V 1. etape Okolo Romandie výborný záver pre Decathlon, Godon vzal etapu aj GC

24.4.2024, 11:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
1. 24.4. rovinata etapa ciel rovina Château d'Oex > Fribourg 166 km Godon
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
profil etapy, 2600 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po krátkom technickom prológu prišla v Romandii etapa, ktorá bola veľmi dobre zvolená. Na 166-kilometrovej trase do Fribourgu sa ešte nemali ukázať tí najlepší vrchári, ale bez šprintérov tu malo mnoho pretekárov šancu na žltý dres. Preto, lebo prakticky polovica štartovej listiny včera stratila desať sekúnd a menej, teda cez bonifikácie sa mohol dostať do čela takmer hocikto. Víťaz, ale možno aj druhý, alebo tretí človek etapy.
Aby to nebolo také jednoduché a čakal sa obyčajný špurt, desať kilometrov pred cieľom mal vrchol posledný kopec Arconciel, ktorý mal 1800 metrov pri sklone 7,3 %. Pred týždňom na pretekoch Okolo Álp sme videli výborné dojazdy v takto postavených etapách. Balík sa v kopci síce iba natiahol, no potom v zjazde a na rovine sa vytvorili rôzne skupinky, ktoré prišli do cieľa. Dnes sa dalo očakávať niečo podobné, teda záver vyzeral nevyspytateľne.
Do klasického úniku sa natlačili aj známe mená a odišlo ich šesť. Boli tam Fausto Masnada (Soudal), Rune Herregodts (Intermarché), Patrick Gamper (Bora), Raul Garcia (Arkéa), Juri Hollmann (Alpecin) a Joey Rosskopf (Q36,5). Tímy ako Movistar, EF Education, Lidl i vedúci Tudor im nechceli dať priveľa priestoru, najviac mali štyri minúty výhody, no väčšinu dňa sa to pohybovalo okolo troch.
36 km pred cieľom sa posledný raz šlo cez veľmi prudký prdkrm záverečného kopca s názvom Lorette (700 metrov po kockách pri sklone až 12,8 %). Balík sa tu veľmi natiahol, ale zozadu príliš nerozbil. Štastie skúsili David Gaudu (Groupama), Richard Carapaz (EF) a Jan Christen (UAE), ktorí získali malú výhodu. Únik mal ešte 90 sekúnd náskoku. Na následnej rovine musel ísť balík veľmi rýchlo a viacerí pretekári zaostali na vetre/na výkon, no po dobehnutí trojky aktívnych ľudí sa zasa situácia mierne upokojila.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Blížila sa rýchlostná prémia 24 km pred cieľom, kde sa ale bonifikačné sekundy nerozdávali, takže pre pelotón nebola podstatná. Navyše únik šiel veľmi kompaktne, takže rozdelil si ju on. Pod posledný kopec Arconciel prišlo čelo s náskokom 30 sekúnd na pelotón, kde šli vysoké tempo jazdci Movistaru. No tempo v samotnom kopci bolo pomalšie ako pri stúpaní pred polhodinou. V pelotóne ostalo asi 50 ľudí.
No na vrchole atakoval Julian Alaphilippe (Soudal), ktorý cítil veľkú šancu na úspech i dres, pretože nemá za sebou ideálne obdobie. Dobehol pôvodný únik, no balík za ním ostal kompaktný, a tak nemal šancu s tým bojovať. Do cieľa teda mierila menšia polovica štartového poľa pohromade. Dokonca sa pár kilometrov pred páskou ešte rozrástla.
Špurtovalo sa. Dlho sa na čele ukazovali farby Lidlu, Movistaru, Alpecinu i Soudalu, ale presne v pravej chvíli asi 300 metrov pred páskou sa z ničoho-nič na čele objavil Dorian Godon (Decathlon Ag2r) rozbiehajúci špurt Andreovi Vendramemu, no Talian videl, že Godon to už vyhrá, a tak len ostal v závese. Tretí skončil Gianni Vermeersch z Alpecinu.
Dorian Godon mal iba štvorsekundovú stratu v celkovom poradí, a tak si na pódiu prevzal aj žltý dres. Dokonca sa poradie tak veľmi očistilo, že má už šesťsekundový náskok pred Vermeerschom a deväť pred Alaphilippom. Najlepší traja z prológu sa dnes v pozostatku pelotónu neudržali.
Výsledky etapy
1. GODON Dorian Decathlon Ag2r La Mondiale 03:49:58
2. VENDRAME Andrea Decathlon Ag2r La Mondiale 00:00
3. VERMEERSCH Gianni Alpecin - Deceuninck 00:00
4. MENTEN Milan Lotto Dstny 00:00
5. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 00:00
6. GOVEKAR Matevz Bahrain Victorious 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GODON Dorian Decathlon Ag2r La Mondiale 03:52:46
2. VERMEERSCH Gianni Alpecin - Deceuninck 00:06
3. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:09
4. VAN DIJKE Tim Visma | Lease a Bike 00:10
5. ARANBURU Alex Movistar Team 00:11
6. AEBI Antoine Švajčiarsko 00:11
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop