Baskicko videlo ťažký pád Vingegaarda, Rogliča i Evenepoela. Sezóna sa zmení na nepoznanie (+ výpočet zranení)

4.4.2024, 16:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
4. 4.4. rovinata etapa ciel rovina Etxarri-Aranatz > Legutio 159 km Meintjes
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy (© itzulia.eus)
V štvrtok prišla na Okolo Baskicka na rad prvá etapa pre celkové poradie, ak teda nepočítame úvodnú časovku. Hviezdna štartová listina plná svetových vrchárov si to mala rozdať na finálnom prudkom stúpaní Leintz-Gatzaga (3 km; 8,7 %), ktorého posledné dva kilometre mali priemer desať percent a v maximách dosahovali aj trinásť.
Fanúšikovia napäto očakávali, ako sa najväčší favorit Jonas Vingegaard (Visma) vysporiada s dosiaľ najsilnejšou konkurenciou v ročníku. Na Tirrene i Okolo Galície v kopcoch dominoval, no dnes proti nemu stáli líder pretekov Primož Roglič (Bora), Remco Evenepoel (Soudal), Juan Ayuso (UAE) či Mattias Skjelmose (Lidl). Bohužiaľ, všetci štyria do jedného v posledných troch dňoch spadli, čo mohlo poznačiť ich výkon.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vzhľadom na vysoký počet hladných GC pretekárov sa dnes úspech úniku nečakal. I tak to ale skúšalo množstvo tímov. Dopredu sa napokon dostala trojica v zložení Louis Meintjes (Intermarché), Reuben Thompson (Groupama-FDJ) a Mathieu Burgaudeau (Total). Juhoafričan zároveň dnes bránil horský dres. Trio napokon doplnili ešte aj Mikel Retegi (EKP), Joseba López (Caja Rural) a Čech Karel Vacek (Burgos).
Únik počas dňa dostal zaujímavý priestor takmer piatich minút, hoci viac ako polovica brejku strácala iba niečo cez dve minútky na Rogliča. UAE, Bora i Visma ich však mali pod kontrolou, pretože 55 kilometrov pred páskou to rázom padlo na približne tri minúty. Meintjes poctivo zbieral bodíky a upevňoval si svoju nadvládu v bodkovanej klasifikácii.
Absolútne kľúčový moment však prišiel v pravotočivej zákrute 35 kilometrov pred cieľom. Cez betónovú stoku prepadlo niekoľko ľudí z čela pelotónu potom, ako do zákruty vbehli v príliš veľkej rýchlosti. Na zemi skončili Remco Evenepoel, Jonas Vingegaard a opäť aj Primož Roglič. Na miesto pádu boli povolané až tri sanitky a vyzeralo to na seriózne zranenia u všetkých troch hlavných favoritov.
Zatiaľ čo Dán a Slovinec skončili tvrdo na zemi a v spomenutej betónovej stoke, Evenepoel bunny hopom preskočil stoku a vošiel do lesa. Spomedzi stromov vyšiel krvavý, krívajúc a v polohe jasne indikujúcej zlomenú kľúčnu kosť. Roglič sa po chvíli pozviechal a vyzeral iba veľmi doudieraný, no prekvapivo ani len nešiel do nemocnice na kontrolu a nastúpil do tímového auta. 
Veľmi zle však vyzeral Vingegaard. Zostával dlho nehybne ležať na zemi a hoci bol pri vedomí, opatrne ho museli naložiť na nosidlá s kyslíkovou maskou. Ťažko zrenení vyzerali byť aj Jay Vine (UAE) a Steff Cras (Total). Preteky boli pre vyťaženosť všetkých lekárov pochopiteľne neutralizované.
Po polhodine prerušenia prišla informácia, že všetci pretekári, ktorí havarovali sú aspoň pri vedomí a balík sa rozhýbal smerom k cieľu. Organizátori prišli s bizarnou ponukou pre únik, ktorý dostal zelenú bojovať naplno o etapu, zatiaľčo balík iba pomaly príde do cieľa, no šestica vpredu to odmietla a chcela počkať na pelotón.
Vyzeralo to tak, že organizátori trvajú na dokončení etapy a preteky sa osemnásť kilometrov pred cieľom opäť rozbehli, no iba pre ľudí vpredu. Balík išiel v pokoji za motorkami. Únik spočiatku odmietal pretekať, no na záverečnom stúpaní sa pretekári vpredu otriasli a začali opäť naplno súťažiť. Veľký útok na etapu ukázal Karel Vacek, no pod vrcholom ho prevalcoval Louis Meintjes a upaľoval sólo do cieľa.
Juhoafričan to dotiahol do cieľa a vyhral etapu. Druhý prišiel Thompson, tretí Vacek. Viac ako o víťazoch sa ale hovorilo o netaktnosti organizátorov, ktorí najskôr dlho nechali réžiu nakrúcať dolámaných pretekárov pri ceste a následne trvali na tom, aby aspoň šesť pretekárov vpredu zabojovalo o etapové víťazstvo. Aspoň že po etape zrušili pódiový ceremoniál...
Štvrtá etapa Baskicka sa teda určite zaradí medzi tie pamätné, no pre zlé dôvody. V ďalších hodinách budeme nižšie informovať najmä o zdravotnom stave Jonasa Vingegaarda, Remca Evenepoela, Jaya Vinea ale aj Steffa Crasa, ktorých zranenia budú početné a v najbližších týždňoch ich zrejme neuvidíme pretekať. Zajtra začne etapu v žltom drese Mattias Skjelmose, keďže trio hlavných favoritov Vingegaard-Evenepoel-Roglič logicky odstúpilo z pretekov.
Výčet zranení z pádu:
Jonas VINGEGAARD: Zlomená kľúčna kosť, prepichnuté a pomliaždené pľúce a niekoľko zlomených rebier
Jay VINE: Zlomený krčný stavec a dva zlomené hrudné stavce (podľa tímu UAE našťastie bez neurologických následkov)
Remco EVENEPOEL: Zlomená kľúčna kosť a zlomená lopatka
Steff CRAS: Dve prepichnuté pľúca, dve zlomené rebrá
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mattiasa Skjelmoseho (nový líder)
"Išli sme veľmi rýchlo, dole kopcom, a v tej zákrute bol zlý povrch cesty. Nabehli sme tam príliš ostro. Bolo to nešťastné, no nebola to ničia chyba. Na môj vkus je ale v týchto pretekoch naozaj množstvo pádov, a to som prišiel zo vždy nervózneho Paríž-Nice. Všetci sú dnes extrémne silní, kopec vyletí šesťdesiatčlenný balík a potom majú ešte všetci výkonnosť na boj o pozíciu v zjazde. To je prosto dnešná cyklistika."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Milana Vadera (kolega Vingegaarda)
"Mal som pred tou zákrutou zvláštny pocit, tak som sa trochu prepadol dozadu. Napokon to bolo asi veľké šťastie. Keď som bočil, už som iba videl ležiacich pretekárov. Keď som zbadal Jonasa, hneď som sa otočil a myslel som len na to, či je v poriadku. Našťastie bol pri vedomí. Čakáme na dobré správy z nemocnice."
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 08:36:11
2. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:04
3. VAUQUELIN Kévin Arkéa - B&B Hotels 00:06
4. SCHACHMANN Max Bora - hansgrohe 00:06
5. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:13
6. ARMIRAIL Bruno Decathlon Ag2r La Mondiale 00:14
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 118 km - Opakua: dĺžka 7,1 km; sklon 5,8 %; max. 12 %
3 20 42 km - Olaeta: dĺžka 1,9 km; sklon 9 %; max. 14 %
3 20 26 km - Untzilla: dĺžka 2,3 km; sklon 8,4 %; max. 11 %
3 20 9 km - Leintz-Gatzaga: dĺžka 3 km; sklon 8,7 %; max. 13 %
 
Náš eshop