Okolo Romandie skončilo triumfom Godona v chaotickej etape. UAE aj Bora sa snažili, no žltý dres berie Rodríguez

28.4.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Okolo Romandie skončilo triumfom Godona v chaotickej etape. UAE aj Bora sa snažili, no žltý dres berie Rodríguez
Pódium v Romandii (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

5. 28.4. zvlnena etapa ciel rovina Vernier > Vernier 151 km Godon
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
profil etapy, 1780 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Posledný deň na Romandii bol iba mierne zvlnený a zrejme najjednoduchší ak nerátame prológ. V cieli sa tak čakala bitka šprintérov, ktorých tu boli zopár. Hlavnými favoritmi etapy boli Alberto Dainese (Tudor), Matteo Moschetti (Q36.5), Emils Liepinš (Dsm) a Simone Consonni (Lidl). Zaujímavá bola situácia v GC, kde žltému Carlosovi Rodríguezovi z Ineosu dýchala na chrbát dvojička Bory. Druhý Vlasov strácal iba sedem sekúnd, tretí Lipowitz iba deväť.
Bora však nejavila veľký záujem o bonifikácie na prémiách, keďže sa ani o nič nepokúšala. Za to UAE Emirates nechcel dať svoju kožu lacno a dopredu sa pokúšal dostať napríklad aj Pavel Sivakov. Vo vytrvalom daždi sa napokon ale dopredu dostala štvorica, ktorá nebola hrozbou pre GC. Rémi Cavagna (Movistar), Darren Rafferty (EF), Marco Brenner (Tudor) a Alexandre Balmer (švajčiarska reprezentácia) si vypracovali náskok takmer dvoch minút, ale Ineos a Lidl ich držali na uzde.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Asi 40 kilometrov pred cieľom si skúsil zaspomínať na staré časy Rémi Cavagna, ktorý kedysi zvykol vyhrávať preteky po celodenných únikov ako na bežiacom páse. Francúz sa odpútal od svojich súputníkov, no vytvoril si len dvadsať sekúnd a striedajúca trojica ho celkom komicky po pár kilometroch dobehla. 
30 kilometrov pred páskou nabehol balík na posledný kategorizovaný kopec pretekov Dardagny (1,3 km; 4,8 %). Prekvapivo sme tu videli skutočnú bitku favoritov, hoci ľahké sklony to robili pre útočníkov veľmi ťažké. Florian Lipowitz či Guillaume Martin (Cofidis) hýrili aktivitou a Sheffield s Bernalom mali plné ruky práce, aby to udržali pod kontrolou pre Rodrígueza. To zároveň znamenalo koniec pre únik.
Balík sa preriedil na asi 50 pretekárov a v mokrom zjazde z posledného kopca to zase skúšali Felix Grossschartner a Juan Ayuso (2x UAE). Viacero pretekárov skončilo na zemi, najhrošie vypadal asi Johan Jacobs (Movistar). Tento chaos napokon využil Enzo Paleni (G-FDJ) na sólo útok, no ani on nselávil úspech a vpredu ho čoskoro vystriedali Michael Valgren (EF) a Michael Hepburn (Jayco).
Ani dánsko-austrálska dvojica ale neslávila úspech a o víťazstvo sa napokon šprintovalo v technickom a premočenom dojazde v centre Vernieru. Dorian Godon (Decathlon) absolútne rozdupal konkurenciu v záverečnom hromadnom šprinte a poripísal si suverénne druhé víťazstvo na podujatí. Consonni celý čas šprintoval v jeho háku no napokon prehral o dĺžku celého bicykla. Tretí bol Dion Smith (Jayco).
V celkovom poradí triumfoval Carlos Rodríguez, pre ktorého ide o prvý GC titul života. Zároveň Ineosu sa podarilo vyhrať World Tour etapák po takmer dvadsiatich mesiacoch, veď naposledy oslavovali ešte s Ethanom Haytrom na Okolo Poľska 2022. Za Španielom skončila dvojica Bory Aleksandr Vlasov a prekvapenie pretekov Florian Lipowitz. Nemci rozhodne tieto preteky mohli vyhrať, no sobotný dojazd na kopec pokazili takticky.
Sklamané bude UAE Emirates. S topfavoritmi Juanom Ayusom a Adamom Yatesom napokon dosiahli iba na piate a trináste miesto. Bodovačku si dnešným víťazstvom uzurpoval Dorian Godon, horský dres mal už po včerajšku istý Juri Hollmann (Alpecin). Biely dres si odnesie víťaz pretekov, najlepším tímom je zostava UAE Emirates.
Výsledky etapy
1. GODON Dorian Decathlon Ag2r La Mondiale 03:22:00
2. CONSONNI Simone Lidl - Trek 00:00
3. SMITH Dion Intermarché - Wanty 00:00
4. VAN DIJKE Tim Visma | Lease a Bike 00:00
5. ARANBURU Alex Movistar Team 00:00
6. NYS Thibau Lidl - Trek 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 15:44:46
2. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 00:07
3. LIPOWITZ Florian Bora - hansgrohe 00:09
4. VAN WILDER Ilan Soudal Quick-Step 00:21
5. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:27
6. MAS Enric Movistar Team 00:38
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop