V Dánsku na GP Fyen triumf Madsa Pedersena, Lukáš Kubiš desiaty

22.5.2022, 13:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
so 21.5. rovinata etapa ciel rovina Grand Prix Herning 180 km Stokbro
ne 22.5. rovinata etapa ciel rovina Fyen Rundt 189 km Pedersen
Dukla Banská Bystrica cestuje na jednorazovky v zložení: Martin Haring, Patrik Tybor, Lukáš Kubiš, Adam Foltán, Pavol Rovder a Samuel Tuka.
so 21.5. rovinata etapa ciel rovina Herning > Herning 180 km Stokbro
profil pretekov bol úplne rovinatý
V Dánsku nebýva veľa prestížnych pretekov, ale Herning pred pár rokmi organizoval európsky šampionát a znovuzrodili tu tradíciu jednorazových pretekov v kombinácii s ďalšími v nedeľu. Ponúkajú príležitosť popredným európskym kontinentálnym celkom, ale poskladali aj reprezentáciu, kde sa na štart postavila superhviezda v podobe Madsa Pedersena. Keďže ide o preteky 1.2, je to to niečo podobné ako by na pretekoch V4 štartoval Peter Sagan. Majstra sveta sprevádzali aj ďalší poprední Dáni z rôznych Pro tímov, ktoré neprišli.
Preteky boli úplne rovinaté, ale ich zradnosť spočívala v niečom úplne inom, a to šotolinových úsekoch na veľmi úzkych cestách. Bolo ich až šestnásť. Slovensko zastupovala Dukla Banská Bystrica a aj Matúš Štoček v drese ATT Investments. Na niektoré úseky nepúšťali ani mechaničáky a práve na takom dostal defekt Lukáš Kubiš, ktorému dal koleso Martin Haring.

Postupne sa pelotón delil a delil ďalej a ostali v ňom zo Slovákov už len Štoček, Kubiš a Foltán. No keď Foltán a následne 30 km pred cieľom aj Kubiš dostali opäť defekt, už sa späť vrátiť nedokázali.
V závere sa z pelotónu vyselektovali dve skupiny. V prvej bolo 17 pretekárov, ktorí prišli na pásku. Zvíťazil Andreas Stokbro, ktorý po dvoch rokoch v Qhubeke a jej rozpade prešiel do tímu Coop, ale tu štartoval práve za reprezentáciu. Mads Pedersen bol tretí. Matúš Štoček ostal v pozostatku pelotónu a vyhral špurt druhej skupiny, teda obsadil 18. miesto.
Výsledky
1. STOKBRO Andreas Dánsko 4:14:13 40
2. RAHBEK Mads BHS-PL Belton Bornholm 00:00 30
3. PEDERSEN Mads Dánsko 00:00 25
4. REINDERS Elmar Riwal Cycling Team 00:00 20
5. MUFF Frederik Team Coloquick 00:00 15
6. LARSEN Mathias Restaurant Suri-Carl Ras 00:00 10
16. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 01:02
DNF FOLTÁN Adam Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF HARING Martin Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
ne 22.5. rovinata etapa ciel rovina Fyen > Fyen 189 km Pedersen
profil pretekov bol úplne rovinatý
Nedeľňajšia jednorazovka bola jednoduchšia a delilo sa to až v závere pre krátky, no prudký kopec na cieľových okruhoch. Postupne odtiaľ vypadávali pretekári a do cieľa prišiel poriadne natiahnutý pelotón. Šprintérske, ale aj technické a celkovo výkonnostné parametre ukázal Mads Pedersen, ktorý  urobil všetko správne a pred domácimi fanúšikmi zvíťazil.
Zo Slovákov sa udržal do záveru Lukáš Kubiš, ktorý si veril na výsledok, no v záverečnej zákrute mal menšiu kolíziu a finišoval tak desiaty. Je to zatiaľ jeho najlepší výsledok v sezóne, čo mu pomôže do nabratia sebavedomia, pretože Dukláci z Dánska cestujú do Estónska na miestnu Tour kategórie 2.1. Snáď sa to už aj Duklákom rozbehne. Matúš Štoček po veľmi dobrom sobotňajšom výkone pomáhal tímu.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Lukáša Kubiša (10. miesto)
"Dnešná jednorazovka bola celý deň relatívne pokojná. Po dvadsiatich kilometroch odišla trojica pretekárov, ktorí si vybudovali až päť minútový náskok. Neskôr sa do nich vydali ďalší traja, kde sme mali Patrika Tybora, no tieto skupiny sa nespojili. V balíku vládlo pokojné tempo a zrýchľovať sa začalo až v závere, keď sme prichádzali na cieľové okruhy. Na okruhu bol prudký sedemstometrový kopec a zvyšok stále zákruty, čo mi vyhovovalo. Kopec sme išli štyrikrát a už v prvom som cítil dobré nohy. Stále som ho jazdil na špici. Do šprintu som sa natlačil na piatu pozíciu, no v poslednej pravotočivej zákrute vedľa mňa spadli pretekári. Ja som zachytil bicykel a musel ísť na brzdy. Nakoniec to vyšlo na desiate miesto, no viem, že som mal ďaleko na viac. Dnes boli nohy skvelé, a tak dúfam, že o týždeň v Estónsku budú minimálne takto dobré."
Výsledky
1. PEDERSEN Mads Dánsko 3:38:09 40
2. REINDERS Elmar Riwal Cycling Team 00:00 30
3. KOLZE CHANGIZI Sebastian Team Coloquick 00:00 25
4. LARSEN Mathias Restaurant Suri-Carl Ras 00:00 20
5. OVERGAARD PEDERSEN Nicklas Bache-JS.Dk 00:00 15
6. BUDZINSKI Marcin HRE Mazowsze Serce Polski 00:02 10
10. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:05 3
60. FOLTÁN Adam Dukla Banská Bystrica 00:47
73. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 01:52
81. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 03:20
107. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 04:52
121. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 08:13
125. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 08:15
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop