 4. miestom na majstrovstvách sveta si právom prebrala ocenenie v kategórii Bikros/ BMX.
Cenu najlepšieho cyklistu v disciplíne freestyle BMX odniesol majster Slovenska Michal Kovačovič za 18. miesto na majstrovstvách Európy a 34. na majstrovstvách sveta.
Cenu najlepšieho cyklokrosára si tento rok prebral Matej Ulík (Expres CZ Tufo Team Kolín), ktorý po roku kraľovania zosadil z „trónu“ tohto odvetvia Ondreja Glajzu ml. 
Víťazkami kategórie sálová cyklistika sa stala dvojica v zložení Dóra Rákoczová a Eszter Kulichová. Mladá dvojica krasojazdkýň získala 5. miesto na majstrovstvách Európy a 10. miesto na majstrovstvách sveta.
Ocenenie v kategórii najlepší paracyklista prebral Jozef Metelka, ktorý po tretíkrát triumfoval na majstrovstvách sveta v časovke cestných pretekov zdravotne znevýhodnených športovcov, získal na MS zlato v stíhacích pretekoch na dráhe i titul vicemajstra sveta na 1 km s pevným štartom.
Titul najlepšieho masters cyklistu si odnáša Peter Ftorek. Vo svojej kategórii 70+ vybojoval titul majstra sveta v cestnej cyklistike, zvíťazil i na domácom šampionáte masters v časovke jednotlivcov a bral celkové víťazstvo v domácej sérii.  
Súčasťou oceňovania boli aj ďalšie kategórie. Za talent roka 2019 bol vyhlásený Martin Svrček (CyS – Akadémia Petra Sagana). Mladý kadet z liahne Petra Sagana vybojoval na EYOF 3. miesto v pretekoch. Zároveň dvakrát zvíťazil na medzinárodných pretekoch kadetov Závod míru Jevíčko, odkiaľ si odnáša aj prvenstvo v bodovacej súťaži.
Novinkou medzi oceneniami bolo vyhlásenie najlepšieho rozhodcu, ktoré si prebral Pavol Miazdra. Za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku bol ocenený Josef Dvořák.  
Tituly Miss cyklistika si prebrali Simona Záhorcová, Lucia Čajková a Veronika Bogdanová.
 
 
Dukla Banská Bystrica v piatok večer predstavila aj veľmi originálne hudobné video, ktoré nazvali prvým rapom kontinentálneho tímu. Spolupracovali na ňom s raperom Markom Marks Parničanom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaHudobný videoklip Dukla Cycling Rap
 
 
Ocenení cyklisti a ich najväčie úspechy:
 
Cyklista roka 2019 -  masters - Peter Ftorek
- majster sveta 2019 v Poľskej Poznani
- celkový víťaz Slovenského pohára v kategórií masters
- majster Slovenska v časovke v kategórii masters
 
Cyklista roka 2019 - zdravotne znevýhodnený - Jozef Metelka
- tretíkrát majster sveta v časovke jednotlivcov
- zlato v stíhačke na dráhe
- vicemajster sveta v kilometri s pevným štartom
 
Cyklista roka 2019 - sálová cyklistika - Eszter Kulich, Dóra Rákocza
10. miesto na majstrovstvách sveta v Bazileji
5. miesto na majstrovstvách Európy vo Francúzsku
 
Cyklista roka 2019 - cyklotrial - Samuel Hlavatý
6. miesto na majstrovstvách sveta v Číne
6. miesto na majstrovstvách Európy
 
Cyklista roka 2019 - horská cyklistika zjazd / fourcross - Adam Rojček
4. miesto na majstrovstvách Európy
5. kolo európsky pohár Špičák - 2. miesto
1. kolo svetový pohár Maribor - 18. miesto
 
Cyklista roka 2019 - cyklokros - Matej Ulík
- majster Slovenska v cyklokrose
6. miesto na slovenskom pohári v kategórií C1
5. na C2 v Košiciach
27. na majstrovstvách sveta v cyklokrose
 
Cyklista roka 2019 - bikros/ BMX - Kristína Madarasová
4. miesto na majstrovstvách sveta v Belgicku
1. miesto na majstrovstvách Európy v kategórií 17-24 rokov
 
Cyklista roka 2019 - BMX Freestyle - Michal Kovačovič
- majster Slovenska vo freestyle
19. miesto na majstrovstvách Európy
34. na majstrovstvách sveta v Číne
 
Cyklista roka 2019 - horská cyklistika cross country - Martin Haring
- víťaz etapy v kategórii C1 v Srbsku
- celkový víťaz troch podujatí v kategórii C1
28. miesto na majstrovstvách Európy
 
Cyklista roka 2019 - dráhová cyklistika - Alžbeta Bačíková
8. miesto na majstrovstvách sveta v scratchi
8. miesto na majstrovstvách Európy v scratchi
9. miesto na Európskych hrách - madison
 
Cyklista roka 2019 - cestná cyklistika - Peter Sagan
- víťaz zeleného dresu na Tour de France
5. miesto na majstrovstvách sveta Yorkshire
- víťaz bodovacej súťaže na Tour de Suisse
 
Talent roka 2019 - Martin Svrček
3. miesto na EYOF v pretekoch jednotlivcov
- víťaz dvoch etáp a celkový víťaz bodovacej súťaže na Závode Míru najmladších v českom Jevíčku
 
Rozhodca roka 2019 - Pavol Miazdra
 
Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku - Josef Dvořák
 
Miss Cyklistika 2019
1. miesto: Simona Záhorcová
2. miesto: Lucia Čajková
3. miesto: Veronika Bogdanová
 
Zlatý pedál 2019 - celkový víťaz  (1., 2., 3. miesto)
1. Peter Sagan
- víťaz etapy na Tour de France
5. miesto na Paríž Roubaix
4. miesto na Miláno Sanremo
 
2. Martin Haring
- víťaz Etapy v kategórií C1 v Srbsku
- celkový víťaz troch podujatí v kategórii C1
32. miesto Majstrovstvá sveta MTB
 
3. Ján Andrej Cully
30. miesto na Majstrovstvách Európy v časovke
Majster Slovenska v časovke
Víťaz etapy Okolo Srbska
Víťaz dvoch etáp Okolo Senegalu
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria zo Zlatého pedála 2019 (© Zoltán Kremničan pre SZC)
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
Fotografia 1 z 28
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop