Okolo Baskicka: Ani piaty deň sa nezaobišiel bez tvrdého pádu favoritov. Šprint malej skupiny vyhral Grégoire

5.4.2024, 15:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
5. 5.4. zvlnena etapa ciel rovina Vitoria-Gasteiz > Etxano 176 km Grégoire
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy (© itzulia.eus)
Piata etapa Okolo Baskicka nadviazala na tú nešťastnú štvrtú, ktorá z pretekov vyradila trojicu top favoritov vo Vingegaardovi, Evenepoelovi i doterajšom lídrovi Rogličovi. Nový držiteľom žltého dresu bol tak Mattias Skjelmose (Lidl), ktorý mal pred sebou už iba dve záverečné etapy, no za jeho chrbtom číhala svorka UAE v zložení Ayuso, McNulty a Del Toro. V hre zostávali aj Jai Hindley (Bora) či Mikel Landa (Soudal).
Piatková etapa nemala priniesť veľké rozdiely v poradí, no na záverečných okruhoch sme videli kopec Muniketagaina (3,5 km; 7,3 %), na ktorom mohlo prísť k nejakým tým útokom. Únik ale nemal veľké šance, pretože záverečný kopec mal byť zdolateľnou prekážkou pre pretekárov typu Ethana Haytera (Ineos), Paula Lapeiru (Decathlon) alebo Edoarda Zambaniniho (Bahrain Victorious), takže ich tímy mali dnešok kontrolovať.
To sa aj dialo v prvej polovici dnešnej etapy. Množstvá pokusov o únik sa neutralizovali aj samé a keď sa aj niekto vzdialil, okamžite sa tímy odolných šprintérov zoradili na čele balíka. 94 kilometrov pred páskou sme videli ďalší tvrdý pád v balíku a aj piaty deň po sebe sa na zemi ocitol niekto z top favoritov. Mikel Landa mal skvelú formu na nedávno skončenom Okolo Katalánska a vlani tu bol na druhom mieste. Bask však vyzeral zle a pridal sa k Pidcockovi, Vingegaardovi, EvenepoeloviVineovi a Rogličovi na listine odstupujúcich.
Na najťažší kopec dňa Urkiola (5,5 km; 9,4 %) prišiel balík pokope. Do akcie sa tu dokonca dostali favoriti, keď sa z balíka vzdialili Sepp Kuss (Visma) a Isaac del Toro (UAE), no zvyšné silné tímy ich nikam nepustili a v zjazde boli pohltení. V druhej polovici etapy sa dopredu dostala deviatka pretekárov, no ani oni nedostali priestor.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Prvý výjazd na Muniketagaina roztrhal pelotón a na čelo vyšla desiatka aktívnych vrchárov pod vedením Williama Lecerfa (Soudal), no ani im to nevyšlo. Celý deň výrazne pripomínal akúsi klasiku, vpredu sa striedali ľudia ako na bežiacom páse a zaujímavý únik podnikli tridsať kilometrov pred páskou Staune-Mittet (Visma), Kwiatkowski (Ineos), Donovan (Q36.5),  Rochas (Groupama-FDJ) a  Ruiz (EKP).
Kvintento si vytvorilo pekný náskok tridsiatich sekúnd, no pozičná bitka pod druhý a posledný výstup na Muniketagaina ich šance takmer anulovala. Ako posledný vydržal vpredu Rochas, ktorého pod vrcholom dobehla skupinka útočníkov na čele s Del Torom. Stíhal ich Lidl a Tao Geoghegan Hart pre Skjelmoseho. Silný útok potom ukázal Max Schachmann (Bora), no to už pokryl Skjlemose osobne.
Ohňostroje pokračovali aj v zjazde do cieľa, kde tlačil na pílu Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Lidl to ale udržal pokope. Finálny útok od UAE Emirates prišiel osem kilometrov pred páskou od McNultyho. Ani to americká zostava nikam nepustila a šprintovalo sa.
V poslednom kilometri ukázal pekný nástup Carlos Rodríguez (Ineos), no na cieľovej rovinke ho stiahol nástup Maxa Schachmanna. Za ním sa vyviezli Romain Grégoire (Grouapama-FDJ) a Orluis Aular (Caja Rural) a práve Francúz napokon dokázal etapu vyhrať. Nemec z Bory prišiel tretí. V skupine sa nachádzal aj Ethan Hayter, no hoci bol na papieri v skupine najrýchlejší, opäť to totálne prekaučoval pozične.

V celkovom poradí sa nič nemenilo, Lidl-Trek chaotickú etapu majstrovsky ustrážil napriek kanonáde útokov od tímu UAE. Mattias Skjelmose skúsi zajtra ubrániť žltý dres pred oklieštenou konkurenciou v podobe Ayusa, Del Tora, Hindleyho a zaujímavými hráčmi môžu byť aj Rodríguez, Buitrago či Kevin Vauquelin (Arkéa).
Výsledky etapy
1. GRÉGOIRE Romain Groupama - FDJ 03:43:28
2. AULAR Orluis Caja Rural-Seguros 00:00
3. SCHACHMANN Max Bora - hansgrohe 00:00
4. PACHER Quentin Groupama - FDJ 00:00
5. ARANBURU Alex Movistar Team 00:00
6. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 12:19:39
2. SCHACHMANN Max Bora - hansgrohe 00:02
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:04
4. VAUQUELIN Kévin Arkéa - B&B Hotels 00:06
5. GRÉGOIRE Romain Groupama - FDJ 00:08
6. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:13
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 88 km - Urkiola: dĺžka 5,5 km; sklon 9,4 %; max. 14 %
3 20 38 km - Muniketagaina: dĺžka 3,5 km; sklon 7,3 %; max. 10 %
3 20 12 km - Muniketagaina: dĺžka 3,5 km; sklon 7,3 %; max. 10 %
 
Náš eshop