UCI rebríčky s očakávanými víťazmi, Belgičanov zdolal Pogačar

22.10.2022, 00:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
UCI rebríčky s očakávanými víťazmi, Belgičanov zdolal Pogačar
Tadej Pogačar (© LaPresse/Marco Alpozzi)

Sezóna 2022 je za nami, no prv než sa cyklistický svet začne sústrediť na nový rok, prichádza čas sumárov a hodnotení uplynulých desiatich mesiacov. Neoddeliteľnou súčasťou takmer každého športu sú rebríčky a hoci sa v cyklistike ich výhercom nedostane takmer žiadneho ocenenia či slávy, je určite zaujímavé sa na ne pozrieť. 
UCI rebríčky s očakávanými víťazmi 
Najprestížnejším UCI rebríčkom je samozrejme ten individuálny. Hodnotí jazdcov podľa ich zisku UCI bodov na pretekoch pod hlavičkou UCI, no a cieľom je vytvoriť akýsi svetový rebríček po vzore tenisu, hoci v cyklistike v podstate nemá žiadne ďalšie využitie. Svetovou jednotkou tejto sezóny sa stal Tadej Pogačar s 5131 bodmi. Hoci nedokázal vyhrať Tour, darilo sa mu všade kde nastúpil a bol jasne najkonzistentnejším pretekárom. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na druhom mieste sa umiestnil ďalší vzor konzistentnosti a veľký bavič fanúšikov Wout Van Aert. Belgičan síce opäť nič veľké nevyhral, no tvaroval sezónu k obrazu svojmu a bol výraznou postavou kdekoľvek sa predstavil. Dokopy v tomto roku získal 4525 bodov. Až na treťom a štvrtom mieste sa umiestnili najspokojnejší pretekári sezóny. So ziskom 4402 bodov sa svetovou trojkou stal majster sveta a víťaz Liége či Vuelty, Remco Evenepoel. Na štvrtom mieste sa umiestnil víťaz Tour Jonas Vingegaard
Zvyšok elitnej desiatky tejto sezóny doplnilo veľmi konzistentné sexteto v zložení Aleksandr Vlasov, Arnaud De Lie, Stefan Küng, Alexander Kristoff, Mathieu Van Der Poel a Alejandro Valverde. Najmä šieste miesto mladíka Lotta De Lieho vyráža dych. Belgičan samozrejme nebol šiestym najlepším jazdcom na svete fyzicky, no na malých belgických pretekoch mal tak neuveriteľnú bilanciu, že nazbieral dokopy až 2268 UCI bodov. Takmer svojpomocne udržiaval Lotto celý rok v boji o World Tour. Pozoruhodné sú aj umiestnenia vetránov ako Valverde či Kristoff, ich dlhovekosť je fantastická. 
Poradie svetového rebríčka 2022
1. vlajka POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 5 171
2. albansko VAN AERT Wout Jumbo-Visma 4 565
3. albansko EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 4 402
4. vlajka VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 3 169
5. vlajka VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 2 484
6. albansko DE LIE Arnaud Lotto Soudal 2 268
7. vlajka KÜNG Stefan Groupama-FDJ 2 200
8. vlajka KRISTOFF Alexander Intermarché-Wanty-Gobert 2 124
9. vlajka VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 2 028
10. albansko MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 2 020
Najlepším Slovákom v svetovom rebríčku bol opäť Peter Sagan, no s iba 468 bodmi obsadil až 153. miesto. Stobodovú hranicu prekonali ešte druhý Lukáš Kubiš a tretí Matúš Štoček, ktorí sa obaja zmestili do Top 500. Sezóna 2023 sa ale z nášho pohľadu nedá v žiadnom prípade nazvať úspešnou a budúci rok budeme nepochybne čakať celkovo od Slovákov viac. Veď celkovo naša krajina nazbierala v tejto sezóne iba 1072 bodov a umiestnila sa až na 32. mieste v rebríčku krajín. Vyhralo úplne suverénne Belgicko s takmer 18 000 bodmi. Za nimi boli Španieli a Francúzi, no tí mali až o 7000 bodov menej. 
Najlepším tímom sa v tomto roku konečne stalo Jumbo-Visma, ktorému sezóna vyšla takmer na výbornú a so ziskom takmer 15 000 bodov kraľovali. Viac ako 1500 bodov za nimi sa nachádzali najbohatšie tímy sveta UAE a Ineos. Prepad zaznamenal Quick-Step, ktorý sa napriek vzostupu Evenepoela porúčal z prvého miesta na šieste. Naopak, sezóna snov vystrelila na piate miesto nenápadné Intermarché. Dukla Banská Bystrica sa tentokrát nezmestila do najlepšej stovky. So ziskom 236 bodov je až 106. 
Azda najdôležitejším UCI rebríčkom je poradie tímov posledného trojročného cyklu World Tour licencii. Tento rebríček bol veľmi dôležitý, pretože vpodstate rozhodol o budúcnosti hneď niekoľkých tímov a ako sme vás informovali už pred dvomi týždňami, vyradil Lotto Soudal a Israel Premier-Tech z najvyššej ligy. Na ich miesta postúpia Alpecin-Deceuninck a Arkéa-Samsic. Keď sa pozrieme na špicu tabuľky, zistíme, že najlepším tímom posledných troch sezón bolo Jumbo-Visma s 37 862 bodmi. Holandský tím v tomto období dokončil svoj vzostup na absolútny cyklistický vrchol, keď vyhral Tour, dve Vuelty, Liége i Miláno-San Remo. Za nimi sa umiestnili Quick-Step a Ineos
Najvíťaznejším tímom tentokrát nie je Quick-Step 
Po dekáde nedosiahol najviac víťazstiev v sezóne Lefeverov Quick-Step. Belgický tím získal stále skvelých 47 víťazstiev, no o jedno viac majú na svojom konte Jumbo-Visma a UAE Emirates. Najvíťaznejším pretekárom v sezóne bol so 16 víťaznými zárezmi Tadej Pogačar. O jeden menej má na svojom konte Remco Evenepoel. Až na tretej pozícii nájdeme prvého šprintéra. Je ním Remcov kolega Holanďan Fabio Jakobsen, ktorému sa podarilo triumfovať 13-krát. Najvíťaznejšou krajinou je so 117 triumfami Francúzsko, ktorému sekundujú Belgicko (109) a Holandsko (92). Slovensko sa na 52. mieste tešilo trikrát, z čoho ale dve víťazstvá sú národné šampionáty, takže našim jediným medzinárodným triumfom bol majstrovský šprint Petra Sagana v etape na Okolo Švajčiarska.
 
Náš eshop