Reakcie po nedeli: Geschke vo vysnívanom drese, Jumbo uznáva kvality UAE, Vingegaard hovorí o strate na úrovni jedného zlého dňa

10.7.2022, 20:30 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
tdf2020 banner update
V 9. etape už Van Aert s Pogačarom show francúzskym tímom nevzali, hoci tam isté náznaky boli. Jungels sa tešil z víťazstva po dlhom období, Pinot získal sebadôveru, že dokáže ešte vyhrať inokedy. Holandskí novinári pripomínajú, že Vingegaardov odstup na Pogačara je po prvom týždni osemkrát nižší ako vlani.
Bob Jungels má na konte už 25 profi víťazstiev, ale veľa z nich "len" na domácom šampionáte. V posledných rokoch sa mu ideálne nedarilo, zápasil so zdravotnými problémami a v medzinárodnej konkurencii tri roky nič nevyhral. Ag2r mu však dôverovalo, podpísalo s ním zmluvu a postavilo aj na Tour a Luxemburčan im to oplatil skvelým výkonom. "Bol to krásny deň. Musel som to skúsiť na dlhý únik, pretože to je spôsob, akým som vždy vyhrával a teraz mám konečne znova formu to robiť opäť. Veľmi mi to pripomínalo môj triumf na Liége-Bastogne-Liége. Aj vtedy sa za mňou súperi blížili ako dnes Pinot, ale ja som vedel, že ak prekonám posledný kopec s náskokom, tak vyhrám. Ďakujem všetkým, čo ma podporovali počas posledných niekoľkých ťažkých rokov," povedal v oficiálnom rozhovore.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Už druhý raz po sebe bol smutným hrdinom Thibaut Pinot. Po páde a prefackaní taškou s jedlom sa v nedeľu vybral do úniku a bol veľmi silný, no na Jungelsov nástup nereagoval, iste sa mu zdal príliš skorý. No potom zasa na poslednom klasifikovanom kopci vyrazil neskoro a dostal sa k neskoršiemu víťazovi etapy len na dvadsať sekúnd. Možno ak by to bolo desať, už by to zlomil. "Isteže si môžem vyčítať, že som nenastúpil skôr, no už som teraz múdry. Dlho som veril, že vyhrám, no dojazd bol príliš ľahký, už som šiel na veľkej píle a proste ma to vyhodilo z rytmu, už sa tam nedalo tak dobiehať Jungelsa. Tam mal výhodu, ja už som bol unavený z toho, že som stiahol na neho vyše minútu v prudkých pasážach. Uistil som sa ale, že mám energiu, som na tom dobre a ešte prídu etapy, ktoré mi budú sedieť viac," povedal v rozhovore pre oficiálny web Tour domáci borec, ktorý získal ocenenie pre najbojovnejšieho v etape.
Po Jungelsovi z Ag2r a Pinotovi z Groupamy napísal veľký príbeh deviateho dňa aj Simon Geschke z tretieho francúzskeho tímu World Tour Cofidisu. Srdnato bojoval o vrchársky dres a získal ho úctyhodným spôsobom tak, že najprv jednu prémiu vyhral, na inej bol druhý a šiel totálnu hranu aj v závere posledného hodnoteného kopca, kde to tesne zvládol pred favoritmi. "Dostať sa do bodkovaného dresu bolo dnes mojím cieľom. Vyhodnotil som to tak, že to bude reálnejšie naháňať dnes ako v tých najťažších kopcoch. Na každej prémii som teda chcel získať maximum a už mi sily veľmi chýbali v tom poslednom kopci, no ešte som vzal pár bodov, že mi to o jeden vyšlo. Som veľmi šťastný a chcem dres udržať čo najdlhšie. Urobil som ale dnes aj chybu, že som sa neudržal Jungelsa v zjazde. Zdalo sa mi lepšie počkať skupinu, no asi som mal ísť s ním," povedal Nemec, ktorý mal už pred etapou štyri body z iného úniku, a tie mu boli poriadnym medom.
Simon Geschke (© A.S.O. / Charly Lopez)
Tadej Pogačar dnes nemusel robiť nič zásadné, ale jeho tím vyrušila prítomnosť skúseného Urána v úniku, a tak predsa len aj dnes ťahali. V závere opäť vytiahol svoj špurt a ušiel všetkým súperom na tri a viac sekúnd, okrem Vingegaarda. "Bol to dobrý deň, kde sa ukázala sila nášho tímu. Opäť ste videli, že sa môžem spoľahnúť na kolegov tak ako aj oni na mňa. Nechceli sme dnes príliš bojovať a hrotiť to až na etapový triumf, chceli sme to hlavne mať pod kontrolou. Som spokojný a veľmi motivovaný do druhého týždňa," povedal líder pretekov.
Silu Pogačarovho tímu uznal aj Steven Kruijswijk z konkurenčného Jumbo-Visma. "Bola to prvá ťažká horská etapa. Bol to dobrý test pre všetkých. Keď odišla tá skupina aj s pár ľuďmi s menšou stratou, mysleli sme si, že možno UAE stratí žltý dres, ale chceli to držať pod kontrolou celý deň, takže šli parádne, to sa musí nechať. My ako ich súperi sme ich potrebovali nechať pracovať. Dobre napokon dopadlo to, že Jonas sa Tadeja udržal v závere, nebol to taký ťažký dojazd aký by nám sedel. Všetci už sme šťastní, že príde deň voľna, lebo sa jazdilo každý deň veľmi tvrdo," povedal Holanďan pre Wielerflits.
- reklama -
- reklama -
Wout Van Aert stíha všetko - víťaziť, strhávať na seba pozornosť aj pomáhať tímu. "Nechceli sme pustiť únik, kde boli naši súperi McNulty z UAE a Castroviejo z Ineosu. Bol som teda tam, aspoň som si povedal, že zoberiem ďalších 20 bodov z prémie. V závere mi ale došli sily, nemal som už nohy na boj o etapu, no ešte viac ma mrzí, že ani na to, aby som ostal s kolegami a ešte im čo-to pomohol," povedal suverénny líder zelenej súťaže pre Sporzu.
Holandskí novinári pripomínajú, že Jonas Vingegaard mal na vlaňajšej Tour po deviatich etapách stratu vyše piatich minút na Pogačara a aj tak skončil celkovo druhý s mierne menším odstupom, teda terajších 39 sekúnd je výrazne menej ako vtedy. "To je pravda. Nie je to veľa. Je to rozdiel jedného zlého dňa, mohli by sme povedať. Ale Tadej nemá zlé dni," zasmial sa 25-ročný Dán. "Je veľmi silný, musíme urobiť úplné maximum, aby sme s ním dokázali súperiť. Myslím si, že to nie je duel medzi nami dvoma, ešte je tam veľa pretekárov, ktorí môžu zaútočiť," povedal v rozhovore pre novinárov z Wielerflits. Doplnil, že covid-19 sa ich tímu vyhýba, tak dúfa, že ho práve nemá v sebe a v utorok sa bude môcť postaviť na štart.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Výsledky etapy
1. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 04:46:39 120
2. CASTROVIEJO Jonathan INEOS Grenadiers 00:22 50
3. VERONA Carlos Movistar Team 00:26 25
4. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:40 15
5. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 00:49 5
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:49
7. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:52
8. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:52
9. MAS Enric Movistar Team 00:52
10. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 00:52
121. SAGAN Peter TotalEnergies 27:35
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 33:43:44
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:39
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:17
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 01:25
5. GAUDU David Groupama-FDJ 01:38
6. BARDET Romain Team DSM 01:39
7. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:46
8. MAS Enric Movistar Team 01:50
9. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 01:55
10. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 02:13
131. SAGAN Peter TotalEnergies 01:08:20
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 284
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 149
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 139
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 102
5. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 97
6. CORT Magnus EF Education-EasyPost 86
7. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 19
2. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 18
3. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 14
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
5. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 10
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 8
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 33:43:44
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:46
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 07:25
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 28:08
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 30:03
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 32:37
 
Náš eshop