V4 v Novej Bani: Bauernfeindová ušla na začiatku posledného kola a zvíťazila, zo Sloveniek najlepšia Jenčušová

23.7.2022, 14:00 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, J. Hlubek
so 23.7. zvlnena etapa ciel rovina Nová Baňa > Nová Baňa 90 km Bauernfeindová
profil pretekov, 1400 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Počas soboty sa pretekalo nielen vo Francúzsku, ale aj na slovenských cestách v rámci pretekov Groupama Ladies race. Na štart sa postavilo 14 tímov z viacerých krajín. Celkovo štartovalo 70 pretekárok. Organizátori pre nich pripravili trasu dlhú 90 kilometrov. Tá sa skladala z dvoch okruhov, väčšieho a menšieho. Dámy sa najskôr dvakrát objavili na väčšom, ktorého dominantou bolo stúpanie Kostivrch (2,4 km - 5,8 %), na menšom sa zas nachádzal kopec v Novej Bani (1,4 km - 10,6 %).

Slovenskú cyklistickú školu reprezentovali Nora Jenčušová z celku BePink, Tereza Medveďová, Mariana Findrová, Vladimíra Zelinová a Petra Machálková zo Slovenského národného cyklistického tímu, Barbora Švrčková, Laura Debnárová a Simona Záhorcová z BRS - Kaktus Bike. Pôvodne mali na podujatí štartovať aj Tereza Kurnická a Laura Lukáčová, ktoré však nakoniec uprednostnili národný šampionát v horskej cyklistike, a preto do Novej Bane neprišli. 
Ženy čakajú na štarte pretekov (© Ján Melicher)
Ženy v sobotu pretekali nie v príliš ideálnych podmienkach. Bolo teplo, teplomer v Novej Bani ukazoval až 38 stupňov. Cyklistky tak museli dodržiavať hlavne pitný režim, každá kvapka vody mohla zohrať dôležitú úlohu. Podľa predpovede počasia mohlo v Novej Bani pršať okolo štvrtej hodiny poobede, kedy sa očakával koniec pretekov. Na začiatku však na oblohe nebolo veľa oblakov. 
Úvodné kilometre ženských pretekov veľa vzruchu nepriniesli. Ani jedna žena neskúšala útočiť, po piatich kilometroch bol v čele pelotón. No už v tom čase sa za balíkom ocitla Vladimíra Zelinová (Slovenská reprezentácia) a na krajnici zastala aj Zsófia Szabóova (Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch). Ďalšími odpadávajúcimi pretekárkami boli aj Martina Bartošová (Panorama-Hungary) a Mae Langová (Lviv cycling team). 
- ponuka z nášho eshopu -
ebikes banner 560x300 v2
- ponuka z nášho eshopu -
Ešte pred prvým výstupom na Kostivrch (2,4 km - 5,8 %) sa z balíka vytratili aj Simona Záhorcová (BRS Kaktus Bike), Petra Machálková (Slovenská reprezentácia) a Hanka Runtová (Dukla Praha). Tempo v balíku diktoval celok Canyon//SRAM Generation a hlavne pretekárka Antonia Niedermaierová. Jej zásluhou sa pelotón poriadne natiahol, a kontakt začali strácať ďalšie dámy. V popredí hlavnej skupiny sa držali aj zástupkyne tímu BePink. 
Na vrchol Kostivrchu vyšla hore poriadne oklieštená skupina. V pelotóne zostalo už iba 25 cyklistiek. Chýbala medzi nimi už aj Mariana Findrová (Slovenská reprezentácia). Spomedzi Sloveniek ostala v hlavnej skupine iba Nora Jenčušová (BePink). Za vedúcou skupinou sa pohybovali aj zvyšné tri Slovenky, a Tereza Medveďová (Slovenská reprezentácia), Barbora Švrčková a Laura Debnárová (2x BRS Kaktus Bike).
Do pretekov nastúpilo 70 cyklistiek (© Ján Melicher)
Situácia na ceste sa dlhšiu dobu nemenila. V čele vedúcej skupiny pracovali dámy z tímu Canyon//SRAM Generation, ktoré sa neustále snažili precediť balík o slabšie kusy. Dobrou správu pre slovenských fanúšikov bol fakt, že Tereza Medveďová (Slovenská reprezentácia) sa v klesaní z Kostivrchu dokázala vrátiť do balíka. Za ním sa nachádzala skupina, v ktorej boli Mariana Findrová (Slovenská reprezentácia), Laura Debnárová a Barbora Švrčková (2x BRS KAKTUS BIKE).
Napriek dosť tvrdému tempu vo vedúcej skupine sa v nej začalo útočiť. Ešte pred druhým výstupom na Kostivrch sa zo sediel zdvihli Katarrzyna Wilkosová (Atom Deweloper Poschielleux) a Valentina Basilicová (BePink). Obe dámy získali k dobru zopár metrov, lenže dlho sa pred skupinou neudržali. Po pár minútach sa vrátili naspäť. Po tomto útoku viaceré celky začali pracovať na čele skupiny a jej rýchlosť sa zvyšovala. 
Pohľad na pelotón na začiatku pretekov (© Ján Melicher)
Pred vstupom do druhého okruhu mala Sarah Rijkesová (Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch) technické problémy, no po ich vyriešení sa bez problémov vrátila do prednej skupiny. Tá sa pohybovala pred druhou skupinou o celú minútu. Skupinu prenasledovateliek ťahala Mariana Findrová (Slovenská reprezentácia). Naopak, Vladimíra Zelinová (Slovenská reprezentácia) na konci prvého okruhu odstúpila z pretekov. 
Súčasťou druhej skupiny boli naďalej aj Laura Debnárová a Barbora Švrčková (2x BRS KAKTUS BIKE), a práve druhá menovaná sa snažila vrátiť do vedúcej skupiny. Zaútočila preto, ale jej útok jej nepriniesol vytúžené ovocie. Po krátkom čase sa znovu nachádzala v druhej skupine, tentokrát však určovala jej tempo.Trhať sa začala aj vedúca skupina, a to pri druhom výstupe na Kostivrch. 
Noru Jenčušovú bolo poriadne vidieť (© Ján Melicher)
Pri klesaní svoje zjazdárske schopnosti ukázala Nora Jenčušová (BePink), jedna z dvoch slovenských zástupkýň v čelnej skupine. Tou druhou bola Tereza Medveďová (Slovenská reprezentácia). Jenčušová v klesaní zaútočila a k dobru získala 15 sekúnd. Lenže proti nej sa zoskupil celok Panorama-Hungary a snažil sa vzniknutú dieru zalepiť. Podarilo sa im to. Potom balík spomalil a doskočili si do neho ďalšie pretekárky. Vpredu tak bolo približne 40 cyklistiek. Zväčšila sa aj druhá skupina.  
Nasledujúce kilometre odtiahli pretekárky tímu BePink, bola medzi nimi aj Nora Jenčušová. Terezu Medveďovú (Slovenská reprezentácia) už dlhší čas nebolo vidieť, no podľa dostupných informácií sa stále nachádzala v čelnej skupine. Ďalšie slovenské cyklistky boli v druhej skupine so stratou viac ako minútu. Boli nimi Laura Debnárová a Barbora Švrčková (2x BRS Kaktus Bike) a Mariana Findrová (Slovenská reprezentácia). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Desať minút pred štvrtou hodinou prešla vedúca skupina cez cieľ a namierila na malý okruh. Ten účastníčky pretekov museli absolvovať dvakrát. Na méte 26 kilometrov pred cieľom zostávala situácia na ceste nezmenená. Vpredu bolo približne 40 cyklistiek, medzi nimi aj Tereza Medveďová (Slovenská reprezentácia) a Nora Jenčušová (BePink), ktorá dokonca ťahala prvú skupinu. 
Súčasťou malého okruhu bolo stúpanie v Novej Bani (1,4 km - 10,6 %), a už pri prvom výstupe naň sa pelotón potrhal. Vpredu zostali Ricarda BauernfeindováAntonia Niedermaierová (2x Canyon//SRAM Generation) a Silvia Zanardiová (BePink). Za nimi bolo ďalšie trio, a to Agnieszka Skalniak - Sójková (Atom Deweloper Poschiellux), Carina Schrempf (Rakúska reprezentácia) a Karolina Perekitková (Lviv Cycling). Ostatné dámy pomaly vypadávali z boja o víťazstvo.
Tereza Medveďová sa prišla občerstviť (© Ján Melicher)
Na zvlnenom profile sa obe skupiny spojili, takže v čele bolo šesť pretekárok. Za nimi bola ďalšia šesťčlenná skupina. Rozdiel medzi obomi skupinami nebol ani 20 sekúnd pri predposlednom prejazde cez cieľ. Ricarda BauernfeindováAntonia Niedermaierová (2x Canyon//SRAM Generation) a Silvia Zanardiová (BePink), Agnieszka Skalniak - Sójková (Atom Deweloper Poschiellux), Carina Schrempf (Rakúska reprezentácia) a Bronwyn MacGregorová (Lviv Cycling).
Krátko potom začala vedúca šestica stúpať, a kopec v Novej Bani znovu využila Ricarda Bauernfeindová (Canyon//SRAM Generation) a osamostatnila sa v čele. Na jej nástup nezareagovala ani jedna súperka a Nemka každý metrom získavala k dobru dôležité sekundy. Na vrchol sa dostala o 45 sekúnd skôr ako jej najbližšie rivalky a prakticky bolo o víťazke rozhodnuté. Už iba pád alebo nejaký technický problém ju mohol pripraviť o výhru. 
Ricarda Bauernfeindová prichádza do cieľa (© Ján Melicher)
Nič také sa nestalo a Ricarda Bauernfeindová sa dostala do cieľa na prvom mieste s veľkým náskokom. Za ňou bola sedemčlenná skupina, ktorá sa v záverečných kilometroch zmierila so súbojom o druhé miesto. Tú nakoniec obsadila Dominika Wlodarczyková (Atom Deweloper Poschiellux), ktorá vyhrala šprint. Tretia bola Silvia Zanardiová (BePink), Talianka si nenašetrila dostatočný počet síl do finišu. 
Zo slovenských dám bola najrýchlejšou Nora Jenčušová (BePink), ktorá sa snažila niečo vymyslieť aj v úniku. V predposlednom kole sa vytratila z čela a nakoniec prišla do cieľa na 20. mieste so stratou deviatich minút a 29 sekúnd. Druhou najlepšou Slovenkou bola Barbora Švrčková (BRS Kaktus Bike) a tretia medzi domácimi pretekárkami bola Tereza Medveďová (Slovenská reprezentácia) na 33. mieste. Ďalšie Slovenky do cieľa neprišli. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nory Jenčušovej (najlepšia Slovenka)
"Trať sme si neprešli, sama neviem, či to bolo dobré alebo zlé, že som nevedela aká trať bude. Možno to bolo aj lepšie. Snažila som sa byť na špici, s babami sme boli vpredu a snažili sme sa robiť preteky. Podarilo sa mi byť dlho v úniku. Keď sa išlo na tie malé dva okruhy, tak som sa snažila urobiť babám pozíciu. Ja nie som vrchárka a asi nikdy nebudem. V tom kopci som sa dosť trápila. Potom som to už chcela len dôjsť. Pred štyrmi dňami som súťažila na dráhe, tak do kopcov som sa dlho nedostala. Dnes to bolo bojovanie samej so sebou a s teplom."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Barbory Švrčkovej (2. najlepšia Slovenka)
"Trať bola pekná a kopcovitá, čo mi vyhovuje. V prvom kole som mala veľkú krízu z dôvodu tepla, keďže bolo na štarte štyridsať stupňov. Prvé kolo bolo veľmi zlé. Nevedela som, či dôjdem do cieľa. V druhom kole som sa nejako dala dokopy a rozjazdila, ale naša skupina nespolupracovala. Mali sme balík na desať sekúnd, ale nešlo sa. V nájazde na malý okruh som im odišla a podarilo sa mi predbehnúť aj Terku Medveďovú, čo som rada. Dúfam, že zajtra v Maďarsku to bude lepšie. Má byť trochu chladnejšie. Uvidíme, ako sa pôjde po dnešku. Vo štvrtok som mala pád a trochu ma ťahá koleno."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Terezy Medveďovej (3. najlepšia Slovenka)
"Bolo to strašne ťažké kvôli tomu teplu. Som sa totálne uvarila v druhom kole, potom som sa celý čas snažila ísť svoje tempo, aby som nedostala krče. Musela som sa strážiť a kontrolovať, snažila som sa to dôjsť hlavne. Dúfam, že na zajtrajšej maďarskej V4 nebude také teplo. Tamojší kopec je trochu menší ako tu, takže uvidíme. Cítim sa celkom dobre, tak by sa mohlo niečo podariť."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jána Žilovca (riaditeľ pretekov)
"Jednorázovku hodnotím veľmi kladne vzhľadom nato, že sa nám podarilo zabezpečiť bezpečnosť pretekárov. V podstate nemám informácie o vážnejšie zranených pretekárkach, takže z tohto pohľadu to bolo veľmi dobré. Myslím si, že pre oko diváka to bolo veľmi zaujímavé. Pelotón prišiel do cieľa značne rozdelený. Pretekárky mali možnosť využiť svoje schopnosti a ukázať, čo v nich je. Vždy sa nájde niečo, čo chceme vylepšiť. Väčšinou po skončení takéhoto podujatia spravíme spoločné sedenie a povieme si vzájomné pohľady a názory na jednotlivé aspekty podujatia."
Výsledky
1. BAUERNFEIND Ricarda CANYON//SRAM Generation 02:41:40 40
2. WLODARCZYK Dominika ATOM Deweloper Posciellux.pl Wroclaw 01:45 30
3. ZANARDI Silvia BePink 01:45 25
4. SKALNIAK-SÓJKA Agnieszka ATOM Deweloper Posciellux.pl Wroclaw 01:45 20
5. VALGONEN Valeria BRS Kaktus Bike 01:45 15
6. SCHREMPF Carina Rakúsko 01:45 10
7. BRZEZNA Monika ATOM Deweloper Posciellux.pl Wroclaw 01:50 5
8. NIEDERMAIER Antonia CANYON//SRAM Generation 01:53 3
9. HAJKOVA Marketa BePink 03:19 3
10. RIJKES Sarah Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch 04:02 3
20. JENČUŠOVÁ Nora BePink 09:29
23. ŠVRČKOVÁ Barbora BRS Kaktus Bike 12:32
33. MEDVEĎOVÁ Tereza Slovensko 16:07
OOT MACHÁLKOVÁ Petra Slovensko limit
OOT DEBNÁROVÁ Laura BRS Kaktus Bike limit
OOT FINDROVÁ Marianna Slovensko limit
OOT ZÁHORCOVÁ Simona BRS Kaktus Bike limit
DNF ZELINOVÁ Vladimíra Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
mapa pretekov (© organizátor)
 
Náš eshop