Naše preteky vírus nezastaví, chystá sa ďalší ročník s hviezdnymi tímami + vyjadrenia

29.6.2020, 08:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko, kď, ja
Až do marca vyzerali prípravy na Okolo Slovenska priam ideálne. Existovala predbežná dohoda na účasti Petra Sagana, hlásili sa skvelé tímy, opäť s miernou evolúciou, a hostiť preteky sa podujali tie najsilnejšie cyklistické mestá, ktoré u nás máme a fanúšikovia majú na cyklo akcie v nich skvelé spomienky. Na spadnutie bola aj dohoda s novým generálnym partnerom podujatia.
 
 
tlacovka 10
Nový generálny partner Niké (© Ján Melicher)
 
 
Aj keď to na prvý pohľad znie neuveriteľne, z toho všetkého vzala korona "len" Petra Sagana. Všetko ostatné ostalo v platnosti. Vedenie pretekov predstavilo v pondelok predpoludním 64. ročník, ktorý sa uskutoční od 16. do 19. septembra 2020. Skúsený organizátorský tím pod vedením Petra Privaru, Ľudovíta Lučaniča a Stanislava Holeca nechal v platnosti rovnaký systém ako vlani, hoci v utorok večer nebude môcť byť prezentácia tímov v Žiline, pretože UCI zakázala tieto akcie. Všetko teda začne až v stredu krátkou etapou, ktorú podvečer doplní krátka časovka. Ani tá nebude kvôli koronavírusu v centre mesta, kde vyrastal náš cyklistický fenomén, ale pri Vodnom diele. Nasledovať budú tri klasické etapy. Jedna veľmi dlhá a náročná do Banskej Bystrice. Odtiaľ v piatok do Žiaru nad Hronom. Keďže by bolo v sobotu do cieľovej destinácie celého ročníka Skalice priďaleko, konvoj sa presunie na štart do Topoľčianok. Ročník bude mať 660 kilometrov, prejde cez 125 miest či obcí. Chystá sa 21 vrchárskych a 10 rýchlostných prémií. Zatiaľ nie sú k dispozícii podrobné mapy a profily. Mali by byť hotové čoskoro. Detailný opis trasy nájdete nižšie.
 
Prehľad etáp:
streda 16.9. 1A. ETAPA (Žilina > Žilina) (106,4 km)
streda 16.9. 1B. ETAPA (Žilina > Žilina) (7,3 km) (ITT)
štvrtok 17.9. 2. ETAPA (Žilina > Banská Bystrica) (206,6 km)
piatok 18.9. 3. ETAPA (Banská Bystrica > Žiar nad Hronom) (181,3 km)
sobota 19.9. 4. ETAPA (Topoľčianky > Skalica) (158,5 km)
 
 
celkova mapa
Mapa pretekov (© okoloslovenska.com)
 
 
Tešiť sa môžeme na dvanásť celkov najvyšších dvoch líg
 
Aj keď by na to pri veľkých rošádach UCI kalendára stavil len málokto, športový riaditeľ pretekov komunikoval so všetkými tímami najvyššej ligy a aj navzdory Tour de France či Okolo Luxemburska a ďalších pretekov v danom termíne potvrdili účasť všetky plánované WT celky, teda Deceuninck - Quick-Step, Bora-hansgrohe i CCC Team, ktoré tu boli aj vlani. Do WT sa posunuli Israel Start-Up Nation a po ročnej prestávke u nás uvidíme aj Cofidis, Solutions Crédits. Úplnou novinkou bude Sunweb, ktorý k nám vlani poslal Development Team a splnil sľub, že ak sa vrátia z pretekov s pozitívnymi dojmami a odporučia štart veľkému tímu, prídu už oni. Z Pro tímov bude zaujímavý napríklad štart Alpecinu - Fenix. Podľa Lučaniča by mohol prísť Mathieu van der Poel, pretože v tom čase nebudú pre jeho tím až také vhodné preteky pred jeho klasikárskou kampaňou. Z kontinentálnej sféry Lučanič napríklad prikývol na účasť kolumbijského celku s Darwinom Atapumom, ktorého účasť ale môže byť kvôli pandémii otázna.
 
Veľkou posilou bude pre organizátorov nový generálny partner, a to stávková kancelária Niké, ktorá je dlhodobo spájaná so športom v rôznych formách. Jej logo bude na žltom drese pre lídra pretekov. Strategickými partnermi naďalej ostávajú Škoda, MSM, ministerstvo školstva či Cofidis. Organizátori sa však budú musieť vysporiadať s množstvom nariadení slovenských epidemiológov i vedenia UCI, čo nebude jednoduché. Spomínali sme už nutnosť zrušiť atraktívnu prezentáciu tímov. Ďalšie záležitosti sú skôr technického charakteru mieriace k čo najväčšej izolácii tímov a podobne. Napriek tomu by mala byť opäť súčasťou pretekov aj reklamná karavána, vystúpenia cyklotrialistov i krasojazdkýň.
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie riaditeľa pretekov
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie zostavovateľa trate
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie športového riaditeľa k tímom
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie riaditeľov Niké
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner kolekciaOS v2
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
TÍMY NA ŠTARTE OKOLO SLOVENSKA 2020
 
WORLD TÍMY
albansko Deceuninck Quick-Step
vlajka Bora - hansgrohe
vlajka Team Sunweb
vlajka CCC Team
vlajka Cofidis, Solutions Crédits
vlajka Israel Start-Up Naton
 
PRO TÍMY
albansko Alpecin - Fenix
albansko Bingoal Wallonie - Bruxelles
vlajka Novo Nordisk
vlajka Uno-X Norwegian Development
vlajka Vini Zabu - KTM
vlajka Gazprom - RusVelo
 
KONTINENTÁLNE TÍMY
vlajka Dukla Banská Bystrica
vlajka Adria Mobil
vlajka Mazowsze Serce Polski
vlajka Colombia  Tierra de Atletas GW Bicicletas
vlajka Cycling Team Friuli - ADS
vlajka Elkov - Kasper
vlajka Team Novak
 
NÁRODNÝ TÍM
vlajka Slovenská reprezentácia
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z tlačovej konferencie (© Ján Melicher pre SZC)
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
 

 
 
Z tlačovej správy organizátora k trase Okolo Slovenska 2020
 
Žilina s podobným scenárom ako minuloročný Bardejov
Po minuloročnej premiére s dvoma poletapami  bude podobný scenár písať i tohtoročná edícia Okolo Slovenska. Hneď na úvod sa pelotón vydá zbierať prvé horské prémie, ktorých aktuálny ročník pretekov ponúka dohromady až 21. Trasa povedie nádherným prostredím Kysúc a Oravy. Na ceste budú musieť zdolať štyri stúpania - Sedlo Lutiška (4,3 km – 4,8 %), horský prechod Oravská Lesná (17 km – 3,7 %), stúpania na Erduskú Priehybu (8,2 km – 3,8 %) a nakoniec v Zázrivej na Rovnú horu (3,6 km – 4,8 %). Pri terchovskom kostole môžu zabojovať aj o rýchlostnú prémiu.   
Poobede osedlajú cyklisti časovkárske stroje a vydajú sa na boj proti chronometru. Sekundové rozdiely z prológov v minulosti veľakrát rozdali karty celkového poradia už na začiatku. Vzdialenosťou len 7 kilometrový, no na rovinatom teréne v okolí žilinského vodného diela môže do scenára zasiahnuť vietor.
 
Už druhý deň veľa napovie o forme
Každé etapové preteky majú v programe tzv. kráľovskú etapu, ktorá je spomedzi všetkých previerok najnáročnejšia. Na Okolo Slovenska bývali najťažšie dni spojené s našimi veľhorami. Aktuálny ročník však bude písať iný scenár. Z rodného mesta Petra Sagana zamieria cyklisti do Banskej Bystrice inou, no na stúpania rovnako náročnou cestou. Až 10 horských prémií čaká pelotón na ceste zo Žiliny, cez Považie, Strážovské vrchy a popri fatranských kopcoch smerom do srdca Slovenska.
Z toho budú štyri prémie prvej kategórie – Zliechov (14,7 km – 3,5 %) , Fačkov (4,2 km – 6,1 %), Vyšehradné (6,7 km – 4,2 %) a Šturec (6,4 km – 4,1 %), dve druhej kategórie – Manínska tiesňava (4,4 km – 5,2 %) a Čremošné (3,5 km – 6,2 %) a štyri tretej kategórie. Pružina (2,3 km – 4 %), Chmelisko (1 km – 7,6 %), Mojtín (5,5 km – 5,2 %) a Sásová (3 km – 4,5 %). Na 210 kilometrovej etape druhého dňa môžu zabojovať aj o 3 rýchlostné prémie.
 
Ani finálne dni nebudú chudobné na prekážky
Hoci z Banskej Bystrice je to do Žiaru nad Hronom vzdialenosťou „čo by kameňom dohodil,“ pre účastníkov 64. ročníka medzinárodných pretekov Okolo Slovenska bude táto trasa merať takmer dve stovky kilometrov. Presnejšie 191,9 km. Pelotón popri tom nastúpa slušný počet výškových metrov a zabojuje o 4 horské a 3 rýchlostné prémie.
Z Banskej Bystrice povedie trať na Zvolen, odkiaľ sa znova pôjde smerom do kopcov Kremnických a Štiavnických vrchov. Ako prvé ich čaká stúpanie na Železnú Breznicu (3,5 km – 6,3 %). Druhé v poradí je 11 kilometrové stúpanie na Podhorie (3,5 %) a po ňom nasleduje Červená Studňa (5,9 km – 5,7 %). Po prechode Žiarom sa opäť cyklisti vydajú smerom na boj o poslednú horskú prémiu na Nevoľnom (12 km – 4,2 %) a cez Kremnicu naspäť do  cieľa v Žiari nad Hronom. Tretia etapa možno ešte výraznejšie prehovorí do celkovej klasifikácie, ako deň predtým.
 
Aj záverečný deň môže zamiešať kartami celkového poradia
Aktuálny ročník pretekov Okolo Slovenska vyvrcholí v etape, ktorej dĺžka je vypísaná na 158,5 kilometrov. Povedie z Topoľčianok s veľkým finále v historickej Skalici. Na nich budú cyklisti opäť šplhať na 3 vrchárske prémie – Skýcov (4,6 km – 3,8 %), Havran (3,4 km – 4,7 %) a Jablonka (2,7 km – 5,2 %) a rovnako môžu zabojovať o 3 šprintérske. Posledných 60 km bude viac-menej rovinatých, a tak sa v závere budú určite o slovo hlásiť šprintéri. Oproti minulým rokom, kedy preteky vrcholili v nedeľu, budeme tentokrát kvôli začínajúcim majstrovstvám sveta v cestnej cyklistike finišovať už  v sobotu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop