Baskicko: V špurte bez špurtérov triumf Lapeiru z Decathlonu, favoriti bez strát

2.4.2024, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
2. 2.4. zvlnena etapa ciel rovina Irun > Kanbo 160 km Lapeira
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy (© itzulia.eus)
Druhý deň v Baskicku mal najjednoduchší charakter a prinášal jedinečnú možnosť pre šprintérov, či možno neskorý atak. Na trase nebol žiadny kopec, ktorý by mal deliť pelotón. Tým, že tu neboli šprintéri A ani B-kategórie (zajtra ich čaká súboj na Scheldeprijs), súboj o triumf bol veľmi otvorený a veľmi ťažko sa tipovalo, ako to dopadne. Ktorý tím bude režírovať záver a podobne. Vyhrať mohol naozaj hocikto zhruba z 50 ľudí, ktorí si dnes povedali, že by to mohli vyskúšať.
U top vrchárov bez agilného Pogačara sme tipovali pasívnejšiu jazdu, žiadne vylomeniny. O únik sa postarala štvorica pretekárov Pro tímov. Pozornosť pútala bratská dvojica Xabier a Enekoitz Azparrenovci z Q36,5, resp. Euskaltelu. Dopĺňali ich Jetse Bol (Burgos) a Alexis Vuillermoz (Total). Keďže sa včera jazdila len úvodná krátka časovka, rozdiely neboli veľké a máloktorý tím chcel pomôcť Bore na čele hlavnej skupiny, a tak to nemecký tím držal len na 3-4 minútach.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
S blížiacim sa záverom sa pridali aj pretekári Groupamy či Movistaru, ktorí pomohli Bore. V miernom daždi to bol tranzitný deň, hoci sa nešlo pomaly. Dojazd napokon nastal o desať minút skôr než sa čakalo. Únik bol pohltený 12 kilometrov pred cieľom. Tesne pred trojkilometrovou ochrannou zónou v polovici balíka spadlo viacero pretekárov vrátane Taa Harta (Lidl), ktorý cielil na celkové poradie. Bolo tak jasné, že stratí. Balík sa rozdelil a úplne vpredu ostalo asi iba 35 ľudí.
Na širokej vozovke v daždi to bol chaotický špurt bez vlakov, kde sa najlepšie zorientoval a špurtoval 23-ročný Francúz Paul Lapeira z tímu Decathlon - Ag2r La Mondiale. Výborne mu pomohol kolega Lorenzo Germani. Druhý skončil Samuele Battistella z Astany, ktorý bol väčšinu záverečných 200 metrov na čele, ale jeden súper sa cez neho dostal. Celkovo sa dá hovoriť o tom, že z tohtoročných etáp pretekov World Tour bolo v tejto Top 10 najmenej zvučných mien.
Z favoritov na celkový triumf boli v skupine bez straty Roglič, Vingegaard, Evenepoel, Skjelmose, McNulty, Ayuso i Landa. Uvidíme, či sa už zajtra skúsia pobiť na poslednom kopci dňa, ktorý bude mať vrchol 19 km pred cieľom a tieto parametre: 6,1 km; 4,8 %. Zdá sa, že to bude priskoro na vytvorenie rozdielov. Málokomu sa asi bude chcieť ťahať do cieľa v malej skupine...
Výsledky etapy
1. LAPEIRA Paul Decathlon Ag2r La Mondiale 03:42:28
2. BATTISTELLA Samuele Astana Qazaqstan 00:00
3. VERVAEKE Louis Soudal Quick-Step 00:00
4. MIQUEL Pau Equipo Kern Pharma 00:00
5. ARANBURU Alex Movistar Team 00:00
6. SILVA Thomas Caja Rural-Seguros 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 03:55:02
2. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:10
3. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:10
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:14
5. VINGEGAARD Jonas Visma | Lease a Bike 00:15
6. VAUQUELIN Kévin Arkéa - B&B Hotels 00:16
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 140 km - Saint-Ignace: dĺžka 2,3 km; sklon 5,9 %; max. 8 %
 
Náš eshop