Van Aertovi hra na Merckxa nevyšla, Jumbo vysvetľovalo jeho únik, MVDP zvažuje odstúpenie (reakcie na 6. etapu)

7.7.2022, 20:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
tdf2020 banner update
Wout Van Aert sa pred 6. etapou stretol s Eddym Merckxom, ale hra na tohto velikána mu nevyšla. Byť toľko kilometrov v malom úniku bola samovražda a líder pretekov prišiel o dres i šancu zabojovať o ďalšiu etapu. Jumbo to muselo vysvetľovať. Športový riaditeľ priznal, že si mysleli, že s Van Aertom bude v úniku spolupracovať väčšia skupina. Vlasov bol po páde napokon v cieli vysmiaty, čo sa nedá hovoriť o Van der Poelovi.
Eddy Merckx a Wout Van Aert (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Tadej Pogačar potvrdil, že je najsilnejší a pri takomto závere nemal konkurenciu. Žltý dres už dnes mu síce Van Aert daroval, ale aj tak sa očakávala táto výmena zajtra. "Prvé dve hodiny boli šialene rýchle. Potom sa do úniku dostal muž v žltom drese. Na kontrolu etapy sme museli obetovať časť nášho tímu. Pelotón sa nakoniec ukázal byť silnejší. V závere to nebol čistý šprint, pretože posledné stúpania boli veľmi hektické. Išiel som naplno za víťazstvom, žltý dres je len bonus," popísal deň už dvojnásobný víťaz Tour, ktorý si našliapol na tretí triumf. Vo štvrtok jeho kolegovia naozaj urobili skvelú robotu vo všetkých fázach etapy, no dôležitejšie bude, či ostanú pri ňom vo veľkých kopcoch...
Už zajtra bude dojazd na La Super Planche des Belles Filles, kde by mal byť opäť favoritom. Ak už jeho tím ukontroluje etapu tak, že nevyhrá únik, čo bude náročné, no 23-ročnému Slovincovi odhodlanie nechýba: Na novinársku otázku počas tlačovej konferencie o tom, či skúsi vyhrať aj zajtra povedal: "Áno, chcem vyhrať na La Planche des Belles Filles. Moja priateľka aj rodičia ma budú čakať na vrchole kopca, a to bude pre mňa extra motiváciou." Jeho veľkosť popísal aj kolega Rafal Majka. "Tadej sa každý rok zlepšuje, stal sa z neho veľký líder, nebojí sa nikoho a ničoho. Je na tom perfektne psychicky."
video v clanku ikonka ciernaVideo rozhovoru s Rafalom Majkom (po anglicky)
Športový riaditeľ UAE Team Emirates Mauro Gianetti neskrýval veľkú spokojnosť. "Po pozitívnom tesne Mattea Trentina a trápení sa Mikkela Bjerga sme do Tour vstupovali oslabení, ale tých prvých šesť etáp napriek tomu dopadlo perfektne. Neočakávali sme, že už budeme v žltom. Bolo to dnes ťažké, vidíte, že Jumbo aj Ineos sú veľmi silní. Veď Roglič včera spadol a dnes skoro vyhral. Majú viacero kariet, s ktorými budú hrať a my musíme ostať mimoriadne koncentrovaní."
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Najviac sa ale hovorilo o Woutovi Van Aertovi, ktorý od štartu skákal do všetkých únikov, veľmi tam chcel byť a síce strhol na seba všetku pozornosť, ale prišiel o dres aj boj o etapový vavrín. Musel to teda po dojazde vysvetľovať. "Bolo nám jasné, že v tejto dlhej etape nášmu tímu nikto nepomôže pri strážení tempa a sťahovaní únikov, a tak sme si dali ťažkú úlohu skúsiť byť v úniku, aby to museli riešiť ostatné tímy. No keď sme napokon odišli iba traja, bolo mi jasné, že to bude hrozne ťažké udržať až do cieľa. Ale povedal som si, že takto vzdám poctu žltému dresu a užijem si tie momenty s fanúšikmi popri trati hoci som vedel, že ma to pripraví o boj o víťazstvo. Zajtra začína moja nová rola - bojovať o zelený dres a pomôcť tímu. Už teraz vravím, že si to odkrútim v prvej časti etapy a zajtrajší záver úplne vypustím," vysvetlil svoje pohnútky v oficiálnom rozhovore po prebratí zeleného dresu.
Pre Sporzu doplnil ďalšie slová: "Jasné, že som sa nechcel vzdať žltého dresu, ale situácia v pretekoch sa v jednom momente vyvinula prekvapujúco - ostali sme sa tam len traja a nebolo ešte jasné, ako to naši súperi v pelotóne pojmú, či sa nezlomia, že nikto neprevezme zodpovednosť. No v tom žltom drese som bol veľkým lákadlom a balík šiel na maximum, aby nás dohnal. Škoda, že Fuglsang rýchlo stratil vieru v ten únik. Bol by silným spojencom," doplnil belgický obojživelník, ktorému dali aj červené číslo.
Wout Van Aert a Quinn SImmons (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Cyklistickí fanúšikovia boli zvedaví aj na vysvetlenie športového riaditeľa Jumba Fransa Maassena. "Povedali sme si pred etapou, že najväčšou šancou na etapový triumf bude únik väčšej skupiny, kde bude Wout. To ale nevyšlo. Ale bojovali sme. Možno tam bol moment, keď sme ho mali stiahnuť z úniku, no rozhodli sme sa to neurobiť. Bojoval ako lev od štartu až do konca," povedal Maassen, ktorý tak priznal, že si naivne mysleli, že s tak silným Van Aertom bude spolupracovať veľká skupina. Pre portál Wielerflits ale ešte doplnil aj druhú stránku mince, ktorú pripomenul aj samotný Van Aert: "Chceli sme ho mať v úniku, pretože inak by určite odišla veľká skupina, ktorú by sme museli kontrolovať my a asi by sme sa aj tak nedostali do boja o víťazstvo. No teraz už sa to ľahko hovorí. Nevyšlo nám to dnes, ale Wout ukázal, aký je silný."
Veľký zážitok si z etapy odniesol 21-ročný americký mladík Quinn Simmons, ktorý na svojej premiérovej Tour jazdil v úniku so superstar Van Aertom. "Tak to bolo niečo naozaj špeciálne. Prvý môj únik na Tour bol hneď s nositeľom žltého dresu. Nie som typom pretekára, ktorý sa púšťa do ťažkých súbojov o druhé miesto, čo by sa dnes určite stalo, lebo nemohol som poraziť Wouta, ale keď ste na Tour, tak to predsa len vnímate trochu inak, je to prestíž. Keď sa tak dlho bojovalo o únik, už som veril, že sa nám podarí dôjsť do cieľa, no bolo nás tam skrátka málo. Ale ozaj tie prvé kilometre, keď sme už boli v úniku, to bolo niečo šialené. Nikdy som toľko netrpel. Bolo to ako jazdiť doma za motorkou môjho otca," povedal po dojazde jazdec Treku - Segafredo.
Únik počas etapy (© A.S.O. / Charly Lopez)
Poriadny bič si na seba ušil aj Jakob Fuglsang (Israel - Premier Tech), ktorý sa dlho krvil vpredu s Van Aertom aj Simmonsom, no napokon bol v cieli ešte vysmiaty, pretože finišoval s favoritmi. "Bol som na správnom mieste v nesprávny čas. Veril som, že by mohol únik uspieť, snažil som sa tam byť, ale nevyvinulo sa to dobre a už som sa veľmi chcel vrátiť späť. Že som to dokončil v skupine s favoritmi je super, som hrozne rád, že sa mi to po tom vyplytvaní množstva síl podarilo," odfúkol si Dán v rozhovore pre Sporzu.
Iný Dán Magnus Cort z EF Education - EasyPost prvý raz nebol v úniku. "Aj dnes som poškuľoval po tom úniku trochu, cítil som, že by to mohlo vyjsť z neho, prvých 30 minút som sa snažil skákať tam, ale nevyšlo to, no a keď Van Aert odišiel v tej malej skupine, tak to bola pre nás ideálna príležitosť ho vyšťaviť a vyzliecť z dresu, aby sa do žltého dostal Neilson Powless, ale nanešťastie napokon bonifikácie zahrali proti nám," povedal líder vrchárskej súťaže.
- reklama -
- reklama -
Prývm porazeným bol v cieli Michael Matthews, ktorému pred etapou mnohí neverili, no v cieľovom kopci nestačil iba na superPogiho. "Dnes som to skúsil, no bolo z toho druhé miesto. Tím mi veľmi pomohol pred tým úplným záverom a dal som do toho všetko. Chcel som byť za kolesom Tadeja, lebo sme vedeli, že bude supersilný, no zdalo sa mi, že by som bol príliš skoro druhý za ním, tak som pustil Pidcocka pred seba, aby ma ešte potiahol, no to bola chyba, lebo nestačil Tadejovi a vytvorila sa veľká medzera. Už potom bolo neskoro," povedal podľa tímového webu BikeExchange 31-ročný Austrálčan.
Jedným z hrdinov záveru bol aj Aleksander Vlasov, ktorému sa napriek dosť zle vyzerajúcemu pádu podarilo finišovať s favoritmi. Do cieľa prišiel poriadne doudieraný. "Jeden z jazdcov spadol predo mnou a nemohol som sa mu vyhnúť. Kolegovia ma počkali a urobili neskutočnú robotu tým, že ma dostali späť. Celý deň som sa cítil dobre a dokonca aj po tom páde som mohol poriadne zatlačiť, takže som veľmi odhodlaný pred ďalšími dňami. Mám pár odrenín, ale nemalo by to byť zlé. Aspoň si myslím," povedal mediálnemu manažérovi Bory-hansgrohe.
Aleksander Vlasov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
Pre jeho niekdajšieho súpera v podobných dojazdoch Petra Sagana bola etapa priťažká. Najmä po tom všetkom, čím si v posledných mesiacoch prešiel. "Vyhral som tu pred pár rokmi, ale ten záver bol úplne iný a ťažší. Vystúpil som si z toho. Mal som aj technické problémy pred tou šprintérskou prémiou, tak to bolo také dnes no (hmmm)," povedal pre RTVS. Ján Valach doplnil, že boli tam aj šprintéri, ktorí si vystúpili o kopec skôr ako Peter.
Absolútne sa nedarí Mathieu Van der Poelovi, ktorý sa už aj pohrával s myšlienkou, že odstúpi. "Dnes som len dúfal, že sa to tempo konečne upokojí a keď sa to nedialo, párkrát som aj zapochyboval, že či prídem do cieľa. Keby som aj skončil, viem, že po dvoch dňoch doma by ma zvierali výčitky - veď si mal pokračovať. Ale popravde si myslím, že ak sa budem cítiť tak ako dnes, tak ďalší ťažký deň už nevydržím. Verím, že sa to ešte otočí. Môže sa. Niečo nie je v poriadku, neviem čo. Zatiaľ si neviem predstaviť dôjsť do Paríža, keď sa v prvom týždni cítim takto," povedal novinárom z holandského portálu Wielerflits.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:27:13 120
2. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 00:00 50
3. GAUDU David Groupama-FDJ 00:00 25
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:00 15
5. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 00:00 5
6. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 00:00
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:00
8. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 00:00
9. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 00:00
10. BARDET Romain Team DSM 00:00
74. SAGAN Peter TotalEnergies 05:23
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 20:44:44
2. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:04
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:31
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:39
5. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:40
6. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:46
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:52
8. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 01:00
9. BARDET Romain Team DSM 01:01
10. GAUDU David Groupama-FDJ 01:02
111. SAGAN Peter TotalEnergies 17:49
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 198
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 137
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 89
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 86
5. SAGAN Peter TotalEnergies 86
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 83
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
2. VUILLERMOZ Alexis TotalEnergies 2
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 2
4. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 1
5. GAUDU David Groupama-FDJ 1
6. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 1
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 20:44:44
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:40
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 01:58
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 02:59
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 04:24
6. JORGENSON Matteo Movistar Team 07:42
 
Náš eshop