3. etapa Okolo Baskicka rozdiely neprinesla, ale Roglič tvrdo spadol

3.4.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
3. 3.4. rovinata etapa ciel rovina Ezpeleta > Altsasu 191 km Hermans
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy (© itzulia.eus)
Na rozdiel od Katalánska má Baskicko pozvoľnejší nábeh. Skutočne ťažké etapy prichádzajú až v druhej polovici pretekov, i keď aj stredajšia tretia etapa bola už veľmi náročná. Sedem kopcov na trase bolo spolu dlhých až 40 kilometrov. Problémom ale bolo to, že posledný mal vrchol 19 km pred cieľom, čo vrchárov svetovej špičky nemohlo príliš rozdeliť. Cyklistika je ale búrlivý živel, všetko bolo možné v závislosti od množstva faktorov. Skôr sa očakával špurt väčšej skupiny, no určite nie celého pelotónu.
O klasický únik sa postarala štvorica pretekárov. Opäť nechýbali domáce celky Euskaltel s Burgosom v podobe Jamesa Fouchého a Erica Fagundeza. Dopĺňal ich Alan Jousseaume z Totalu a Tom Paquot z Intermarché. Zvláštne bolo, že ani jeden deň ešte neboli vpredu farby Caja Rural alebo Kern Pharma. Akoby sa nechceli ukázať.
Tempo bolo vysoké, pretože únik bol zlikvidovaný už viac ako 40 km pred cieľom. Posledný podľahol Paquot. Ineos na to veľmi tlačil. Chceli sa presadiť cez Ethana Haytera. Ostávali ešte dva kopce. Jeden malý prudký brdok, ktorý mal za úlohu vyradiť viacero pomocníkov. Mal 1,6 km pri sklone 7,5 %.
Tesne pod kopcom prišlo vo vysokej rýchlosti k pádu, kde tvrdo narazil na zem aj líder pretekov Primož Roglič. Televízne kamery to ale nezachytili. Lekár kontroloval, či nemá otras mozgu. Celkovo vyzeral na hrane, či pôjde alebo nepôjde ďalej. Mal zodretú pravú stranu tela. Bezprostredne po páde sa ostatné tímy zachovali športovo a výrazne znížili tempo. V tomto kopci sa tak vôbec nebojovalo. Kým sa však Slovinec odhodlal pokračovať, uplynuli takmer tri minúty, a to bola už veľmi veľká strata.
Mal tam dvoch kolegov a postupne naberali rôznych odpadlíkov, no bolo ťažko predstaviteľné, žeby sa ešte vrátil nazad, resp. ak áno, žeby mal šancu udržať dres s toľkými odreninami. Znížil to na dve minúty. Ineos sa vrátil do čela a hľadel si svoj úmysel vyhrať etapu. Dlhšie sa to takto držalo. Pod záverečným kopcom Lizarrusti (dĺžka 6,1 km; sklon 4,8 %) sa ale tempo na desať minút opäť totálne spomalilo, šlo sa ledva tridsiatkou. Rogličovci sa vrátili späť presne na úpätí kopca, a teraz bolo otázkou, či to už konečne niekto nakopne, alebo sa pôjde ďalej pomaly. Bola to druhá možnosť, nikto zozadu neodpadal. Bol to len presun do cieľa, čo znamenalo, že Roglič to zvládne.
Až kilometer pred vrcholom si Louis Meintjes (Intermarché) povedal, že to už nie je možné a aspoň sa ukáže sólo atakom. Samozrejme, šlo mu aj o výhru na prémii, pretože skúšal to už aj v úvode etapy a vyhral tam jednu. Spolu s touto už mal 12 bodov a stal sa novým lídrom vrchárskej súťaže. Pelotón, z ktorého v tomto kopci nikto neodpadol, prešiel vrcholom desať sekúnd po ňom a krátko na to ho dobehol. A opäť sa spomalilo na 38 km/h.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Mierne "vzrušo" prišlo až na rýchlostnej prémii, pred ktorou sa tempo výrazne zrýchlilo a špurt vyhral Remco Evenepoel. Získal teda tri sekundy. S odstupom celého bicykla bol druhý Isaac Del Toro (UAE) a tretí Jonas Vingegaard (Visma), ktorý ešte mal šťastie, lebo len veľmi tesne zdolal dvoch súperov vrátane Skjelmoseho.
V tom momente bol pelotón veľmi natiahnutý a kým sa vrchári pri debate usmievali nad svojím špurtom, chvíľkovú nepozornosť a chaos využila trojička Marc Soler (UAE), Gorka Izagirre (Cofidis) a Nelson Oliveira (Movistar), aby nastúpili. Kým sa to za nimi spamätalo, mali desať sekúnd náskoku. A to boli skvelí tempári. No tri kilometre pred páskou skončila ich snaha.
Potom ešte doslo k pádu, do ktorého sa zaplietol aj Juan Ayuso (UAE), no bolo to už v ochrannej zóne. Špurt vyhral Quinten Hermans z Alpecinu. Mal najlepšiu pozíciu i nohy. Pokračuje teda trend, že v špurtoch tu vyhrávajú menej známi pretekári, keďže elitní šprintéri dnes jazdili na Scheldeprijs, kde to Alpecinu naopak nevyšlo. Druhý bol úplne neznámy Talian Edoardo Zambanini jazdiaci za Bahrain Victorious. Papierovo silnejší Alex Aranburu z Movistaru skončil až tretí. Opäť to teda nevyšlo Ineosu, ktorý celý deň zbytočne ťahal. Rovnako ako včera a prepadli ešte aj v časovke.
Štvrtková etapa má podobný charakter, no záverečný kopec je len deväť kilometrov pred cieľom. Je síce krátky, ale veľmi prudký, čo môže znamenať viac vzrušenia medzi favoritmi. Uvidíme, ako na tom bude Roglič.
Výsledky etapy
1. HERMANS Quinten Alpecin - Deceuninck 04:40:59
2. ZAMBANINI Edoardo Bahrain Victorious 00:00
3. ARANBURU Alex Movistar Team 00:00
4. DE PRETTO Davide Team Jayco - AlUla 00:00
5. ARNDT Nikias Bahrain Victorious 00:00
6. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 08:36:01
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:07
3. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:10
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:14
5. VINGEGAARD Jonas Visma | Lease a Bike 00:14
6. VAUQUELIN Kévin Arkéa - B&B Hotels 00:16
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 140 km - Saint-Ignace: dĺžka 2,3 km; sklon 5,9 %; max. 8 %
3 20 183 km - Otsondo: dĺžka 8,2 km; sklon 5,7 %; max. 10 %
3 20 131 km - Usategieta Gaina: dĺžka 11 km; sklon 3,2 %; max. 8 %
3 20 121 km - Uitzi: dĺžka 4,7 km; sklon 6,9 %; max. 10 %
3 20 106 km - Zuarrarrate: dĺžka 6,8 km; sklon 3,6 %; max. 9 %
3 20 37 km - Olaberria: dĺžka 1,6 km; sklon 7,5 %; max. 10 %
3 20 19 km - Lizarrusti: dĺžka 6,1 km; sklon 4,8 %; max. 8 %
 
Náš eshop