Baskicko skončilo bojovnou etapou a triumfom Rodrígueza, Ayuso celkovým víťazom

6.4.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Baskicko skončilo bojovnou etapou a triumfom Rodrígueza, Ayuso celkovým víťazom
Pódium a na ňom Ayuso (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

6. 6.4. rovinata etapa ciel rovina Eibar > Eibar 138 km Rodríguez
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy (© itzulia.eus)
Konečné pódium 63. ročníka pretekov určite takto nikto netipoval. Cyklistika ukázala svoju veľkú krutosť, no zasa otvorila šance novším mladším tváram, ktoré by za normálnych okolností až o také vysoké priečky nebojovali. Po vyškrtaní topfavoritov bolo pred posledným dňom päť ľudí do desiatich sekúnd odstupu v celkovom poradí - za Mattiasom Skjelmosem (Lidl) to boli Max Schchamnn (Bora), Juan Ayuso (UAE), Kévin Vauqelin (Arkéa) a Romain Grégoire (Groupama). Už len bonifikačné sekundy z cieľa, ak by došla menšia skupina, by to mohli úplne prehádzať.
Bolo tam však veľké množstvo pretekárov, ba celých tímov, ktoré nemali čo stratiť a tlačili sa veľmi dopredu. V členitom teréne nedokážete dokonale kontrolovať situáciu a do úniku sa dostalo až 22 ľudí, čo bolo veľmi ťažké ustriehnuť. Sto kilometrov pred cieľom mali tri minúty náskoku.
Boli tam Steven Kruijswijk, Milan Vader, Sepp Kuss (3x Jumbo), Romain Combaud, Oscar Onley, Martijn Tusveld (3x DSM), James Shaw, Esteban Chaves (2x EF), Lucas Hamilton, Christopher Juul-Jensen (2x Jayco), Igor Arrieta, Sjoerd Bax (2x UAE), Gregor Mühlberger (Movistar), Matteo Sobrero (Bora), Bauke Mollema (Lidl), Gorka Izagirre (Cofidis), Rein Taarmäe (Intermarché), Fabien Doubey (Total), Brandon Rivera (Ineos), Jimmy Janssens (Soudal), David De la Cruz (Q36,5) a Jasha Sütterlin
(Bahrain Victorious)
.
Najvyššie v poradí bol Brandon Rivera z Ineosu s odstupom 1:21 a tesne nad dvoma minútami boli De la Cruz aj Hamilton. Visma to mohla skúšať na Vadera (+2:41). Pelotón viedol Lidl, no mal to extrémne ťažké. Mierne sa im to uľahčilo po druhom kopci, keď z úniku vypadol Combaud a práve aj Vader. Visma tak prestala byť v úniku taká dominantná, i keď Kuss s Kruijswijkom boli veľmi nebezpečné mená.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
68 km pred cieľom prišiel vrchol tretieho kopca Krabelin (5 km; 9,6 %). Tu sa už nakoplo tempo vpredu i medzi favoritmi a zaútočili Marc Soler z UAE a William Lecerf zo Soudalu. Začalo sa to drobiť. Soler bol silnejší a budoval si náskok, čo bolo pre UAE s dvoma ľuďmi v Top 6 (Ayuso a McNulty) dôležité. Nehovoriac o tom, že ďalších dvoch mali v úniku. Vrcholom prešli na čele Kruijswijk, Kuss, Mühlberger, Chaves, Mollema, Arrieta a Onley. V zjazde ich dobehol ešte Shaw. Soler sa dostal do skupiny, ktorá zaostávala na čelo 1:50. Bol tam ale Bax, ktorý mu pomáhal. Pelotón stále strácal tri minúty.
Na kratšom treťom kopci od konca sa tempo v pelotóne výrazne zvýšilo a stiahli odstup na minútu. To už čelo pred sebou videl Soler, ktorý sa tam ale ešte do vrcholu nedokázal začleniť, a tak musel zozjazdovať sám, resp. stiahli k nemu Arrietu. Čelo ostávalo pokope. Balík sa zmenšil a Lidlu začínala pomáhať ťahať aj Bora. 40 km pred cieľom teda bolo na čele desať pretekárov - Kruijswijk, Kuss, Mühlberger, Chaves, Shaw, Mollema, Arrieta a Onley, Hamilton a Soler. Skupina favoritov strácala minútu, a Soler strácal celkovo 47 sekúnd. 
34 km pred cieľom bola rýchlostná prémia, kde si pre tri sekundy prišiel Marc Soler. Nepochopiteľne neskoro na neho zareagoval Mollema ako kolega vedúceho Skjelmoseho, nestihol s tým už nič urobiť a prešiel iba tretí. Blížil sa predposledný kopec, ktorý bol veľmi prudký (4,1 km; 9,2 %). Očakávali sa tu veľké veci. Z balíka už zaútočil Mattias Skjelmose v žtlom drese. Za neho sa zavesili Juan Ayuso (UAE Emirates) a Santiago Buitrago (Bahrain Victorious).
Ako prvý prešiel vrcholom kopca Izua Oscar Onley z DSM. Nasledovala trojička Cháves, Soler a Ayuso, ktorý sa tam už dotiahol. Strácali 25 sekúnd. Napokon to bol Skjelmose, ktorý ťahal za kratší koniec. Aspoň zatiaľ. Pomohol mu tam ešte Mollema, ale nie už na prehupe, čo bol problém. Strácal asi 15 sekúnd na Ayusovu skupinu, ktorú makal ťahať Soler aj v zjazde, no Skjelmose šiel sám. To však nebol veľký problém, pretože Dán je výborným zjazdárom, lepším ako Soler a 15 sekúnd zlikvidoval. Síce sa vyvetral viac ako Ayuso, ale bol tam.
Partia 19 km pred cieľom zhltla aj unaveného Onleyho, takže tam bolo šesť ľudí - Onley, Cháves, z pôvodného úniku a z favoritov Ayuso, Skjelmose, superdomestik Soler a ešte sa tam v zjazde dokutáľal aj Carlos Rodríguez z Ineosu, ktorý strácal pred dneškom 50 sekúnd. Mali asi 30-40 sekúnd náskoku pred ďalšími favoritmi. Prišiel záverečný kopec pretekov Urkaregi (5 km; 4,8 %). Hneď v jeho úvode atakoval Ayuso a šiel si za celkovým triumfom. Bolo jasné, že je najsilnejší. No chytil sa ho ďalší Španiel Rodríguez, ktorý videl pred sebou etapový triumf i posun celkovo možno až na pódium, keďže viaceré mladé pušky z Top 10 úplne zmizli.
12,5 km pred páskou bol vrchol záverečného kopca. Vrcholom prešli na čele Ayuso s Rodríguezom a za nimi s 32 sekundami odstupu Skjelmose, Onley a Soler. Ďalšia skupina strácala 1:25. Bola tam všehochuť z GC a úniku. Boli tam Bibao aj McNulty z ľudí vysoko. Tento zjazd už nebol taký technický, navyše mal Ayuso vpredu Rodrígueza, ktorý šiel výborne, a tak už Skjelmose nemal nárok s tým niečo robiť. Ešte mal čo robiť, aby vôbec bral druhé miesto a nepreskočil ho aj Rodríguez.
Španieli sa veľmi kolegiálne dohodli. Oscar Rodríguez si odtiahol posledné dva kilometre a bez boja vzal etapový triumf. Juan Ayuso prešiel cieľom so širokým úsmevom druhý. O tretie miesto to bol veľký súboj Skjelmoseho so Solerom, ktorý napokon Dán prehral a keďže prišli na páskou s odstupom 41 sekúnd, Dán sa prepadol na tretiu pozíciu o jedinú sekundu. Soler sa napokon posunul na štvrté miesto a ešte aj piate bral Brandon McNulty, ktorý prišiel do cieľa v skupinke s Mollemom, Bilbaom a Chávesom s odstupom 1:31. UAE teda dostalo troch ľudí do Top 5 celkového poradia. Ba dokonca ešte siedmy skončil Isaac Del Toro.
Pre Juana Ayusa je to prvý celkový triumf na pretekoch World Tour. Mal už množstvo pódií, vrátane Vuelty, no ešte si domov žltý dres, či jeho obdobu, nikdy neodniesol. Je to pre neho výborný signál pred Tour, na ktorú sa chystá a vieme, že po Gire možno nebude Pogačar totálne najsilnejší... Celkovo sme videli neskutočnú jazdu zostavy UAE, hoci vieme, čo sa udialo konkurencii. Vrchársky dres pred Seppa Kussa z Vismy vyzerá oproti tomu veľmi chudobne.

Uvidíme ako sa bude vyvíjať ďalej kariéra dvoch nádejných mladučkých Španielov, ktorí už začali vystrkovať rožky aj na GT. Ťažko povedať, ako by obstáli bez tých pádov... Dnešok bol ťažší než ostatné dni, a to sa naplno ukázalo na Top 10, keď ľudia ako Schachmann, Vanquelin, Grégoire, Armirail, Aranburu aj Jegat úplne vybuchli a padli dolu. Napokon sa z nich medzi najlepšími udržal iba Kévin Vanquelin z Arkéa - B&B, ktorý skončil ôsmy.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Carlosa Rodrígueza (víťaz etapy)
"Bol to veľmi ťažký deň s množstvom pretekania. Juan Ayuso bol neskutočne silný dnes, no mali sme záujem spolupracovať, takže to šlo výborne. Ja ďakujem chalanom z tímu za všetku pomoc a budeme dnes určite spokojne oslavovať."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juana Ayusa (víťaz celkovo)
"Je to neuveriteľné. Je to moje prvé víťazstvo v etapových pretekoch World Tour a urobiť to tu v Baskicku v úžasnom prostredí je super. Musím veľmi pochváliť tímových kolegov, myslím si, že sme jazdili perfektne od začiatku do konca a zaslúžili sme si víťazstvo. Všetko išlo perfektne, pretekali sme, aby sme dostali Lidl pod tlak, dostali sme chalanov do úniku a ja som ich nakoniec nasledoval. Je to prvýkrát, čo prichádzam do Ardén v dobrej forme, takže sa teším na to, čo môžem dosiahnuť."
Výsledky etapy
1. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 03:37:13
2. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:00
3. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:41
4. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:41
5. ONLEY Oscar dsm-firmenich PostNL 00:41
6. MOLLEMA Bauke Lidl - Trek 01:31
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 15:56:50
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:42
3. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:43
4. SOLER Marc UAE Team Emirates 01:23
5. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 01:46
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 01:48
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 125 km - Elkorrieta: dĺžka 2,6 km; sklon 6,7 %; max. 13 %
3 20 113 km - Azurki: dĺžka 5,1 km; sklon 7,4 %; max. 16 %
3 20 93 km - Gorla: dĺžka 9,6 km; sklon 5,7 %; max. 11 %
3 20 68 km - Krabelin: dĺžka 5 km; sklon 9,6 %; max. 17 %
3 20 45 km - Trabakua: dĺžka 3,3 km; sklon 7,1 %; max. 10 %
3 20 27 km - Izua: dĺžka 4,1 km; sklon 9,2 %; max. 13 %
3 20 13 km - Urkaregi: dĺžka 5 km; sklon 4,8 %; max. 8 %
 
Náš eshop