Reakcie po 16. etape: Houle venoval víťazstvo zosnulému bratovi, Pogačar neprežil najlepší deň

19.7.2022, 20:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
tdf2020 banner update
Po šestnástej etape sa Israel Premier Tech zaradil medzi tímy s dvoma etapovými triumfami na tohtoročnej Tour. Hugo Houle priznal, že šiel úplne naplno a nezastavili ho ani kŕče. Svoje víťazstvo venoval zosnulému bratovi. Aleksandr Vlasov si pochvaľoval rozhodnutie ísť do úniku a Tadej Pogačar priznal, že zjazdy nie sú jeho obľúbeným terénom. Nairo Quintana považuje Gerainta Thomasa za svojho najväčšieho súpera a Romain Bardet dúfa, že sa bude v nasledujúcich etapách cítiť lepšie. 
Vingegaard a Pogačar (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Hugo Houle patril medzi najlepších aj v trinástej etape, ale v Saint-Etienne obsadil tretiu priečku. Dnes už nenašiel premožiteľa a prišiel si po tretie víťazstvo v kariére, pričom predchádzajúce dva triumfy zaznamenal na majstrovstvách Kanady v časovke. V cieli ukazoval prstom do neba. Svoje veľké víťazstvo totiž venoval zosnulému bratovi. „Ja som nikdy nevyhral preteky. Toto je skvelé miesto na prvé víťazstvo. Keď som zaútočil, tak to bolo pre Michaela Woodsa, ale keď ma nechali ísť, tak som šiel úplne naplno až na vrchol. Na prudkých sklonoch som strašne trpel. Vedel som, že mám okolo dvadsiatich až tridsiatich sekúnd. Dúfal som, že keď si ten náskok priveziem na vrchol, tak to môže dobre dopadnúť. Šiel som úplne naplno. Bolo to tesné, ale nevzdal som sa a v technických pasážiach klesania som získal nejaký čas. Keď som vedel, že mám minútu, tak som si vravel, že to je neuveriteľné. Potom som začal dostávať kŕče, pretože som nemal gél ani vodu, ale stále som dúfal vo víťazstvo."
"Túto etapu som vyhral pre môjho brata, ktorý zomrel pred desiatimi rokmi a odvtedy, čo som profesionálny cyklista, pretekám pre neho a dnes som konečne získal veľké víťazstvo," povedal niekdajší jazdec AG2R La Mondiale alebo Astany pre francúzsku televíziu. Toto víťazstvo je dôležité aj pre Israel Premier Tech, ktorý bojuje o zotrvanie vo World Tour.  
- reklama -
- reklama -
Medzi dôležitých protagonistov dnešnej etapy patril aj Aleksandr Vlasov. Víťaz Okolo Valencie aj Okolo Romandie zatiaľ zaostáva za svojoj formou pred Tour a dnes sa chcel posunúť v priebežnom poradí, čo sa mu podarilo a po dnešnej etape mu patrí deviate miesto. „Rozhodli sme sa zariskovať a ísť do úniku. Strácam dosť čas v priebežnej klasifikácii a myslím, že to bolo dobré rozhodnutie," povedal Rus pre francúzsku televíziu a odpovedal aj na otázku, či vedel o aktívnej jazde Jumba-Visma v pelotóne. „Oni majú o dvoch pretekárov menej a Van Aert a Van Hooydonck boli v úniku, takže si myslím, že to nebola zlá situácia ani pre Jumbo. Aj preto si myslím, že to bol dobrý únik. Necítim sa zle. Stále som trochu doudieraný, ale bude to dobré," dodal. 
Jonas Vingegaard dnes opäť dokázal pokryť všetky ataky Pogačara a urobil ďalší krok za celkovým víťazstvom. Dnes ale hviezdil aj jeho kolega Sepp Kuss, ktorý ostal pri Dánovi počas celej etapy a cez Mur de Péguére prešiel ako jediný domestik s favoritmi. Ešte predtým stihol odtrhnúť Thomasa. „My už nemôžeme rátať s početnou prevahou. Bolo skvelé, že sme mali dvoch pretekárov v úniku. Etapa bola nebezpečná v tom, že to stúpanie bolo ďaleko pred cieľom, takže tam sa dalo stratiť veľa času. Preto bolo dobré, že sme mali niekoho v úniku," vysvetľoval dnešnú tímovú stratégiu pre francúzsku televíziu a pokračoval. „Myslím, že ja aj Geraint sme sa cítili dobre. Žltý dres je o defenzívnej jazde. Snažili sme sa nastoliť dobré tempo a čakali sme, kto bude trpieť. Čo sa týka zajtrajšej etapy, uvidíme, aký bude plán. Je to krátka etapa, taká výbušná. Je tam ťažké stúpanie do cieľa. Ja som ho videl iba v televízii a vyzerá to ako dosť ťažké stúpanie," dodal. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Tadej Pogačar dnes opäť skúšal dostať Vingegaarda do problémov, ale časový rozdiel medzi prvým a druhým mužom zostal nezmenený a dvojnásobný víťaz Tour zároveň prišiel o ďalšieho domestika. Marc Soler prišiel do cieľa po limite a Stará dáma sa pre neho skončila. „Nebol to deň, v ktorý som dúfal. Snažil som sa, ale nebol to náš deň. Nebol to zlý deň, ale ani veľmi dobrý, pretože sme pre žalúdočné problémy skoro stratili Marca. Rafal Majka mal mechanické problémy v záverečnom stúpaní a Jumbo potom poslalo dopredu aj Wouta Van Aerta. Zjazdy nie sú mojim obľúbeným terénom. Zajtra a pozajtra budú vhodnejšie dni na útoky," povedal majiteľ bielého dresu pre francúzsky portál Cyclism'Actu.
Výborný výkon dnes podal Nairo Quintana. Víťaz Vuelty 2016 dokázal držať krok s Vingegaardom aj Pogačarom a keďže Yates s Bardetom zaznamenali straty, líder tímu Arkéa Samsic sa posunul už na štvrtú priečku. „Dnes som bol veľmi dobrý. Túto etapu som už poznal. Zostal som s Vingegaardom a Pogačarom. Vedel som, že im nemôžem ublížiť. Mojim súperom je Geraint Thomas na treťom mieste. Uvidíme, čo bude v ďalších etapách. Telo dnes fungovalo dobre, čo je dobré znamenie. Poslali sme dvoch jazdcov do úniku, ktorí mi neskôr pomohli. Škoda, že sme nemali ešte jedného muža, ktorý by zrýchlil na rovine. S tímom sme veľmi motivovaní. Keď sme prišli na Tour, povedali sme, že sme konkurencieschopní. Tým, ktorí hovorili, že získavame body iba na malých pretekoch, ukazujeme, že ich vieme získať aj na veľkých podnikoch," povedal víťaz Gira 2014 pre kolumbijsky portál El Heraldo. 
- reklama -
- reklama -
Naopak, dnešný deň nevyšiel Romainovi Bardetovi. Lídrovi DSM pred etapou patrila štvrtá priečka, ale dnes vypadol zo skupiny už na Port de Lers a v cieli dostal na Vingegaarda viac ako tri minúty. „Dnes som prosto nemal energiu v nohách. Keď som začal trochu zrýchľovať, tak som začal trpieť. Dnes to bolo naozaj peklo. Dnes som trpel, ale chcel by som sa poďakovať svojim tímovým kolegom, bez ktorých by som etapu nedokončil. Nie som si istý, či je to teplom. Celý deň som mal husiu kožu. Nešlo sa mi dobre. Vedel som, že mám vysoké teply a stále mi to búšilo aj v hlave. Dnes to nebolo dobré," povedal druhý muž Tour z roku 2017, ktorý neplánuje hádzať flintu do žita. „Som rozhodnutý sa vrátiť späť. Dnes to nebolo iba o nohách. Necítil som sa úplne dobre a nemal som žiadnu energiu. Cítim sa stratený. Nedokážem to pomenovať. Nebol som schopný dávať akúkoľvek silu do pedálovania. Teraz si potrebujem trochu odpočinúť. Ráno som sa cítil čerstvo, ale po prvom zrýchlení som nebol schopný ísť tempo s ostatnými. Dúfam, že sa v ďalších dňoch budem cítiť lepšie," zaželal si pre francúzsku televíziu.  
Výsledky 16. etapy
1. HOULE Hugo Israel - Premier Tech 04:23:47 120
2. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 01:10 50
3. WOODS Michael Israel - Premier Tech 01:10 25
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:12 15
5. STORER Michael Groupama-FDJ 01:25 5
6. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 01:40
7. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 01:40
8. GESCHKE Simon Cofidis 02:11
9. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 05:04
10. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 05:04
133. SAGAN Peter TotalEnergies 31:21
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 64:28:09
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 02:22
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:43
4. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 04:15
5. GAUDU David Groupama-FDJ 04:24
6. YATES Adam INEOS Grenadiers 05:28
7. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 05:46
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 06:18
9. BARDET Romain Team DSM 06:37
10. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 10:11
128. SAGAN Peter TotalEnergies 03:27:03
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 399
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 182
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 176
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 158
5. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 121
8. SAGAN Peter TotalEnergies 104
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 58
2. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 39
3. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 37
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 36
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 35
6. LATOUR Pierre TotalEnergies 35
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 64:30:31
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 07:49
3. JORGENSON Matteo Movistar Team 54:00
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 57:43
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:17:20
6. STORER Michael Groupama-FDJ 01:18:33
 
Náš eshop